Laatste nieuws
15.50Kampioensheld Ajax wil bijdrage leveren: 'Kan ik veel van leren'
15.50Ronald de Boer tipt Koeman en zou speler met 0 interlands meenemen naar EK
15.40Erik ten Hag deelt nieuwe sneer uit: ‘Jullie maken er maar krantenkoppen over’
15.20'Chelsea komt in zoektocht naar opvolger Pochettino uit bij oude bekende'
15.20Grote clash verwacht na controversiële actie Dumfries: 'Zoeken elkaar altijd op'
15.15Zieke Van Wonderen afwezig bij Heerenveen, veel veranderingen na 0-8
15.15Noppert niet enige wijziging bij Heerenveen na de 0-8 tegen PSV
15.10VI: 'Eén trainer bovenaan lijstje in Amsterdam, hij heeft alles wat Ajax zoekt'
15.06Frenkie de Jong zorgt voor uitvoerige discussies: ‘Gullit vindt het niet veel’
15.02Nederlander voor tweede keer op rij opgenomen in CL-team van de week
14.53Ten Hag is blij voor Sancho en lacht om transfersuggestie
14.50Europees voetbal | Deze Nederlanders staan vanavond in de halve finale
14.45VZ Kort: Bekerheld Igor Paixão terug op het trainingsveld bij Feyenoord
14.30Europese afsluiter: zet €10 in op Roma - Leverkusen en pak €50 aan Free Bets!
14.24'Wondertrainer' Still wacht niet tot einde seizoen en vertrekt uit Ligue 1
14.21Promotie lonkt voor Belgische tak van City Group
14.20VP-voetbalkantine: ‘Ten Hag haalt volgend seizoen Europees voetbal met United'
14.09‘FC Barcelona krijgt PSG-icoon aangeboden, maar twijfelt sterk’
13.55'Ten Hag blijft aan bij Man Utd, Feyenoord-flop Conteh in de belangstelling'
13.54‘Presidentskandidaat bevestigt interesse van Ajax in spits Allen Obando’
13.50'Liverpool wil Slot verblijden met eerste zomeraanwinst van 60 miljoen euro'
13.50Twente is nog stééds geen kampioen en dat knaagt: 'Doen dit niet expres'
13.48Sensatietrainer Will Still per direct weg bij Stade Reims
13.48Stade Reims kondigt verrassend vertrek van sensatietrainer Will Still aan
13.45Kassa Feyenoord en PSV rinkelt: alles wat je moet weten van het nieuwe CL-format
13.43Hoeveel ‘winnaars’ kan bondscoach Ronald Koeman straks begroeten bij Oranje?
13.15Vitesse komt met gigantische tussenstand van crowdfundingsactie: 'Wat een support'
13.13Reservespeler gaat PSV mogelijk verlaten voor avontuur in Spanje of Engeland
13.10Been bevestigt PSV-interesse in Eredivisie-speler: 'Die is er nog steeds ja'
13.10Duitsland dankzij zege Borussia Dortmund nu al verzekerd van extra Champions League-ticket
13.10Crowdfunding Vitesse op kwart miljoen euro; ook NEC-aanhang tast in de buidel voor aartsrivaal
12.45'Ten Hag blijft aan bij Man Utd, Slot hoort vertrekwens in Liverpool'
12.43Duitse media over Bayern München: 'Besluit Rangnick zorgt voor explosie'
12.42Marijn Beuker legt met 1 opmerking enorme fout van Sven Mislintat bij Ajax bloot
12.33Blind weet wat hij wil worden na actieve carrière: 'Ga ervoor als moment er is'
Resultaten x
binnenland

Interview Phillip Cocu: "Ik had als trainer alweer aan de slag kunnen gaan"

Phillip Cocu gaat alweer ruim een jaar door het leven als voetballiefhebber. Als toeschouwer, voetbalvader en oud-international. Na zijn ontslag als manager bij Derby County koos de 51-jarige Eindhovenaar voor een periode van uitzoomen. Nu is de batterij volledig opgeladen en staat hij klaar voor een nieuwe uitdaging. "Een ambitieuze club met een goed verhaal en duidelijke doelen? Laat ze maar bellen."

17-12-2021 10:00 door Sander Berends

"Na mijn ontslag bij Derby moest ik mezelf opladen zodat ik weer honderd procent kan geven. Zover ben ik weer", vertelt Cocu in ELF Voetbal nummer 12, die vorige week is verschenen en hier gemakkelijk online is te bestellen. "Ik voel me klaar voor een nieuwe uitdaging in de trainerswereld. Waar? Ik had alweer aan de slag kunnen gaan. Ik kreeg genoeg aanbiedingen. Maar de boodschap en een plan van een nieuwe club moeten me aanspreken. Een club moet ambities tonen."

Derby County

"Mijn aanpak moet gewaardeerd en gesteund worden. Is dat het geval? Laat ze maar bellen. Waar dat dan is, is van minder belang. Binnen- en buitenland, het kan overal. Het totaalplaatje moet kloppen. Dat maakt het niet eenvoudig. Er zijn veel trainers, maar er is slechts een beperkt aantal clubs." Bij Derby County, waar hij in de zomer van 2019 neerstrijkt, blijkt de portemonnee minder goed gevuld dan gedacht. "Mede door de financiële situatie lag er een nieuw plan op tafel. Een project dat drie tot vier jaar zou duren."

"Dure jongens halen was geen haalbare kaart meer. Jeugd inpassen de rode draad. In drie stappen moesten ze worden klaargestoomd. Meetrainen, debuteren, basisspeler worden. Als spelers waarde vertegenwoordigden, moesten ze worden verkocht en kon de club financieel opkrabbelen. Om het plan te laten slagen, was het belangrijk dat binnen de hele club volgens dezelfde werk- en speelwijze werd gewerkt. Ik begreep dat ik mijn manier van werken vanuit Nederland niet blindelings kon kopiëren. Ik wilde de juiste balans vinden. Mijn visie meenemen zonder alles op z'n kop te zetten."

Faciliteiten

"Ik geloofde in het project. Ik zag dat alle faciliteiten aanwezig waren. Een trainingscomplex met zeventien prachtige velden, een grote fitnessruimte, zwembaden, alles erop en eraan. Een mooi stadion dat elke wedstrijd vol zat met dertigduizend fans. Erg trouw bovendien. Vanaf het begin dacht ik mee. Om een herstructering van de salarissen door te voeren, namen we afscheid van een aantal grootverdieners. Ik keek rond op het jeugdcomplex, voerde veel gesprekken met de jeugdtrainers van de Onder 16 tot en met Onder 21 en liet jonge talenten met de selectie meetrainen."

In zijn eerste jaar wordt Cocu tiende met Derby County. "Het voetbal dat we speelden was goed. Van achteruit opbouwen en met veel combinaties. We kwamen tekort tegen de topteams." Het seizoen daarop verloopt stroef. Het betekent het einde van zijn dienstverband. "Het ontbrak aan scorend vermogen. Elke ploeg krijgt het dan heel moeilijk. Er waren geen financiën beschikbaar om ons op die positie te versterken. Telkens lonkte hoop. Ik zat drie keer aan tafel bij gesprekken met potentiële kopers om het technische plaatje toe te lichten. Telkens ging de overname niet door. Die situatie is nog steeds niet veranderd."

Daarna vertelt Cocu in het artikel in ELF Voetbal nummer 12 over zijn band met Wayne Rooney, over zijn eerste buitenlandse avontuur als trainer van Fenerbahçe SK, over zijn periode als voetballer bij FC Barcelona, over de nieuwe trainer Xavi, over welke Engelse club hem tot twee keer vergeefs wilde binnenhengelen en natuurlijk uitgebreid over zijn periode als trainer en speler van PSV alsmede de wijze waarop hij nu zijn tijd vult. "Weet je wat het is? Ik kan niet meer normaal naar wedstrijden kijken. Ik kan mijn trainershart niet loslaten. Voor de televisie blijf ik maar analyseren."

Het artikel met Phillip Cocu is te lezen in ELF Voetbal nummer 12. Daarin ook het tragische verhaal van FC Groningen-verdediger Bart van Hintum en zijn dochter Chloé, we gingen op bezoek bij Peter Hyballa, bij de drie Nederlandse spelers van de Duitse hekkensluiter SpVgg Greuther Fürth en bij Rick Karsdorp in Rome. We brachten vader Jan Stekelenburg bijeen met zoons Maarten (trainer/bondscoach), Jeroen (NOS) en Milan (van Dongen, ESPN). We spraken met Lucas Moura over zijn hattrick in de halve finale van de Champions League tegen Ajax, met doctorandus John O'Brien over zijn periode in Nederland bij Ajax en FC Utrecht, met Sparta-doelman Benjamin van Leer over zijn maaltijdbezorgdienst en met Cambuur-talent Jhondly van der Meer die op zijn zesde werd geadopteerd en nu international is van Haïti. Daarnaast een overzicht van de grootste omkoopschandalen in de historie, als talent spraken we Ringo Meerveld van Willem II en de Superelf namen we door met Henny Meijer.

ELF Voetbal nummer 12 valt vandaag bij de abonnees op de deurmat. De editie kan ook online via deze link worden besteld. Snel en gemakkelijk. Binnen twee à drie dagen in huis. Een abonnement nemen is helemaal handig. Elke editie automatisch thuisbezorgd. Vind daarvoor via deze link de benodigde informatie. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <