Laatste nieuws
20.15Koeman geeft toe: 'Ik wilde het niet en ik durfde het eerlijk gezegd ook niet'
20.15Buitenspel: social media-koning De Roon slaat weer toe met grap over haarband
20.10LIVE TRANSFERS: Nóg meer concurrentie voor De Ligt, Barça-captain kan kiezen
20.10LIVE EK 2024 | Titelkandidaat Engeland met Bellingham en Foden, Servië zonder Tadic
20.05Willy Dullens, de Cruijff van Limburg, op 79-jarige leeftijd overleden
20.00VI Live: Alexander-Arnold op het middenveld, Gudelj en Kostic starten
19.56Denemarken morst dure punten tegen Slovenië, ondanks masterclass Eriksen
19.55VI Live: Engeland en Servië nu al op gespannen voet tegenover elkaar
19.55Gakpo maakt groot compliment: 'Hier spelen we natuurlijk ook voor'
19.55Kippenvelmoment uitblinker Christian Eriksen volstaat niet voor winst Denemarken op Slovenië
19.52Masterclass van Eriksen niet genoeg: Slovenië knokt zich terug tegen Denemarken
19.50Teleurstelling in Denemarken: droomrentree Eriksen op EK valt in duigen
19.50Slovenië bezorgt uitblinker Christian Eriksen en Denemarken flinke kater
19.45VI Live: eerste EK-verrassing lijkt in de maak bij Slovenië - Denemarken
19.40Mbappé roept Franse jongeren op te gaan stemmen: 'Extreme partijen kloppen op de deur'
19.37Europese pers ziet Aké uitblinken, keiharde beoordeling voor Dumfries
19.35'Speciaal gevoel' blijft over bij Oranje-uitblinker: 'We willen dit echt zo graag'
19.35Memphis Depay toont nieuwe verwijzing op veelbesproken zweetband: ‘Who cares’
19.30VI Live: Slovenië krijgt gelijkmaker tegen Denemarken in sterk slotoffensief
19.30Basisspeler van Oranje op het afgelopen WK staat nu als supporter in Hamburg
19.29Van der Vaart geen fan van Koeman-wissel: "Dat had van mij niet gehoeven"
19.28Veerman kritisch op eigen optreden: 'Passes die normaal wél aankomen...'
19.25Kraay spreekt 'criticasters' tegen: 'Dat deed Aké tegen Polen helemaal niet'
19.25Veerman krijgt steun bij Oranje: 'Ik vond Joey eigenlijk niet zo slecht'
19.23VI Live: eerste grote kans Slovenië blijft onbenut
19.20Bezorgde Mbappé maakt politiek statement: 'Belangrijker dan duel van morgen'
19.16VI Live: enige schot op doel maakt het verschil bij Denemarken - Slovenië
19.15Reijnders noemt verbeterpunten na openingszege op Polen
19.08Koeman lichtte basisspeler al snel in: 'Wist van het begin dat ik zou spelen'
19.01VI Live: kan Slovenië na rust wel een vuist maken tegen Denemarken?
18.57Engelse 'fans' belagen Serviërs voor EK-duel in Gelsenkirchen
18.56Heerlijk: zo reageerde de Oranje-kleedkamer op het juichen van Weghorst
18.56Marten de Roon speelt met Instagram-post leuk in op ‘haarbandhype’ van Memphis Depay
18.55Koeman stelt Oranje-fans gerust na wissel: 'Nee, dat was niet noodgedwongen'
18.55Koeman geeft signaal af bij Oranje: 'Ik heb geen enkele twijfel over hem'
Resultaten x
binnenland

Interview Jan Stekelenburg en zoons Maarten, Jeroen en Milan: "Allemaal hebben we eens in een inspreekhokje geslapen"

Een enkele keer realiseert Jan Stekelenburg (80) het zich. Het unieke gegeven dat zijn drie zoons allemaal in de voetsporen van de voormalig presentator en commentator van NOS Studio Sport zijn getreden en bekend zijn bij het voetbalpubliek. Oudste zoon Maarten (48) als voetbaltrainer en (assistent-)bondscoach, middelste zoon Jeroen (47) als Oranje-volger en verslaggever van de NOS en jongste zoon Milan van Dongen (33) als presentator en tevens reporter van ESPN.

24-12-2021 14:00 door Sander Berends

"Het mooiste aan ons gezin is dat we aardige mensen zijn, hoor ik van anderen. Ik kan me niet herinneren dat we ooit onderling ruzie hebben gehad en van jaloezie is geen sprake", vertelt oudste zoon Maarten Stekelenburg over de hechte familieband die tijdens het interview, te lezen in ELF Voetbal nummer 12 die hier snel en gemakkelijk online is te bestellen, herhaaldelijk naar voren komt. Met de drie zoons en nestor Jan spraken we af in een eetcafé in Amsterdam Oud-Zuid, vlak bij het Olympisch Stadion. "We hebben geen anderen nodig om ons best te doen."

Normaal doen

"Die motivatie leveren we zelf. Als we moeten rennen, moet dat maar." Jan: "Ik heb altijd tegen mijn zoons gezegd dat ze zichzelf moeten blijven. En dat ze normaal moeten doen. Ze moeten zich niet anders gedragen, omdat ze met hun kop op televisie zijn."

Officieel ging vader Jan op zijn 62ste met pensioen. Maar stilzitten is niets voor de Vinkevener, sinds 1968 werkzaam voor Studio Sport. "Afgelopen augustus werkte ik nog achttien dagen bij de NOS tijdens de Olympische Spelen. In september nog zes dagen. Ik werd ingehuurd als freelancer, omdat er te weinig krachten beschikbaar waren." Stekelenburg senior bleef altijd freelancer. "Ik heb nooit overwogen om mijn baan als gymdocent en conrector en later rector op te geven en in dienst te treden van de NOS. De combinatie deed me juist goed. Van de leerlingen kreeg ik altijd leuke reacties."

Zelden thuis

"Ze vonden het stoer. Ik maakte lange dagen. Was zelden thuis. Mijn zoons weten niet anders. Op zaterdag gingen ze met me mee. Op zondag ook vaak." Milan: "Na mijn voetbalwedstrijd op zaterdag was het snel de auto in, op weg naar het voetbal van Maarten en/of Jeroen. Vervolgens nog naar een volleybalwedstrijd of een rally. Daarna door naar de studio in Hilversum. Allemaal hebben we eens in een inspreekhokje geslapen. Op de grond. Tot vader klaar was en we rond middernacht naar huis gingen." Maarten: "Ik herinner me ook dat we ons vaak in de auto omkleedden, omdat ik eerst bij Jeroen was gaan kijken en hij daarna meeging naar mijn wedstrijd. Het was altijd spannend of we op tijd kwamen. Het lukte telkens op het nippertje."

In het artikel in ELF Voetbal nummer 12 is verder te lezen welk gezamenlijk sportuitstapje vader en zoons jaarlijks trachten te ondernemen, hoe vader Jan onverwacht zijn debuut maakte als commentator tijdens de WK 1978-wedstrijd tussen Nederland en Iran, de befaamde Olympische volleybalfinale van 1996, opvallende buitenlandse trips, de voetbalcarrière van het viertal, bij welke club Maarten bijna een profcontract afdwong, de reden waarom Jeroen plotseling wilde stoppen als Oranje-volger, een gezamenlijke opdracht bij de rechtbank, de vuurdoop van Milan tijdens de Olympische Spelen van 2008, problemen met lengtes en programmering van samenvattingen, samenwerkingen tussen vader en zoon, zenuwen bij interviews en een legendarisch interview tijdens de Spelen van 1984.

Het artikel met vader Jan Stekelenburg en zijn drie zoons is te lezen in ELF Voetbal nummer 12. Daarin ook het tragische verhaal van FC Groningen-verdediger Bart van Hintum en zijn dochter Chloé, we gingen op bezoek bij trainer Peter Hyballa in München, bij de drie Nederlanders van SpVgg Greuther Fürth in Beieren en bij Rick Karsdorp in Rome. We spraken met Marcos Senesi van Feyenoord over inburgeren in Nederland, met Lucas Moura over zijn hattrick in de halve finale van de Champions League tegen Ajax, met Sparta-doelman Benjamin van Leer over zijn maaltijdbezorgdienst, met oud-Ajax en FC Utrecht-speler John O'Brien die nu als psycholoog door het leven gaat en met 101-voudig Oranje-international Phillip Cocu blikken we teruguit en vooruit. Ook een interview met Cambuur-talent Jhondly van der Meer die op zijn zesde werd geadopteerd en nu international is van Haïti. Daarnaast een overzicht van de grootste omkoopschandalen in de historie, als talent spraken we Ringo Meerveld van Willem II en de Superelf namen we door met Henny Meijer.

ELF Voetbal nummer 12 is afgelopen maand verschenen. De editie kan ook online via deze link worden besteld. Snel en gemakkelijk. Binnen twee à drie dagen in huis. Een abonnement nemen is helemaal handig. Elke editie automatisch thuisbezorgd. Vind daarvoor via deze link de benodigde informatie. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met… Paul Pogba?
transfergeruchten Laatste: Feyenoord en Ajax in de markt voor Jamaicaan Omari Hutchinson
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.