Laatste nieuws
01.30Matic doet boekje open over twee voormalig United-ploeggenoten: 'Dat gebeurde iedere dag!'
01.05Dit is de route die Oranje Leeuwinnen moet voeren naar Olympische Spelen in Parijs
00.45Damaris Egurrola na heldenrol bij Oranje Leeuwinnen: ‘Met overal kramp rende ik naar voren’
00.30Oranje na bloedstollende ontknoping naar finaleronde Nations League
00.20Redder van Oranje Egurrola: 'Dit is waarom ik voetbal en van mijn team houd'
00.05Griekse scheidsrechters staken uit protest tegen supportersgeweld

Gisteren

23.55Spaans bekersucces voor Schreuder: droomloting komt dichterbij
23.55Engeland wint ruim van Schotland maar komt doelpunt tekort en loopt Spelen mis
23.53Uitzinnige Arteta: 'Ze staan allemaal te springen'
23.51Volgende bizarre ontknoping: Mönchengladbach maakt winnende goal in minuut 120
23.50Koploper Arsenal wint ternauwernood bij laagvlieger Luton Town: 4-3
23.45Fantastische beelden: Tilburg ontploft na late goal van Oranjeleeuwin Egurrola
23.35Rechtszaak El Ghazi schept mogelijk precedent: ‘Principieel en geruchtmakend’
23.30Arsenal kruipt in laatste seconden door oog van de naald tegen pechvogel Luton
23.30LIVE: Arsenal wint van Luton in bizar duel (gesloten)
23.27Recordaankoop Declan Rice helpt Arsenal in extra tijd van spektakelstuk aan zege op Luton
23.18Euforische Jonker over de blessuretijd: 'We zaten op de schommel'
23.17Rice redt Arsenal in geweldig spektakelstuk bij Luton
23.15Declan Rice brengt Arsenal met rake kopbal diep in blessuretijd in extase
23.14VI Live: Arsenal slaat in de 97ste (!) minuut toe bij promovendus
23.12Marciano Vink haalt na thriller uit op X: ‘Vreselijk slechte commentator'
23.10Damaris treedt in de voetsporen van Sylvia Smit
23.10Oranje Leeuwinnen houden olympische droom levend na krankzinnig slot met twee goals in blessuretijd
23.00Feestje Engeland eindigt in tranen: Sarina Wiegman en co hebben aan monsterscore niet genoeg
22.57Damaris beslist thriller in Tilburg: 'Dit is waarom ik voetbal speel'
22.55VI Live: Arsenal moet in slotfase aan de bak op bezoek bij promovendus
22.43Oranjevrouwen ontlopen met Houdini-act doemscenario en gaan door in Nations League
22.43Ongekende voetbalavond: Oranje houdt hoop op Spelen na ongelofelijke apotheose
22.41Oranjevrouwen blijven kans maken op Spelen na zinderend slot tegen België
22.40Heerlijk avondje voor Oranje: Spelen nog mogelijk na krankzinnig slot
22.37VI Live: Arsenal moet nog aan de bak op bezoek bij Promovendus
22.37VI Live: Damaris doet het wéér! Oranje gaat alsnog naar de Final Four
22.33VI Live: Damaris zorgt in blessuretijd voor de 3-0 van Nederland
22.17VI Live: Nederland met Miedema begonnen aan alles of niets-poging
22.10'Feyenoord deelt volgende beloning uit: topspeler dichtbij contractverlenging'
Resultaten x
binnenland

Interview Thijmen Goppel: "Hier wordt ongelofelijk hard getraind"

Op de Nederlandse velden vormde hij een nachtmerrie voor menig back. Thijmen Goppel was met zijn snelheid voor geen enkele tegenstander te houden. Sinds afgelopen zomer bezorgt de 25-jarige rechtsbuiten de verdedigers in de Duitse 3. Liga grijze haren. In het shirt van SV Wehen Wiesbaden maakt hij bijzondere ervaringen mee. "De buitenwereld onderschat hoe groot deze competitie is."

29-04-2022 10:00 door Sander Berends

Hij merkte het op bezoek bij 1. FC Magdeburg weer eens. "Er zaten negentien- à twintigduizend toeschouwers op de tribune. Maar het geluid dat ze produceerden, dat was niet normaal. Zoveel lawaai. Dat had ik niet eerder meegemaakt. Ook bij 1.FC Kaiserslautern is het altijd een heksenketel. De meeste clubs in de 3. Liga beschikken over enorme stadions. Kaiserslautern, TSV Havelse, MSV Duisburg en 1. FC Magdeburg spelen in accommodaties waar meer dan dertigduizend toeschouwers binnen kunnen. Die zitten er vaak ook."

Transfer

Afgelopen zomer tekende Goppel een tweejarig contract bij SV Wehen Wiesbaden. "Ik beschikte over een doorlopend contract bij Roda JC Kerkrade, maar wilde graag nog een stap maken. Ik heb nu de leeftijd. Trainer Jurgen Streppel gunde me de stap en Roda JC kon een mooie transfersom voor me vragen. Tijdens mijn vakantie vernam ik dat SV Wehen interesse in me had. Ik kende de club niet goed, ging direct research doen en dat stemde me positief. De gesprekken deden de rest. SV Wehen wil zo snel mogelijk promoveren naar de Tweede Bundesliga, een ambitie die me erg aansprak. Het Duitse voetbal staat hoog aangeschreven. Veel clubs in de 3. Liga kunnen probleemloos in de onderste helft van de Eredivisie of bovenste regionen van de Keuken Kampioen Divisie instromen."

Goppel maakte al snel kennis met de Duitse trainingsmethodes waarin conditie en uithoudingsvermogen belangrijke factoren zijn. "Uitlooptrainingen kennen ze bijvoorbeeld niet. In Nederland doen de basisspelers een dag na de wedstrijd rustig aan. Tijdens een duel maak je al twaalf kilometer. Hier plannen ze de volgende dag nog keurig een loop van acht kilometer door de bergen. Net hebben we ook weer getraind. Volgens mij ben ik een hamstring ergens verloren, die zal nog op het veld liggen. Zo hard trainden we."

De speelwijze in de Duitse 3. Liga vormde ook een omschakeling. "In Nederland willen we mooi voetballen. Bij Roda JC mocht ik acties maken, werd ik weggestoken met passjes. Hier was het vooral in het begin lange ballen. Ze kenden mijn snelheid en wilden daar op deze manier gebruik van maken. Ik sta erom bekend dat ik vaak assists lever, mijn doelpuntjes meepik, maar in het begin lukte dat hier niet. Ik verloor zelfs na enkele wedstrijden mijn basisplaats. De zevende wedstrijd (op 3 september tegen 1.FC Saarbrücken, red.) startte ik weer en maakte ik prompt mijn eerste doelpunt." Door de 3-4 zege pakte SV Wehen Wiesbaden de koppositie. "Daarmee lagen we op koers voor de doelstelling promotie, maar daarna ging het mis en vloog onze trainer (Rüdiger Rehm, red.) eruit."

Promotie

De derde plek, die recht geeft op een promotie/degradatieduel met de nummer zestien uit de Tweede Bundesliga, wordt ook moeilijk. "Vanaf medio februari wonnen we driemaal op rij. Ik draaide ook weer lekker, gaf zes assists in die periode. Maar het uit de competitie nemen van Türkgücü München heeft ons weer een mentale klap bezorgd. Wij raakten drie punten kwijt en zagen onze achterstand verder oplopen. Theoretisch kan het nog, maar het zal heel lastig worden", vervolgt Goppel, die er dit seizoen inmiddels vier in heeft liggen en acht assists afgeleverd heeft.

"De gemiddelde lengte van de spelers in de 3. Liga ligt tien centimeter hoger dan in Nederland. Elke club kent minstens zes jongens van 1,90 meter of meer. Kom ik met mijn 1,78 meter aan, haha. Resultaat in de 3. Liga staat voorop, merkte ik snel. Als je wint en slecht hebt gespeeld, is alles goed. Spelen we fantastisch, maar gaan we onderuit, volgt veel kritiek."

Borussia Dortmund

In de DFB Pokal sneuvelde de ploeg tegen Borussia Dortmund. "We waren kansloos. Erling Braut Haaland maakte er drie. Ik stond tegenover Nico Schulz. Of hij me bij kon houden? Dat weet ik niet. Ik heb de hele wedstrijd achter hem aangerend." Goppel, die met rugnummer 9 speelt ('de club bood dat aan, het nummer was vrij'), moest enorm wennen aan het scheidsrechterskorps. "Binnen de kortste keren stond ik op vier gele kaarten, terwijl ik er in Nederland in mijn hele leven twee ontving. Voor een balletje wegtikken, tegen de scheidsrechter ingaan of een handgebaar maken, word je direct op geel getrakteerd. Ik moet voortaan extra alert zijn."

Uitduels bezoekt de vleugelaanvaller uit Roelofarendsveen met zijn ploeg meestal met het vliegtuig. "Met een lijnvlucht. Eén keer had de club een privévlucht geregeld. Soms reizen we ook met de bus. Zit je zo zes uur in. De afstanden zijn enorm. Dan was ik vanuit Nederland natuurlijk niet gewend. Voor elke wedstrijd verzamelen we ook in een hotel."

Thuiswedstrijden

Thuiswedstrijden van SV Wehen Wiesbaden in de 3. Liga trekken rond de twee- à drieduizend toeschouwers. "We kennen de pech dat Wiesbaden tussen Frankfurt en Mainz ligt, twee steden met clubs in de Bundesliga. Ons stadion ligt middenin de stad. Het trainingscomplex in de bergen, elf kilometer verderop. Na mijn komst werd ik aanvankelijk ondergebracht in een hotel. Omdat ik nog geen auto had, reed ik met een Zweedse teamgenoot (Gustaf Nilsson, red.) mee. Nu woon ik in een appartementencomplex waar ook een teamgenoot uit Denemarken (Bjarke Jacobsen, red.), Australië (John Iredale, red.), Zweden (Nilsson, red.) en Kroatië (Petar Sliskovic, red.) woont. Onderling spreken we Engels. Op de club is Duits absoluut de voertaal. Dat gaat me gelukkig goed af. Ik woon in het centrum. Alles is lekker dichtbij. Ik neem me vaak voor om te koken, maar dan zit ik toch weer bij de Thai om de hoek. Na een wedstrijd is het juist te verleidelijk om de McDonald’s te negeren, haha."

"Wiesbaden is een mooie stad. Netjes, historische gebouwen en groener dan ik vooraf verwachtte. Als vervoermiddel gebruik ik zo’n stepje. Daarmee kun je het beste rondcrossen en alles bereiken. Overal in de stad kun je die stepjes pakken en weer inleveren. Als ik bezoek krijg, zijn ze vaak verrast over de stad. Ze verwachten niet dat het zo mooi is." Promoveren met SV Wehen Wiesbaden wordt dit seizoen erg lastig. "We hopen er nog op. Anders moet het volgend jaar maar gebeuren."

Het interview met Thijmen Goppel is tevens te lezen in de extra dikke Over De Grens Special van ELF Voetbal, die vorige maand is verschenen. Daarin liefst 46 interviews met onze landgenoten in haast evenveel buitenlandse competities. Denk aan Virgil van Dijk, Crysencio Summerville en Joël Piroe in Engeland, Jeffrey Gouweleeuw en Mark Diemers in Duitsland, Denso Kasius in Italië en Xavi Simons en Branco van den Boomen in Frankrijk. Maar ook Wout Droste op IJsland, Shayne Pattynama in Noorwegen en Wouter Burger en Léon Bergsma in Zwitserland. Denk ook aan gesprekken met Nederlandse profs in de kleinere landen. Zo spraken we de enige Nederlandse prof in de competities van Andorra, Estland, Letland, Singapore, Kosovo en Bangladesh.

De extra dikke Over De Grens Special van ELF Voetbal is bij de abonnees op de deurmat gevallen. En is verkrijgbaar bij de bekende boekenzaken en non-food winkels. Daarnaast op bekende reisplekken als Schiphol, Eindhoven Airport en de grote NS-stations. Online bestellen is via deze link zo gebeurd. Snel en gemakkelijk. Binnen twee à drie werkdagen in huis. Een abonnement nemen is helemaal handig. Elke editie automatisch op de deurmat. Via deze link is een abonnement snel afgesloten. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit! Veel leesplezier!
Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Deroy Duarte (Fortuna Sittard)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <