Laatste nieuws
00.45Oosting baalt van soap rondom Twente-speler: ‘Hij is een absolute teamplayer’
00.38Leicester City ontslaat coach vanwege vermeende relatie met speelster
00.25'Barça vol vertrouwen: Frenkie én Pedri snel weer op het veld'
00.10Duitsers klagen na Duitsland - Oranje: 'Ik ben blij dat ik het heb overleefd'

Gisteren

23.58Leicester City ontslaat trainer vrouwenteam wegens relatie met speelster
23.55Hoopvolle update voor Feyenoord: 'Ik verwacht de bekerfinale te halen'
23.55Tienersensatie onderweg: de aanvaller die wél zeker naar Real Madrid gaat
23.45'Kooplustige Chelsea-voorzitter wordt in 2027 vervangen'
23.45'Broeder' Geertruida geliefd: 'Toen ik in tranen schoot, kwam hij naar me toe'
23.40Brugts met Barcelona naar halve finales Champions League, ook PSG door
23.35Leicester City ontslaat coach vanwege relatie met speelster, Sarina Wiegman wil strengere regels: ‘Dit is niet gezond’
23.30Broederliefde steunt rappende Geertruida: 'Komt zo een diss track naar je hoofd'
23.20Genee, Van der Gijp en Derksen snoeihard voor Ajacied: 'Niemand mist hem'
23.15Cor Adriaanse: 'Kans op zijn vertrek bij Feyenoord is fifty-fifty'
23.12Voormalig FC Groningen-spits Strand Larsen excuseert zich bij fans Celta de Vigo
23.05Esmee Brugts met Barcelona door in Champions League, Nederlanders tegenover elkaar in Franse halve finale
23.00PSG pakt laatste plek in halve finale Champions League
23.00PSG completeert deelnemersveld halve finale Champions League
22.53Xabi Alonso wil in Duitsland blijven; nieuwe topkandidaat Liverpool lijkt bekend
22.45'Bayern en Liverpool geven strijd om felbegeerde Alonso op'
22.44Derksen trekt harde conclusie over Ajax-speler: ‘Kost één miljoen per wedstrijd’
22.35Kökçü in genade aangenomen bij Schmidt: ‘Dit is nooit zijn intentie geweest’
22.32Leicester City ontslaat coach wegens vermeende relatie met speelster
22.15'Liverpool geeft droommanager op, kamp-Lobotka flirt met Barça'
22.11Feyenoord lanceert documentaire ‘Kind van Zuid’ over Lutsharel Geertruida
22.05‘Als Slot naar Ajax gaat is hij zijn leven niet zeker, en zijn familie ook niet’
22.05Verenigd Koninkrijk waarschuwt fans Engeland en Schotland voor Duits bier
21.55Bayern-directeur slaat terug naar Davies: 'Ik kan niet wachten tot Sint-juttemis'
21.30'Geluk bij een ongeluk' voor PSV: 'Dreiging van snelle transfer is weg'
21.25Half miljoen Britse voetbalfans krijgen waarschuwing in aanloop naar EK 2024
21.10Voormalig Groningen-spits gaat door het stof na 'pijnlijk misverstand'
21.10Strand Larsen zegt sorry tegen Celta-fans: 'Dit misverstand doet mij pijn'
21.00'Ik ben te vroeg gestopt, maar wij hielden van het leven naast het voetbal'
20.46FC Barcelona-trainer Xavi is leugens zat en klaagt twee journalisten aan
20.45‘Ajax houdt PSV-target Debast in de gaten, maar ondervindt stevige concurrentie’
Resultaten x
binnenland

Terugblik op vier jaar Ten Hag bij Ajax: de debutanten 1/2

Recent werd bekend dat Erik ten Hag Ajax na 4,5 bijzondere jaren gaat verlaten. De Tukker maakt de stap naar de wereldtop en wordt de nieuwe trainer van Manchester United. In deze serie van artikelen blikken we terug op de meest bijzondere momenten van de trainer bij Ajax. Met in dit artikel: de debutanten.

21-05-2022 07:00 door Krist Stoelwinder

Noussair Mazraoui

De eerste speler die onder Erik ten Hag mocht debuteren is ook één van de beste spelers die onder hem een kans kreeg. Noussair Mazraoui werd in de jeugdopleiding nooit gezien als en toptalent en kreeg in de beloften in eerste instantie ook geen contract. Uiteindelijk gunde Ten Hag hem een debuut en Mazraoui bleek het ontbrekende puzzelstukje op de rechtsbackpositie. Hij is misschien wel de beste rechtsback van Ajax van de eeuw en hij vertrekt deze zomer naar Bayern München.

Jurgen Ekkelenkamp

In zijn eerste halfjaar liet Ten Hag nog drie talenten debuteren. Eén van hen was Jurgen Ekkelenkamp en dat was best opvallend omdat hij als een atypische Ajacied werd gezien. De middenvelder was niet heel technisch en verfijnd. Toch haalde hij Ajax 1 en was hij als invaller ook van waarde, bijvoorbeeld door het vasthouden van Cristiano Ronaldo. Ekkelenkamp vertrok een klein jaar geleden naar Bundesliga en speelt bij Hertha BSC.

Dani de Wit 

Ook Dani de Wit kan worden omgeschreven als een atypische Ajacied, want hij valt ook niet bepaald op door zijn technische kwaliteiten. Toch zag Ten Hag het best in hem zitten en hij noemde de middenvelder liefkozend 'draufganger'. De Wit viel ook regelmatig in tijdens de legendarische Champions League-wedstrijd in 2019, maar bleek net tekort te komen voor een basisplaats. Bij AZ is hij momenteel wel één van de sterkhouders. 

Azor Matusiwa

De meest opvallende debutant in het seizoen 2017/18 was Azor Matusiwa. Hij werd nooit gezien als één van de topspelers bij Jong Ajax en zat ook nooit bij de selectie van het eerste, maar stond in het slotduel met Excelsior opeens aan de aftrap. Toch was al snel duidelijk dat Matusiwa in het seizoen erna geen serieuze kans zou krijgen, maar verhuurd zou worden aan De Graafschap. Daar deed hij het prima en zo dwong hij een transfer af naar FC Groningen.

Kaj Sierhuis

Het seizoen 2018/19 begon voor Ajax al vroeg in de voorronde Champions League. Tegen Sturm Graz moest Ajax het nog stellen zonder Kasper Dolberg en daarom was er een plekje op de bank ingeruimd voor Kaj Sierhuis. De spits had het jaar ervoor nog geschitterd bij de beloften en kreeg de beloning met een invalbeurt tegen de Oostenrijkers. In de openingswedstrijd  van de Eredivisie mocht hij zelfs starten tegen Heracles Almelo. Dat ging niet heel goed en het zou de laatste kans van Sierhuis in het eerste blijken.

Ryan Gravenberch

In hetzelfde jaar speelde Ajax ook een dramatische topper tegen PSV, maar daarin vond ook een lichtpuntje plaats. Ryan Gravenberch debuteerde namelijk op zijn 16e en werd daarmee één van de jongste debutanten uit de clubhistorie. De middenvelder werd gezien als een supertalent en zou uiteindelijk ook een belangrijke rol in Ajax 1 krijgen. Deze zomer vertrekt hij naar alle waarschijnlijkheid ook naar Bayern München. 

Noa Lang 

Bij Ajax werd Noa Lang ook gezien als een groot talent, maar hij werd ook gezien als een moeilijke jongen. De klik met Ten Hag leek niet heel goed te zijn, maar toch liet de trainer de buitenspeler debuteren en hij vervulde met onder meer een hattrick tegen FC Twente soms ook best een belangrijke rol. Definitief doorbreken lukte Lang echter niet en daarom vertrok hij in de zomer van 2020 naar Club Brugge. Daar maakt hij al vanaf zijn komst heel veel indruk.

Mitchel Bakker

In de bekerwedstrijd tegen Te Werve debuteerde niet alleen Lang in het eerste van de Amsterdammers, maar ook linksback Mitchel Bakker. Doordat hij met Nico Tagliafico een geduchte concurrent voor zich had, was eigenlijk al snel bekend dat Bakker geen serieuze kans in het eerste zou krijgen. Hij besloot daarom zijn contract niet te verlengen en vertrok uiteindelijk transfervrij naar PSG. Daar kreeg hij regelmatig wél de kans in het eerste, maar uiteindelijk zou hij Frankrijk ook achter zich laten en PSG verruilen voor Bayer Leverkusen. 

Sergino Dest

Doordat Nico Taglafico en Noussair Mazraoui vanwege interlandverplichtingen in de voorbereiding op het seizoen 2019/20 ontbraken, kreeg er met Sergino Dest een 18-jarig talent de kans. Mede door blessures van Mazraoui werd hij een vaste waarde en daardoor was er na zijn eerste volledig seizoen in Ajax 1 ook best wat interesse. Dest zag de sprong in het diepe wel zitten en vertrok daarom al na één jaar in het eerste voor 21 miljoen euro naar FC Barcelona. 

Sontje Hansen

We sluiten de eerste helft van de debutanten af met speler die nog altijd is doorgebroken in het eerste. De ontwikkelingen van Sontje Hansen verliep in het seizoen 2019/20 als een komeet en zo werd hij onder meer topscorer op het WK onder 17. Kort daarna beloonde Ten Hag hem met een debuut en de verwachtingen waren hooggespannen. Na de corona-onderbreking kreeg Hansen te maken met blessures en andere tegenspoed en verdween hij naar de achtergrond. In het slot van dit seizoen zat hij weer een paar keer bij de selectie tegen FC Groningen en AZ.




Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <