Laatste nieuws
09.10‘Ajax toont interesse in oude bekende: hoofdscout Kelvin de Lang bekijkt transfervrije aanvaller’
09.10Weergaloos optreden Chelsea-talent overschaduwd door penaltyrel met ploegmaats: ‘Een schande’
09.00De twee Japanse Premier League-revelaties die van voetbal een wetenschap maken
08.59Onderzoek wijst uit: ambities uitbreiding PSV-stadion zijn realistisch
08.45Forbs: 'Als ik bij Jong Ajax moet spelen, dan doe ik dat'
08.43Dolberg draagt belangrijke goal op aan bijzonder persoon: 'Deze is voor Monique'
08.43Fans FC Twente dienen klacht in bij politie Amsterdam: ‘Dit heb ik nog nooit gezien bij een voetbalwedstrijd’
08.40Noni Madueke haalt woede op de hals bij Chelsea: ‘Dit is de laatste keer...’
08.35Khalid Boulahrouz steekt de loftrompet: ‘Ik vind hem te goed voor de Eredivisie’
08.28Van Basten spreekt Van der Vaart tegen: 'Hij is een grootheid, overal gevaarlijk'
08.15Meerdere namen vallen bij Almere City na vertrek Pastoor
08.10Bewondering voor werkwijze Alonso: 'Doet zelf regelmatig mee met de training'
08.08Pochettino woest op oud-PSV'er Madueke: 'Laatste keer dat ik dit gedrag tolereer'
08.00De ontknoping van de KKD: titelstrijd en knokken voor play-offs
07.42Pochettino verafschuwt penaltygekibbel bij Chelsea: 'Kan ik niet accepteren'
07.40Kieft hekelt 'slijmerige' Kuyt en Janssen: 'Dat is helemaal geen reëel beeld'
07.30Voetbal op tv: hier zie je Dortmund - Atlético en Barcelona - PSG
07.15Een Serie A-topper in het amateurvoetbal: 'Hij zou de shirts nog wassen'
07.08Verschrikkelijk nieuws uit Zwolle: kinderen PEC-verdediger hebben zeldzame ziekte
07.07Kritiek op Santiago Gimenez wordt heviger: ‘Het is echt schrikbarend slecht’
06.50FC Barcelona verwacht stevige confrontatie: 'Gaat een grote voetbaloorlog worden'
03.05Voetbalpodcast | ‘Een diplomaat is Jorien van den Herik in elk geval niet’
03.00Super League is zo gek nog niet: de nieuwe Champions League-opzet komt daar al bij in de buurt
03.00Voetbalpodcast | ‘Een diplomaat is Jorien van den Herik in elk geval niet’
02.20Praat mee op VP: Chelsea - Everton (gesloten)
01.10Derksen stoort zich aan kritiek op Nijhuis: 'Tegenstanders gaan matennaaien'
01.05Genee maakt afwezigheid Derksen bij Vandaag Inside bekend
00.35Ziyech helpt Galatasaray met prachtige knal aan koppositie; rood voor Leroy Fer
00.33Ajax in ongelijk gesteld: club is ruim miljoen kwijt aan zaakwaarnemer Tagliafico
00.00De EK-selectie van Oranje-opponent Polen: dit zijn de kanshebbers

Gisteren

23.51Ajax verliest arbitragezaak van Tagliafico's agent: totale kosten boven miljoen
23.50Palmer vertelt welke van zijn vier goals zijn favoriet was
23.43Kieft kijkt met verbazing naar Taylor: 'Dit is de waanzin van de voetballerij'
23.33Kieft blijft zich verbazen over Feyenoorder: 'Het is echt schrikbarend slecht'
23.30De bijzondere werkwijze van Alonso: 'Dat maakt wel indruk natuurlijk'
Resultaten x
binnenland

Rick Ketting op zijn plek in Finland: "De sfeer in Turku is superrelaxed"

Alweer voor het vierde seizoen is Rick Ketting actief in de Veikkausliiga. In de hoogste divisie van Finland draagt de 26-jarige centrale verdediger de aanvoerdersband van FC Inter Turku, waarmee hij zich opnieuw plaatste voor de Conference League. "Tactiek is in deze competitie erg belangrijk."

01-05-2022 10:00 door Sander Berends

Hij keek in de winter van 2019 even verbaasd. Via zijn Instagram-account plofte een bericht binnen van een Zweedse zaakwaarnemer. "Hij zocht contact en meldde dat hij een club uit Finland voor me had. IFK Mariehamn. Of dat iets voor me was. Ik was op een moment terechtgekomen in mijn carrière dat clubs in Nederland niet massaal voor me in de rij stonden. Er was eerder buitenlandse interesse, maar uit landen die ik niet zag zitten. Ik zag het als een mooie uitdaging. Het was februari. De competitie loopt tot eind oktober. Als ik voor negen maanden tekende, kon ik daarna nog altijd kijken wat ik wilde."

Ketting stamt uit de jeugdopleiding van Sparta Rotterdam. De centrale verdediger uit Nieuwerkerk aan den IJssel debuteerde op 19 oktober 2014, net achttien jaar, tegen VVV-Venlo in de Eerste Divisie. 46 optredens later verkaste hij naar Go Ahead Eagles waar hij zijn verbintenis na anderhalf jaar liet ontbinden. Zijn keuze voor IFK Mariehamn pakte uitstekend uit. "De club heeft haar basis op Aland, een eiland dat dichterbij Zweden ligt dan bij Finland. De voertaal is ook Zweeds. Vijftien- van de dertigduizend inwoners wonen in Mariehamn, de hoofdstad. Er is niet veel te doen op het eiland, maar ik heb daar een fantastische tijd beleefd. Ik werd er goed opgevangen door een mentorfamilie, waarmee ik nog steeds contact heb."

Met de boot

Uitwedstrijden betekenden een tijdrovende klus. "Als we in Helsinki speelden, overnachtten we op de boot. Moesten we verder, voeren we naar Turku. Een reis van 5,5 uur. Daar stond een bus klaar die ons naar de desbetreffende plaats bracht." Ook de reis vanuit Nederland betekende een flinke onderneming. “Ik vloog eerst naar Riga. Van daaruit naar Stockholm. Dan met de trein naar het centrum waar ik de bus nam naar de haven. Met de boot arriveerde ik na drie uur in Aland.” Aan het einde van het seizoen werd hij ingelijfd door FC Inter Turku. Een tweede plaats werd vorig seizoen gevolgd door een vierde plek. "Ik heb twee keer Europees gespeeld. Toevallig strandden we beide keren op een Hongaarse ploeg. Eerst op Budapest Honved, afgelopen jaar op de Puskás Akademie. In juli nemen we opnieuw deel aan de voorronde van de Conference League. Mooie ervaringen."

Hij woont dichtbij het centrum. "In Nederland wonen spelers regelmatig best een stukje van de club af. Bij Inter wonen alle spelers in Turku. We beschikken over een appartement met sauna, in Finland gebruikelijk. Turku is een topstad. Levendig. De vroegere hoofdstad. Totdat Rusland Finland inlijfde. Helsinki lag dichterbij Rusland waardoor de hoofdstad werd verplaatst. In Turku wonen veel studenten. Het grote kasteel aan de zee is een bekende toeristische plek. De stad wordt gescheiden door een rivier. Als het weer beter wordt, geldt het als verzamelplek en komt iedereen daar samen. Terrasjes zijn gevuld. Dat is echt gezellig. De sfeer superrelaxed. Tja, en zes of zeven graden hier in het zonnetje voelt voor Finnen als vijftien graden. Ze zijn hier aan andere temperaturen gewend. Half maart liepen we pas over voetpaden waar we niet voortdurend hoefden op te letten dat we vanwege het ijs weggleden."

Prijzen

Turku bestempelt hij als een topstad. "Mijn ouders en mijn zus hebben Finland nu een aantal keer bezocht. Ze begrijpen het gevoel. Als je wilt komen, doe dat wel in de zomer. Dan heerst er in de stad overal een leuke sfeer." En de prijzen? "Het is iets duurder dan in Nederland. Op alcohol zit een flinke belasting. De borden in de restaurants zijn iets minder goed gevuld. Maar dat wist ik.” In zijn vrije tijd speelt hij padel en discgolfen. “Je gooit met een frisbee tot je de hole bereikt. Een gat, een korf of wat dan ook. Ik ben hier ook al eens gaan ijsvissen. Een leuke nieuwe ervaring."

Ketting verplaatst zich meestal per fiets. "Binnen tien minuten is alles bereikbaar. Finnen fietsen en wandelen veel. Een sportieve bevolking. Zij letten op het milieu. Zo overbruggen ze de afstand tussen de grote steden met de trein. Ik ben ook enkele keren met de trein naar Helsinki gereisd, waar mijn vriendin nooit. Vertraging heb ik nog niet meegemaakt."

Inter Turku speelt in het Veritasstadion waar 9.372 toeschouwers een plekje kunnen vinden. "Er ligt natuurgras. We trainen daarnaast. Er liggen drie kunstgras- en vier natuurgrasvelden. De club is eigenaar van een kunstgrasveld. Het heeft iets kleinere afmetingen dan een normaal veld, waardoor er volgens mij geen officiële wedstrijden op gespeeld mogen worden. De andere velden zijn van de gemeente. Als het vriest, wijken we uit naar een bubbelhal of een grote gymzaal. Die ligt op een kwartier rijden. Dan kleden we om bij het stadion en stapt iedereen in auto's."

Het voetbal is volgens Ketting tactisch. "De individuele kwaliteiten zijn iets minder dan bijvoorbeeld dan in Nederland. De trainers maken volop gebruik van de whiteboarden en geven veel uitleg. De voorgaande twee seizoenen hadden we een Spaanse trainer (Jose Riveiro, red.) die zich enorme focuste op details. Hij haalde situaties naar voren waarover ik nog nooit had nagedacht of die ik nog nooit had meegemaakt. Dit seizoen beschikken we opnieuw over een Spaanse trainer (Miguel Grau, red.).” Dit seizoen draagt Ketting de aanvoerdersband. "Vorig seizoen was ik een van de aanvoerders. Twee van de andere jongens stopten. Spelers en de staf stemden en ik kreeg de band toegewezen. Een mooie eer. Van nature ben ik een leiderstype. Mooi dat die houding op deze manier wordt gewaardeerd en ik die kwaliteiten kan laten zien." De verschillen tussen de functie in Nederland en in Finland zijn klein. “Ik heb het gevoel dat de setting in Finland familiairder is. De afstand tussen de spelers, de staf en het kantoorpersoneel is kleiner. Al kan dat wellicht liggen aan het gegeven dat ik nu ouder ben, haha."

Taal

Op de club spreekt hij Engels. "Finnen beweren dat hun taal gemakkelijk is uit te spreken. Precies zo zoals woorden zijn geschreven. Maar ik vind de taal lastig. Het lijkt op geen andere taal. Ze beweren een beetje op Hongaars, maar dat spreek ik ook niet, haha. Gelukkig red ik me hier overal met Engels."

Het contract van Ketting loopt aan het einde van het kalenderjaar af. "Het zou mooi zijn om dan een volgende sportieve stap in mijn loopbaan te zetten. Ik sta open voor een hoop competities en ga graag de uitdaging aan.” Eerst staat weer een zwaar seizoen op het programma. “Uiteraard gaan we voor een Europees ticket. Wie weet nog meer."




Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <