Laatste nieuws
06.00Voetbalpodcast Special | Inside Old Trafford (aflevering 4): de mislukking op de transfermarkt
03.00Dávid Hancko trekt de kar bij Feyenoord: ‘Ik twijfelde altijd of ik wel goed genoeg was’
00.00Verbazing om Hancko-vraag van Schreuder: 'Stuitend, parodie op een verslaggever'

Gisteren

23.49Slot looft Hancko: 'Zit nog net niet met een blocnote bij besprekingen'
23.44Serieuze problemen voor Feyenoord: ‘De club wordt de stad uitgejaagd’
23.34NEC-trainer Meijer krijgt pikante vraag: 'Ben jij voor Feyenoord?'
23.30Feest voor Dirk Kuyt en PSV-icoon Timmy Simons met promotie naar hoogste niveau in België
23.27Slot koestert speciaal wapen van Gimenez: 'Zou hem zeker niet afschrijven'
23.20Kraay ziet ‘achterlijke, debiele’ actie bij NAC: ‘Hoe haal je dit in je hoofd?!’
23.15Kraay vraagt Almere-directeuren over vermeende interesse in Ajax-assistent Maduro
23.10'Ze draaien Feyenoord de nek om, een schande dat de club niet wordt omarmd'
23.02AS Roma voelt zich niet serieus genomen door Serie A
22.52Met het nodige geluk: matig Juventus speelt ternauwernood gelijk op Sardinië
22.47Juventus pakt na erbarmelijke wedstrijd en 2-0 achterstand toch nog een punt
22.45Roda JC verzuimt in eerste divisie gelijk te komen met koploper Willem II
22.45Roda JC laat dure punten liggen in strijd om directe promotie, enorme blunder van Ronald Koeman junior
22.36Hans Kraay junior heeft live in de uitzending nieuws over Hedwiges Maduro
22.35Roda JC lijdt door basisdebutant zeer duur puntenverlies in jacht op promotie
22.33Precies 35 jaar geleden: de beroemdste warming-up ooit
22.25Ronald Koeman jr. gaat de wereld over met ontzettend knullig moment
22.20'Heerenveen gaat niet in zee met Van Persie: Friezen hebben nieuwe trainer binnen'
22.20Straf Vitesse klinkt vernietigend, maar stiekem werpt licentiecommissie een reddingsboei naar Vitesse
22.08Milan van Ewijk diep onder de indruk van landgenoot: ‘Hij is buitengewoon goed’
22.01Roda verspeelt dure punten, Dordrecht overtuigt, NAC verslikt zich in Den Bosch
22.00Ongekende flater: Ronald Koeman junior grote schlemiel van de avond
22.00'Geelzwart Vitesse-hart bloedt, hoop dat gifbeker nu eindelijk leeg is'
22.00FC Dordrecht imponeert opnieuw; belabberde prestatie Jong Ajax in Helmond
21.58Roda krijgt deksel op de neus, Comedy Capers in Velsen en Den Bosch
21.50Dender voor het eerst sinds 2008 onder Boskamp terug op hoogste niveau België
21.43Bizarre KKD-goal: Koeman jr. denkt vrije trap te krijgen, FC Emmen profiteert
21.41Rogier Meijer krijgt pikante vraag over Feyenoord in aanloop naar bekerfinale
21.30Hoe gaat het nu met? 10 voormalig transfertargets van PSV
21.27Kraay koppelt Van Persie aan KKD-club: 'Is denk ik een makkelijkere tussenstap'
21.16Guardiola bevestigt zorgen om Haaland en gaat in op vertrek Palmer
21.16Guardiola bevestigt zorgen om Haaland en looft Palmer
Resultaten x
binnenland

Deabeas Owusu Sekyere, oud-Ajax aanvaller in Estland: "Komen alleen voor onze thuisduels in Paide"

In de jeugd van Ajax behoorde hij tot de toplichting van Matthijs de Ligt, Justin Kluivert, Noa Lang en Donyell Malen. Nu speelt Deabeas Owusu Sekyere samen met Siim Luts, Edgar Tur en good old Ragnar Klavan. De 22-jarige linksbuiten van Paide Linnameeskond is de enige Nederlandse profvoetballer in Estland. "Hier heb ik het plezier teruggevonden dat ik de voorgaande jaren in Portugal was verloren."

04-05-2022 10:00 door Sander Berends

Hij probeert toch positief te blijven over zijn driejarige verblijf in het Zuid-Europese land. "Die periode heeft me absoluut heel sterk gemaakt. Vergeet niet dat ik nog maar zeventien jaar was toen ik de stap van FC Twente naar Leixões zette. Mijn carrière was nog maar net begonnen. Kwam ik terecht in een team met spelers en trainers waarvan niemand een woord Engels sprak. Het dwong me de taal te leren. Nu spreek ik Portugees. Daarnaast ontstonden problemen met niet uitbetalen van salarissen, contracten die enkel in het Portugees werden opgesteld en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het plezier in het voetbal was daarvoor volledig weg," aldus de Amsterdammer met Ghanese roots, die het seizoen 2018/19 tussentijds op huurbasis doorbracht bij SC Freamunde.

Engelse Championship

In de zomer van 2020 nam hij het besluit definitief. "Ik wilde hoe dan ook weg uit Portugal. Ik had een Engelse zaakwaarnemer. Door de coronacrisis, die alle competities mondiaal tot stilstand had gebracht, waren veel spelers clubloos. Ik kon terecht in Engeland. Ik trainde mee bij Barnsley en Middlesbrough, clubs uit de Engelse Championship. Van beide partijen verliep dat goed. Tijdens de gesprekken over een contract bleek plotseling dat er opleidingsvergoedingen betaald moesten worden. In Portugal hadden ze wat zitten rommelen met mijn contract waardoor ik dacht een profovereenkomst te hebben getekend, maar dat bleek volgens de officiële regels niet zo te kloppen. De twee clubs wilden de bewuste vergoeding niet betalen. Er lagen voor mij niet veel andere opties op tafel. Ik keerde terug naar Amsterdam tot ik opnieuw werd benaderd door mijn zaakwaarnemer. Paide Linnameeskond had interesse."

Owusu Sekyere fronste zijn wenkbrauwen. "Ik wist eerlijk gezegd niets van het voetbal daar. Het land was me ook onbekend. Mijn zaakwaarnemer stimuleerde me echter. Het voetbal was niet slecht en de club zat middenin een project om hogerop te komen. Daar lag een uitdaging. Iedereen die me kent, weet dat ik houd van uitdagingen. Ik besloot een week te gaan kijken. Zou ik daarna mijn besluit nemen. Vanaf dag één ben ik verrast. Bij de club heerste een positieve sfeer en er werd heel professioneel gewerkt. Het voelde gelijk goed. Een juiste plek om me weer in de kijker te spelen en het plezier terug te vinden."

Boot

Ook het land sprak hem aan. "Toen ik ging googelen, stuitte ik eerst op de kou. Daarbuiten kan ik weinig negatieve punten bedenken. De mensen zijn erg vriendelijk. Iedereen spreekt goed Engels, wat me verraste. Daarnaast zijn alle moderne technieken aanwezig, is alles schoon en met de boot ben je binnen twee uur in Helsinki. Ik ga daar regelmatig shoppen. De stad kent vele mooie shoppingmalls. Op kledinggebied is daar alles te vinden. In Estland is alles goedkoop. Ik neem altijd een taxi. Kost haast niets."

Het dorp Paide telt 7.500 inwoners en ligt op een uur rijden onder Tallinn. "Of het een mooi dorp is? Ik kan geen goed antwoord geven. We komen alleen voor onze thuiswedstrijden daar. Die zijn voor ons een uitje, haha. Alle spelers wonen in Tallinn. Mijn appartement ligt dichtbij de nationale A. Le Coq Arena. We trainen ook in de hoofdstad. We hebben geen eigen trainingscomplex en gebruiken meerdere locaties. In de winter twee hallen en in de overige perioden vaak de velden naast de A. Le Coq Arena of die op het complex van FC Nomme United. Bij onze thuiswedstrijden komen ongeveer driehonderd toeschouwers. Niet vreemd vanwege de kou. Daarnaast worden alle duels via YouTube en de nationale televisie uitgezonden. Die trekken zo’n vijftienduizend kijkers." Onlangs werd hij verrast. "Na afloop van de wedstrijd begon er bij het verlaten van de kleedkamer plotseling een man Nederlands tegen me te praten. Ik raakte daarvan zo opgewonden dat we een lang gesprek voerden. Die Nederlander woont nu in Estland en was speciaal voor mij naar Paide gereden om me te zien voetballen."

Conference League

De Amsterdammer kwam als linksbuiten naar Paide Linnameeskond. "Dit seizoen hebben we een nieuwe trainer (Karel Voolaid, red.). Onder hem krijg ik veel vrijheid. Ik mag naar binnen komen, maar ook om buitenom gaan of als spits aansluiten. Het gaat goed. Dit seizoen heb ik mijn debuut gemaakt in de voorronde van de Conference League (tegen Slask Wroclaw, red.). Mooie gebeurtenissen." Hij ziet dat het voetbal in Estland zich elk jaar ontwikkelt. "Met Levadia Tallinn, Flora Tallinn, Nomme Kalju en wij zijn er vier clubs die boven de rest uitsteken. De andere teams spelen strijdvoetbal. Daarop moeten we ons tactisch goed voorbereiden. Anders verlies je onnodige punten."

Hij speelt met rugnummer 31. "Ik vroeg aan mijn moeder welk nummer ik moest kiezen. Ze zei dat ik 31 moest nemen. We zijn gelovig, mijn moeder nog iets meer dan ik. 31 komt uit de Bijbel.” Zijn contract liep tot medio augustus. “Vorige maand heb ik mijn verbintenis verlengd tot het einde van het jaar. De competitie loopt hier tot november. Gelukkig kreeg ik een mooie vernieuwde aanbieding. De club ziet in mij een belangrijke speler en kent tegelijk mijn ambities. In de zomer wil ik weer een nieuwe stap maken."

Ajax

Waar die ligt, weet hij nog niet. "Ik heb nu een Italiaanse zaakwaarnemer. Wie weet, haha." Owusu Sekyere doorliep de jeugdopleiding van SV Amstelland en vertrok in 2010 naar AFC. "Ik speelde daar een jaar, in de D2. Met dat team kwamen we uit tegen de jeugdteams van Ajax, AZ en FC Utrecht. Daar werd ik gescout door Ajax. Dat vond ik prachtig. Ik kom uit de Bijlmer, het was voor mij tien minuten rijden. Een luxe situatie, haha." Vijf jaar speelde hij bij de landskampioen. "Ik begon in de D1. Ik behoorde tot de lichting Matthijs de Ligt, Justin Kluivert, Noa Lang en Donyell Malen. Later ook nog Francesco Antonucci. Toen ik kwam, speelde Justin nog als rechtsbuiten. Hij wilde na de D1 naar links waarop ik een flinke concurrentiestrijd moest aangaan. Toen Ajax vervolgens ook nog Ché Nunnely haalde, werd die onderlinge strijd nog dodelijker."

"Het contact met de jongens bestaat nu nog vooral via Instagram. Van mijn lichting heeft tachtig procent het betaald voetbal gehaald." Owusu Sekyere is de enige die in Estland is beland. "Dat had ik vooraf ook niet bedacht. Ik heb er geen moment spijt van gekregen. Hopelijk krijgt mijn loopbaan na dit seizoen een mooi vervolg."




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <