Laatste nieuws
10.00Streuer bevestigt: Twente krijgt verlossend antwoord en gaat Feyenoord aftroeven
10.00Inzaghi komt op eerste persconferentie direct met harde klap voor Onana
09.52Bondscoach Mark Parsons: ‘Ik weet hoe het eruitziet als iemand er de kantjes vanaf loopt’
09.52Ajax kan fluiten naar financiële meevaller door Italiaanse huurdeal
09.50Brenet hakt knoop door en stelt Feyenoord en PSV teleur
09.45ADO Den Haag versterkt zich met Wehrmann en brengt aantal nieuwkomers op zes
09.40PSV kan dure miskoop eindelijk slijten en regelt terugkeer naar Brazilië
09.36'Manchester United en Barcelona stuiten op stevige blokkade bij Frenkie-transfer'
09.34Van der Gragt weet waar het aan schort: Oranje speelt niet compact genoeg
09.28VI-catwalk: Goud-wit uitshirt voor Bayern, Chelsea met lichtblauwe kraag
09.25De echte reden waarom FC Barcelona Frenkie nog niet wil laten gaan
09.18Update: Marin maakt promotie binnen Italië, voorlopig geen extraatje voor Ajax
09.10'Tagliafico wil nu echt weg: Ajax biedt medewerking, Barcelona zingt weer rond'
09.00'Heel erg naar m'n zin bij NEC, maar ik voel me klaar voor een nieuwe stap'
08.59'Jonk schakelt Ajax-connecties in en hoopt op twee aanwinsten'
08.54Dessers bevestigt bij Genk positieve verhalen: 'Hoop dat hij blijft'
08.43'Club Brugge steekt Openda-miljoenen in man van 1 doelpunt in 38 duels'
08.36Sparta wint oefenduel met 24-0 van amateurclub
08.35Almería wil de hoofdprijs voor voormalig NAC-spits Sadiq
08.35Terence Kongolo mogelijk terug naar eredivisie, Raheem Sterling akkoord met Chelsea
08.34'PSV wil concurrent van Veerman, Van Ginkel, Til en Simons alleen verhuren'
08.30Orkun Kökçü verlaat trainingskamp Feyenoord; Slot roept direct vervanger op
08.29Jonker sloeg aanbieding KNVB voor bondscoachschap Leeuwinnen af
08.24Overzicht: alle oefenduels van de Eredivisie-clubs op een rijtje
08.20'Kapitaalkrachtige Overmars tikt meer dan 3,5 miljoen euro af voor zesde aanwinst'
08.15Joey Veerman onder de indruk van Walter Benítez: ‘Dat is een aardige beer zeg, die keeper’
08.15‘Nieuwe competitie lonkt voor Dries Mertens; management reeds gespot’
08.14Kökcü verlaat trainingskamp Feyenoord, Bozenik snel vertrokken
08.08Van der Vaart weet ideale club voor De Ligt: 'Het zou de juiste stap zijn'
08.02Van der Vaart: 'Ik ben blij voor De Ligt: match met Bayern München is perfect'
Resultaten x
binnenland

Doelman Kelle Roos op weg naar nieuw avontuur: “Ik ben altijd hongerig”

Kelle Roos wacht een spannende zomer. Sinds het moment dat de 29-jarige sluitpost het betaald voetbal instapte zijn eerste zomer als free agent. Oftewel transfervrije speler. Na negen seizoenen Derby County kan zijn volgende stap zomaar eens in Nederland, België of Duitsland liggen. “Als de club ambitieus is en ik ben onderdeel van een mooi project. Dat past bij mij. Ik ben altijd hongerig.”

22-05-2022 10:30 door Sander Berends

“Fietsen, tennissen, padel. Voor veel mensen is dat hun sport. Voor mij is het deze weken een vorm van herstel en ik doe het als vrije tijdsbesteding”, lacht Roos als hij zijn glas vult met Spa Rood op een terras met uitzicht op de heuvels van Groesbeek. “Officieel heb ik vakantie, maar ik wil fit blijven. Volgende week pak ik ook een keeperstraining mee. Straks ga ik acht dagen met mijn vader en broer op vakantie naar IJsland. Daarna ga ik weer volle bak trainen.”

Waar de in het Brabantse Rijkevoort geboren doelman komend seizoen naar ballen gaat duiken, spitsen probeert te elimineren of met een trap medespelers aan het werk zet? Hij weet het nog niet. “Ik neem geen haast met mijn beslissing. Het gevoel moet goed zijn. Gelukkig is er genoeg interesse vanuit verschillende competities, maar ik vind het belangrijk dat ik mijn ambities kwijt kan. Bij een club met een plan die stappen wil maken.”

Wembley

Roos stond opvallend nooit onder de lat in het Nederlandse betaald voetbal. De 1,96 meter lange sluitpost doorliep de jeugdopleiding van PSV en keepte voor de beloften van Willem II en NEC voordat hij in 2013 in Engeland neerstreek. Sinds januari 2014 staat hij onder contract bij Derby County, dat die jaargang als derde finisht in de Championship. Promotie wordt misgelopen doordat de finale van de play-offs in een nipte 1-0 nederlaag eindigt. “Zes keer haalden we met Derby de play-offs. Twee keer mocht ik de finale op Wembley keepen. Eén keer met Derby, één keer met Wimbledon waarmee we promoveerden naar de League One. Geweldige ervaringen. Door het uitblijven van promotie naar de Premier League met Derby heeft de club financiële risico’s moeten nemen.”

“Vanaf het moment dat de coronabreak een feit was, ondervonden we dat. Fans mochten niet komen en ook andere inkomstenbronnen droogden op. Na de hervatting was er veel veranderd. Een voorbeeld? Naar uitwedstrijden reisden we pas op de dag zelf. Dat bespaarde hotelkosten.” Door twee puntenstraffen van respectievelijk twaalf en negen punten, opgelegd vanwege de financiële situatie en een aangevraagd faillissement, streed Derby County dit seizoen een haast onmogelijk gevecht. “Het was nooit voorgekomen dat een club met min twaalf punten zich handhaafde. Wij moesten er 21 slikken. Om ruimte te maken in haar budget verkocht de club in de winter nog eens drie tot vier spelers. In de voorgaande zomer was een aantal contracten al niet verlengd van enkele belangrijke krachten. Tel daarbij de afgeketste overnames op en de conclusie kan worden getrokken dat we een turbulent seizoen hebben gedraaid.”

Wayne Rooney

Desondanks zou de club zich zonder puntenstraf met twee vingers in de neus hebben gehandhaafd. The Rams hadden plek zestien van de 24 clubs in de Championship ingenomen. “Door de financiële problemen debuteerden zeven jeugdspelers dit seizoen. Het zegt voldoende dat we nooit opgaven. Elke keer zag ik 110 procent effort (instelling, red.) van onze kant. Dat verdienden onze fans ook. Hoe dichter we tegen de muur stonden, hoe mooiere dingen er loskwamen. De ervaren jongens, waar ik mezelf ook toe bereken, namen die jonge spelers bij de hand. Het team was in balans. Manager Wayne Rooney is gretig, een winnaar. Dat gevoel bracht hij ook op ons over. Aan de problemen aan de buitenkant konden wij toch niets veranderen. We focusten ons op hard werken in de wedstrijden. Daar hadden we wel rechtstreeks invloed op.”

In de winterse transferwindow leek Roos ook te verkassen. “De club kwam naar me toe of dat een optie was. Zo konden ze nog meer financiële ruimte creëren. Er was interesse, ook uit de Eredivisie. Maar het kwam niet rond. Ik was blij dat ik de laatste twee duels van het seizoen nog mocht keepen. De voorlaatste uit bij Blackpool wonnen we met 2-0. Ik keerde een strafschop. Mooi dat de club me dit gunde.”

De kans is aanwezig dat Roos volgend seizoen opnieuw met Rooney samenwerkt. “De club heeft aangegeven graag met me door te willen. Rooney antwoordde in de media op de vraag of het duel op de slotdag met Cardiff City mijn laatste was voor Derby: ‘ik hoop van niet’. Bij Derby heb ik negen prachtige jaren meegemaakt. Een tiende of elfde sluit ik niet uit, maar dan moet eerst de overname van de club afgerond zijn. Ik heb een goed gevoel dat er op korte termijn een nieuwe eigenaar is. Er ligt een plan klaar. Een ambitieus plan om zo snel mogelijk terug te keren in de Championship. Een plan dat me zeker aanspreekt. Maar zolang er onzekerheid is, neem ik geen besluit. Er liggen nog maar vier jongens vast voor het nieuwe seizoen. De club gaat sowieso een drukke zomer tegemoet.”

Veranderingen

Terwijl hij overgaat van een Spa Rood naar een Spa Blauw gaat hij verder. “Ik sta open voor een nieuw avontuur, heb behoefte aan een nieuwe uitdaging. Maar dat kan ook bij Derby. Ik sta daar bijna negen jaar onder contract, maar heb de club voortdurend zien veranderen. Telkens werkte ik in een andere ambiance, in een andere omgeving. De club is gegroeid. Zo is het trainingscomplex geüpgraded. Vele nieuwe velden, performances centers, spa’s, waterfaciliteiten voor het herstel en zelfs twee of drie ruimtes waarin we gewichtsloos kunnen rennen. Daarnaast heb ik in negen jaar tijd tien verschillende managers gehad.”

“Ik begon met Steve McClaren en eindigde met Frank Lampard, Phillip Cocu en Wayne Rooney. Absolute legends, die perfectie als gemeenschappelijke factor meedragen. Ook had ik vijf verschillende keeperstrainers. Het voelde daardoor niet als negen jaar dezelfde club. Telkens lag er weer een uitdaging. Daar heb ik nu opnieuw behoefte aan. Maar die uitdaging kan ook zomaar in Nederland, België of Duitsland liggen. Door de geboorte van onze zoon Romeo (op 24 december, red.) is Nederland voor mij natuurlijk wel interessanter geworden. Iets dat ook geldt voor Nadine (Hanssen, red.), mijn vriendin, die haar voetbalcarrière weer wil oppakken. Ik zou me best eens aan het Nederlandse voetbalpubliek willen tonen.”

“Maar nogmaals, de nieuwe club moet bij mijn persoonlijke ambities passen. Ik ben iemand die altijd 150 procent geeft en dat verlang ik ook van anderen.” Een gevoel dat zijn vriendin Nadine Hanssen, in haar laatste drie seizoenen actief voor Aston Villa, kent. “Bij haar kriebelt het ook weer. Het zou mooi zijn als we komend seizoen een passende oplossing vinden, zodat we allebei tevreden zijn.” Er breekt een spannende tijd aan. Heeft hij een deadline gesteld? “Ik heb geen concrete datum geprikt. Maar ik hoop voor de start van de voorbereiding de knoop door te hakken.”
Aanmelden
avonturiers Laatste: De meest memorabele momenten van de jarige Wilfred Genee
transfergeruchten Laatste: 'AZ'er Hatzidiakos wil naar buitenland, maar zegt AEK Athene af'
superelf Laatste: Superelf Henny Meijer, kleurrijke draaischijf
jukebox Laatste: De Jukebox: Michael Chacón (FC Emmen)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <