Laatste nieuws
22.20Opstelling PSV: Mauro Júnior keert in Heerenveen terug in de basiself van Peter Bosz
22.20LIVE eredivisie | Feyenoord verzuimt verder weg te lopen bij Go Ahead, PSV kampioen bij misstap Rotterdammers
22.17VI Live: Ueda dicht bij Feyenoord-goal, Van Bommel moet drie keer slikken
22.14Bosz baalt van vuurwerk PSV-supporters: 'Liever dertig seconden later'
22.12Vertederend: Bosz wilde graag foto maken met PSV-selectie
22.11Verbazing om Ajax-target Potter: 'Die man heeft Chelsea 92 miljoen euro gekost'
22.11VI Live: Go Ahead Eagles na rust op jacht naar gelijkmaker tegen Feyenoord
22.09Van Wonderen na afgang vol lof over PSV: 'Echt verschrikkelijk goed'
22.05Waarom maakte Michael van Praag bij Ajax een enorme ommezwaai?
21.58Vink: 'Voor mij is hij de beste speler van PSV en de Eredivisie'
21.56Technisch directeur Paul Bosvelt verlengt zijn contract bij Go Ahead Eagles
21.55Peter Bosz euforisch na 'beste' wedstrijd van PSV dit seizoen: ‘Heb alleen maar staan klappen’
21.52City doet snel zaken in Brighton: drie goals in 34 minuten, prachtkopbal De Bruyne
21.50Ontketend PSV boekt in Heerenveen grootste uitzege ooit, maar komt er vanavond ook een titel?
21.47Peter Bosz: "Ik heb genoten van PSV vandaag"
21.46VI Live: Go Ahead Eagles doet vlak voor rust wat terug tegen Feyenoord
21.45Stralende Veerman geheimzinnig over feestplannen: 'Zeg ik niet!'
21.45PSV is officieus kampioen: zeven redenen achter het succes
21.40De Jong zag fantastisch PSV: 'Ik stond echt te genieten in het veld'
21.40De Jong geniet van PSV: 'Misschien wel beste wedstrijd van het seizoen'
21.40LIVE Premier League | ManCity laat er in Brighton geen gras over groeien: drie goals in een halfuur
21.39Joey Veerman: "Het was echt genieten op het veld!"
21.35Vink: 'Dat kleeft een beetje aan Bosz, maar dit PSV is voetballend zo ver...'
21.33Ajax Vrouwen stelt met zege op AZ kampioenschap FC Twente uit
21.32VI Live: Ivanusec lijkt kampioensfeest van PSV met ruim een week uit te stellen
21.30Praat mee op VP: Go Ahead Eagles - Feyenoord
21.25VI Live: Feyenoord scoort in Deventer en houdt PSV vooralsnog van officiële titel
21.24Ajax wint in de rebound van AZ en stelt kampioenschap Twente minstens een week uit
21.24Milan van Dongen roept Bosz terug voor één vraag, die enigszins misplaatst lijkt
21.23PSV-spelers jonassen met Bosz nu kampioenschap officieus is
21.21Michael van Praag komt tot inkeer en biedt zijn excuses aan
21.20Arne Slot is glashelder over zijn toekomst na vraag over interesse van Liverpool
21.18VI Live: Feyenoord tast af in Deventer, De Bruyne kopt zeldzaam raak bij City
21.16'Van Praag komt terug op harde woorden Kroes en maakt excuses op Ajax-bijeenkomst'
21.16De Jong noemt mogelijk kampioensduel PSV 'beste' van het seizoen: 'Ging zó soepel'
Resultaten x
binnenland

Doelman Kelle Roos op weg naar nieuw avontuur: “Ik ben altijd hongerig”

Kelle Roos wacht een spannende zomer. Sinds het moment dat de 29-jarige sluitpost het betaald voetbal instapte zijn eerste zomer als free agent. Oftewel transfervrije speler. Na negen seizoenen Derby County kan zijn volgende stap zomaar eens in Nederland, België of Duitsland liggen. “Als de club ambitieus is en ik ben onderdeel van een mooi project. Dat past bij mij. Ik ben altijd hongerig.”

22-05-2022 10:30 door Sander Berends

“Fietsen, tennissen, padel. Voor veel mensen is dat hun sport. Voor mij is het deze weken een vorm van herstel en ik doe het als vrije tijdsbesteding”, lacht Roos als hij zijn glas vult met Spa Rood op een terras met uitzicht op de heuvels van Groesbeek. “Officieel heb ik vakantie, maar ik wil fit blijven. Volgende week pak ik ook een keeperstraining mee. Straks ga ik acht dagen met mijn vader en broer op vakantie naar IJsland. Daarna ga ik weer volle bak trainen.”

Waar de in het Brabantse Rijkevoort geboren doelman komend seizoen naar ballen gaat duiken, spitsen probeert te elimineren of met een trap medespelers aan het werk zet? Hij weet het nog niet. “Ik neem geen haast met mijn beslissing. Het gevoel moet goed zijn. Gelukkig is er genoeg interesse vanuit verschillende competities, maar ik vind het belangrijk dat ik mijn ambities kwijt kan. Bij een club met een plan die stappen wil maken.”

Wembley

Roos stond opvallend nooit onder de lat in het Nederlandse betaald voetbal. De 1,96 meter lange sluitpost doorliep de jeugdopleiding van PSV en keepte voor de beloften van Willem II en NEC voordat hij in 2013 in Engeland neerstreek. Sinds januari 2014 staat hij onder contract bij Derby County, dat die jaargang als derde finisht in de Championship. Promotie wordt misgelopen doordat de finale van de play-offs in een nipte 1-0 nederlaag eindigt. “Zes keer haalden we met Derby de play-offs. Twee keer mocht ik de finale op Wembley keepen. Eén keer met Derby, één keer met Wimbledon waarmee we promoveerden naar de League One. Geweldige ervaringen. Door het uitblijven van promotie naar de Premier League met Derby heeft de club financiële risico’s moeten nemen.”

“Vanaf het moment dat de coronabreak een feit was, ondervonden we dat. Fans mochten niet komen en ook andere inkomstenbronnen droogden op. Na de hervatting was er veel veranderd. Een voorbeeld? Naar uitwedstrijden reisden we pas op de dag zelf. Dat bespaarde hotelkosten.” Door twee puntenstraffen van respectievelijk twaalf en negen punten, opgelegd vanwege de financiële situatie en een aangevraagd faillissement, streed Derby County dit seizoen een haast onmogelijk gevecht. “Het was nooit voorgekomen dat een club met min twaalf punten zich handhaafde. Wij moesten er 21 slikken. Om ruimte te maken in haar budget verkocht de club in de winter nog eens drie tot vier spelers. In de voorgaande zomer was een aantal contracten al niet verlengd van enkele belangrijke krachten. Tel daarbij de afgeketste overnames op en de conclusie kan worden getrokken dat we een turbulent seizoen hebben gedraaid.”

Wayne Rooney

Desondanks zou de club zich zonder puntenstraf met twee vingers in de neus hebben gehandhaafd. The Rams hadden plek zestien van de 24 clubs in de Championship ingenomen. “Door de financiële problemen debuteerden zeven jeugdspelers dit seizoen. Het zegt voldoende dat we nooit opgaven. Elke keer zag ik 110 procent effort (instelling, red.) van onze kant. Dat verdienden onze fans ook. Hoe dichter we tegen de muur stonden, hoe mooiere dingen er loskwamen. De ervaren jongens, waar ik mezelf ook toe bereken, namen die jonge spelers bij de hand. Het team was in balans. Manager Wayne Rooney is gretig, een winnaar. Dat gevoel bracht hij ook op ons over. Aan de problemen aan de buitenkant konden wij toch niets veranderen. We focusten ons op hard werken in de wedstrijden. Daar hadden we wel rechtstreeks invloed op.”

In de winterse transferwindow leek Roos ook te verkassen. “De club kwam naar me toe of dat een optie was. Zo konden ze nog meer financiële ruimte creëren. Er was interesse, ook uit de Eredivisie. Maar het kwam niet rond. Ik was blij dat ik de laatste twee duels van het seizoen nog mocht keepen. De voorlaatste uit bij Blackpool wonnen we met 2-0. Ik keerde een strafschop. Mooi dat de club me dit gunde.”

De kans is aanwezig dat Roos volgend seizoen opnieuw met Rooney samenwerkt. “De club heeft aangegeven graag met me door te willen. Rooney antwoordde in de media op de vraag of het duel op de slotdag met Cardiff City mijn laatste was voor Derby: ‘ik hoop van niet’. Bij Derby heb ik negen prachtige jaren meegemaakt. Een tiende of elfde sluit ik niet uit, maar dan moet eerst de overname van de club afgerond zijn. Ik heb een goed gevoel dat er op korte termijn een nieuwe eigenaar is. Er ligt een plan klaar. Een ambitieus plan om zo snel mogelijk terug te keren in de Championship. Een plan dat me zeker aanspreekt. Maar zolang er onzekerheid is, neem ik geen besluit. Er liggen nog maar vier jongens vast voor het nieuwe seizoen. De club gaat sowieso een drukke zomer tegemoet.”

Veranderingen

Terwijl hij overgaat van een Spa Rood naar een Spa Blauw gaat hij verder. “Ik sta open voor een nieuw avontuur, heb behoefte aan een nieuwe uitdaging. Maar dat kan ook bij Derby. Ik sta daar bijna negen jaar onder contract, maar heb de club voortdurend zien veranderen. Telkens werkte ik in een andere ambiance, in een andere omgeving. De club is gegroeid. Zo is het trainingscomplex geüpgraded. Vele nieuwe velden, performances centers, spa’s, waterfaciliteiten voor het herstel en zelfs twee of drie ruimtes waarin we gewichtsloos kunnen rennen. Daarnaast heb ik in negen jaar tijd tien verschillende managers gehad.”

“Ik begon met Steve McClaren en eindigde met Frank Lampard, Phillip Cocu en Wayne Rooney. Absolute legends, die perfectie als gemeenschappelijke factor meedragen. Ook had ik vijf verschillende keeperstrainers. Het voelde daardoor niet als negen jaar dezelfde club. Telkens lag er weer een uitdaging. Daar heb ik nu opnieuw behoefte aan. Maar die uitdaging kan ook zomaar in Nederland, België of Duitsland liggen. Door de geboorte van onze zoon Romeo (op 24 december, red.) is Nederland voor mij natuurlijk wel interessanter geworden. Iets dat ook geldt voor Nadine (Hanssen, red.), mijn vriendin, die haar voetbalcarrière weer wil oppakken. Ik zou me best eens aan het Nederlandse voetbalpubliek willen tonen.”

“Maar nogmaals, de nieuwe club moet bij mijn persoonlijke ambities passen. Ik ben iemand die altijd 150 procent geeft en dat verlang ik ook van anderen.” Een gevoel dat zijn vriendin Nadine Hanssen, in haar laatste drie seizoenen actief voor Aston Villa, kent. “Bij haar kriebelt het ook weer. Het zou mooi zijn als we komend seizoen een passende oplossing vinden, zodat we allebei tevreden zijn.” Er breekt een spannende tijd aan. Heeft hij een deadline gesteld? “Ik heb geen concrete datum geprikt. Maar ik hoop voor de start van de voorbereiding de knoop door te hakken.”




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <