Laatste nieuws
07.50Soundos El Ahmadi walgt van Johan Derksen en René van der Gijp en haalt meedogenloos uit
07.46Bosz 'eerlijk' over moment met Luuk de Jong: 'Toen dacht ik: klootzak'
07.36Komst Potter naar Ajax onwaarschijnlijk; minder twijfels over alternatief
07.30Voetbal op tv: hier wordt de CL-kraker tussen Real Madrid en Bayern uitgezonden
07.27Feest na behalen CL-finale: Dortmund-Nederlanders Maatsen en Malen in extase
07.22Van Bronckhorst geniet van Maatsen: 'Hij stond op mijn lijst bij Rangers'
07.15AD: kans groter dat Ajax Potter niet dan wél presenteert als nieuwe trainer
07.15Mbappé beslist niet gediend van vraag over Real Madrid direct na CL-exit met PSG
06.55Enrique kan uitschakeling PSG moeilijk verkroppen: 'Voetbal is soms zo oneerlijk'
06.16In de schaduw van de sterren gaat Carvajal voor zijn zesde Champions League
03.05Voetbalpodcast | ‘Voor het verhaal is het natuurlijk mooier dat Bayern München de CL-finale haalt’
03.00Emotieloos, zeer zorgvuldig én keihard: zo gaat onderhandelaar Alex Kroes bij Ajax te werk
03.00Voetbalpodcast | ‘Voor het verhaal is het natuurlijk mooier dat Bayern München de CL-finale haalt’
00.55Parry reageert 'teleurgesteld’ op besluit Vitesse-overname: 'Moeten club redden'
00.31'Simons kan door clausule in PSG-contract een sensationele terugkeer maken'
00.20Dortmund-vreugde: 'fan' Terzic emotioneel, Hummels krijgt klap van Reus
00.00Antony, Amrabat en nog acht spelers die moeten vrezen bij Manchester United
00.00De EK-selectie van Turkije: dit zijn de spelers die kans maken

Gisteren

23.58Johan Derksen raadt Ajax totaal andere trainer dan Graham Potter aan
23.55Mbappé krijgt volle laag na 'falen met PSG': 'Heeft 180 minuten alles fout gedaan'
23.53Finalist BVB wil meer: 'Als we de beker niet winnen, is het alsnog niks'
23.53Ajax pikt jonge doelman op bij Standard Luik
23.51CL-finalist Borussia Dortmund rakelt oude tweet van PSG op uit 2020
23.38Jeremain Lens kondigt afscheid aan
23.30Wahnsinn en Hummels een held: Duitse media jubelen om Dortmund
23.30Dortmund-selectie viert feest met uitzinnige uitsupporters
23.20Dortmund en Maatsen naar finale Champions League ten koste van Paris Saint-Germain
23.20Ian Maatsen en Donyell Malen naar Champions League-finale: Dortmund wint ook in Parijs van PSG
23.18Uitgeschakeld PSG vestigt ongewild Champions League-record
23.15Maatsen laat voetbalfans massaal genieten met heerlijke actie tegen PSG
23.15PSG moet Champions League-finale na zes keer lat en paal aan Dortmund laten
23.05Van der Gijp ziet Eredivisie-routinier opbloeien: 'Had daar niet meer ingezeten?'
23.05Dortmund schakelt favoriet PSG uit en staat in Champions League-finale
23.00Oud-international Jeremain Lens (36) zet punt achter loopbaan: ‘Ik leef er al een tijdje naartoe’
22.51Sensatie in Parijs: Hummels kopt BVB naar finale Champions League
Resultaten x
binnenland

Familie Flekken en hun liefde voor WDZ: "Tijdens carnaval hoopte ik vaak dat Mark zich afmeldde"

Op zijn tiende belandde Mark Flekken onder de lat bij WDZ. "Omdat het overbuurjongetje stopte." Achttien jaar later heeft de Limburgse sluitpost al vier interlands voor het Nederlands elftal achter zijn naam staan en lonkt een transfer naar de Premier League. Bij WDZ in Bocholtzerheide zijn ze trots op het kind van de club. Als telg uit een hechte WDZ-familie. "Als het mogelijk is, komt hij hier langs. Dan maakt hij een praatje en loopt hij een rondje door de kantine."

29-06-2022 13:00 door Sander Berends

"Heb je zijn Oranje-shirt gezien in de kantine? Dat is zijn shirt van Montenegro-uit. Toen bleef hij op de bank. Ik heb zijn debuutshirt van het duel met Denemarken", vertelt vader René Flekken in ELF Voetbal 6/7, die vorige week is verschenen en via deze link handig en gemakkelijk online is te bestellen. Het thema van de speciale editie is 'de wortels van Oranje'. Een mooie aanleiding om een dagje mee te lopen bij WDZ, de club uit de Bocholtzse wijk Bocholtzerheide waar de familie Flekken wekelijks vele uren doorbrengt. Vader als clubscheidsrechter en clubfotograaf, moeder bakt op wedstrijddagen friet, fungeert als jeugdleidster en draait op donderdag kantinedienst en broer voetbalt in het eerste elftal dat uitkomt in de Derde Klasse.

Originele staat

Vader René heeft de debuutshirts van zijn oudste zoon allemaal ingelijst. "Alleen die van Oranje nog niet. Ik ben de laatste tijd te druk. De spaarzame uren thuis besteed ik aan het bijhouden van de fotoalbums van Mark en Roy. Ik bewaar de shirts in originele staat. Het zweet van zijn duel met Denemarken zit nog in het Oranje-shirt. Alles komt straks op de oude slaapkamer van Mark te hangen. Die ben ik langzaam aan het omtoveren tot een privémuseum. Eerst pimpen en dan kan alles worden opgehangen."

"Toen hij voor de eerste keer bij de voorselectie van Oranje zat, kreeg ik een app van een vriend. Mijn gedachte? Altijd lekker om op papier te staan bij Oranje. Het Nederlands elftal was altijd een droom van hem. Toen hij voor de eerste keer werd geselecteerd, zorgde hij er vanwege de reistijd voor dat hij extra vroeg aanwezig was in Zeist. Hij was de eerste. Een van de fysiotherapeuten leidde hem rond. Toen ze terugkwamen, waren net de twee volgende spelers gearriveerd. Zo ging het door. Hij is goed opgenomen en snel geïntegreerd in de groep. Als hij 's avonds op zijn kamer zit, appen ze hem of hij een spelletje komt spelen. Voor ons voelde het in het begin heel onwerkelijk. Mark zat als kind in de regioselectie, maar hoorde daarna nooit meer iets. Hij heeft laten zien dat Oranje ook via een zijweg bereikbaar is."

Fanatiek

René reed tussen 2009 en 2016 bijna dagelijks naar Aken om Mark en later ook Roy te brengen e/of te halen. "Volgens het officiële schema van Alemannia was Mark elke dag om half zeven klaar. Ik kwam rechtstreeks vanuit mijn werk. Dan stond ik het laatste uur te kijken en ging Mark na de training nog vrolijk een uurtje door met keeperstrainer Hans Spillmann. Oefenen op hoge ballen, trappen en reactievermogen. Terwijl ik enorme honger had en verlangde naar het avondeten. Mark was zo fanatiek. Tijdens carnaval hoopte ik vaak dat hij zich afmeldde. Maar dat kwam niet in hem op. Kon ik na de optocht geen biertje drinken, omdat ik Mark nog in Aken moest ophalen."

In het artikel van WDZ is een uitgebreid verslag te lezen van de frietsatédag die tijdens ons bezoek plaatsvond, de band tussen WDZ en de familie Flekken, de activiteiten die de familieleden verrichten, het talent van broer Roy dat aanvankelijk hoger werd aangeschreven dan die van Mark, de maatschappelijke carrière van de drie, de trainersloopbaan van vader René, de verrassing die Mark zijn ouders heeft aangeboden met oog op het WK in Qatar en uiteraard de groei en positieve ontwikkelingen rond de club. "We hebben behoefte aan een vierde veld, maar de gemeente wil er niet aan. Die vindt negen velden op drie sportparken voldoende. We zijn de enige club in de regio met een zelfstandige jeugdopleiding. Dat willen we zo houden."

Het volledige artikel rond familie Flekken en WDZ is te lezen in ELF Voetbal 6/7 dat als thema 'de wortels van Oranje' heeft. Daarin ook interviews met Cody Gakpo over zijn roots in Togo, een interview met de broers Nathan en Cédric Aké over hun band met Ivoorkust en met rapper Jordi Teze over zijn bij PSV voetballende broer Jordan. We gingen op bezoek in de Rotterdamse wijk Hillesluis bij Sixty, de vriendengroep van Tyrell Malacia. Bezochten NEO waar twee bestuursleden laten zien wat er met het transfergeld van Wout Weghorst is gebeurd. En er zijn veel overzichten te vinden. De roots van Oranje per decennium, Nederlanders die internationaal voor een ander land uitkomen, de oude amateurclubs van de internationals op een rij en welke internationals zijn net aan de verkeerde kant van de grens geboren.

ELF Voetbal 6/7 is vorige week officieel verschenen en bij de abonnees op de deurmat gevallen. Uiteraard ook verkrijgbaar in de bekende boekenzaken, grootste supermarkten en op diverse reislocaties. Denk aan de grotere NS-stations en vliegvelden als Schiphol en Eindhoven Airport. Online bestellen is helemaal handig. Via deze link snel en gemakkelijk gebeurd. Onze nieuwste editie binnen twee à drie werkdagen thuisbezorgd. Een abonnement nemen is nog gemakkelijker. Elke editie automatisch in de brievenbus. Via deze link in een handomdraai afgesloten. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <