Laatste nieuws
00.25Column Willem van Hanegem | Ajax geeft doelpunten weg alsof ze in de tweede divisie spelen
00.25Van ‘excuus-mail’ tot ziedende Femke Halsema: lees hier alles over de crisis bij Ajax

Gisteren

23.55Dick Advocaat bevestigt ‘serieus’ in gesprek te zijn met Curaçao over functie als bondscoach
23.53Driessen doet bizarre claim: 'Ajax-fans willen blijven staken tot rvc vertrekt'
23.50Te Kloese brengt Feyenoord-plannen aan het licht: 'Dat moet gebeuren'
23.48Jong Ajax is opvallend woest op Amevor: ‘Ben je wakker? Mafklapper! Idioot!’
23.45Vader Ramsdale woedend op Carragher: 'Je bent een schande'
23.42‘Ajax denkt aan duo als tijdelijke vervangers voor ontslagen Mislintat’
23.29Femke Halsema: 'Het is beschamend wat er gebeurd is'
23.20Driessen heeft Ajax-nieuws: 'Hij gaat zich niet nog eens verkiesbaar stellen'
23.15'Real Madrid wil opvolger Ancelotti ophalen uit Bundesliga'
23.10''Plakbandconstructie' waarschijnlijk bij Ajax na Mislintat-exit, nog geen Kroes'
23.03Keje Molenaar: 'Ik keer niet terug bij Ajax'
23.01Halsema eist drie verregaande maatregelen van Ajax: ‘Dat kan ik afdwingen’
23.00Unieke beelden bij Jong Ajax: 'Doe eens normaal, mafklapper. Het is op tv, alles'
23.00Waarom restant van Ajax - Feyenoord woensdag niet begint met een aftrap
22.58'Alex Kroes niet eerder al aan de slag bij Ajax'
22.50Burgemeester Halsema: 'Wat ik vind, is dat Ajax vakken leeg moet houden'
22.48Ajax hoeft voor maart niet op Alex Kroes (en een nieuwe technisch directeur) te rekenen
22.48Van der Gijp ligt helemaal dubbel om Marco van Basten: ‘Hij meent het echt!’
22.44'Ideale' opvolger Mislintat naar voren geschoven: 'Een goede td met veel ervaring'
22.40Maat vol voor Halsema: burgemeester overweegt voorwaarden vergunning Ajax
22.35Begint Advocaat aan zijn 26e klus? Trainer bevestigt gesprekken met Curaçao
22.25Te Kloese geniet van prestaties Kökcü en noemt doorverkooppercentage
22.23Salah-Eddine en Ramaj spelen dankzij late Kökcü-treffer gelijk met Jong Ajax
22.19Ook debutant Diant Ramaj kan Jong Ajax niet aan eerste competitiezege helpen
22.17Jan Smit: ‘Krankzinnig! KNVB buigt als een knipmes voor Feyenoord’
22.11Volendam-voorzitter Smit genadeloos: 'KNVB buigt als een knipmes voor Feyenoord'
22.10Halsema is klaar met F-Side: 'Ajax moet netten ophangen en vakken leeghouden'
22.05Advocaat noemt belangrijke Curaçao-eis: 'Weet ook niet zeker of ik het ga doen'
22.05Süleyman Öztürk legt uit waarom Maurice Steijn er niets van bakt bij Ajax
21.59Late gelijkmaker Kökcü betekent dat ook Jong Ajax pijn moet lijden
21.58Jong Ajax wint in KKD ook niet van FC Eindhoven
21.58Jong Ajax geeft eerste competitiezege in absolute slotfase uit handen
21.55Experiment met digitale meldplicht voor voetbalhooligans in drie gemeenten
Resultaten x
binnenland

Interview Dilivio Hoffman: "Na Kosovo is Hoogstraten mooie uitdaging"

Op 4 mei werd Dilivio Hoffman met KF Ballkani kampioen van Kosovo. De nu 25-jarige vleugelaanvaller twijfelde of hij dit seizoen zou blijven, maar liet zich overtuigen door zijn trainer en maakte de Europese trips naar Litouwen en San Marino mee. In de slotweek van de transferwindow trok de geboren Rotterdammer de deur toch dicht en tekende hij een contract bij VV Hoogstraten in België. "Al bezit ik nog steeds de ambitie om weer een stap te maken."

21-09-2022 10:00 door Sander Berends

"Ik train dagelijks. Mocht er op elk moment interesse komen, wil ik direct kunnen aansluiten. Topfit blijven, hoort daarbij. We trainen bij de club op dinsdag, donderdag en vrijdag en spelen in het weekend. Op de andere dagen bezoek ik de gym", vertelt Hoffman. Op 1 september tekende de snelle en technisch vaardige Barendrechter een contract in Hoogstraten, dat uitkomt in de Belgische 1ste Nationale. "Vanuit mijn huis is het veertig tot 45 minuten rijden. Hoogstraten ligt net over de grens bij Breda, dat is goed te doen."

Met de stap kwam er een voorlopig einde aan een jongensdroom. In februari was Hoffman bij sv TEC weggeplukt door KF Ballkani, de toenmalige koploper van de Kosovaarse Eredivisie. Mede door zijn inbreng grepen de oranjehemden voor het eerst in de historie de landstitel en kwalificeerden zich daarmee voor de voorronde van de Champions League. "Ik tekende een contract tot medio 2024, maar vanaf het begin twijfelde ik. Ik kon niet elke wedstrijd rekenen op een basisplaats en leek steeds minder vaak aan spelen toe te komen. Natuurlijk, het salaris was goed en ik maakte mooie dingen mee. Maar ik ben niet gaan voetballen om op de bank te zitten."

Belangrijk

Hij maakte zijn twijfels kenbaar bij trainer Ilir Daja. "Hij verzekerde dat ik belangrijk voor het team was en in het nieuwe seizoen zijn vertrouwen zou behouden. Dat gaf voor mij de aanzet om deze zomer te blijven. Maar bij de eerste de beste officiële wedstrijd zat ik weer op de bank." Dat betrof de heenwedstrijd in de eerste voorronde van de Champions League tegen Zalgiris Vilnius. "Zes minuten voor tijd mocht ik invallen. Een week later was ik opnieuw invaller." Na verlenging werd FK Ballkani uitgeschakeld waardoor de ploeg door moest in de voorronde van de Conference League. Via La Fiorita uit San Marino, KÍ Klaksvík uit de Faëroer en FC Shkupi uit Noord-Macedonië werd de groepsfase bereikt.

"Het was absoluut bijzonder om de Europese wedstrijden mee te maken. We vlogen met een privévliegtuig naar Litouwen en Italië. Maar helaas bleef het bij invalbeurten. Bij de trainer heb ik kenbaar gemaakt dat ik zo niet verder wilde en op zoek wilde gaan naar een andere club. Hij herhaalde zijn vertrouwen, maar begreep me ook. In een gesprek met de directeur heb ik mijn contract netjes ontbonden. De president belde me nog om me op andere gedachten te brengen. Dat zorgde voor een dubbel gevoel, maar ik had de knoop voor mezelf definitief doorgehakt. Daarnaast ben ik een familiemens en de afstand vormde voor mij ook een obstakel."

“Binnen de selectie kon ik met alle spelers goed opschieten. Dat was het probleem absoluut niet. Mijn appartement heb ik overgedragen aan een nieuwe Braziliaanse jongen en daarna ben ik in het vliegtuig gestapt. Met voldoende aandenkens. Ik heb vier medailles meegenomen van de gewonnen landstitel en veel shirts. Ik heb mijn vertrek niet aan de grote klok gehangen. Helaas kwam er na een week een onwaar bericht in de media dat ik vanwege mijn slechte gedrag zou zijn weggestuurd. Gelukkig reageerden de trainer en de directeur snel dat dit een bullshit verhaal betrof."

Interesse

Binnen een week was Hoffman met een nieuwe club rond. "Op het Facebookaccount van mijn fanpage, die wordt beheerd door een neef, kwam een verzoek binnen van VV Hoogstraten. Ik had al snel interesse opgewerkt van clubs uit de Tweede Divisie, maar dat wilde ik even niet. Dat had ik al meegemaakt, ik kende de tegenstanders. Ik wilde een nieuwe uitdaging. Eens in de zoveel tijd verwijder ik al mijn social media, dus het was lastig om me te bereiken. Mijn neef speelde het bericht van VV Hoogstraten naar me door en op de laatste speeldag tekende ik mijn contract. Dit was de beste oplossing voor nu."

Hij heeft zijn draai gevonden. “In het begin merkte ik dat de meeste ploeggenoten even de kat uit de boom keken. Zelf ben ik ook niet zo’n prater, maar gelukkig is die fase voorbij. Ik ben goed opgenomen in de groep.” Om wedstrijdritme op te doen, speelde de vleugelaanvaller eerst met de beloften mee. “Ik bracht direct een assist op mijn naam. Daarop werd ik direct aan de selectie van het eerste elftal toegevoegd en debuteerde ik die zaterdag. De trainer zocht een speler die hij kan benutten bij counters, maar hij drukt ook op het hart om hoog druk te zetten en van achteruit door te stappen. Eindelijk speel ik nu weer als linksbuiten. Bij FK Ballkani werd ik als rechtsbuiten gebruikt, waar ik alleen in de jeugd heb gespeeld. Nu worden mijn kwaliteiten weer optimaal benut. Er spelen ook twee andere Rotterdamse jongens hier. Eentje komt van Oost, de andere van West. Carpoolen deden we nog niet, dat staat wel in de planning."

De doelstelling van VV Hoogstraten is volgens Hoffman handhaving. "Twee jaar geleden kon de club promoveren, maar dat hielden ze tegen omdat ze kwalitatief niet over de gewenste selectie beschikten." Na in de laatste thuiswedstrijd Thes Sport met 4-0 te hebben geklopt ('van ons een topwedstrijd') leed de club afgelopen zondag een 1-0 nederlaag bij CS Visé. Zonder Hoffman. "De scheidsrechter eiste vooraf dat hij de paspoorten van alle spelers kon inzien. Een teamgenoot en ik hadden die niet bij. We mochten daardoor niet spelen en moesten op de tribune toekijken. Ik neem nooit mijn paspoort mee. In Nederland is me dat nog nooit gevraagd. De scheidsrechter was sowieso bijzonder. Hij controleerde zelfs het tapen van de kousen. Sommigen moesten zelfs een extra stukje aanbrengen, omdat er teveel wit zichtbaar was..."

Ambitie

Een carrière als profvoetballer heeft hij nog niet uit het hoofd gezet. "Dat is nog steeds mijn ambitie. De club is daarvan op de hoogte. Als er in de winterstop een club komt, zal de leiding niet dwarsliggen. Die afspraken hebben we gemaakt en ik ben dankbaar dat ze daarin meedenken. Dan zal ik goed moeten presteren, maar ik bezit absoluut de drive om me te laten zien hier. Komende zaterdag spelen we thuis tegen Charleroi Onder 23. Ik heb er veel zin in."
Aanmelden
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
jukebox Laatste: De Jukebox: Michael Chacón (FC Emmen)
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <