Laatste nieuws
18.56PSG baalt nog altijd van mislopen Ziyech: 'Zijn drie meewerkende partijen nodig'
18.56Zwalkend Groningen pakt eindelijk weer eens een punt, thuis tegen FC Twente
18.55Slot stellig over 'vaststaand feit': 'Niet alleen trainer van Feyenoord vindt dit'
18.55Groningen geeft eindelijk teken van leven en pakt eerste punt sinds oktober (!)
18.55FC Twente verspeelt ook punten bij dapper strijdend FC Groningen
18.52Waarom Slot vindt dat Feyenoord de terechte koploper is
18.50Twente profiteert niet van gelijkspel PSV en komt zelf ook niet verder dan 1-1
18.45Teleurstelling voert boventoon bij debutant Hazard: 'Kwam erg veel extra tijd bij'
18.44John Heitinga tovert de lach terug bij Ajax: ‘We zijn geen liefdadigheidsinstelling’
18.42VI Live: rood voor Kimmich, De Bruyne moet City redden bij Spurs
18.42VI Live: Man City in de achtervolging bij Spurs, Bayern leidt
18.42Jahanbakhsh blies feestje voortijdig af: 'We wilden die derde maken'
18.42Debutanten bieden Groningen hoop en pakken punt tegen Twente
18.41FC Groningen snoept FC Twente twee kostbare punten af en verlaat laatste plaats
18.35Van Nistelrooij boos: "Arbitrage bracht gezondheid Mwene in gevaar"
18.35Slot haalt uitblinker aan: ‘Mooi, terwijl hij vorige week nog heel matig was’
18.30Van Nistelrooij zag lichtpuntjes bij PSV: 'Dat is fenomenaal, op die leeftijd'
18.30Derby di Milano kent underdog: schietgrage Dumfries tegenover kwakkelend AC Milan
18.25Osimhen schiet bal tegen fan op de tribune, maar komt het slachtoffer troosten
18.25Jahanbakhsh schiet Feyenoord in hectisch slot naast tiental PSV
18.20Arne Slot: 'We hebben negentig minuten lang gedomineerd'
18.20Slot kijkt 'met jaloezie' naar PSV, Van Nistelrooij boos op Makkelie en prijst Simons
18.20Video: Kane breekt met deze historische treffer stokoud record bij Tottenham
18.18Van Nistelrooij gelooft zijn ogen niet: "Op die leeftijd..."
18.15VI Live: Groningen-aanwinst doet Twente pijn bij zijn debuut
18.15Brian Brobbey sneert na Cambuur - Ajax naar Valentijn Driessen
18.11Kane schrijft geschiedenis voor Tottenham Hotspur met goal tegen Manchester City
18.10De Jong opent aanval op Makkelie na gelijkspel tegen Feyenoord
18.10Orkun Kökçü ziet Feyenoord verdiend punt pakken: ‘PSV heeft alleen twee goede counters gehad’
18.08Arne Slot ontving appje van Thijs Slegers na actie in De Kuip
18.05Harry Kane maakt historisch doelpunt voor Spurs na blunder van Man City
18.05Luuk de Jong begrijpt Makkelie niet goed: ‘Heb je ooit zoiets gezien?’
18.05Thijs Slegers bedankt Arne Slot na hartverwarmende supportersactie in volle Kuip
18.01VI Live: Manu laat zich zien bij Groningen, Unnerstall belangrijk
18.00Acht conclusies: Makkelie wekt irritatie, 'makkelijkste programma' Feyenoord
Resultaten x
binnenland

Leonel Miguel streeft droom na in Spanje: “Tussen de trainingen door houden sommige teamgenoten een siësta”

Zeg Spanje en menigeen denkt aan lekker eten, heerlijk weer en historische gebouwen. Leonel Miguel denkt bij het land echter aan heel iets anders. Zijn balkunsten brachten hem naar de Spaanse club Sporting Gijón. In de kuststad hoopt hij zijn definitieve doorbraak naar het profvoetbal te zetten.
 

29-11-2022 15:00 door Tim van Sintfiet

“Ik moet wel bekennen. Dat weer blijft lekker. Al zit ik meer in het noorden, het lijkt op qua regen veel op Nederland.” Liever bezoekt hij samen met zijn vriendin het strand of de historische stad. “Er zit een concentratiekamp in de regio, dat lijkt me indrukwekkend om nog eens te bezoeken. Ik vind die geschiedenis erg interessant.”

Wennen

Samen met en het broertje van Raphaël Varane en tevens goede vriend Jonathan Varane vormt hij een sterk duo in Sporting Gijón B. Hij maakt veel minuten met het tweede en traint vaak mee bij het eerste team. “Ik wil snel de definitieve stap naar de selectie zetten en daar werk ik hard voor.” Eén keer deed hij dat niet. De verdediger kreeg gelijk de deksel op zijn neus. “Ik begreep van de assistent dat ik passief moest verdedigen op de training. De trainer bleek na afloop een andere mening te hebben. Opeens hoorde ik op de wedstrijddag dat ik niet bij de selectie zat.” Zonder verdere uitleg moest Miguel zijn dag maar door te zien brengen. “Na het duel bleek dat ik het verkeerd had begrepen.”

Lag dat misverstand misschien aan taalvaardigheid van Miguel? “Nee hoor”, lacht hij. “Ik versta een aardig woordje Spaans. Mijn ouders komen uit Angola en daar spreken ze Portugees. Dat lijkt op elkaar, maar soms is het nog weleens lastig.” Zo begreep hij een keer geen snars van de aanwijzingen. “Ze riepen van alles tijdens de wedstrijd. Maar wat? Geen idee. Bleek ik eerder de lange bal te moeten spelen richting de spits.” De eerste maanden zijn sowieso wennen. Zo mist hij Nederlandse producten in de supermarkt en lijkt alles op de Spaanse velden een tikkie sneller te gaan. “Harde duels kunnen de fans een stuk meer waarderen dan in Nederland. Voetballend iets oplossen hoef je hier niet te doen. Je man uitschakelen wel. Ze schreeuwen flink als je de bal te lang aan je voet hebt kleven.” Soms traint de voetballer twee keer op een dag. “Tussen die sessies houden sommige teamgenoten een siësta. “Ik dacht altijd dat het een grap was, maar dat gebeurt echt hier!”

Pleintjes

Ooit begon het avontuur van Miguel in een asielzoekerscentrum in Den Haag. Daar trapte hij voor het eerst tegen een bal. Zijn moeder is samen met zijn broers gevlucht vanuit Angola naar Nederland vanwege de oorlog. “Eerst voetbalde ik uit verveling, want ik vond op jonge leeftijd buitenspelen en kattenkwaad uithalen stukken leuker.” Dat veranderde na de verhuizing naar het dorp Zuidhorn in de provincie Groningen. Op de pleintjes vond hij zijn geluk in het spelletje en steeds vaker voetbalde hij na school met vriendjes. “Dat deed ik ook vaak met mijn broers. Zij hadden veel talent en speelden lang bij FC Groningen.”

De club uit het hoge noorden merkte ook de jongste telg van de familie Miguel op. Dat gebeurde nadat hij bij de plaatselijke voetbalclub vv Zuidhorn ging voetballen. Eerst begon hij als middenvelder en zelfs rechtsbuiten, maar als verdediger maakte de jongeling de meeste indruk. “Bij één van mijn wedstrijden zagen we een man in een lange jas en met een notitieboekje langs de lijn. Het was heel cliché, maar hij bleek een scout. Links en rechts hoorde ik dat hij vroeg naar de speler met mijn nummer en toen raakte ik nieuwsgierig.” Een week later viel er een envelop op de deurmat. Hij was uitgenodigd voor een testtraining. 

Concurrentie

Zijn tijd bij de groenwitten begon als een succes. Miguel doorliep alle jeugdteams en speelde samen met onder meer Luciano Valente en Remco Balk. “Ik heb daar vooral qua discipline en structuur veel geleerd. Iets simpels als altijd op tijd komen is essentieel als je wil slagen in het profvoetbal.” De kernwaarden van de club kan hij nog steeds dromen. Onder andere strijd en initiatief tonen zitten daardoor in hem. “Die patronen gaan er nooit meer uit”, lacht de verdediger.

Toch werd het contract van Miguel uiteindelijk niet verlengd. De concurrentie, met Bart van Hintum, Ko Itakura, Mike te Wierik en Wessel Dammers, was niet mals en de verdediger bracht niet helemaal wat de club van hem verwachtte. “Als ze me gingen vergelijken, liep ik deels achter in mijn ontwikkeling. Ik mocht alleen blijven voor een amateurcontract. Daarom besloot ik naar FC Emmen te gaan waar ik kon doorgroeien.” De eerste zeven duels begon hij gelijk in de basis. “Helaas ontving mijn concurrent, de Peruaans international Miguel Araujo, op dat moment een werkvergunning en hij kreeg daarna de voorkeur.” De rechtspoot verdween uit de basis van Dick Lukkien en op jacht naar minuten voelde hij zich radeloos. “Er was in het begin concreet interesse vanuit Armenië. Die club had een mooie PowerPoint gemaakt en een helder verhaal. Maar alsnog voelde ik me er niet helemaal vertrouwd en daardoor besloot ik het aanbod af te slaan.”


App

Een ‘zaakwaarnemerswissel’ gaf Miguel nieuw elan. Melvyn Wolthers vroeg hem wat zijn ultieme voetballand was. “Spanje of Engeland”, antwoordde de rechtspoot. De nieuwe manager van Bundled groef door zijn contacten en vond de oplossing in Spanje bij Real Sporting de Gijón. “Ik dacht gelijk aan de grootheid van de club. Van oudsher is het één van de grotere Spaanse clubs.” Dat merkte hij al gauw bij het trainingscomplex. Dat heeft alles. Van een zwembad tot moderne gym tot een toegangspoort die met een app te openen is. “Dit is een andere koek dan ik gewend ben. Bij FC Emmen deden we alles bij De Oude Meerdijk, hier hebben we genoeg trainingsvelden en een eigen wedstrijdveld.” Het zijn faciliteiten die hij allemaal nodig heeft om zijn grote droom te verwezenlijken. “Ik heb een tweejarig contract plus een optie voor nog twee jaar. Dat geeft vertrouwen. Ik wil alleen maar slagen!”
Aanmelden
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
jukebox Laatste: De Jukebox: Michael Chacón (FC Emmen)
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <