Laatste nieuws
01.40Ajax wil oud-publiekslieveling als assistent van Potter terughalen naar Amsterdam
01.30Slot: 'Absoluut de overtuiging dat Feyenoord en Liverpool eruit komen'
00.55Nederlands-Marokkaanse ex-prof voor de rechter in megazaak rond plofkraken
00.40Slot: 'Gunnen niet juiste woord, als je weet om welke bedragen het gaat'
00.35Slot wil naar Liverpool en rekent op medewerking Feyenoord: 'Heel goed bod gedaan'
00.35Alex Kroes bleef geloven in terugkeer bij Ajax: ‘Maar ik aanvaard de consequenties als AFM me schuldig acht’
00.29Eredivisie | Bekijk hier alle uitslagen, het programma van zondag én de stand
00.25Opgeluchte Kroes al begonnen als technisch directeur Ajax: 'Pakken dingen heel snel op'
00.23Ajax richt blik vooruit en is per direct op zoek naar nieuwe algemeen directeur
00.20Feyenoord stelt titelfeest PSV uit met zege bij Go Ahead en is zeker van tweede plaats
00.14Slot hoopt op medewerking Feyenoord: 'Al dusdanig veel geld verdiend'
00.10Alex Kroes schetst één scenario waarin hij alsnog gaat vertrekken bij Ajax
00.10Liverpool klopte voor bekerfinale al bij Slot aan: 'Daarna kwam het in media'
00.00Bijlow legt uit wat Slot teweeg bracht bij Feyenoord: 'Fantastisch'
00.00Galavoorstelling PSV gaat aan Eindhoven voorbij: grote stroomstoring legt deel Lichtstad plat
00.00De 15 namen die Arne Slot deze zomer kunnen opvolgen bij Feyenoord

Gisteren

23.50Van Praag voelt zich niet beschadigd bij Ajax: 'Ik was de boodschapper'
23.46Veerman noemt ploeggenoot bij PSV van wie hij het meest geniet: ‘Zo makkelijk’
23.45Gelukkige Slot prijst 'invallers' en gaat in op terugkerend euvel bij Feyenoord
23.40'Kampioen' Veerman deelt complimenten uit bij PSV: 'Geweldige aanwinst'
23.40Alle ogen zijn gericht op aanstaande trainer van Liverpool bij simpele zege Feyenoord op Go Ahead
23.35Kroes stapt zelf op als hij schuldig is: 'Dan aanvaard ik consequenties'
23.35Arne Slot ‘wil graag’ naar Liverpool: ‘Ik denk dat Feyenoord het me wel gunt’
23.30Peter Bosz euforisch na ‘beste’ wedstrijd van PSV dit seizoen: ‘Heb alleen maar staan klappen’
23.25Vertederend: Bosz wilde één ding heel graag na monsterzege met PSV
23.25'Als je ons voetbal ziet, zijn wij de terechte kampioen', straalt PSV-trainer Bosz
23.23'Als team waarderen we wat Slot heeft gedaan, ik ben heel blij voor hem'
23.21Manchester City dendert over Brighton heen, kampioenschap komt dichterbij
23.20Spelersgroep PSV laat speciale wens van Bosz na officieuze landstitel uitkomen
23.15Feyenoord-aanvoerder Gernot Trauner gunt trainer overstap naar Liverpool: ‘Als hele team waarderen we hem’
23.15Titelstrijd in Engeland tussen Arsenal en ManCity of haakt Liverpool nog aan? Dit is het restant-programma
23.14Johan Derksen begrijpt niets van terugkeer Alex Kroes bij Ajax
23.11Feest in PSV-kleedkamer: gangmaker Bakayoko danst erop los na historische zege
23.05PSV en Feyenoord zeker van Champions League: 'enorme bedragen liggen klaar'
23.05PSV veegt vloer aan met Heerenveen, maar moet nog even wachten op titelfeest
Resultaten x
binnenland

Michel Jansen is klaar voor nieuwe uitdaging: "Ik had bij FC Emmen geen controle meer"

De baan leek hem op het lijf geschreven. En Michel Jansen had medio 2021 veel zin in de nieuwe uitdaging. Als technisch manager boekte hij succes. Hij zag niet alleen FC Emmen direct terugkeren in de Eredivisie, maar ook de Onder 21 naar het hoogste niveau promoveren en de Onder 18 zelfs binnen een jaar twee keer een stap omhoog zetten. Desondanks braken beide partijen na afloop van het seizoen met elkaar en is de 56-jarige Vriezenvener op dit moment nog zonder club. "Toen we na het duel met FC Volendam koploper werden, veranderde er plotseling iets. Dat is me overvallen."

17-01-2023 11:00 door Sander Berends

Hij bezoekt af en toe weer wedstrijden. Zondag was hij aanwezig bij Heracles Almelo - PEC Zwolle. Daarnaast is hij bijna dagelijks te vinden bij DETO, de vierdedivisionist uit zijn woonplaats Vriezenveen. Daar denkt hij mee over de route die ertoe kan leiden dat de club in het seizoen 2027/28 speelt met een selectie die is samengesteld uit spelers van extern en zelf opgeleide talenten. "Na mijn vertrek bij FC Emmen was ik er echt even klaar mee. De eerste twee, drie maanden heb ik weinig tot geen voetbal gezien. Daarna ging het langzaam weer kriebelen. Een vriend vroeg of ik meeging naar sc Heerenveen – PSV. De energie keerde steeds nadrukkelijker terug. Nu ben ik klaar voor een nieuwe uitdaging."

Intentie

Normaliter had Jansen nog dagelijks de rit naar Emmen gemaakt. Vorig jaar zomer tekende de voetbaltacticus een driejarig contract bij FC Emmen, waar hij als technisch manager werd gepresenteerd. "In de gesprekken aan de voorkant werd een mooi beeld geschetst. Ik juichte de visie toe die niet alleen om de promotie van het eerste elftal draaide. De club wilde haar beleid breder trekken met ook veel aandacht voor de jeugd. Met die intentie stapte ik ook in. FC Emmen is de enige club in Drenthe en heeft een achterland waarin voldoende talent beschikbaar is. Ik dacht de ruimte te krijgen om waarde te creëren. De jeugdopleiding een prominentere rol te geven. Zelf vind ik het heerlijk om jonge gasten te motiveren en een kans te bieden. Binnen deze functie was daar volgens mijn gevoel de mogelijkheid voor. Samen voor de lange termijn beleid voeren, maar ook voor de korte termijn."

Dat was noodzakelijk. Van een selectie voor het eerste elftal was bij zijn aantreden op 2 juli nauwelijks sprake. "We gingen op trainingskamp naar Delden met een spelersgroep die nauwelijks een selectie genoemd mocht worden. De geplande oefenwedstrijd tegen FC Groningen moesten we afzeggen omdat we niet voldoende spelers hadden. De scouting lag mede door corona op zijn gat. Achteraf was het een mooie periode. We boorden binnen de club onze netwerken aan en door samen te werken versterkten we ons. We lieten spelers op stage komen en na anderhalve tot twee weken beslisten we of ze mochten blijven of niet. Iemand als Rui Mendes kende vooraf niemand. Jasin Assehnoun bleek voor iedereen een onbeschreven blad. Maar ze ontwikkelden zich tot belangrijke spelers. Toen we het seizoen begonnen, waren we ervan overtuigd dat we een selectie hadden samengesteld die kon meedoen om promotie. Dat biedt natuurlijk geen garanties, maar meespelen om de bovenste plaatsen was absoluut mogelijk."

Invulling kader

Ook zorgden we ervoor dat het kader op professionele wijze werd ingevuld. "Op mijn voorspraak is Jurjan Mannes gehaald als hoofd scouting. Ik kende hem vanuit het voetbal (oud-speler FC Twente en Cambuur, red.) en van zijn werk bij databureau SciSports. Bij FC Emmen was Jurjan geen onbekende en was men redelijk snel enthousiast. Daarnaast was er behoefde aan een fulltime fysiek trainer bij de club. Er liepen meerdere goede mensen rond, maar zij waren beperkt beschikbaar. Voor een club die in de Eredivisie wilde spelen, kan dat niet. Gerhard Wermink zat na zijn buitenlandse avontuur bij Rosenborg BK tijdelijk zonder werk en wisten we naar Emmen te halen. Assistent-trainer Bas Sibum tipte me over Matthias Maurer, die als trainer bij de Onder 14 goed werk verrichte, maar ook erg goed was in videoanalyse. Videoanalyse van het eerste elftal wisselde tussen meerdere trainers en was verre van ideaal. Maurer kwam per direct op het eerste elftal. We realiseerden een presentatieruimte waarin hij zijn werk kon laten zien samen met de hoofdtrainer. Iedereen die het stadion kent, weet dat die opgave geen gemakkelijke was."

"Alles liep na een stroeve start voortvarend. Tot driekwart van het seizoen maakten we met FC Emmen stappen op diverse gebieden. Maar toen we de inhaalwedstrijd tegen FC Volendam wonnen (4-1, 14 maart 2022, red.) en op kop van de Keuken Kampioen Divisie kwamen, veranderde de wereld voor mij. De situatie met andere mensen binnen de club veranderde. Als technisch manager vervulde ik een prominente rol. Nadat we bovenaan kwamen, gingen mensen zich nadrukkelijker met mijn werk bemoeien. Ik vroeg me af: wat gebeurt hier allemaal? Ik had geen controle meer. In de gesprekken voelde ik ineens een verschil van inzicht. Er gebeurden zaken waar ik me niet prettig bij voelde. Dat heb ik aangekaart. Het gevoel werd bevestigd en van daaruit ook besloten dat het beter was dat we onze wegen scheidden. Individuele en clubvisie bleken toch ver uit elkaar te liggen. Dan heeft het geen zin om door te gaan. Uiteindelijk ben ik niet heel prettig vertrokken bij FC Emmen."

Niet nodig

Zonde en onnodig, noemt hij het. "In mijn beleving had ik absoluut nog waardevol kunnen zijn voor de club. FC Emmen had zich zeker ook met mij verder kunnen ontwikkelen. Binnen de club zijn enthousiaste, kwalitatief goede mensen actief in het kader, zowel technisch als ondersteunend. Nico Haak, Marc Timmer en Guus de Vries zijn zo een paar namen die in me opkomen. In het begin versterkten we elkaar en bleken we tot veel in staat. In mijn beleving hadden we dat binnen de club door moeten zetten."

Op De Oude Meerdijk zien ze Jansen niet meer terug. "Bij FC Twente en sc Heerenveen, mijn vorige werkgevers in het betaald voetbal, kom ik nog graag. Altijd leuk om voormalige collega's te zien.” Bij FC Emmen mist hij de contacten met collega’s. “En de geweldige sfeer rondom thuiswedstrijden, maar ben ik keihard tegen een muur aangelopen. De club is voor mij helaas een gesloten boek. Alleen in dienst van een andere club zie je me mogelijk terug."

Hij staat te trappelen om terug te keren in het betaald voetbal. Het liefst in een beleidsmatige functie waar opleiden een prominente rol heeft. "Mijn passie ligt in het creëren van een dergelijke omgeving. Het triggert me om onderdeel uit te maken van een omgeving waar jonge gasten perspectief wordt geboden. Ik geloof er niet in dat jongeren zich niet honderd procent voor een doel willen geven. Ik ben ervan overtuigd dat er nog steeds veel jonge voetballers zijn die graag profvoetballer willen worden en daar veel voor willen doen en laten. Het liefst zou ik die functie uitvoeren in een omgeving waar er ruimte voor is. Waar oog voor talent wordt gewaardeerd. Waar breder wordt gekeken dan enkel naar het eerste elftal. Ik werk liever daar dan een functie in het voetbal te omarmen om enkel in het voetbal werkzaam te zijn."

Talent doorbreken

"Ik weet uit eigen ervaring dat de jeugdopleiding voor veel leidinggevenden binnen de club veelal niet als interessant wordt gezien. Voortdurend zijn er wisselingen. Elke keer weer andere mensen. Dat zorgt ervoor dat de focus niet of nauwelijks op de opleiding komt te liggen. Bijzonder is dat mijn eerste twee seizoenen bij FC Twente onder Fred Rutten en Erik ten Hag de periode is geweest waar er maximaal ruimte was voor ontwikkeling van talent en de jeugdopleiding serieus werd genomen. Dat waren ook de prettigste jaren.”

“In Twello hebben we een jeugdopleiding opgezet waardoor FC Twente gemakkelijker bereikbaar was voor spelers uit andere delen van het land. Met Jan Kemkens. Met Rob Boudrie, de huidige rechterhand van Jan Streuer, Dennis Bekking en Gerhard Wermink. Steven Berghuis was bijvoorbeeld de eerste speler die vanuit daar doorbrak. Na vier, vijf jaar is Twello opgeheven. Het mooie is, terwijl niemand meer aan Twello denkt, ik nog steeds jongens uit die periode zie doorbreken. Mees Hilgers had bijvoorbeeld zonder Twello nooit bij FC Twente in de jeugd gespeeld. Thijs van Leeuwen, Luca Everink, Casper Staring, Jayden Oosterwolde, er zijn voorbeelden genoeg."

"Ik ben vooral in mijn element als ik een brug kan slaan vanuit de scouting binnen een club naar de jeugdopleiding en vanuit daar naar het eerste elftal. Waarde kan toevoegen door zelf opgeleide spelers vanuit de regio door te laten stromen. Bijvoorbeeld als technisch manager die de kwaliteit van het eerste elftal vorm geeft. Ik draai mijn hand er ook niet voor om, om zelf in de klei te staan. En als trainer voor een jeugdteam te staan. Ook mijn woonplaats Vriezenveen vormt voor mij geen belemmering. Zolang de club de ruimte biedt en een jeugdopleiding waardeert. Dan wil ik de club het liefst beleidsmatig, maar anders zeker ook in een andere rol verder ontwikkelen."




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <