Laatste nieuws
10.45Kritiek op 'grote slijmjurk' Farioli: 'Zulke domme teksten uitkramen'
10.45Reijntjes onthult waarom potentiële redder Vitesse afhaakte: 'Dit is héél slecht voor de club'
10.45Italiaanse oud-international Roberto Baggio tijdens EK-duel overvallen en mishandeld
10.40LIVE EK 2024 | Aftellen in Leipzig: internationale belangstelling voor Snollebollekes na EK-filmpje
10.38AZ speelt met Japans international in op verwachte transfer
10.35TransferTalk | AZ haalt opvolger Sugawara binnen, Farioli praat niet over Weghorst
10.30VI Discussie: wie moet de rechtsbuiten van Oranje zijn tegen Frankrijk?
10.30Messi: 'Ik heb vaak aan die wedstrijd gedacht, het was een flinke klap'
10.30Het voormalig keeperstalent van Nederland dat hard aan de weg timmert als trainer in de Feyenoord Academy
10.25Klaar om Mbappé te vervangen tegen Oranje: Thuram, Giroud en Kolo Muani
10.25Koeman schaaft aan 'gameplan' Oranje: krijgt Frimpong zijn kans tegen Fransen?
10.15LIVE TRANSFERS: Spanje-ster heeft clausule, Anderlecht wil Sparta-steunpilaar
10.10AZ heet Japans international welkom als eerste zomeraanwinst
10.10'Real zoekt Kroos-opvolger in Italië', Falcao tekent bij jeugdliefde
10.04‘Bizarre wending’ in strijd om Etienne Vaessen: buitenlandse club wil transfer naar FC Groningen kapen
10.02Goeie genade: Messi krijgt direct bij Copa America-start flinke zaag te verwerken
09.57'Hele week flauwekul met masker van Mbappé, kan niet in voordeel Frankrijk werken'
09.51Programma, uitslagen en standen van het EK: Nederland speelt 2e groepsduel
09.50Antoine Griezmann is vanavond het échte probleem voor Oranje
09.47Vink benieuwd naar Ajax-target: 'Geen geweldige speler, tikkie breed en terug'
09.46Programma, uitslagen en standen van de Copa América 2024
09.45Sneijder geeft advies richting duel met Frankrijk: 'Dat moet Oranje uitstralen'
09.45Gele kaarten uitgelegd: één Oranje-klant op scherp tegen Frankrijk
09.40Op 'rampzalig' veld verslaat Argentinië Canada in openingsduel Copa América
09.39'PSV-exit 'vrijwel zeker', andere clubs dan BVB zullen 'hogere ogen gooien''
09.25Steijn is op zoek naar club met 'juiste mensen': 'Misschien een stapje terug'
09.20Lionel Messi pakt opnieuw record bij Argentinië tijdens start Copa América
09.15Cornerinterland en Robben-goal: hier speelt Nederland tegen Frankrijk
09.15Southgate staat voor 'grote test': 'Het geeft hem meer problemen'
09.10Oppermachtig Spanje spaart Italië: ‘We zijn de beste ter wereld’
09.05Guten Morgen EURO 2024: Oranje tegen 'Les Bleus' en hoe ver komt Slowakije?
09.03Italiaanse pers berust na 'voetballes' van Spanje: 'We hebben nog geluk gehad'
09.00Wim Kieft blikt vooruit met haan op zijn arm: "Laat ze maar komen"
08.45Steijn heeft vertrouwen in zoon Sem: 'Zou niet misstaan bij het Nederlands elftal'
08.42Zuid-Europese switch: Van de Looi jr. verruilt Italië voor Portugal
Resultaten x
binnenland

Michel Jansen is klaar voor nieuwe uitdaging: "Ik had bij FC Emmen geen controle meer"

De baan leek hem op het lijf geschreven. En Michel Jansen had medio 2021 veel zin in de nieuwe uitdaging. Als technisch manager boekte hij succes. Hij zag niet alleen FC Emmen direct terugkeren in de Eredivisie, maar ook de Onder 21 naar het hoogste niveau promoveren en de Onder 18 zelfs binnen een jaar twee keer een stap omhoog zetten. Desondanks braken beide partijen na afloop van het seizoen met elkaar en is de 56-jarige Vriezenvener op dit moment nog zonder club. "Toen we na het duel met FC Volendam koploper werden, veranderde er plotseling iets. Dat is me overvallen."

17-01-2023 11:00 door Sander Berends

Hij bezoekt af en toe weer wedstrijden. Zondag was hij aanwezig bij Heracles Almelo - PEC Zwolle. Daarnaast is hij bijna dagelijks te vinden bij DETO, de vierdedivisionist uit zijn woonplaats Vriezenveen. Daar denkt hij mee over de route die ertoe kan leiden dat de club in het seizoen 2027/28 speelt met een selectie die is samengesteld uit spelers van extern en zelf opgeleide talenten. "Na mijn vertrek bij FC Emmen was ik er echt even klaar mee. De eerste twee, drie maanden heb ik weinig tot geen voetbal gezien. Daarna ging het langzaam weer kriebelen. Een vriend vroeg of ik meeging naar sc Heerenveen – PSV. De energie keerde steeds nadrukkelijker terug. Nu ben ik klaar voor een nieuwe uitdaging."

Intentie

Normaliter had Jansen nog dagelijks de rit naar Emmen gemaakt. Vorig jaar zomer tekende de voetbaltacticus een driejarig contract bij FC Emmen, waar hij als technisch manager werd gepresenteerd. "In de gesprekken aan de voorkant werd een mooi beeld geschetst. Ik juichte de visie toe die niet alleen om de promotie van het eerste elftal draaide. De club wilde haar beleid breder trekken met ook veel aandacht voor de jeugd. Met die intentie stapte ik ook in. FC Emmen is de enige club in Drenthe en heeft een achterland waarin voldoende talent beschikbaar is. Ik dacht de ruimte te krijgen om waarde te creëren. De jeugdopleiding een prominentere rol te geven. Zelf vind ik het heerlijk om jonge gasten te motiveren en een kans te bieden. Binnen deze functie was daar volgens mijn gevoel de mogelijkheid voor. Samen voor de lange termijn beleid voeren, maar ook voor de korte termijn."

Dat was noodzakelijk. Van een selectie voor het eerste elftal was bij zijn aantreden op 2 juli nauwelijks sprake. "We gingen op trainingskamp naar Delden met een spelersgroep die nauwelijks een selectie genoemd mocht worden. De geplande oefenwedstrijd tegen FC Groningen moesten we afzeggen omdat we niet voldoende spelers hadden. De scouting lag mede door corona op zijn gat. Achteraf was het een mooie periode. We boorden binnen de club onze netwerken aan en door samen te werken versterkten we ons. We lieten spelers op stage komen en na anderhalve tot twee weken beslisten we of ze mochten blijven of niet. Iemand als Rui Mendes kende vooraf niemand. Jasin Assehnoun bleek voor iedereen een onbeschreven blad. Maar ze ontwikkelden zich tot belangrijke spelers. Toen we het seizoen begonnen, waren we ervan overtuigd dat we een selectie hadden samengesteld die kon meedoen om promotie. Dat biedt natuurlijk geen garanties, maar meespelen om de bovenste plaatsen was absoluut mogelijk."

Invulling kader

Ook zorgden we ervoor dat het kader op professionele wijze werd ingevuld. "Op mijn voorspraak is Jurjan Mannes gehaald als hoofd scouting. Ik kende hem vanuit het voetbal (oud-speler FC Twente en Cambuur, red.) en van zijn werk bij databureau SciSports. Bij FC Emmen was Jurjan geen onbekende en was men redelijk snel enthousiast. Daarnaast was er behoefde aan een fulltime fysiek trainer bij de club. Er liepen meerdere goede mensen rond, maar zij waren beperkt beschikbaar. Voor een club die in de Eredivisie wilde spelen, kan dat niet. Gerhard Wermink zat na zijn buitenlandse avontuur bij Rosenborg BK tijdelijk zonder werk en wisten we naar Emmen te halen. Assistent-trainer Bas Sibum tipte me over Matthias Maurer, die als trainer bij de Onder 14 goed werk verrichte, maar ook erg goed was in videoanalyse. Videoanalyse van het eerste elftal wisselde tussen meerdere trainers en was verre van ideaal. Maurer kwam per direct op het eerste elftal. We realiseerden een presentatieruimte waarin hij zijn werk kon laten zien samen met de hoofdtrainer. Iedereen die het stadion kent, weet dat die opgave geen gemakkelijke was."

"Alles liep na een stroeve start voortvarend. Tot driekwart van het seizoen maakten we met FC Emmen stappen op diverse gebieden. Maar toen we de inhaalwedstrijd tegen FC Volendam wonnen (4-1, 14 maart 2022, red.) en op kop van de Keuken Kampioen Divisie kwamen, veranderde de wereld voor mij. De situatie met andere mensen binnen de club veranderde. Als technisch manager vervulde ik een prominente rol. Nadat we bovenaan kwamen, gingen mensen zich nadrukkelijker met mijn werk bemoeien. Ik vroeg me af: wat gebeurt hier allemaal? Ik had geen controle meer. In de gesprekken voelde ik ineens een verschil van inzicht. Er gebeurden zaken waar ik me niet prettig bij voelde. Dat heb ik aangekaart. Het gevoel werd bevestigd en van daaruit ook besloten dat het beter was dat we onze wegen scheidden. Individuele en clubvisie bleken toch ver uit elkaar te liggen. Dan heeft het geen zin om door te gaan. Uiteindelijk ben ik niet heel prettig vertrokken bij FC Emmen."

Niet nodig

Zonde en onnodig, noemt hij het. "In mijn beleving had ik absoluut nog waardevol kunnen zijn voor de club. FC Emmen had zich zeker ook met mij verder kunnen ontwikkelen. Binnen de club zijn enthousiaste, kwalitatief goede mensen actief in het kader, zowel technisch als ondersteunend. Nico Haak, Marc Timmer en Guus de Vries zijn zo een paar namen die in me opkomen. In het begin versterkten we elkaar en bleken we tot veel in staat. In mijn beleving hadden we dat binnen de club door moeten zetten."

Op De Oude Meerdijk zien ze Jansen niet meer terug. "Bij FC Twente en sc Heerenveen, mijn vorige werkgevers in het betaald voetbal, kom ik nog graag. Altijd leuk om voormalige collega's te zien.” Bij FC Emmen mist hij de contacten met collega’s. “En de geweldige sfeer rondom thuiswedstrijden, maar ben ik keihard tegen een muur aangelopen. De club is voor mij helaas een gesloten boek. Alleen in dienst van een andere club zie je me mogelijk terug."

Hij staat te trappelen om terug te keren in het betaald voetbal. Het liefst in een beleidsmatige functie waar opleiden een prominente rol heeft. "Mijn passie ligt in het creëren van een dergelijke omgeving. Het triggert me om onderdeel uit te maken van een omgeving waar jonge gasten perspectief wordt geboden. Ik geloof er niet in dat jongeren zich niet honderd procent voor een doel willen geven. Ik ben ervan overtuigd dat er nog steeds veel jonge voetballers zijn die graag profvoetballer willen worden en daar veel voor willen doen en laten. Het liefst zou ik die functie uitvoeren in een omgeving waar er ruimte voor is. Waar oog voor talent wordt gewaardeerd. Waar breder wordt gekeken dan enkel naar het eerste elftal. Ik werk liever daar dan een functie in het voetbal te omarmen om enkel in het voetbal werkzaam te zijn."

Talent doorbreken

"Ik weet uit eigen ervaring dat de jeugdopleiding voor veel leidinggevenden binnen de club veelal niet als interessant wordt gezien. Voortdurend zijn er wisselingen. Elke keer weer andere mensen. Dat zorgt ervoor dat de focus niet of nauwelijks op de opleiding komt te liggen. Bijzonder is dat mijn eerste twee seizoenen bij FC Twente onder Fred Rutten en Erik ten Hag de periode is geweest waar er maximaal ruimte was voor ontwikkeling van talent en de jeugdopleiding serieus werd genomen. Dat waren ook de prettigste jaren.”

“In Twello hebben we een jeugdopleiding opgezet waardoor FC Twente gemakkelijker bereikbaar was voor spelers uit andere delen van het land. Met Jan Kemkens. Met Rob Boudrie, de huidige rechterhand van Jan Streuer, Dennis Bekking en Gerhard Wermink. Steven Berghuis was bijvoorbeeld de eerste speler die vanuit daar doorbrak. Na vier, vijf jaar is Twello opgeheven. Het mooie is, terwijl niemand meer aan Twello denkt, ik nog steeds jongens uit die periode zie doorbreken. Mees Hilgers had bijvoorbeeld zonder Twello nooit bij FC Twente in de jeugd gespeeld. Thijs van Leeuwen, Luca Everink, Casper Staring, Jayden Oosterwolde, er zijn voorbeelden genoeg."

"Ik ben vooral in mijn element als ik een brug kan slaan vanuit de scouting binnen een club naar de jeugdopleiding en vanuit daar naar het eerste elftal. Waarde kan toevoegen door zelf opgeleide spelers vanuit de regio door te laten stromen. Bijvoorbeeld als technisch manager die de kwaliteit van het eerste elftal vorm geeft. Ik draai mijn hand er ook niet voor om, om zelf in de klei te staan. En als trainer voor een jeugdteam te staan. Ook mijn woonplaats Vriezenveen vormt voor mij geen belemmering. Zolang de club de ruimte biedt en een jeugdopleiding waardeert. Dan wil ik de club het liefst beleidsmatig, maar anders zeker ook in een andere rol verder ontwikkelen."
Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met… Paul Pogba?
transfergeruchten Laatste: Feyenoord en Ajax in de markt voor Jamaicaan Omari Hutchinson
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.