Laatste nieuws
00.25Column Willem van Hanegem | Ajax geeft doelpunten weg alsof ze in de tweede divisie spelen
00.25Van ‘excuus-mail’ tot ziedende Femke Halsema: lees hier alles over de crisis bij Ajax

Gisteren

23.55Dick Advocaat bevestigt ‘serieus’ in gesprek te zijn met Curaçao over functie als bondscoach
23.53Driessen doet bizarre claim: 'Ajax-fans willen blijven staken tot rvc vertrekt'
23.50Te Kloese brengt Feyenoord-plannen aan het licht: 'Dat moet gebeuren'
23.48Jong Ajax is opvallend woest op Amevor: ‘Ben je wakker? Mafklapper! Idioot!’
23.45Vader Ramsdale woedend op Carragher: 'Je bent een schande'
23.42‘Ajax denkt aan duo als tijdelijke vervangers voor ontslagen Mislintat’
23.20Driessen heeft Ajax-nieuws: 'Hij gaat zich niet nog eens verkiesbaar stellen'
23.15'Real Madrid wil opvolger Ancelotti ophalen uit Bundesliga'
23.10''Plakbandconstructie' waarschijnlijk bij Ajax na Mislintat-exit, nog geen Kroes'
23.01Halsema eist drie verregaande maatregelen van Ajax: ‘Dat kan ik afdwingen’
23.00Unieke beelden bij Jong Ajax: 'Doe eens normaal, mafklapper. Het is op tv, alles'
23.00Waarom restant van Ajax - Feyenoord woensdag niet begint met een aftrap
22.50Burgemeester Halsema: 'Wat ik vind, is dat Ajax vakken leeg moet houden'
22.48Ajax hoeft voor maart niet op Alex Kroes (en een nieuwe technisch directeur) te rekenen
22.48Van der Gijp ligt helemaal dubbel om Marco van Basten: ‘Hij meent het echt!’
22.44'Ideale' opvolger Mislintat naar voren geschoven: 'Een goede td met veel ervaring'
22.40Maat vol voor Halsema: burgemeester overweegt voorwaarden vergunning Ajax
22.35Begint Advocaat aan zijn 26e klus? Trainer bevestigt gesprekken met Curaçao
22.25Te Kloese geniet van prestaties Kökcü en noemt doorverkooppercentage
22.23Salah-Eddine en Ramaj spelen dankzij late Kökcü-treffer gelijk met Jong Ajax
22.19Ook debutant Diant Ramaj kan Jong Ajax niet aan eerste competitiezege helpen
22.17Jan Smit: ‘Krankzinnig! KNVB buigt als een knipmes voor Feyenoord’
22.11Volendam-voorzitter Smit genadeloos: 'KNVB buigt als een knipmes voor Feyenoord'
22.10Halsema is klaar met F-Side: 'Ajax moet netten ophangen en vakken leeghouden'
22.05Advocaat noemt belangrijke Curaçao-eis: 'Weet ook niet zeker of ik het ga doen'
22.05Süleyman Öztürk legt uit waarom Maurice Steijn er niets van bakt bij Ajax
21.59Late gelijkmaker Kökcü betekent dat ook Jong Ajax pijn moet lijden
21.58Jong Ajax geeft eerste competitiezege in absolute slotfase uit handen
21.55Experiment met digitale meldplicht voor voetbalhooligans in drie gemeenten
21.48Quincy Promes raakt in Rusland opnieuw in opspraak door vermeende poging om politie om te kopen
21.45Van der Meijde waarschuwt Ajax: 'Er zullen nog meer maatregelen getroffen worden'
21.43Detail over Kökcü-deal bekend: Te Kloese onthult doorverkooppercentage Feyenoord
21.40Gullit ziet lichtpunt in elftal Ajax: ‘Ik sprak hem net: een goede kop zit erop’
Resultaten x
binnenland

Michel Jansen is klaar voor nieuwe uitdaging: "Ik had bij FC Emmen geen controle meer"

De baan leek hem op het lijf geschreven. En Michel Jansen had medio 2021 veel zin in de nieuwe uitdaging. Als technisch manager boekte hij succes. Hij zag niet alleen FC Emmen direct terugkeren in de Eredivisie, maar ook de Onder 21 naar het hoogste niveau promoveren en de Onder 18 zelfs binnen een jaar twee keer een stap omhoog zetten. Desondanks braken beide partijen na afloop van het seizoen met elkaar en is de 56-jarige Vriezenvener op dit moment nog zonder club. "Toen we na het duel met FC Volendam koploper werden, veranderde er plotseling iets. Dat is me overvallen."

17-01-2023 11:00 door Sander Berends

Hij bezoekt af en toe weer wedstrijden. Zondag was hij aanwezig bij Heracles Almelo - PEC Zwolle. Daarnaast is hij bijna dagelijks te vinden bij DETO, de vierdedivisionist uit zijn woonplaats Vriezenveen. Daar denkt hij mee over de route die ertoe kan leiden dat de club in het seizoen 2027/28 speelt met een selectie die is samengesteld uit spelers van extern en zelf opgeleide talenten. "Na mijn vertrek bij FC Emmen was ik er echt even klaar mee. De eerste twee, drie maanden heb ik weinig tot geen voetbal gezien. Daarna ging het langzaam weer kriebelen. Een vriend vroeg of ik meeging naar sc Heerenveen – PSV. De energie keerde steeds nadrukkelijker terug. Nu ben ik klaar voor een nieuwe uitdaging."

Intentie

Normaliter had Jansen nog dagelijks de rit naar Emmen gemaakt. Vorig jaar zomer tekende de voetbaltacticus een driejarig contract bij FC Emmen, waar hij als technisch manager werd gepresenteerd. "In de gesprekken aan de voorkant werd een mooi beeld geschetst. Ik juichte de visie toe die niet alleen om de promotie van het eerste elftal draaide. De club wilde haar beleid breder trekken met ook veel aandacht voor de jeugd. Met die intentie stapte ik ook in. FC Emmen is de enige club in Drenthe en heeft een achterland waarin voldoende talent beschikbaar is. Ik dacht de ruimte te krijgen om waarde te creëren. De jeugdopleiding een prominentere rol te geven. Zelf vind ik het heerlijk om jonge gasten te motiveren en een kans te bieden. Binnen deze functie was daar volgens mijn gevoel de mogelijkheid voor. Samen voor de lange termijn beleid voeren, maar ook voor de korte termijn."

Dat was noodzakelijk. Van een selectie voor het eerste elftal was bij zijn aantreden op 2 juli nauwelijks sprake. "We gingen op trainingskamp naar Delden met een spelersgroep die nauwelijks een selectie genoemd mocht worden. De geplande oefenwedstrijd tegen FC Groningen moesten we afzeggen omdat we niet voldoende spelers hadden. De scouting lag mede door corona op zijn gat. Achteraf was het een mooie periode. We boorden binnen de club onze netwerken aan en door samen te werken versterkten we ons. We lieten spelers op stage komen en na anderhalve tot twee weken beslisten we of ze mochten blijven of niet. Iemand als Rui Mendes kende vooraf niemand. Jasin Assehnoun bleek voor iedereen een onbeschreven blad. Maar ze ontwikkelden zich tot belangrijke spelers. Toen we het seizoen begonnen, waren we ervan overtuigd dat we een selectie hadden samengesteld die kon meedoen om promotie. Dat biedt natuurlijk geen garanties, maar meespelen om de bovenste plaatsen was absoluut mogelijk."

Invulling kader

Ook zorgden we ervoor dat het kader op professionele wijze werd ingevuld. "Op mijn voorspraak is Jurjan Mannes gehaald als hoofd scouting. Ik kende hem vanuit het voetbal (oud-speler FC Twente en Cambuur, red.) en van zijn werk bij databureau SciSports. Bij FC Emmen was Jurjan geen onbekende en was men redelijk snel enthousiast. Daarnaast was er behoefde aan een fulltime fysiek trainer bij de club. Er liepen meerdere goede mensen rond, maar zij waren beperkt beschikbaar. Voor een club die in de Eredivisie wilde spelen, kan dat niet. Gerhard Wermink zat na zijn buitenlandse avontuur bij Rosenborg BK tijdelijk zonder werk en wisten we naar Emmen te halen. Assistent-trainer Bas Sibum tipte me over Matthias Maurer, die als trainer bij de Onder 14 goed werk verrichte, maar ook erg goed was in videoanalyse. Videoanalyse van het eerste elftal wisselde tussen meerdere trainers en was verre van ideaal. Maurer kwam per direct op het eerste elftal. We realiseerden een presentatieruimte waarin hij zijn werk kon laten zien samen met de hoofdtrainer. Iedereen die het stadion kent, weet dat die opgave geen gemakkelijke was."

"Alles liep na een stroeve start voortvarend. Tot driekwart van het seizoen maakten we met FC Emmen stappen op diverse gebieden. Maar toen we de inhaalwedstrijd tegen FC Volendam wonnen (4-1, 14 maart 2022, red.) en op kop van de Keuken Kampioen Divisie kwamen, veranderde de wereld voor mij. De situatie met andere mensen binnen de club veranderde. Als technisch manager vervulde ik een prominente rol. Nadat we bovenaan kwamen, gingen mensen zich nadrukkelijker met mijn werk bemoeien. Ik vroeg me af: wat gebeurt hier allemaal? Ik had geen controle meer. In de gesprekken voelde ik ineens een verschil van inzicht. Er gebeurden zaken waar ik me niet prettig bij voelde. Dat heb ik aangekaart. Het gevoel werd bevestigd en van daaruit ook besloten dat het beter was dat we onze wegen scheidden. Individuele en clubvisie bleken toch ver uit elkaar te liggen. Dan heeft het geen zin om door te gaan. Uiteindelijk ben ik niet heel prettig vertrokken bij FC Emmen."

Niet nodig

Zonde en onnodig, noemt hij het. "In mijn beleving had ik absoluut nog waardevol kunnen zijn voor de club. FC Emmen had zich zeker ook met mij verder kunnen ontwikkelen. Binnen de club zijn enthousiaste, kwalitatief goede mensen actief in het kader, zowel technisch als ondersteunend. Nico Haak, Marc Timmer en Guus de Vries zijn zo een paar namen die in me opkomen. In het begin versterkten we elkaar en bleken we tot veel in staat. In mijn beleving hadden we dat binnen de club door moeten zetten."

Op De Oude Meerdijk zien ze Jansen niet meer terug. "Bij FC Twente en sc Heerenveen, mijn vorige werkgevers in het betaald voetbal, kom ik nog graag. Altijd leuk om voormalige collega's te zien.” Bij FC Emmen mist hij de contacten met collega’s. “En de geweldige sfeer rondom thuiswedstrijden, maar ben ik keihard tegen een muur aangelopen. De club is voor mij helaas een gesloten boek. Alleen in dienst van een andere club zie je me mogelijk terug."

Hij staat te trappelen om terug te keren in het betaald voetbal. Het liefst in een beleidsmatige functie waar opleiden een prominente rol heeft. "Mijn passie ligt in het creëren van een dergelijke omgeving. Het triggert me om onderdeel uit te maken van een omgeving waar jonge gasten perspectief wordt geboden. Ik geloof er niet in dat jongeren zich niet honderd procent voor een doel willen geven. Ik ben ervan overtuigd dat er nog steeds veel jonge voetballers zijn die graag profvoetballer willen worden en daar veel voor willen doen en laten. Het liefst zou ik die functie uitvoeren in een omgeving waar er ruimte voor is. Waar oog voor talent wordt gewaardeerd. Waar breder wordt gekeken dan enkel naar het eerste elftal. Ik werk liever daar dan een functie in het voetbal te omarmen om enkel in het voetbal werkzaam te zijn."

Talent doorbreken

"Ik weet uit eigen ervaring dat de jeugdopleiding voor veel leidinggevenden binnen de club veelal niet als interessant wordt gezien. Voortdurend zijn er wisselingen. Elke keer weer andere mensen. Dat zorgt ervoor dat de focus niet of nauwelijks op de opleiding komt te liggen. Bijzonder is dat mijn eerste twee seizoenen bij FC Twente onder Fred Rutten en Erik ten Hag de periode is geweest waar er maximaal ruimte was voor ontwikkeling van talent en de jeugdopleiding serieus werd genomen. Dat waren ook de prettigste jaren.”

“In Twello hebben we een jeugdopleiding opgezet waardoor FC Twente gemakkelijker bereikbaar was voor spelers uit andere delen van het land. Met Jan Kemkens. Met Rob Boudrie, de huidige rechterhand van Jan Streuer, Dennis Bekking en Gerhard Wermink. Steven Berghuis was bijvoorbeeld de eerste speler die vanuit daar doorbrak. Na vier, vijf jaar is Twello opgeheven. Het mooie is, terwijl niemand meer aan Twello denkt, ik nog steeds jongens uit die periode zie doorbreken. Mees Hilgers had bijvoorbeeld zonder Twello nooit bij FC Twente in de jeugd gespeeld. Thijs van Leeuwen, Luca Everink, Casper Staring, Jayden Oosterwolde, er zijn voorbeelden genoeg."

"Ik ben vooral in mijn element als ik een brug kan slaan vanuit de scouting binnen een club naar de jeugdopleiding en vanuit daar naar het eerste elftal. Waarde kan toevoegen door zelf opgeleide spelers vanuit de regio door te laten stromen. Bijvoorbeeld als technisch manager die de kwaliteit van het eerste elftal vorm geeft. Ik draai mijn hand er ook niet voor om, om zelf in de klei te staan. En als trainer voor een jeugdteam te staan. Ook mijn woonplaats Vriezenveen vormt voor mij geen belemmering. Zolang de club de ruimte biedt en een jeugdopleiding waardeert. Dan wil ik de club het liefst beleidsmatig, maar anders zeker ook in een andere rol verder ontwikkelen."
Aanmelden
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
jukebox Laatste: De Jukebox: Michael Chacón (FC Emmen)
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <