Laatste nieuws
12.10Vitesse doet oproep aan licentiecommissie: 'Anders wordt het een lastig verhaal'
12.05TransferTalk | Dean Huijsen in het vliegtuig naar Engeland, Atlético versterkt zich met EK-winnaar
12.05Praat mee op VP: Willem II - Sparta Rotterdam
11.56Arne Slot geniet van nieuwe parel bij Liverpool: ‘Je kan zijn kwaliteit zien’
11.55Oefenduels Eredivisie: Onder meer FC Utrecht, AZ en PSV komen in actie
11.50Hancko lijkt te hinten op Feyenoord-vertrek: 'Ik wil die speler worden'
11.45'We zijn vier keer in Praag geweest om Priske te observeren'
11.45Een wedstrijd in de Serie A bezoeken? Koop je tickets al vanaf 29 euro!
11.42Heerenveens hoogtepunt: Sahraoui slalomt door Rayo-verdediging en scoort fraai
11.33Calafiori vliegt naar Londen voor medische keuring bij Arsenal
11.25Slot onder de indruk van Liverpool-talent (17): 'Je ziet zijn kwaliteit'
11.25Praat mee op VP: FC Utrecht - RC Lens
11.25Atlético heeft eerste zomeraanwinst binnen en haalt EK-winnaar op
11.15Transferblog Voetbalzone: Luciano Rodríguez voegt zich bij City Football Group
11.15Basisspeler van EK-winnaar Spanje heeft miljoenentransfer naar Atlético Madrid te pakken
11.10Slot boekt met Liverpool eerste zege in oefenduel met Betis Sevilla
11.06Atlético Madrid versterkt zich achterin met Europees kampioen
11.03Lammers is Tukker: 'Ambities van de club zijn groot en dat past bij mij'
10.56Wild gerucht: 'Real is uit op wraak en wil United van De Ligt beroven'
10.33Erik ten Hag geeft aan op welke posities hij graag nog versterkingen ziet komen bij Manchester United
10.30Voormalig Feyenoord-doelwit Rodríguez vindt andere club dan Girona
10.20Feyenoord deelt profcontract uit aan zestienjarige aanvaller
10.17Onana tevreden na 'juist besluit' United: 'Heel blij om met Jelle samen te werken'
10.00LIVE TRANSFERS: Huijsen neemt afscheid van Juve, Ten Hag nog lang niet uitgeshopt
09.55Onana steunt Ten Hag: 'Club heeft de juiste beslissing gemaakt'
09.55Onana had halfjaar nodig om zich goed te voelen in Engeland
09.53Chelsea-ster eerlijk over mogelijke problemen in kleedkamer bij terugkeer Enzo Fernández
09.48Guardiola laat Manchester City-fans dromen: 'Ik zei niet dat ik weg ging'
09.45'Juventus heeft 45 miljoen euro over voor Koopmeiners'
09.30'Het is moeilijk om scherp te blijven met meer dan zeventig wedstrijden per jaar'
09.30Heerenveen dendert door en sloopt LaLiga-tegenstander Rayo Vallecano met liefst 5-0
09.23Guardiola geeft City-fans hoop: 'Ik zei niet dat ik weg zou gaan'
09.08Haaland: 'Je zag hoe moe spelers waren op het EK'
09.00Nieuw tijdperk: Liverpool haalt dankzij Szoboszlai eerste zege onder Slot binnen
Resultaten x
binnenland

Zo verliepen de laatste vijf klassiekers in de Eredivisie

Ajax verkeert momenteel in zwaar weer en dus komt de Klassieker op een dramatisch moment. Koploper Feyenoord blaakt van het vertrouwen en maakte de afgelopen weken erg veel indruk. Echter, is de Klassieker een wedstrijd op zich en hebben de laatste vijf edities bewezen dat de beste ploeg lang niet altijd wint.

21-01-2023 11:39 door Krist Stoelwinder

Feyenoord helpt Ajax over dode punt heen

Ajax bevond zich niet in al te beste vorm toen de Klassieker in het seizoen 2021/22 op het programma stond. Kort voor de winterstop wierp het coronavirus een flinke deken over het seizoen. Het was de reden dat de klassieker voor de tweede keer oprij zonder publiek werd gespeeld. Het was ook de terugkeer van Steven Berghuis op bekende grond, maar van een vijandelijke sfeer was dus geen sprake. Vanaf de nummer 10 positie zag hij hoe zijn ploeg het moeilijk had en Feyenoord grote delen van de wedstrijd de betere ploeg was. Toch kwam Ajax kort voor de pauze op voorsprong door een knullig eigen doelpunt van Marcos Senesi. Het maakte het duel er overigens niet meer op. De wedstrijd ploeterde en daarin zou de Argentijnse verdediger van Feyenoord de grote schlemiel worden. Kort voor het einde ging hij weer in de fout en zorgde hij ervoor dat Ajax een strafschop kreeg. Deze werd feilloos benut door Dusan Tadic.

Klassieker om des keizers baard

Waar de Feyenoord - Ajax in het seizoen 2021/22 al tegenviel doordat er geen publiek was, kunnen we de editie van een jaar eerder gemakkelijk als een parodie op een Klassieker bestempelen. Er waren tijdens tijdens editie niet alleen geen fans aanwezig, maar beide ploegen speelden ook (vrijwel) nergens meer om. Feyenoord leek bestempeld tot het spelen van wedstrijden in de play-offs na een matig seizoen, terwijl Ajax zich een week eerder tot landskampioen van Nederland had gekroond. Het ging in de dagen voorafgaand aan de klassieker daarom vooral over of Feyenoord een erehaag voor de landskampioen ging vormen. Dat gebeurde niet, maar in het veld legden de Rotterdammers wel de rode lopers voor de Amsterdammers uit. Ajax speelde verre van goed, maar wist wel met 0-3 te winnen door twee (!) eigen doelpunten van Feyenoord dankzij Senesi en Ridgeciano Haps en een mooie treffer van Mohammed Kudus. En dat terwijl Ajax ruim een helft met een man minder speelde.

Ajax vernederd in droomseizoen

Het seizoen 2018/19 zou voor Ajax het mooiste jaar van deze eeuw worden, maar dat hadden veel fans in de laatste dagen van januari niet zien aankomen. Op 27 januari stond de klassieker op het programma en de gasten moesten het stellen zonder Nico Tagliafico. Daarom kreeg Lisandro Magallan een kans in de basis en was Daley Blind linksback. Ajax begon prima in Rotterdam en en kwam dankzij een prachtige vrije trap van Lasse Schöne op voorsprong. Daarna kantelde de  wedstrijd en Ajax kreeg de grip niet meer terug. Acht minuten later zorgde Jens Toornstra op aangeven van Berghuis voor de gelijkmaker. Na een half uur zette Berghuis zelf Feyenoord op voorsprong. De verdediging van Ajax was de aanvallers helemaal kwijt. Hakim Ziyech zorgde met een snel en hard schot voor de gelijkmaker, maar Ajax kwam niet meer terug in de wedstrijd. Robin van Persie liet Magallan eruit zien als een amateur, wist zelfs twee keer te scoren en zag hoe Tonny Vilhena en Yassin Ayoub voor de 6-2 eindstand zorgden.

Ajax de minst slechte in vreemde klassieker

In het seizoen 2016/17 was Feyenoord kampioen geworden en dus was er wat geld om de selectie te versterken. Op 22 oktober wilden de Rotterdammers laten zien waarom ze de beste van het land waren. De fans zagen dat een hele matige klassieker en na de eerste helft was iedereen het erover beide ploegen geen recht hadden op de overwinning. Door gestuntel van Sofyan Amrabat kon David Neres Klaas-Jan Huntelaar in staat stellen om kort na rust voor de openingstreffer te zorgen. Nicolai Jörgensen kon zes minuten later voor de gelijkmaker zorgen, maar André Onana stopte de strafschop. Twee minuten later zorgde Toornstra alsnog voor de gelijkmaker. Marcel Keizer besloot Kasper Dolberg in te brengen voor Huntelaar en het bleek een gouden wissel. De Deen scoorde twee keer en zag ook Siem de Jong scoren. Ajax won daarna alsnog makkelijk met 1-4 en Neres was de grote man met drie assists.

Cruciale wedstrijd in titelstrijd

Zoals eerder vermeld werd Feyenoord in het seizoen 2016/17 kampioen en het stond tijdens de Klassieker in oktober 2016 al in het veld als de koploper. Ajax was de nummer twee in de Eredivisie en dus was het vooraf al een razendspannende klassieker. Feyenoord kon een harde tik uitdelen, want bij een overwinning zou het een voorsprong van acht (!) punten pakken op Ajax. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst liet in eigen stadion zien dat het voor die voorsprong wilde gaan, want het had het betere van het spel en kreeg grote kansen.  Er ging daarom een grote schok door het stadion in de 55e minuut. Ziyech kreeg namelijk de bal en gaf een prachtige pass op Dolberg, die voor keeper Brad Jones verscheen. Het Deense supertalent schot met ijskoude stift prachtig raak.Feyenoord bleef vervolgens kansen creëren en Dirk Kuyt kopte in 85e minuut de verdiende gelijkmaker tegen de touwen.

Aanmelden
transfergeruchten Laatste: "Ajax wil nog meer Champions League-ervaring binnenhalen met Sergi Roberto"
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met… James Rodríguez?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"