Laatste nieuws
14.55Derksen ziet geen gemis voor Ajax: 'Het is helemaal niet erg dat hij niet meedoet'
14.55Begeerde Xabi Alonso laat Bayern München en Liverpool links liggen: ‘Alles is fantastisch bij Leverkusen’
14.49'Gravenberch en Timber waren geweldig, maar ik noem Ihattaren: gruwelijke speler'
14.47AZ moet het in race om CL-voorronde tijdje doen zonder Zeefuik
14.45Oosting spreekt van 'verlies' bij FC Twente: 'Gewoon heel erg jammer'
14.43Bosz zag Schouten en Veerman in 'grote rondo' bij Oranje: 'Geweldig Duitsland'
14.38Xabi Alonso is in eerste reactie duidelijk over Bayern München en Liverpool
14.27Xavi Simons na kritiek van Ronald Koeman gesteund door trainer Leipzig: ‘Hij wil altijd meer’
14.26Bosz geeft Lang-update en schat EK-kansen in: 'Is misschien iets extra's'
14.18Promes heeft het ‘loodzwaar’ in gevangenis: kaalgeschoren en in cel met 20 man
14.15'Promes heeft het loodzwaar: met 20 man in cel, kaalgeschoren, geen bezoek'
14.08Bayern en Liverpool vissen achter het net: Alonso blijft bij Bayer Leverkusen
14.03Alonso blijft Leverkusen trouw: 'Mijn werk zit er niet op'
14.03Officieel: Xabi Alonso ook volgend seizoen trainer Bayer Leverkusen
14.02PSV-trainer Bosz zag Schouten en Veerman 'in grote rondo' staan tegen Duitsland
14.00'Er is één club in de Eredivisie die de carrière van Ihattaren kan redden'
14.00VP-voetbalkantine: 'Twente moet er alles aan doen Weghorst in te lijven'
14.00Nog acht speelronden in de eredivisie: juicht Ajax straks voor Feyenoord?
13.59Timber roemt Geertruida: 'Mooi om te zien hoeveel hij wil leren'
13.59Ten Hag bevestigt aanstaande terugkeer: 'We hebben hem elk duel gemist'
13.57Xavi heeft twee Spaanse journalisten aangeklaagd: 'Dit tolereer ik niet'
13.51Wanneer gaat Lionel Messi (36) met pensioen? Argentijn heeft er duidelijk idee over
13.50Simons krijgt steun Leipzig-trainer na kritiek Koeman: 'Geef hem juiste rol'
13.48Wout Weghorst bereid om ‘heel veel in te leveren’ voor droomclub FC Twente
13.37Bosz deelt goed nieuws uit PSV-ziekenboeg: basisplaats tegen NEC lonkt
13.30‘Kökçü kreeg na botsing met Schmidt uitweg geboden van club uit zijn hart’
13.30Derby tussen Vitesse en NEC vanwege veiligheid zonder uitsupporters: ‘Zware competitievervalsing’
13.29Geertruida looft 'hechte groep': 'Je zou denken dat we elke dag ruzie hebben'
13.23Weghorst en FC Twente komen nader tot elkaar: 'Hij wil, bal ligt bij Burnley'
13.22‘Steunpilaar van AZ is bezig aan zijn laatste maanden in Alkmaar’
13.21PSV mist alleen Noa Lang tegen NEC: ‘Alle internationals zijn fit teruggekomen’
13.09Leipzig-coach Rose heeft advies voor Nederlanders, media én Koeman
13.04Simons na kritiek beschermd door Leipzig-trainer: 'Ik heb contact gehad met Xavi'
13.02RKC Waalwijk krijgt gelijk: hoofd scouting Lambooij niet zomaar naar SC Cambuur
13.00Van kampioen en AC Milan verpulveren in de Champions League naar derde divisie
Resultaten x
binnenland

La Liga - een beginnersgids voor Spaans voetbal

De Primera División, vaak bekend als La Liga, is de belangrijkste professionele voetbalcompetitie in Spanje. De competitie telt 20 clubs en het seizoen loopt van augustus tot mei. Elke ploeg speelt in totaal 38 wedstrijden, twee keer thuis en één keer uit, tegen de andere ploeg.

Samen met de Engelse Premier League, de Italiaanse Serie A en de Duitse Bundesliga wordt La Liga beschouwd als een van de belangrijkste voetbalcompetities in Europa en de rest van de wereld. De competitie staat bekend om de intense competitie, het tactische spel en het hoge niveau van technisch talent.

25-01-2023 14:22 door Mike Bogaard

Belangrijke teams en spelers

De Primera División, vaak bekend als La Liga, is de belangrijkste professionele voetbalcompetitie in Spanje. De competitie telt 20 clubs en het seizoen loopt van augustus tot mei. Elke ploeg speelt in totaal 38 wedstrijden, twee keer thuis en één keer uit, tegen de andere ploeg.

Samen met de Engelse Premier League, de Italiaanse Serie A en de Duitse Bundesliga wordt La Liga beschouwd als een van de belangrijkste voetbalcompetities in Europa en de rest van de wereld. De competitie staat bekend om de intense competitie, het tactische spel en het hoge niveau van technisch talent. Een wedstrijd van La Liga bezoeken is zeker iets wat we aanraden bij een bezoek aan Spanje. Hellotickets is een website voor ticketing van sportevenementen waarmee je zowel wedstrijden als rondleidingen door Spanje kunt boeken. 

Naast Real Madrid en Barcelona zijn er nog andere teams die succes hebben gehad in La Liga, zoals Atlético Madrid, Valencia en Sevilla. Deze teams hebben meerdere titels gewonnen en zijn ook succesvol geweest in Europese competities. Hier is een lijst van de populairste teams in La Liga (Primera División), gebaseerd op historisch succes, fanschare en algemene populariteit:

  • Real Madrid: Met 34 La Liga-kampioenschappen en 13 Champions League-overwinningen wordt Real Madrid beschouwd als een van de grootste voetbalteams uit de geschiedenis. De "Los Blancos" zijn hun toegewijde en aanzienlijke fanbase.
  • Barcelona: Met 26 La Liga kampioenschappen en 5 Champions League overwinningen, wordt Barcelona beschouwd als een van de grootste voetbalteams in de geschiedenis. Hun "Barca" of "Culés" aanhang is groot en vurig.
  • Atlético Madrid: Met 11 La Liga-kampioenschappen en drie Europa League-kroningen is Atlético Madrid een van de meest succesvolle clubs in de competitie. Ze hebben een grote en fervente aanhang onder de naam "Atleti".
  • Valencia: Met 6 La Liga kampioenschappen en 2 UEFA Cup overwinningen is Valencia een van de meest succesvolle clubs van de competitie. De "Los Ches" zijn hun toegewijde en omvangrijke fanbase.
  • Sevilla: Met vijf La Liga-kampioenschappen en vijf Europa League-kroningen behoort Sevilla tot de succesvolste clubs van de competitie. Ze hebben een aanzienlijke en vurige aanhang die bekend staat als "Sevillistas."
  • Real Betis: Het in Sevilla gevestigde Real Betis is een sportorganisatie. Zij hebben een aanzienlijke en vurige aanhang die "Beticos" wordt genoemd.
  • Real Sociedad: Real Sociedad is een sportteam uit San Sebastián. Zij hebben een toegewijde aanhang die bekend staat als "Txuri-Urdin."
  • Villarreal: De ploeg van Villarreal is gevestigd in Villarreal. De "Yellow Submarine" fanbase van de groep is groot en fervent.
  • Athletic Bilbao is een groep met het hoofdkwartier in Bilbao. Hun "Athletic Club"-fanschare is groot en fervent.

De populariteit van teams kan in de loop der tijd fluctueren, waarbij bepaalde teams succes en populariteitspieken kennen.

Een paar van de beste voetballers aller tijden, waaronder Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Diego Maradona, hebben allemaal in La Liga gespeeld. Deze atleten, samen met enkele anderen, hadden een blijvende indruk op de competitie en hielpen bij de groei en het succes ervan.

Stadions in La Liga

De competitie staat vooral bekend om zijn prachtige en herkenbare stadions, zoals Wanda Metropolitano, de thuisbasis van Atletico Madrid, Camp Nou, de thuisbasis van Barcelona, en Santiago Bernabéu, de thuisbasis van Real Madrid, om er maar een paar te noemen. Gezien hun historische relevantie, supportersaantallen en algemene populariteit worden de volgende stadions in La Liga (Primera División) in volgorde van populariteit genoemd:

  • Santiago Bernabéu: Real Madrid speelt zijn thuiswedstrijden in het 81.044 zitplaatsen tellende Santiago Bernabéu stadion. Het heeft een lange geschiedenis en een iconisch ontwerp, omdat het sinds 1947 de thuisbasis van het team is.
  • Camp Nou: Barcelona speelt zijn thuiswedstrijden in het 99.354 zitplaatsen tellende Camp Nou stadion. Het is het grootste stadion van Europa en een van de bekendste stadions ter wereld.
  • Wanda Metropolitano: Atlético Madrid speelt zijn thuiswedstrijden in het Wanda Metropolitano Stadion met 68.456 zitplaatsen. Het is een eigentijds stadion dat in 2017 debuteerde en bekend staat om zijn interieur en design.
  • Mestalla: Valencia speelt hun thuiswedstrijden in het 55.000 zitplaatsen tellende Mestalla Stadion. De ploeg noemt dit stadion, een van de oudste van Spanje, al sinds 1923 zijn thuisbasis.
  • Ramón Sánchez Pizjuán: Sevilla speelt zijn thuiswedstrijden in het Ramón Sánchez Pizjuán stadion met 42.714 zitplaatsen. Dit moderne stadion werd in 1958 in gebruik genomen en staat bekend om zijn fervente aanhang en sfeer binnenin.
  • Benito Villamarin: Real Betis speelt zijn thuiswedstrijden in het 60.720 zitplaatsen tellende Benito Villamarin Stadion. Een modern stadion dat in 1929 zijn debuut maakte en bekend staat om zijn fervente aanhang en de sfeer binnenin.
  • Anoeta Stadion: Real Sociedad speelt zijn thuiswedstrijden in het 32.000 zitplaatsen tellende Anoeta stadion. Het is een modern stadion dat in 1993 werd geopend en bekend staat om zijn interieur en ontwerp.
  • La Cerámica: Villarreal speelt zijn thuiswedstrijden in het 24.890 zitplaatsen tellende La Cerámica Stadion. Het is een modern stadion dat in 1923 zijn debuut maakte en bekend staat om zijn interieur en ontwerp.
  • San Mamés: Athletic Bilbao speelt zijn thuiswedstrijden in het 53.289 zitplaatsen tellende San Mamés Stadion. Dit moderne stadion werd in 2013 in gebruik genomen.

Diep geworteld in de spaanse (en Europese) sportcultuur

La Liga is om verschillende redenen belangrijk voor de Spaanse voetbalcultuur. Ten eerste is voetbal, ook wel bekend als voetbal, een van de meest geliefde sporten in Spanje en is het verankerd in de cultuur van het land. La Liga is de beste profcompetitie in Spanje en wordt door veel supporters in het hele land bewonderd.

Ten tweede heeft La Liga een lange geschiedenis en traditie die de Spaanse voetbalcultuur hebben beïnvloed. La Liga is een van de oudste professionele voetbalcompetities ter wereld en werd opgericht in 1928. Het heeft een aantal van de beste voetballers in de geschiedenis, waaronder Diego Maradona, Lionel Messi, en Cristiano Ronaldo, waardoor het een van de topcompetities in de wereld is geworden.

La Liga staat bekend om zijn intense competitie, tactisch spel en hoog niveau van technische vaardigheid. De competitie biedt een showcase voor enkele van de beste spelers en teams ter wereld en wordt beschouwd als een van de beste voetbalcompetities in Europa en de rest van de wereld. Omdat La Liga het beste van het beste in het Spaanse voetballandschap vertegenwoordigt, is het een belangrijk onderdeel van de Spaanse voetbalcultuur.

Last but not least is de rivaliteit in La Liga een belangrijk aspect van de Spaanse voetbalcultuur. De "El Clásico"-wedstrijden tussen Real Madrid en Barcelona behoren tot de meest gevolgde en bekeken voetbalwedstrijden ter wereld, en de rivaliteit tussen beide teams is een van de felste en meest gepassioneerde in de sport.

Dankzij al deze factoren samen is La Liga een essentieel onderdeel van de Spaanse voetbalcultuur en een belangrijk deel van de nationale identiteit. Het dient als etalage voor het beste van het Spaanse voetbal en is een bron van trots en enthousiasme voor veel supporters.




Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <