Laatste nieuws
17.40Derksen onderbreekt bargast Vandaag Inside: 'Ga jij nou ook mee lullen over voetbal?'
17.31'Ajax wil nog iemand met DNA van de club in de staf: Davids is daar uitgelezen persoon voor'
17.29'Giroud mist Spelen door deal, Oostenrijk houdt vast aan bondscoach'
17.27VZ Kort: Aston Villa verlengt contract succestrainer Unai Emery
17.23‘Edgar Davids is de uitgelezen persoon voor de technische staf van Ajax’
17.15Liverpool-fans reageren gematigd op Slot-interesse: 'Vrije val gaat enorm zijn'
17.13VP-voetbalkantine: 'Slot doet er goed aan te vertrekken bij Feyenoord'
17.13Aston Villa verrast: Emery moet 'nieuwe' Ferguson worden
17.12Raakt Feyenoord succestrainer Slot kwijt? 'Liverpool geïnteresseerd in Nederlander'
17.02Grote ommezwaai in Barcelona: 'Xavi wil wél blijven'
17.01De bewogen derby van Dumfries met rode kaart én titelfeest: 'Behoorlijk laat geworden'
16.55Antony countert na provocatie: 'Een natuurlijke reactie ter verdediging!'
16.55'Groot nieuws uit Engeland: Slot belangrijkste kanshebber voor Liverpool-job'
16.50Ten Hag hekelt kritiek van Britse media op moeizame bekerzege: 'Een schande'
16.40Liverpool toont serieuze interesse en legt eerste contact met Arne Slot
16.32Van Basten uit felle kritiek: 'Leek of hij zaalvoetbalde met zijn vriendjes'
16.31Cardiff City eist 120 miljoen euro van Nantes voor verongelukte Emiliano Sala
16.31Bayern München kan ook fluiten naar Unai Emery: succestrainer verlengt contract bij Aston Villa
16.27Antony snoert media de mond: ‘Het was een natuurlijke reactie ter verdediging!’
16.26Antony komt met verklaring na opvallende actie in bekerduel
16.19Nieuwe ontwikkelingen: uitleveringsproces tegen Promes start volgende week
16.11Van Persie in gesprek met Heerenveen, eerste trainersklus in eredivisie lonkt
15.57Aston Villa bevestigt contractverlenging van Emery
15.55Klopp: 'We hebben het niet meer in eigen hand, maar wie wel?'
15.50Denzel Dumfries openhartig over ‘geheime’ blessure, opstootje, titel en toekomst: ‘Inter zit in moeilijke tijd’
15.40Update: Ajax-beul Aston Villa slaat grote slag en breekt contract open tot 2027
15.32Prachtige beelden: Stengs verrast Feyenoord-fans en voetbalt met kinderen
15.30Studio Oranje: nog 54 dagen, zo staan de internationals ervoor richting het EK
15.16Oranje-kansen op het EK ingeschat: 'Als underdog kunnen we verrassen'
15.15FC Twente strikt trefzekere spits tot 2026
15.15‘Moeten we wel naar het EK met het Nederlands elftal? Ik zou gewoon afbellen’
15.05Sneijder haalt gelijk: 'Anderhalf jaar geleden al gezegd: Ajax is zijn DNA kwijt'
15.00KKD Elftal van de Week: Basisdebutant van De Graafschap krijgt beloning
15.00Arsenal treft onvoorspelbaar Chelsea, mogelijk ontbreken Palmer godsgeschenk
14.44Driessen doet Ten Hag-claim: 'Off the record heeft Kroes verteld..."
Resultaten x
binnenland

Bert Letteboer en zijn Heracles-privémuseum: "Jan Smit is ook enkele keren hier geweest"

Het begon met een krantenknipsel van een gemeenteraadsvergadering over Heracles Almelo. Bijna vijftig jaar later is de verzameling uitgebreid met een gigantische hoeveelheid shirts, 1.300 programmaboekjes, tientallen speldjes, wedstrijdsposters en manchetknopen en een miniatuurspelersbus. Als er maar een uiting van Heracles Almelo op straat, wil Bert Letteboer het item toevoegen aan zijn privémuseum. "Alleen ga ik nooit lopen bedelen om shirts. Al heb ik ze wel graag, haha."

27-01-2023 14:00 door Sander Berends

De verzameling begon voor de 67-jarige Almeloër met een simpel krantenknipsel. "Ergens halverwege jaren zeventig. Vanwege een verbouwing vonden vergaderingen van de gemeenteraad tijdelijk plaats in het Waaggebouw. De club kende weer eens financiële problemen en de gemeente zou moeten bijspringen met een subsidie. Het ging over ongeveer honderdduizend gulden", haalt Letteboer de situatie terug in ELF Voetbal nummer 1, een extra dikke Special met als thema 'de 100 oudste clubs van Nederland'. De editie, dat de titel Andere Tijden Special draagt, is via deze link gemakkelijk online te bestellen. Binnen twee à drie werkdagen in huis.

Plakboek

"Met een aantal vrienden was ik erbij", vervolgt Letteboer. "In de pauze gingen we naar het café. Een dag later knipte ik het verslag uit de krant. Het belandde in een plakboek. Dat werd steeds weer aangevuld totdat ik alles over Heracles bijhield." Daarbij gemotiveerd door vrouw Jolanda Abels. Niet geheel toevallig ontmoetten ze elkaar tijdens de bijeenkomsten van Supportersvereniging Hart voor Heracles, waarvan Letteboer in 1983 een van de oprichters was. Abels knipte al vanaf 1975 alle verslagen van Heracles uit.

"Als ze hadden verloren, zette ik daar mijn frustraties bij. Zoals een meisje van dertien, dat ik toen was, deed. Van elk seizoen hield ik een plakboek bij tot het seizoen 1985/86. Het seizoen waarin we roemloos degradeerden. Moest ik die week weer een negatief krantenknipsel uitknippen. Dat wilde ik niet meer. Halverwege ben ik gestopt. Gelukkig heeft Bert het overgenomen."

"Van elk duel van Heracles bewaar ik het artikel uit Tubantia en het verslag uit de lokale krant van de tegenstander", vertelt hij. "Dat is vaak een uitdaging. Ik vraag bekenden of ze het artikel met de post kunnen versturen. Bijna altijd hoor je 'dat is goed', maar regelmatig komt er niets. Bij de krant hoef je niet meer aan te kloppen. Je kunt een volledige editie bestellen, maar het gaat mij enkel om dat artikel."

Notulen

Letteboer beschikt ook over de notulen van de bestuursvergaderingen uit de jaren zeventig en tachtig. "Van toenmalig secretaris Henk Wensink ontvangen. Kort voor zijn overlijden benaderde hij me. Hij wilde de notulen achterlaten op een plek waar ze veilig lagen. Bij iemand van wie hij zeker wist dat hij de verslagen niet zou publiceren." Letteboer krijgt regelmatig bezoek in zijn privé Heracles-museum. "Jan Smit (oud-voorzitter, red.) is ook enkele keren hier geweest. Laatst nog met zijn kleinzoon."

In het artikel zijn tevens de verhalen achter enkele bijzondere collectors items te lezen in het privémuseum. Uiteraard vergezeld van enkele mooie anekdotes. Ook vertelt hij welke juichmomentjes ruimte voor zijn museum opleverden. Op welke wijze Mark Looms heeft bijgedragen aan uitbreiding van Letteboers collectie. En hoe zijn verzameling op andere manieren wordt uitgebreid. En mooie verhalen uit de tijd dat Letteboer met zijn vrouw, die twee boeken over Heracles heeft uitgebracht, werkzaamheden voor de supportersvereniging verrichtte. Zoals de productie van het programmaboekje. "Op een ouderwetse typmachine op de drukkerij tikte ik de uitslagen en stand over uit de krant," vertelt Jolanda.

Het volledige artikel over het Heracles-privémuseum van Bert Letteboer is te lezen in de nieuwe editie van ELF Voetbal. Het extra dikke nummer, omgedoopt tot Andere Tijden Special, kent als thema: de 100 oudste clubs van Nederland. Liefst 29 daarvan komen aan bod middels een artikel. Zo brachten we vijf oud-spelers van NEC samen die in de jaren tachtig speelden tegen Ajax in de KNVB Bekerfinale en de Europese duels waaronder die tegen FC Barcelona, spraken we bij Excelsior Rotterdam met de zes eigen kweek-talenten uit de huidige selectie, lichtten we De Trap van VVV-Venlo uit, de afkomst van de Griekse held Ajax, gingen op bezoek bij ADO Den Haag-materiaalverzorger Rob Ravestein en Go Ahead Eagles-materiaalverzorgster Carla Whittie en spraken met vader Gerard en zoon Lars Wiekens over WVV 1896 Winschoten. En nog veel meer!

De Andere Tijden Special van ELF Voetbal is via diverse kanalen verkrijgbaar. De extra dikke editie ligt in de winkelschappen bij vele supermarkten, bij (kantoor)boekhandels en natuurlijk op de bekende reislocaties. Denk aan de NS-stations, Schiphol Airport, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. De editie is ook gemakkelijk online te bestellen. Via deze link in een handomdraai gebeurd. Binnen twee à drie werkdagen thuisgestuurd. Een abonnement nemen, is helemaal handig. Via deze link zo afgesloten. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit! Veel leesplezier.




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <