Laatste nieuws
18.45AZ laat op eigen veld tegen Heerenveen dure punten liggen
18.43VI Live: verschrikkelijke blunder in Duitse topper
18.38AZ loopt wederom schade op in de strijd om plek twee, nu tegen Heerenveen
18.37AZ mist strafschop en tal van kansen en loopt averij op in de titelrace
18.36VI Live: sensatie in België doet het weer, topper in Duitsland begonnen
18.36AZ verzuimt druk op Ajax op te voeren na heldhaftig optreden Mous
18.36AZ komt in spraakmakend en enerverend duel niet langs Heerenveen
18.31VI Live: topper in Duitsland begonnen, veel extra tijd in Alkmaar
18.25Enorme scoringsdrift Hoever houdt aan, ook Piroe weer trefzeker
18.25LIVE Bundesliga | Bayern München strijdt bij debuut Tuchel met De Ligt tegen Dortmund om koppositie
18.20Recordhouder Hodgson viert rentree op 'oude dag' met last minute-zege
18.15VI Live: knotsgek moment levert AZ gelijkmaker op
18.10Frimpong geeft ultiem antwoord op uitblijven van Oranje-oproep bij Leverkusen
18.10LIVE buitenlands voetbal | Denzel Dumfries in de basis bij Inter, Stefan de Vrij op de bank
18.06LIVE-discussie: Twente zonder vast verdedigingsduo, nieuwe captain bij Excelsior
18.05City scoort ook zonder Haaland makkelijk, Arsenal leert Leeds een lesje
17.59Brighton en Brentford passeren Liverpool na meeslepend voetbalgevecht
17.55VI Live: Hodgson-effect bij Crystal Palace, AZ dringt aan tegen Heerenveen
17.55Arsenal raakt niet in war van City-overwinning en zet volgende stap richting titel
17.54Teruggekeerde Jesus neemt Arsenal bij de hand in titelrace
17.53Teruggekeerde Gabriel Jesus neemt Arsenal bij de hand bij eenvoudige zege
17.48VI Live: Mous pakt hoofdrol en strafschop tegen AZ
17.42Jeremie Frimpong en Sheraldo Becker trefzeker in de Bundesliga
17.40LIVE eredivisie | FC Twente zonder geblesseerde Ugalde tegen Excelsior met nieuwe aanvoerder
17.38Tuchel begint met één Nederlander aan dienstverband bij Bayern München
17.36VI Live: Kristensen scoort tegen Arsenal, weer geen Ziyech bij Chelsea
17.31VI Live: weer geen Ziyech te bespeuren bij Chelsea
17.30Diepe onvoldoendes Van Dijk en Gakpo: 'Totaal niet in buurt van zijn topniveau'
17.29Frimpong kan volgens Koeman niet verdedigen maar scoren des te beter
17.28Marten de Roon scoort voor winnend Atalanta en strijdt nog om Champions League-ticket
17.27Voor Oranje gepasseerde Frimpong laat zich weer zien aan Koeman
17.27Koeman: ‘Hij haalde een niveau bij Barcelona, dat paste niet bij zijn leeftijd’
17.21VI Live: De Ligt start in Duitse topper, Van Veen scoort weer in Schotland
17.20Guardiola na nieuwe mijlpaal in Premier League lyrisch over Haaland-loos City
17.15VI Live: Mous houdt Heerenveen op de been, Arsenal op rozen tegen Leeds
Resultaten x
binnenland

Bert Letteboer en zijn Heracles-privémuseum: "Jan Smit is ook enkele keren hier geweest"

Het begon met een krantenknipsel van een gemeenteraadsvergadering over Heracles Almelo. Bijna vijftig jaar later is de verzameling uitgebreid met een gigantische hoeveelheid shirts, 1.300 programmaboekjes, tientallen speldjes, wedstrijdsposters en manchetknopen en een miniatuurspelersbus. Als er maar een uiting van Heracles Almelo op straat, wil Bert Letteboer het item toevoegen aan zijn privémuseum. "Alleen ga ik nooit lopen bedelen om shirts. Al heb ik ze wel graag, haha."

27-01-2023 14:00 door Sander Berends

De verzameling begon voor de 67-jarige Almeloër met een simpel krantenknipsel. "Ergens halverwege jaren zeventig. Vanwege een verbouwing vonden vergaderingen van de gemeenteraad tijdelijk plaats in het Waaggebouw. De club kende weer eens financiële problemen en de gemeente zou moeten bijspringen met een subsidie. Het ging over ongeveer honderdduizend gulden", haalt Letteboer de situatie terug in ELF Voetbal nummer 1, een extra dikke Special met als thema 'de 100 oudste clubs van Nederland'. De editie, dat de titel Andere Tijden Special draagt, is via deze link gemakkelijk online te bestellen. Binnen twee à drie werkdagen in huis.

Plakboek

"Met een aantal vrienden was ik erbij", vervolgt Letteboer. "In de pauze gingen we naar het café. Een dag later knipte ik het verslag uit de krant. Het belandde in een plakboek. Dat werd steeds weer aangevuld totdat ik alles over Heracles bijhield." Daarbij gemotiveerd door vrouw Jolanda Abels. Niet geheel toevallig ontmoetten ze elkaar tijdens de bijeenkomsten van Supportersvereniging Hart voor Heracles, waarvan Letteboer in 1983 een van de oprichters was. Abels knipte al vanaf 1975 alle verslagen van Heracles uit.

"Als ze hadden verloren, zette ik daar mijn frustraties bij. Zoals een meisje van dertien, dat ik toen was, deed. Van elk seizoen hield ik een plakboek bij tot het seizoen 1985/86. Het seizoen waarin we roemloos degradeerden. Moest ik die week weer een negatief krantenknipsel uitknippen. Dat wilde ik niet meer. Halverwege ben ik gestopt. Gelukkig heeft Bert het overgenomen."

"Van elk duel van Heracles bewaar ik het artikel uit Tubantia en het verslag uit de lokale krant van de tegenstander", vertelt hij. "Dat is vaak een uitdaging. Ik vraag bekenden of ze het artikel met de post kunnen versturen. Bijna altijd hoor je 'dat is goed', maar regelmatig komt er niets. Bij de krant hoef je niet meer aan te kloppen. Je kunt een volledige editie bestellen, maar het gaat mij enkel om dat artikel."

Notulen

Letteboer beschikt ook over de notulen van de bestuursvergaderingen uit de jaren zeventig en tachtig. "Van toenmalig secretaris Henk Wensink ontvangen. Kort voor zijn overlijden benaderde hij me. Hij wilde de notulen achterlaten op een plek waar ze veilig lagen. Bij iemand van wie hij zeker wist dat hij de verslagen niet zou publiceren." Letteboer krijgt regelmatig bezoek in zijn privé Heracles-museum. "Jan Smit (oud-voorzitter, red.) is ook enkele keren hier geweest. Laatst nog met zijn kleinzoon."

In het artikel zijn tevens de verhalen achter enkele bijzondere collectors items te lezen in het privémuseum. Uiteraard vergezeld van enkele mooie anekdotes. Ook vertelt hij welke juichmomentjes ruimte voor zijn museum opleverden. Op welke wijze Mark Looms heeft bijgedragen aan uitbreiding van Letteboers collectie. En hoe zijn verzameling op andere manieren wordt uitgebreid. En mooie verhalen uit de tijd dat Letteboer met zijn vrouw, die twee boeken over Heracles heeft uitgebracht, werkzaamheden voor de supportersvereniging verrichtte. Zoals de productie van het programmaboekje. "Op een ouderwetse typmachine op de drukkerij tikte ik de uitslagen en stand over uit de krant," vertelt Jolanda.

Het volledige artikel over het Heracles-privémuseum van Bert Letteboer is te lezen in de nieuwe editie van ELF Voetbal. Het extra dikke nummer, omgedoopt tot Andere Tijden Special, kent als thema: de 100 oudste clubs van Nederland. Liefst 29 daarvan komen aan bod middels een artikel. Zo brachten we vijf oud-spelers van NEC samen die in de jaren tachtig speelden tegen Ajax in de KNVB Bekerfinale en de Europese duels waaronder die tegen FC Barcelona, spraken we bij Excelsior Rotterdam met de zes eigen kweek-talenten uit de huidige selectie, lichtten we De Trap van VVV-Venlo uit, de afkomst van de Griekse held Ajax, gingen op bezoek bij ADO Den Haag-materiaalverzorger Rob Ravestein en Go Ahead Eagles-materiaalverzorgster Carla Whittie en spraken met vader Gerard en zoon Lars Wiekens over WVV 1896 Winschoten. En nog veel meer!

De Andere Tijden Special van ELF Voetbal is via diverse kanalen verkrijgbaar. De extra dikke editie ligt in de winkelschappen bij vele supermarkten, bij (kantoor)boekhandels en natuurlijk op de bekende reislocaties. Denk aan de NS-stations, Schiphol Airport, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. De editie is ook gemakkelijk online te bestellen. Via deze link in een handomdraai gebeurd. Binnen twee à drie werkdagen thuisgestuurd. Een abonnement nemen, is helemaal handig. Via deze link zo afgesloten. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit! Veel leesplezier.
Aanmelden
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
jukebox Laatste: De Jukebox: Michael Chacón (FC Emmen)
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <