Laatste nieuws
00.00Kylian Mbappé laat van zich horen na enorme klap voor Fransen: ‘We zijn allemaal bij je’
00.00Aston Villa loopt zich stuk op Olympiakos, Fiorentina pas laat langs Brugge
00.00Leverkusen op rand van Europa League-finale, Marseille en Atalanta in evenwicht

Gisteren

23.55Zo liggen de Europese kaarten in Engeland: Slot naar de Champions League
23.50Kees Kwakman voorziet ‘zeer groot probleem’ tijdens finale Conference League
23.50Chelsea is thuis Spurs de baas en houdt hoop op Europees voetbal
23.47Miljoen met crowdfunding komt steeds dichterbij: 'Ongelofelijk, Vitesse leeft!'
23.40Olympiacos zorgt voor grote stunt bij Villa en mag hopen op finale in eigen land
23.40El Ghazi brengt absolute sterren bijeen in benefietwedstrijd voor Gaza
23.40Crowdfunding Vitesse passeert grens van 800.000 euro; ook Coley Parry zelf doet duit in het zakje
23.35Frimpong lacht om Oranje-suggestie: 'Moet de bondscoach maar beslissen'
23.20Amsterdamse hoop slinkt: Villa onderuit in eigen huis, ook Club Brugge verliest
23.15Fiorentina schiet zich in minuut 90+1 langs dapper tiental van Club Brugge
23.10Blunder Karsdorp brengt Frimpong in droomseizoen Leverkusen dicht bij finale Europa League
23.06Ontsnappingsroute: op deze manier kan Ajax alsnog naar groepsfase Europa League
23.05Halve finales Conference League: tiental Club Brugge met Bjorn Meijer in slotfase onderuit, pijnlijke nederlaag Aston Villa
23.00Tottenham verliest tweede Londense derby in een week en lijkt kansloos voor vierde plek
23.00Club Brugge houdt kans op finale, Olympiakos na stunt op weg naar Athene
22.55Fout van Karsdorp leidt nederlaag Roma tegen Leverkusen in
22.55Scamacca in rijtje met Rossi, Balotelli en Immobile
22.55Nederlands getint Atalanta houdt dankzij goal voormalig PEC-spits zicht op Europese finale
22.55Blunder Karsdorp zet Leverkusen op goede spoor, Atalanta wacht spannende return
22.54Marseille en Atalanta maken na zeer vermakelijk duel nog volop kans op finale
22.54Bayer Leverkusen kan finale ruiken na dramatische fout van uitgefloten Karsdorp
22.45'Ten Hag lijkt klaar met Antony: United wil tot 70 miljoen betalen voor Olise'
22.37El Ghazi verzamelt Nederlandse sterren voor benefietwedstrijd voor Gaza
22.37VI Live: Olympiakos scoort vier keer op Villa Park, Leverkusen op rozen
22.35Chelsea zegeviert in Londense derby ondanks ingreep vliegensvlugge Van de Ven
22.33Tottenham Hotspur bewijst status als favoriete tegenstander voor Chelsea
22.26Na precies acht jaar zit Chelsea Tottenham opnieuw behoorlijk dwars
22.21VI Live: Olympiakos maakt derde doelpunt op bezoek bij Aston Villa
22.15'Strijd om Zirkzee barst los: nog een Italiaanse grootmacht aast op spits'
22.10Sparta: Saito onhoudbaar, fors prijskaartje Lauritsen, gesprek met Strootman
21.51Gigantische fout Karsdorp kost AS Roma zeer duur tegendoelpunt tegen Leverkusen
21.50'Salah is de meest egoïstische speler die ik ooit heb gezien'
Resultaten x
binnenland

Wout Brama, FC Twente-icoon: "Waarom bestaat er angst over homoseksualiteit in het voetbal?"

Voetballer, maar ook de productie van een voetbalboek. Wout Brama bracht samen met FC Twente-speelster Maud Roetgering, auteur Annemarie van der Eem en illustrator Lieve Merlijn van Eijden het boek Wout en Maud uit. "Ik moest hard werken, maar mijn pad was wel geplaveid. Die insteek hebben we subtiel verwerkt in het boek."

17-02-2023 12:00 door Sander Berends

"Ik las vroeger graag de boeken van Snelle Jelle en De Wondersloffen van Sjakie. Het idee van een kinderboek kwam zomaar bovendrijven. Ik liep de trap af en eenmaal beneden zei ik tegen mijn vrouw: 'Ik moet iets met 'Wout en Maud' doen, dat klinkt lekker'. Mijn vrouw kent Maud ook. Twee dagen later had ze het aan Maud gevraagd en die vond het meteen leuk. Zij heeft als vrouw een veel moeilijkere weg afgelegd dan ik", vertelt Brama in ELF Voetbal nummer 2, die recent is verschenen. De editie die via deze link online gemakkelijk is te bestellen. De ervaren middenvelder van FC Twente speelt daarin De Slimste Mens tegen onze medewerker Tim Beck.

Afspiegeling

Aan het boek wordt nog een onderwerp toegevoegd: homo-emancipatie in de voetballerij. Mede door het boek is Brama meer gaan nadenken over de plek die homo's hebben in de voetbalwereld. "Er zullen ongetwijfeld homoseksuele voetballers zijn, maar het klimaat is gewoon niet veilig genoeg voor ze om uit de kast te komen. Voetbal is zo'n mooie afspiegeling van de maatschappij. Rijk en arm komen samen, spelers van verschillende culturen delen de kleedkamer. Maar op een aantal onderdelen is de voetbalwereld niet inclusief. Dat betreur ik."

"Homoseksualiteit is een onderwerp dat weinig besproken wordt. Waarom die angst er is? Ik weet het niet. Is het de angst voor reacties van supporters? Is het angst voor je positie op de transfermarkt, omdat in sommige landen gelijke rechten minder gelden? Het zal een beetje van alles zijn." Af en toe vraagt hij medespelers hoe ze het zouden vinden om met een homoseksuele voetballer samen te spelen. "Mij zou het niets uitmaken, en zo denkt het overgrote merendeel erover. Maar er zitten ook jongens tussen die er anders tegenaan kijken."

Rolmodel

"Wat ook meespeelt is dat je meteen een rolmodel zou worden als je uit de kast komt. Als er iets gebeurt, zoals onlangs met die One Love-aanvoerdersband, word jij gebeld om aan tafel te zitten bij Jinek of Humberto. Dan word jij neergezet als de voetballer die homo is, terwijl jij gewoon hetzelfde wil zijn als ieder ander." In het boek zingt de jonge Wout mee met homo-onvriendelijke liederen, terwijl hij later leert begrijpen hoeveel pijn hij mensen daarmee kan doen.

"Ik denk dat veel mensen in stadions net als ik in het boek meezingen omdat iedereen het doet. We hopen kinderen tussen de zeven en dertien jaar iets mee te geven. De John Blankenstein Foundation is inmiddels als partner van het boek aangehaakt. Ik zou er best voor openstaan om met FC Twente een project te starten om homo-emancipatie in de voetbalwereld te vergroten, maar het moet breder zijn dan alleen FC Twente. We hopen niet dat het hierbij eindigt, want het moet een kinderboekenreeks worden. Er zijn al plannen om deel twee over racisme en discriminatie te laten gaan."

Australië

In de bijzondere De Slimste Mens-editie spreekt Brama uitgebreid over meerdere onderwerpen. Over zijn schoolachtergrond, over het klimaat, over de politiek, het ambassadeursschap van School's Cool Twente, de strijd tegen laaggeletterdheid, de reden van zijn terugkeer uit Australië en blikt hij terug op zijn periode Down Under. "Ik zat een keer met een vriend op het strand toen iemand in zijn schouder was gebeten door een haai." Uiteraard lezen we ook wie deze editie van De Slimste Mens wint.

Het volledige artikel met Wout Brama is te lezen in ELF Voetbal nummer 2. Daarin ook een interview met oud-Oranje international en Feyenoord-speler Michel van de Korput, Fatih Sonkaya vertelt uitgebreid over zijn bijzondere carrière en drie jeugdtrainers vertellen bijzondere verhalen over Liverpool-winteraanwinst Cody Gakpo. AZ-verdediger Bruno Martins Indi komt uitgebreid aan bod over zijn inspiratiebronnen, Sparta-doelman Nick Olij vergezelt de vele tatoeages op zijn lichaam met een mooi levensverhaal en we gaan de hond uitlaten in de rubriek Viervoeters met Pawel Bochniewicz van sc Heerenveen. Alexander Büttner vertelt over zijn tijd bij Manchester United en in het bijzonder Robin van Persie en nog veel meer.

ELF Voetbal nummer 2 is verkrijgbaar bij de bekende verkooppunten als supermarkten, (kantoor)boekhandels en vertrouwde reislocaties als de NS-Stations, Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. De editie is ook online gemakkelijk te bestellen. Via deze link in een handomdraai gebeurd. Een abonnement nemen is nog gemakkelijker. Alle edities automatisch thuisgestuurd. Via deze link zo afgesloten. Zoek je welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <