Laatste nieuws
07.40Frustratie bij Salah tijdens nieuw puntverlies: Egyptenaar krijgt het aan de stok met Klopp
07.30Voetbal op tv: NEC - AZ en Tottenham - Arsenal als topaffiche
07.25Messi voert volgende show op met Inter Miami
07.24Slot wordt gewaarschuwd: 'Dat soort aspecten krijg je mee te maken'
07.20Kritiek op Erik ten Hag bij Manchester United laait verder op: ‘Hij heeft hier nu lang genoeg gewerkt’
07.00Ten Hag vraagt boze United-fans om tijd: 'Ik ben zelf ook ongeduldig'
00.10Arne Slot: de trainer die ‘sleeping giant’ Feyenoord wakker maakte
00.00Chelsea vecht zich knap terug tegen Villa, maar vergeet zichzelf te belonen

Gisteren

23.55'United laat Varane transfervrij gaan, ook ex-Ajacieden op verkooplijst'
23.54Pochettino ziet Chelsea bestolen worden: 'Engelse voetbal is beschadigd'
23.52Oud-trainer Villas-Boas wordt voorzitter van FC Porto
23.51Opnieuw racistisch incident in Spaanse topper: 'We hebben een groot probleem'
23.48Woede bij Chelsea over afkeuren winnende goal: 'VAR verpest het voetbal'
23.45Ongekend: Leverkusen behoudt ongeslagen status door goal in minuut 96
23.35Kane aast op record Lewandowski: 'Maar ik moet wel opschieten'
23.30De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
23.20Cruciale zege Atlético op angstgegner Athletic in door racisme ontsierd duel
23.20Titel lijkt definitief uit zicht voor Liverpool, Sheffield United degradeert
23.15Paris Saint-Germain moet langer geduld hebben: Le Havre verpest kampioensfeestje in Parijs
23.11Racistisch gedrag richting Nico Williams smet op belangrijke zege Atlético
23.10PSG komt niet voorbij laagvlieger Le Havre en verprutst kampioenswedstrijd
23.10PSG vergaloppeert zich: nog geen titel tegen degradatiekandidaat
23.08Atlético boekt cruciale zege, maar racisme zorgt voor smet
23.03Ultieme comeback op Villa Park blijft uit voor veerkrachtig Chelsea
23.02Chelsea krijgt met punt te weinig na knappe comeback tegen Villa
23.02Nederlander zorgt voor tegenvaller Ipswich Town in jacht op promotie
23.02Ipswich Town profiteert maar half van uitglijder Leeds United
23.02Paris Saint-Germain poetst 1-3 achterstand weg en is officieus kampioen
23.00VI Live: PSG kan zondag zonder te spelen alsnog kampioen worden
23.00VI Live: streep door late winnende treffer van Chelsea
22.59Atlético breekt na 42 schoten de ban tegen angstgegner en pakt cruciale zege
22.58PSG moet titelfeest uitstellen in aanloop naar clash met Dortmund
22.44VI Live: Chelsea maakt gelijk, PSG mag weer hopen
22.40Liverpool gebruikt Slot om af te stappen van traditionele Britse clubstructuur
22.37VI Live: Madueke laat zich zien, PSG mag weer hopen
Resultaten x
binnenland

Waarom de topper tussen Feyenoord en AZ extra bijzonder is

Dit weekend staat er met Feyenoord - AZ een heerlijke wedstrijd op het programma in de Eredivisie. Dat is een bijzonder duel voor een aantal bepalende spelers van beide ploegen en eveneens voor de trainer van Feyenoord. We leggen in dit artikel uit waarom beide ploegen met elkaar verweven zijn.

18-02-2023 11:02 door Krist Stoelwinder

Arne Slot

We beginnen de lijst met de man die misschien wel de grootste stempel heeft gedrukt bij beide clubs. Arne Slot was tussen 2014 en 2017 erg belangrijk als assistent-trainer van SC Cambuur, waarna AZ hem overnam en hij daar de assistent van John van den Brom werd. Daar bleek hij een tactisch meesterbrein te zijn, waardoor hij twee jaar later ook het vertrouwen kreeg en tot hoofdtrainer werd benoemd. Slot liet AZ in het seizoen 2019/20 swingen en streed met onder meer Calvin Stengs, Teun Koopmeiners en Myron Boadu om de titel. Feyenoord had vervolgens interesse in Slot en wilde hem voor het seizoen 2021/22 vastleggen. De coach zag het wel zitten en toen de leiding van AZ dat ter oren kwam, gooiden ze Slot eruit. Inmiddels is hij alweer 1,5 jaar trainer van Feyenoord en daar doet hij het geweldig. In zijn eerste seizoen werd de Conference League-finale gehaald en nu staat hij met de club bovenaan in de Eredivisie. 

Mohamed Taabouni

Een paar jaar geleden werd Mohamed Taabouni gezien als één van de grootste talenten van Nederland. Hij was onderdeel van een geweldige lichting Nederlandse talenten met verder onder meer Brian Brobbey, Mohamed Ihattaren, Kenneth Taylor en Ryan Gravenberch. Taabouni werd gezien als de vormgever van de ploeg en werd zo onder meer Europees kampioen. Een doorbraak bij AZ leek er snel aan te komen, want hij zat al op zijn zeventiende op de bank bij het eerste. Bij de beloften liet hij regelmatig mooie dingen zien, maar een vaste plek in het eerste kreeg hij niet. Taabouni weigerde daarom zijn contract bij AZ te verlengen en Feyenoord durfde het wel met hem aan. Bij de Rotterdammers is hij ook vooral bankzitter. Hij mocht nog maar drie keer invallen bij het eerste, waaronder vorige week tegen sc Heerenveen.  

Alireza Jahanbakhsh

Nadat Slot naar Feyenoord trok nam hij met Guus Til en Alireza Jahanbakhsh twee oude bekenden mee. Til speelt inmiddels alweer bij PSV, terwijl laatstgenoemde nog altijd in de Havenstad speelt. De Iraniër werd aangetrokken als opvolger van aanvoerder Steven Berghuis. Hij was nog voor zijn negentiende verjaardag naar Nederland vertrokken en liet bij N.E.C. mooie dingen zien, vooral in de eerste divisie. AZ was onder de indruk en nam hem in 2015 over en ontwikkelde hij zich van rotatiespeler tot sterkhouder. Het debuutseizoen van Slot als assistent-trainer van AZ bleek het slot van Jahanbakhsh te blijken. Daarin werd hij topscorer van in de Eredivisie met 21 doelpunten, waarna Brighton & Hove Albion de portemonnee trok en en hem naar de Premier League haalde. Daar was hij vooral bankzitter, waardoor hij deze zomer mocht vertrekken en Feyenoord ontving hem met open armen, maar daar wist hij niet uit te blinken. Over het algemeen stelt Jahanbakhsh teleur, maar tegen PSV werd hij de grote held met twee doelpunten.

Oussama Idrissi 

Naast Taabouni kwam er deze zomer nog een creatieveling met een AZ-verleden naar Feyenoord. Oussama Idrissi was het AZ van Slot dat de top van Nederland bestormde een erg belangrijk kracht. De aanval met Myron Boadu, Calvin Stengs en Idrissi presteerde geweldig, waarna ze allemaal een toptransfer kregen. Laatstgenoemde vertrok naar Sevilla, maar wist daar nooit helemaal uit de verf te komen. In het seizoen 2020/21 werd hij verhuurd aan Ajax, maar in de hoofdstad liet hij erg weinig zien. Deze zomer besloot Feyenoord hem te gaan huren en in Rotterdam presteert hij redelijk. Hij pendelt een beetje tussen bank en basis. Door zijn geweldige invalbeurt tegen PSV (met twee assists) mocht hij tegen sc Heerenveen in de basis beginnen. In die wedstrijd maakte hij niet heel veel indruk, waardoor het maar de vraag is of hij zaterdagavond mag starten. 

Bruno Martins Indi

Het toeval wil dat er bij AZ ook spelers onder contract staan met een verleden in Rotterdam. Eén van hen is Bruno Martins Indi, die bij Feyenoord in het verleden een echte publiekslieveling was. De linksbenige verdediger werd nooit gezien als een toptalent bij Feyenoord, maar haalde wel het eerste en debuteerde al op zijn achttiende. Daar was hij in eerste instantie vooral linksback, maar vanaf de komst van Ronald Koeman was hij ook regelmatig centrale verdediger en die rol vervulde hij ook bij het Nederlands Elftal op het succesvolle WK van 2014. Vervolgens nam het Portugese FC Porto hem over en speelde hij ook nog een aantal jaren bij Stoke City. In oktober 2020 werd Martins Indi door AZ gehuurd en die club nam hem in de zomer daarna definitief over. Hij was een belangrijke kracht in de kaasstad en was zelfs aanvoerder, maar raakte in het begin van dit seizoen zwaar geblesseerd en is er zaterdagavond daarom niet bij. 

Jordy Clasie

Nu is Jordy Clasie de aanvoerder bij AZ en dat was hij in het verleden ook al bij Feyenoord. Hij werd daar gezien als een absoluut toptalent en na een jaartje op huurbasis bij Excelsior kreeg hij zijn kans in het eerste. Die greep de kleine middenvelder met beide handen aan en vanaf de komst van Koeman was hij een vaste waarde in het eerste, waarna hij in het slotseizoen captain was. Uiteindelijk vertrok hij vervolgens naar Southampton, waar Koeman de manager was en hem regelmatig speeltijd gaf. Na het vertrek van de Nederlandse coach werd hij verhuurd aan Club Brugge en later ook aan Feyenoord. In de havenstad viel zijn tweede periode erg tegen, waarna hij in 2019 opeens transfervrij was. AZ gaf hem een contract en daar pendelde hij in zijn eerste twee seizoenen tussen bank en basis. Sinds vorig seizoen krijgt Clasie wel het vertrouwen en sindsdien presteert hij uitstekend.




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <