Laatste nieuws
01.40Wilfred Genee ontvangt live tijdens Vandaag Inside vernietigend appje over Valentijn Driessen
00.25Dortmund boekt met Maatsen verrassende zege op PSG en houdt volop zicht op CL-finale
00.20‘Ik vind Mark van Bommel naar Feyenoord wel een spannende gedachte’
00.00Borussia Dortmund bluft PSG af en wint thuisduel halve finale Champions League

Gisteren

23.55Mulder stellig over falende arbitrage bij Dortmund: 'Dit is gewoon een penalty'
23.55Duitse pers prijzen 'slimme' Maatsen: 'Hij vermande zich en was zelfverzekerd'
23.48Real Madrid schiet worstelende Karim Benzema uit het niets te hulp
23.45Zien: beschonken Carragher trekt uitblinker Sancho voor de camera
23.45'De mogelijkheid bestaat dat ik vertrek bij Dortmund, ik heb erover nagedacht'
23.45Ten Hag-verbanneling opnieuw uitblinker bij Dortmund: 'Hij was niet te stoppen'
23.40Brugts bijna kampioen met Barcelona, Oranje-aanvalster trefzeker in monsterzege
23.30Slot zal nieuwe keeperstrainer moeten zoeken: Achterberg na 15 jaar weg bij Liverpool
23.25Chris Woerts ziet Ajax ‘hele goede keuze maken’ op bestuurlijk vlak
23.25Duitsland dankt BVB en pakt extra CL-ticket, wat slecht nieuws is voor Ten Hag
23.20Giovanni van Bronckhorst: "Nog niet gebeld"
23.15Dit is waarom de zege van Borussia Dortmund extra zoet smaakt
23.10Woerts doet boekje open bij Vandaag Inside: 'Ik heb contact gehad met Te Kloese'
23.03Lees terug: Dortmund en PSG delen klappen uit, maar alleen Füllkrug slaat raak
23.01Twente is nog stééds geen kampioen en dat knaagt: 'Doen dit niet expres'
23.00Reijners stopt na dit seizoen als hoofdtrainer bij vrouwen Fortuna
22.57Dortmund op koers voor Champions League-finale na rollercoaster tegen PSG
22.55Füllkrug geeft Dortmund de leiding in heerlijk gevecht met PSG
22.55Cristiano Ronaldo loodst Al-Nassr met wereldgoal naar finale van de King’s Cup
22.55Dortmund houdt PSG en Mbappé in toom en mag dromen van CL-finale
22.42VI Live: Dembélé mist levensgrote kans voor PSG in slotfase tegen Dortmund
22.41Cruciale doorbraak in zicht voor Vitesse: 'Niet ver verwijderd van een oplossing'
22.14VI Live: Mbappé en Hakimi treffen binnen vijf seconden de Dortmund-palen
22.14VI Live: Mbappé en Vitinha treffen binnen vijf seconden de Dortmund-palen
22.12Woerts komt met Geelen-claim: 'De nieuwe algemeen directeur van Ajax'
22.10Dortmund ontploft na oogstrelende assist: PSG op achterstand de rust in
22.10Vertrouwen in selectie van Vitesse: 'Genoeg mogelijkheden, zeker op KKD-niveau'
22.08VI Live: PSG zonder rustwissels op jacht naar gelijkmaker tegen Dortmund
22.05Scorende Brugts is bijna kampioen met Barcelona
22.05De Graafschap laat na enthousiaste reacties leden stemmen over logoverandering
21.54Ronaldo scoort schitterend en gidst Al-Nassr naar pikante finale
Resultaten x
binnenland

Interview Fatih Sonkaya: "Louis van Gaal zag het in me zitten en wilde me overtuigen"

Fatih Sonkaya speelde in menig heksenketel met Besiktas, in de Champions League met FC Porto, in het shirt van Turkije in de Confederations Cup en beleefde bijzondere avonturen in Azerbeidzjan en Noord-Cyprus. Het meest trots blijft de nu 41-jarige Limburger op zijn doorbraak bij Roda JC. Dit seizoen is de voormalige rechtsback teruggekeerd bij zijn oude liefde. "Gelukkig is mijn onterechte, levenslange schorsing van tafel."

24-02-2023 10:00 door Sander Berends

Hij verkoos net na de millenniumwisseling Turkije boven een interlandperiode bij Oranje. Ondanks meerdere pogingen vanuit de KNVB om Sonkaya te verleiden tot een stap naar het Nederlands elftal. Hij toont een Oranje-shirt met rugnummer 2 en zijn achternaam. "Gekregen van Mark Wotte, toen bondscoach van Jong Oranje. Hij kwam speciaal hierheen om te vragen of ik meeging naar het WK Onder 20 in Argentinië (in 2001, red.)", vertelt Sonkaya in ELF Voetbal nummer 2, die deze maand is verschenen en online via deze link handig is te bestellen. Binnen twee à drie werkdagen in huis.

Zeist

"Enkele maanden eerder was ik al in Zeist geweest. Louis van Gaal nodigde me uit. Ik nam mijn zaakwaarnemer Janusz Kowalik en mijn vader mee. Van Gaal vertelde dat de positie van Michael Reiziger als rechtsback op termijn zou vrijkomen. Hij zag het in me zitten en wilde me overtuigen. De volgende dagen en nachten dacht ik volop na. Ik besloot Turkije trouw te blijven. Zij hadden me vanaf de Onder 19 uitgenodigd en ik kon het goed vinden met de spelers. Er was een band ontstaan. Ik zag geen reden om te switchen."

Sonkaya heeft ook het shirt van het Turkse nationale elftal naar de interviewafspraak meegenomen met daarop zijn achternaam en het rugnummer 2. "De Confederations Cup zal ik nooit vergeten. We schakelden Brazilië uit in de poulefase. Ronaldinho, Roberto Carlos, Adriano: allemaal speelden ze mee. Over dat toernooi hing een zwarte schaduw door het overlijden van de Kameroener Marc-Vivien Foé tijdens de wedstrijd tegen Colombia. Het toernooi dreigde afgebroken te worden. Na uitvoerig beraad ging het toch door."

Dennis Bergkamp

"In de halve finale verloren we met 3-2 van Frankrijk. Ik stond tegenover Thierry Henry. Ging niet slecht. Twee jaar later, tijdens het Amsterdam Tournament, speelde ik met FC Porto tegen Arsenal nog beter tegen Henry. Al leek het erop dat hij niet volledig gemotiveerd was. Hij speelde linksbuiten. Dennis Bergkamp stond in de spits. Een fenomeen. Nu zag ik met eigen ogen wat hij op het veld deed. Grandioos."

Sonkaya was net overgenomen van Besiktas. Tijdens het interview vertelt hij hoe de Turkse topclub hem op het spoor kwam bij Roda JC, onder welke grootheid hij in de metropool trainde en waarom hij na ruim een jaar weer vertrok. Ook vertelt hij hoe FC Porto hem daarna op het spoor kwam, de bijzondere eerste ontmoeting met trainer Co Adriaanse en zijn periode daar. Zijn tijdelijke terugkeer bij Roda JC en een transfer die daarna afketste doordat de fax enkele seconden te laat werd verstuurd. Gevolgd door bizarre anekdotes over zijn transer naar FK Khazar Lenkoran. "Die president maakte tot twee keer toe een wegwerpgebaar en ineens stonden er zes mannen rond hem. Geen idee waar die vandaan kwamen."

In beroep

Hij vertelt ook over zijn vertrek uit Azerbeidzjan, de eerste poging tot stoppen, een nieuwe kans op Noord-Cyprus en de beruchte zaalvoetbalwedstrijd komt naar voren waardoor Sonkaya een levenslange schorsing aan zijn broek kreeg. "Toen ik terug was in Nederland mocht ik zelfs mijn zoontje niet wegbrengen naar het voetbal. Ik kon daarna maar één keer bij de KNVB in beroep gaan", waarna is te lezen hoe de behandeling verliep en waardoor hij werd vrijgesproken. Daarnaast komt natuurlijk zijn jeugd bij Roda JC uitgebreid ter sprake en zijn terugkeer op Kaalheide. "Hoofdtrainer van Roda JC? Super om ooit mee te maken."

Het volledige interview met Fatih Sonkaya is te lezen in ELF Voetbal nummer 2. Daarin ook een interview met oud-Oranje international en Feyenoord-speler Michel van de Korput, Sparta-doelman Nick Olij vergezelt de vele tatoeages op zijn lichaam met een mooi levensverhaal en drie jeugdtrainers vertellen bijzondere verhalen over Liverpool-winteraanwinst Cody Gakpo. AZ-verdediger Bruno Martins Indi komt uitgebreid aan bod over zijn inspiratiebronnen, De Slimste Mens speelt medewerker Tim Beck deze keer met Wout Brama van FC Twente en we gaan de hond uitlaten in de rubriek Viervoeters met Pawel Bochniewicz van sc Heerenveen. Alexander Büttner vertelt over zijn tijd bij Manchester United en in het bijzonder Robin van Persie en nog veel meer.

ELF Voetbal nummer 2 is verkrijgbaar bij de bekende verkooppunten als supermarkten, (kantoor)boekhandels en vertrouwde reislocaties als de NS-Stations, Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. De editie is ook online gemakkelijk te bestellen. Via deze link in een handomdraai gebeurd. Een abonnement nemen is nog gemakkelijker. Alle edities automatisch thuisgestuurd. Via deze link zo afgesloten. Zoek je welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <