Laatste nieuws
15.07Verovert AZ op slotdag tóch nog een CL-ticket? ‘We zijn klaar voor een zinderende ontknoping’
14.57Bosz verplaatst zich in Koeman: 'Daarom zal hij Teze en Til niet hebben gekozen'
14.55Xavi begrijpt niets van commotie rond uitspraken: 'Ik denk realistisch na'
14.52Bosz gaat in op mogelijke transferafspraak met Veerman bij PSV
14.50KNVB geeft goed nieuws aan Vitesse: club kan uit Russische handen komen
14.45Bosz reageert op omstreden Ibiza-trip PSV: ‘Dat heb ik de jongens laten zien’
14.40Klap voor Isco: opgeleefde Spaanse spelmaker moet EK missen
14.40Bosz rekent niet op vertrekken bij PSV: 'Vind ik allemaal wat minder spannend'
14.37Guardiola voorbereid op ultieme ontknoping: 'Arsenal verliest niet'
14.35Bosz blij met teksten Benítez: 'Maar ook heel normaal'
14.25'Ernst van blessure De Roon bekend: Koeman en Oranje in de wachtkamer'
14.22Bosz snapt verbazing bij andere clubs na Ibiza-trip: 'Niet alleen bier gedronken'
14.17Drama voor Isco: opgebloeide middenvelder mist EK
14.16Peter Bosz snapt kritiek op trip naar Ibiza: ‘Maar wij nemen onze verantwoordelijkheid’
14.15Klopp zwaait ook 'artiest die mooiste schilderijen maakt' uit bij Liverpool
14.09Persconferentie Peter Bosz: "Doodziek van mislopen record"
14.08Vitesse krijgt goed nieuws van de KNVB: ‘Licht aan het einde van de tunnel’
14.05Doorbraak voor Vitesse: Arnhemmers eindelijk uit Russische handen
14.05VP-voetbalkantine: 'Ten Hag zou bij Bayern wél een succes worden'
14.00Goed nieuws KNVB betekent doorbraak voor Vitesse
14.00Vitesse zet belangrijke stap in strijd om voortbestaan: omstreden Russische eigenaar doet stap terug
14.00Youth League-winnaar klaar voor het eerste van AZ: ‘Er liggen kansen’
13.55Twente kijkt vooruit naar komst Weghorst: 'Hij heeft bewezen dat hij dat heeft'
13.55Spandoek komt Denzel Dumfries duur te staan: rechtsback moet boete betalen
13.50Van Nistelrooij hoopt nieuwe club te vinden: 'Dat is het ideale plaatje'
13.47Bosz snapt verbazing over PSV-trip naar Ibiza: 'Echt niet alleen bier gedronken'
13.45Odenthal spekkoper door nagekomen belofte Fàbregas
13.45Fàbregas komt belofte na met snoepreisje voor Como-selectie
13.45Terugkeer van Stefan de Vrij bij Feyenoord is ‘totaal niet aan de orde’
13.44'Ancelotti geeft bestuur Real Madrid Modric-boodschap mee'
13.24Infantino doet het voor: FIFA introduceert handgebaar in strijd tegen racisme
13.20Dit is er allemaal al beslist in de Eredivisie (en dit nog niet)
13.18'Uitgeputte' scout kondigt vertrek aan bij 'echt turbulent' Ajax
13.05VZ Kort: PEC Zwolle heeft eerste transfervrije zomeraanwinst binnen
13.04'Domper voor Oranje-tegenstander: Oostenrijk moet sterspeler missen tijdens EK'
Resultaten x
binnenland

PSV-jeugdtrainers over Cody Gakpo: "Hoofd naar beneden en als een bulldozer erdoorheen"

Dat Cody Gakpo ooit zou gaan uitblinken op het WK of het shirt van Liverpool zou dragen, viel op jonge leeftijd niet te voorspellen. Maar dat de aanvaller speciaal was, hadden ze op De Herdgang snel door. Drie oud-jeugdtrainers over de opmars van de aanvaller. "Al op hele jonge leeftijd was hij eigenaar van zijn eigen ontwikkelingsproces."

03-03-2023 14:00 door Sander Berends

Op zesjarige leeftijd werd de geboren Eindhovenaar gescout door PSV om vervolgens te worden opgenomen in een jeugdplan voor de jongste jeugd. Jongetjes die een jaar later eventueel de Onder 9 van PSV gaan vormen. Hoewel het op papier reguliere trainingen zijn, voelen de kinderen goed aan dat het ook meetmomenten zijn. Voor sommige reden om nerveus te worden, maar niet voor Gakpo, zo vertelt Bastiaan Riemersma nu. "Hij keek juist onwijs uit naar die trainingen. Vanaf de eerste dag was hij de persoon die hij nu nog is: gedreven en niet bang."

Dominant

"Hij viel op als persoon, en ook als voetballer kon je meteen zien dat hij beter was dan anderen. We speelden vaak vier tegen vier. Da was het: hoofd naar beneden en als een bulldozer door zijn tegenstanders heen. Vanaf dag één was hij dominant bij PSV", vervolgt zijn toenmalige jeugdtrainer tegenover onze medewerker Tim Beck in ELF Voetbal nummer 2, die deze maand is verschenen en via deze link ook online is te bestellen. Binnen twee à drie werkdagen in huis.

Gakpo ontvangt aan het einde van het traject het hoogste oordeel: een A+. Buitencategorie. "Dat kwam door zijn techniek, maar ook doordat hij simpelweg sneller en sterker was dan de rest. Als je de combinatie hebt, word je op die leeftijd al snel bestempeld als buitencategorie. Hij had het totaalpakket. Sommige jongens waren nog terughoudend of verlegen, maar Cody niet. Hij vond het niet erg om deel uit te maken van een groep waarin hij niemand kende."

Haantjes

"Hij paste zich aan. Hij voetbalde toen al veel op straat. De omstandigheden op straat en zijn omgeving zorgden ervoor dat hij voor zichzelf opkwam als hij vond dat dat moet." De Onder 9 met Gakpo en ook Jordan Teze en Armando Obispo zorgt voor een omslag binnen PSV. Voor het eerst wint het jongste team vaker dan het verliest. "Wat betreft scouting waren we in die categorie nog niet zo ver vergeleken met Ajax en Feyenoord", aldus Riemersma. "Met de lichting van Cody wonnen we ineens van die ploegen. Ik weet nog goed dat die spelers van Ajax haantjes waren, maar die gasten hadden ontzag voor Cody en onze andere spelers."

"Cody werd een bekende naam in de jongste jeugd, maar hij werd nooit arrogant daardoor, of zo. Aanzien was ook niet waarvoor hij het deed. Zeker bij mij in de Onder 12 wist hij al goed wat hij wilde. Hij wilde vooral opvallen op het veld, zoveel mogelijk scoren. Hij dacht al bewust na over wie hij de bal wel en niet wilde geven. Cody was vroeg met zichzelf bezig en ging daarin verder dan andere spelers. Hij had de brutaliteit, het egoïsme en de eigenwijsheid die je in de topsport moet hebben al vroeg in zich."

Onmogelijk aantal

In het artikel vertelt Riemersma ook over de ontwikkeling van Gakpo bij de overstap naar een heel veld, zijn voorkeur voor een positie en de zoektocht van Gakpo om zelf zo succesvol mogelijk te zijn. Kristof Aelbrecht spreekt over de periode van Gakpo bij PSV Onder 13, Onder 14 en Onder 16. "Hij hield mij ook scherp." Om uit te leggen waarom. Ook zijn speciale uitstraling tijdens een toernooi in Zuid-Korea komt aan bod. "Het is niet bijzonder dat jeugdspelers hun doelpunten bijhouden, maar Cody kwam altijd op een onmogelijk aantal uit", waarna de uitleg volgt. Edwin de Wijs, zijn trainer in Onder 15, vertelt over de moeilijke tijd die Gakpo met zijn lichaam meemaakte inclusief een zware blessure die hij opliep in Rusland.

Het volledige verhaal van de jeugdtrainers van Gakpo is te lezen in ELF Voetbal nummer 2. Daarin ook interviews met oud-Oranje international en Feyenoord-speler Michel van de Korput, Fatih Sonkaya vertelt over zijn bijzondere carrière en Sparta-doelman Nick Olij vergezelt de vele tatoeages op zijn lichaam met een mooi levensverhaal. AZ-verdediger Bruno Martins Indi komt uitgebreid aan bod over zijn inspiratiebronnen, De Slimste Mens speelt medewerker Tim Beck deze keer met Wout Brama van FC Twente en we gaan de hond uitlaten in de rubriek Viervoeters met Pawel Bochniewicz van sc Heerenveen. Alexander Büttner vertelt over zijn tijd bij Manchester United en in het bijzonder Robin van Persie en nog veel meer.

ELF Voetbal nummer 2 is verkrijgbaar bij de bekende verkooppunten als supermarkten, (kantoor)boekhandels en vertrouwde reislocaties als de NS-Stations, Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. De editie is ook online gemakkelijk te bestellen. Via deze link in een handomdraai gebeurd. Een abonnement nemen is nog gemakkelijker. Alle edities automatisch thuisgestuurd. Via deze link zo afgesloten. Zoek je welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <