Laatste nieuws
07.10Slecht nieuws voor Slot en Feyenoord: Ueda mogelijk anderhalve maand afwezig
06.56Verbijstering Bergkamp om Ajax: 'Dan moet er zoveel mis zijn in de club'
06.49Loting Copa América bekend: toplanden ontlopen elkaar
06.30Boscagli geniet met volle teugen van Bosz-voetbal: 'Elk weekend weer feest'
06.27Perez legt uit waarom hij de titelstrijd zo goed als beslist acht
06.14Giménez heeft prolongeren kampioenschap nog steeds op één staan
06.05Voetbalpodcast | ‘Nederlaag tegen PSV blijkt enorme dreun voor Feyenoord te zijn geweest’
06.01Voetbalpodcast | ‘Nederlaag tegen PSV blijkt enorme dreun voor Feyenoord te zijn geweest’
02.00Eredivisie-spits maakt één goal per 42 minuten: ‘Het is onvoorstelbaar!’
00.35Feyenoord heeft het zwaar tegen Volendam: ‘Is dit de schwalbe van het jaar?’
00.20Feyenoord ontsnapt in extremis aan blamage en houdt hoop op kampioenschap
00.20Haha: Belgische journalist pakt moment op persconferentie Bosz
00.15Santiago Giménez weer de man bij Feyenoord: ‘Ben superblij dat ik hem in mijn elftal heb’
00.10Slot ziet lichtpuntje: 'Het kan zomaar dat hij wat gestegen is in de hiërarchie'
00.10Kwakman leest Slot tussen regels door: ‘Hij is niet tevreden over die spelers'
00.09Bekerduel Anderlecht - Standard ontspoort: fans bestoken elkaar met vuurpijl en gooien met stoeltjes
00.00Engelse pers: Ten Hag wijst 'klagende sterren' Manchester United de deur

Gisteren

23.50Slot haalt toch nog iets positiefs uit matig optreden: 'Dat vind ik wel prettig'
23.42Feyenoorder zakt heel diep door het ijs: ‘En dan nog zo doen na zijn wissel...’
23.40Tottenham verliest voor vierde keer in vijf duels, Everton verrast Newcastle
23.40Spurs winnen weer niet zonder Van de Ven, Newcastle hard onderuit bij Everton
23.37Dingsdag treurt na bijna-stunt tegen Feyenoord: 'Hoopte op een wonder'
23.37Dingsdag treurt na bijna-stunt tegen Feyenoord: 'Ik parkeer niet graag de bus'
23.35Parkeer de bus 2.0: Volendam met extreem laag balbezit tegen Feyenoord
23.35Bosz omver geblazen door PSV'er: 'Ongelooflijk, heeft hij iets fout gedaan?'
23.34'Liverpool, Dortmund en Atalanta in de markt voor Nederlands Benfica-talent'
23.20Giménez evenaart al bijna topscorers vorig seizoen en spreekt van opsteker
23.20Giménez evenaart al bijna topscorers vorig seizoen
23.20Gimenez redt Feyenoord in de extra tijd tegen degradatiekandidaat Volendam
23.15Feyenoord voorkomt met goals in blessuretijd blamage tegen crisisclub FC Volendam
23.11West Ham bezorgt dolend Spurs vijfde puntenverlies op rij
23.11Girona laat zich niet verrassen in Spaanse beker
23.10Bosz verbaasd door 'bijzonder record': 'Dat niemand dat gelukt is...'
23.10LIVE: Feyenoord pakt volle buit, maar kan vormdip niet maskeren (gesloten)
23.10Tottenham is het helemaal kwijt en lijdt in eigen huis pijnlijke nederlaag
Resultaten x
binnenland

Interview Wiljan Vloet: "Ik werk altijd met een stip aan de horizon"

Twintig jaar was Wiljan Vloet een vast gezicht in het profvoetbal. Hij werkte bij zeven betaald voetbalclubs als trainer, algemeen en/of technisch directeur of hoofd jeugdopleiding. Uitdagingen bij clubs als Ajax en Chelsea ketsten na een goed gesprek af. De zestigjarige Brabander zegde de voetbalwereld in 2018 vaarwel en tracht als operationeel directeur nu de Westerschelde Ferry nadrukkelijker in de markt te zetten. "In beide werelden draait het om de fanbeleving."

24-03-2023 10:00 door Sander Berends

Een grote kennis van scheepvaart of techniek bezat Vloet niet toen hij in het voorjaar van 2021 besloot een sollicitatiebrief te sturen. "Ook de provincie Zeeland was nieuw voor me. Ik werk altijd met een stip aan de horizon. Die zag ik hier. In tegenstelling tot bij mijn vorige baan", vertelt Vloet in een uitgebreid interview vanuit standplaats Vlissingen in ELF Voetbal nummer 3, die eerder deze maand is verschenen en die via deze link handig online is te bestellen. Binnen twee à drie werkdagen in huis.

Goede doel

Vijf jaar geleden solliciteerde Vloet met succes bij de Roparun, de stichting die elk jaar tijdens het Pinksterweekend een estafetterun over ruim vijfhonderd kilometer organiseert vanuit Parijs en Hamburg naar Rotterdam. Deelnemers zamelen geld in ten bate van palliatieve zorg, om het leven te veraangenamen van mensen die niet meer kunnen genezen. "Met mensen werken, het goede doel, het kantoor om de hoek in Schiedam: alles sprak me aan. Toen ik bij Sparta werkte, deden we ook jaarlijks mee met een team."

"Mijn eerste editie in 2019 was een groot succes. Liefst 334 teams, vijfhonderd vrijwilligers en bijna tienduizend mensen op de been. Toen brak corona uit. De run van 2020 werd afgelast en over de editie van een jaar later lag veel onzekerheid. Ik kreeg te horen dat we op de centen moesten letten. Ik wil juist altijd groei zien in een organisatie."

Andere ideeën

Bij FC Den Bosch, zijn laatste werkgever in het betaald voetbal, nam hij om dezelfde reden afscheid. "Ik had mijn trainersfunctie ingeruild voor die van manager voetbalzaken (op 1 maart 2017, red.). Een prachtige uitdaging. FC Den Bosch heeft met haar jeugdopleiding goud in handen. Bij de club is veel mogelijk. Toen kwam er weer een nieuwe directeur (Paul van der Kraan, red.). Iemand met andere ideeën dan ik. Iemand die wilde saneren. Bij wie het glas halfleeg was. Ik ben iemand die wil bouwen. Ik zag juist ideale kansen op het gebied van talentontwikkeling."

"Met Wil Boessen als trainer stond de club er goed voor, maar in september kwam de directeur naar me toe met de mededeling dat er in de opleiding gesaneerd moest worden. Er moesten weer jeugdtrainers worden ontslagen. Juist in de tak die je levensader is. Daar wilde ik niet langer aan meewerken. Samen met Frans de Kat was ik ook docent van de Cursus Coach Betaald Voetbal (UEFA Pro, red.). Een mooie lichting met Arne Slot, Danny Buijs, Sjors Ultee en Adrie Poldervaart. In mei 2018 slaagden ze. Ik was graag langer doorgegaan. De KNVB koos voor een andere weg."

Bodyguards

Vloet kijkt in het interview natuurlijk uitgebreid terug op zijn lange en ook succesvolle trainerscarrière, waarbij met name zijn vertrek bij Sparta Rotterdam tot in detail wordt besproken. "In de laatste minuut van de finalereturn bij Roda JC liep ik al naar beneden om op het veld de promotie mee te vieren." Hij vertelt over zijn periode bij Roda JC, de hulp die Nol Hendriks bood richting een nieuwe club, kijkt terug op zijn dienstverband bij PSV, zijn tijd bij NEC, zijn afgeketste komst naar Ajax en gesprek bij Chelsea en zijn opmerkelijke avontuur in Griekenland. Daar was hij trainer van Niki Volos. "Na het laatste fluitsignaal was de voorzitter al naar beneden gesprint. Hij stoof met bodyguards de kleedkamer binnen. Die droegen pistolen." Uiteraard licht hij ook uitgebreid zijn huidige functie bij de Westerschelde Ferry toe.

Het volledige artikel van Wiljan Vloet is te lezen in ELF Voetbal nummer 3. Daarin ook interviews met Gernot Trauner, Feyenoorder afkomstig uit een voetbalgekke familie en opgegroeid met een liefde voor Bayern. Met Jeremie Frimpong, die dit seizoen de pannen van het dak speelt bij Bayer Leverkusen en definitief voor Oranje heeft gekozen. Met Harvey Esajas, de Amsterdammer met de meest bijzondere voetballoopbaan die in de leer is om imam te worden. En met Antti Sumiala, de cultspits die clubtopscorer werd van Emmen, NEC en FC Twente en nu aan een nieuwe uitdaging werkt. Ook gingen we eten bij Enric Llansana van Go Ahead Eagles, lieten we hond uit van/met Jasper Schendelaar van PEC Zwolle en spraken we met Dale Vince, de voorzitter van Forest Green Rovers, de groenste club ter wereld.

ELF Voetbal nummer 3 valt bij de abonnees automatisch in de brievenbus. Ook is het nummer verkrijgbaar bij de bekende verkooppunten als de supermarkten, (kantoor)boekhandels en op vele reislocaties. Denk aan de NS-Stations, Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. De editie is ook online te bestellen. Via deze link zo gebeurd. Binnen twee à drie werkdagen in huis. Een abonnement nemen, is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch op de deurmat. Via deze link zo afgesloten. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit! Veel leesplezier!
Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <