Laatste nieuws
21.35Barcelona neemt met winst afscheid van Nou Camp, stadgenoot Espanyol degradeert
21.31Sjachtar Donetsk pakt landstitel en bedankt strijdkrachten: 'Leve Oekraïne'
21.26VI Live: Giroud kopt AC Milan op voorsprong tegen Juventus
21.26Real Sociedad viert ondanks verlies in Madrid groot feest
21.25FC Barcelona neemt waardig afscheid van Camp Nou, Jordi Alba en Sergio Busquets
21.25Van Bommel ziet teleurgestelde spelers: 'Ik heb de WK-finale gespeeld...'
21.25Van Bommel na gemiste kans: 'Ik heb de WK-finale gespeeld...'
21.15Busquets en Alba nemen afscheid met klinkende zege, groot drama voor Espanyol
21.15Schandalig: Baldé (Barcelona) loopt enkelblessure op bij afschuwelijke aanslag
21.15Sparta heeft in leeg Euroborg weinig moeite met uitgeblust tiental Groningen
21.15Berghuis en Ajax komen met reactie na incident bij spelersbus
21.12VI Live: Juventus en AC Milan maken er nog geen spektakelstuk van
21.11Tranen in Camp Nou: clubiconen Busquets en Alba nemen afscheid onder luid applaus
21.10Boete voor Berghuis na vuistslag in Enschede: 'Spijt van, had dit niet moeten doen'
21.05Pepi reageert op koppeling aan PSV: 'Natuurlijk is dat leuk'
21.05Ajax en beboete Berghuis komen met officiële verklaring: 'Ik heb spijt'
21.04Espanyol degradeert na zinderende ontknoping tegen Valencia
21.00Rutten afgeleid tijdens persconferentie PSV: 'Zag een mooie dame'
21.00Van Bommel mist eerste kans op titel met Antwerp, nu volgt ongekende climax
20.53VI Live: drama voor Espanyol, Juventus speelt tegen AC Milan
20.50Iconen Alba en Busquets nemen met klinkende zege afscheid van Camp Nou
20.45Mark van Bommel blijft geloven in titel na eerste mislukte matchpoint Antwerp: ‘Het kan nog steeds’
20.44VI Live: Jordi Alba en Busquets nemen afscheid van Camp Nou
20.42'Heel slim, maar ik heb het gevoel dat Slot graag naar Tottenham had gewild'
20.40Klaassen weet niet hoe Ajax het tij moet keren: 'Eerlijk gezegd geen idee'
20.40Vertrekt Kökcü uit Rotterdam-Zuid? 'Als juiste club komt, wil ik stap maken'
20.37Velázquez: 'Het was míjn besluit om te vertrekken bij Fortuna'
20.28VI Live: Gavi scoort schitterend, Juventus ontvangt AC Milan
20.26Ongekende spanning in Belgische titelstrijd: Club Brugge laat Genk ontsnappen
20.26Spanning om te snijden in Belgische titelstrijd: Club Brugge laat Genk ontsnappen
20.25Heerenveen plaatst zich bij rentree WK-held Noppert voor Europese play-offs
20.23Publiekslieveling van Dortmund kondigt daags na titeltrauma vertrek aan
20.22Weghorst mist enorme kans en blijft bij United-exit op nul goals steken
20.20Leicester en Leeds degraderen, pionier Everton handhaaft zich in Premier League
20.20Ajax verliest van Twente en eindigt voor het eerst sinds 2009 buiten top-2 
Resultaten x
binnenland

Interview Wiljan Vloet: "Ik werk altijd met een stip aan de horizon"

Twintig jaar was Wiljan Vloet een vast gezicht in het profvoetbal. Hij werkte bij zeven betaald voetbalclubs als trainer, algemeen en/of technisch directeur of hoofd jeugdopleiding. Uitdagingen bij clubs als Ajax en Chelsea ketsten na een goed gesprek af. De zestigjarige Brabander zegde de voetbalwereld in 2018 vaarwel en tracht als operationeel directeur nu de Westerschelde Ferry nadrukkelijker in de markt te zetten. "In beide werelden draait het om de fanbeleving."

24-03-2023 10:00 door Sander Berends

Een grote kennis van scheepvaart of techniek bezat Vloet niet toen hij in het voorjaar van 2021 besloot een sollicitatiebrief te sturen. "Ook de provincie Zeeland was nieuw voor me. Ik werk altijd met een stip aan de horizon. Die zag ik hier. In tegenstelling tot bij mijn vorige baan", vertelt Vloet in een uitgebreid interview vanuit standplaats Vlissingen in ELF Voetbal nummer 3, die eerder deze maand is verschenen en die via deze link handig online is te bestellen. Binnen twee à drie werkdagen in huis.

Goede doel

Vijf jaar geleden solliciteerde Vloet met succes bij de Roparun, de stichting die elk jaar tijdens het Pinksterweekend een estafetterun over ruim vijfhonderd kilometer organiseert vanuit Parijs en Hamburg naar Rotterdam. Deelnemers zamelen geld in ten bate van palliatieve zorg, om het leven te veraangenamen van mensen die niet meer kunnen genezen. "Met mensen werken, het goede doel, het kantoor om de hoek in Schiedam: alles sprak me aan. Toen ik bij Sparta werkte, deden we ook jaarlijks mee met een team."

"Mijn eerste editie in 2019 was een groot succes. Liefst 334 teams, vijfhonderd vrijwilligers en bijna tienduizend mensen op de been. Toen brak corona uit. De run van 2020 werd afgelast en over de editie van een jaar later lag veel onzekerheid. Ik kreeg te horen dat we op de centen moesten letten. Ik wil juist altijd groei zien in een organisatie."

Andere ideeën

Bij FC Den Bosch, zijn laatste werkgever in het betaald voetbal, nam hij om dezelfde reden afscheid. "Ik had mijn trainersfunctie ingeruild voor die van manager voetbalzaken (op 1 maart 2017, red.). Een prachtige uitdaging. FC Den Bosch heeft met haar jeugdopleiding goud in handen. Bij de club is veel mogelijk. Toen kwam er weer een nieuwe directeur (Paul van der Kraan, red.). Iemand met andere ideeën dan ik. Iemand die wilde saneren. Bij wie het glas halfleeg was. Ik ben iemand die wil bouwen. Ik zag juist ideale kansen op het gebied van talentontwikkeling."

"Met Wil Boessen als trainer stond de club er goed voor, maar in september kwam de directeur naar me toe met de mededeling dat er in de opleiding gesaneerd moest worden. Er moesten weer jeugdtrainers worden ontslagen. Juist in de tak die je levensader is. Daar wilde ik niet langer aan meewerken. Samen met Frans de Kat was ik ook docent van de Cursus Coach Betaald Voetbal (UEFA Pro, red.). Een mooie lichting met Arne Slot, Danny Buijs, Sjors Ultee en Adrie Poldervaart. In mei 2018 slaagden ze. Ik was graag langer doorgegaan. De KNVB koos voor een andere weg."

Bodyguards

Vloet kijkt in het interview natuurlijk uitgebreid terug op zijn lange en ook succesvolle trainerscarrière, waarbij met name zijn vertrek bij Sparta Rotterdam tot in detail wordt besproken. "In de laatste minuut van de finalereturn bij Roda JC liep ik al naar beneden om op het veld de promotie mee te vieren." Hij vertelt over zijn periode bij Roda JC, de hulp die Nol Hendriks bood richting een nieuwe club, kijkt terug op zijn dienstverband bij PSV, zijn tijd bij NEC, zijn afgeketste komst naar Ajax en gesprek bij Chelsea en zijn opmerkelijke avontuur in Griekenland. Daar was hij trainer van Niki Volos. "Na het laatste fluitsignaal was de voorzitter al naar beneden gesprint. Hij stoof met bodyguards de kleedkamer binnen. Die droegen pistolen." Uiteraard licht hij ook uitgebreid zijn huidige functie bij de Westerschelde Ferry toe.

Het volledige artikel van Wiljan Vloet is te lezen in ELF Voetbal nummer 3. Daarin ook interviews met Gernot Trauner, Feyenoorder afkomstig uit een voetbalgekke familie en opgegroeid met een liefde voor Bayern. Met Jeremie Frimpong, die dit seizoen de pannen van het dak speelt bij Bayer Leverkusen en definitief voor Oranje heeft gekozen. Met Harvey Esajas, de Amsterdammer met de meest bijzondere voetballoopbaan die in de leer is om imam te worden. En met Antti Sumiala, de cultspits die clubtopscorer werd van Emmen, NEC en FC Twente en nu aan een nieuwe uitdaging werkt. Ook gingen we eten bij Enric Llansana van Go Ahead Eagles, lieten we hond uit van/met Jasper Schendelaar van PEC Zwolle en spraken we met Dale Vince, de voorzitter van Forest Green Rovers, de groenste club ter wereld.

ELF Voetbal nummer 3 valt bij de abonnees automatisch in de brievenbus. Ook is het nummer verkrijgbaar bij de bekende verkooppunten als de supermarkten, (kantoor)boekhandels en op vele reislocaties. Denk aan de NS-Stations, Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. De editie is ook online te bestellen. Via deze link zo gebeurd. Binnen twee à drie werkdagen in huis. Een abonnement nemen, is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch op de deurmat. Via deze link zo afgesloten. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit! Veel leesplezier!
Aanmelden
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
jukebox Laatste: De Jukebox: Michael Chacón (FC Emmen)
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <