Laatste nieuws
00.25Column Willem van Hanegem | Ajax geeft doelpunten weg alsof ze in de tweede divisie spelen
00.25Van ‘excuus-mail’ tot ziedende Femke Halsema: lees hier alles over de crisis bij Ajax

Gisteren

23.55Dick Advocaat bevestigt ‘serieus’ in gesprek te zijn met Curaçao over functie als bondscoach
23.53Driessen doet bizarre claim: 'Ajax-fans willen blijven staken tot rvc vertrekt'
23.50Te Kloese brengt Feyenoord-plannen aan het licht: 'Dat moet gebeuren'
23.48Jong Ajax is opvallend woest op Amevor: ‘Ben je wakker? Mafklapper! Idioot!’
23.45Vader Ramsdale woedend op Carragher: 'Je bent een schande'
23.42‘Ajax denkt aan duo als tijdelijke vervangers voor ontslagen Mislintat’
23.20Driessen heeft Ajax-nieuws: 'Hij gaat zich niet nog eens verkiesbaar stellen'
23.15'Real Madrid wil opvolger Ancelotti ophalen uit Bundesliga'
23.10''Plakbandconstructie' waarschijnlijk bij Ajax na Mislintat-exit, nog geen Kroes'
23.01Halsema eist drie verregaande maatregelen van Ajax: ‘Dat kan ik afdwingen’
23.00Unieke beelden bij Jong Ajax: 'Doe eens normaal, mafklapper. Het is op tv, alles'
23.00Waarom restant van Ajax - Feyenoord woensdag niet begint met een aftrap
22.50Burgemeester Halsema: 'Wat ik vind, is dat Ajax vakken leeg moet houden'
22.48Ajax hoeft voor maart niet op Alex Kroes (en een nieuwe technisch directeur) te rekenen
22.48Van der Gijp ligt helemaal dubbel om Marco van Basten: ‘Hij meent het echt!’
22.44'Ideale' opvolger Mislintat naar voren geschoven: 'Een goede td met veel ervaring'
22.40Maat vol voor Halsema: burgemeester overweegt voorwaarden vergunning Ajax
22.35Begint Advocaat aan zijn 26e klus? Trainer bevestigt gesprekken met Curaçao
22.25Te Kloese geniet van prestaties Kökcü en noemt doorverkooppercentage
22.23Salah-Eddine en Ramaj spelen dankzij late Kökcü-treffer gelijk met Jong Ajax
22.19Ook debutant Diant Ramaj kan Jong Ajax niet aan eerste competitiezege helpen
22.17Jan Smit: ‘Krankzinnig! KNVB buigt als een knipmes voor Feyenoord’
22.11Volendam-voorzitter Smit genadeloos: 'KNVB buigt als een knipmes voor Feyenoord'
22.10Halsema is klaar met F-Side: 'Ajax moet netten ophangen en vakken leeghouden'
22.05Advocaat noemt belangrijke Curaçao-eis: 'Weet ook niet zeker of ik het ga doen'
22.05Süleyman Öztürk legt uit waarom Maurice Steijn er niets van bakt bij Ajax
21.59Late gelijkmaker Kökcü betekent dat ook Jong Ajax pijn moet lijden
21.58Jong Ajax geeft eerste competitiezege in absolute slotfase uit handen
21.55Experiment met digitale meldplicht voor voetbalhooligans in drie gemeenten
21.48Quincy Promes raakt in Rusland opnieuw in opspraak door vermeende poging om politie om te kopen
21.45Van der Meijde waarschuwt Ajax: 'Er zullen nog meer maatregelen getroffen worden'
21.43Detail over Kökcü-deal bekend: Te Kloese onthult doorverkooppercentage Feyenoord
21.40Gullit ziet lichtpunt in elftal Ajax: ‘Ik sprak hem net: een goede kop zit erop’
Resultaten x
binnenland

Drie Nederlanders boeken succes met Stade de Reims: "Ik gaf Neymar een kleine beuk"

Ze kenden elkaar van Jong Oranje. De afgelopen jaren druppelde het drietal binnen bij Stade de Reims. Pas sinds de jaarwisseling staan Kaj Sierhuis, Mitchell van Bergen en Azor Matusiwa daadwerkelijk samen op het veld bij de verrassingsploeg in de Franse Ligue 1. Negentien wedstrijden op rij bleven Les Rouge et Blanc dit seizoen ongeslagen. De langste reeks in heel Europa dit seizoen. "Onze doelstelling is het puntenclubrecord breken. Dat kan nog steeds."

19-05-2023 10:00 door Sander Berends

"Heb je de beelden niet gezien? Eerst maakt-ie ruzie met Neymar en twee minuten later krijgt-ie als revanche een heerlijke panna van hem." Mitchell van Bergen grijpt in met een lach en verheven stem als Azor Matusiwa vertelt over de thuiswedstrijd tegen Paris Saint-Germain van oktober. Een duel dat doelpuntloos eindigt en waarin Matusiwa de Italiaanse spelverdeler Marco Verratti aan banden legt. Die blijft in de rust in de kleedkamer achter, omdat hij een gele kaart op zak heeft. Sergio Ramos is bij PSG al van het veld gestuurd. Matusiwa ontvangt na afloop lovende kritieken. "Als je ze laat voetballen, ben je verloren. Paris Saint-Germain bezit zoveel individuele kwaliteit", vertelt de verdedigende middenvelder over het treffen met de supersterren uit Parijs in ELF Voetbal nummer 5, waarin we een bezoek brachten aan Reims en die online via deze link is te bestellen.

Neymar

"We moesten kort erop zitten", vervolgt Matusiwa "Een beetje irriteren hoort daarbij. Ik gaf Neymar een kleine beuk. Dat kon hij niet hebben. Hij vloog me aan. Mijn verloofde is van Braziliaanse komaf. Daardoor ken ik een aantal Portugese scheldwoordjes. Toen hij van alles naar me riep, begreep ik precies wat hij zei. Aan mijn vriendin had ik beloofd het shirt van Neymar te vragen. Dat leek me nu toch niet handig, haha. Dan maar na de uitwedstrijd, dacht ik. Helaas vertelde Neymar bij die uitwedstrijd dat hij het shirt had beloofd aan een goed doel."

Stade de Reims maakt een bijzonder seizoen door. Na een stroeve start, inclusief het ontslag van Óscar García, bleef de club liefst zeventien wedstrijden op rij ongeslagen. Inclusief twee ontmoetingen met landskampioen Paris Saint-Germain. De indrukwekkende reeks wordt neergezet onder de nieuwe trainer: Will Still, die als assistent-trainer het seizoen begon. De dertigjarige (!) Belg beschikt niet over een Pro License-diploma en is daardoor niet bevoegd om te coachen op het hoogste niveau. Elke wedstrijd tikt Reims probleemloos de vastgestelde boete van 25 duizend euro af.
"De trainer is heel belangrijk geweest voor onze opmars", vertelt Kaj Sierhuis in het artikel. "Omdat hij zo jong is, voelt hij als one of the guys. We voelen ons een eenheid. Een team dat sinds eind oktober opereert zonder iemand die boven de groep hangt."

Mentaliteit

"In de kleedkamer is nauwelijks sprake van een hiërarchie. Iedereen voelt zich daardoor vrijer. De wisselspelers vragen zonder problemen waarom ze niet spelen. Will spreekt vloeiend Frans, Engels en Nederlands. Op het veld knokt iedereen voor elkaar. De trainer heeft een mentaliteit gecreëerd dat we geen elke wedstrijd willen verliezen, ongeacht de tegenstander. Toen we Paris Saint-Germain thuis direct op 0-0 hielden, nam het geloof toe en daar bouwden we lang op voort. Helaas kenden we in april een mindere serie. Ploegen zijn zich anders op ons gaan instellen. Ze gooien achterin de boel dicht en loeren op de lange bal. Europees voetbal halen is nu bijna onmogelijk, maar dat was ook niet ons doel. We wilden het clubrecord uit de moderne tijd van 55 punten verbreken. Dat kan nog steeds."

Met nog drie wedstrijden te gaan, staat de teller op vijftig. In het artikel is natuurlijk ook te lezen hoe ze verspreid van elkaar door Stade de Reims werden binnengehengeld, hoe hun zoektocht naar woonruimte in de Noord-Franse stad verliep, de omschakeling naar de Franse taal, de grootsheid van de competitie, hun onderlinge band, vertelt Sierhuis over het herstel van zijn kruisbandoperatie en komt ook de keuze voor de nationale ploeg naar voren toe. Matusiwa: "Ik word voortdurend gebeld door de nationale bonden van Angola en DR Congo." Zijn antwoord op de telefoontjes is tevens te lezen in het artikel.

In onze nieuwe editie zijn ook interviews te lezen met Feyenoord-middenvelder Sebastian Szymanski, met Ajax-rechtsback Devyne Rensch en het talentvolle Belgische PSV-duo Johan Bakayoko en Ismael Saibari. We spraken drie oud-Feyenoorders over Julio Ricardo Cruz, tekenden met drie betrokkenen het levensverhaal van Khvicha Kharatskhelia op en spraken Zian Flemming, de sensatie van Millwall. Daarnaast vertelt Iván Márquez van NEC in de rubriek Inktverhalen over zijn tattoos, gingen we een ronde wandelen met Vitesse-speler Melle Meulensteen en zijn hond Bruno en spelen we De Slimste Mens met Sander van de Streek van FC Utrecht. En nog veel meer!

ELF Voetbal nummer 5 is reeds bij de abonnees op de deurmat gevallen. De editie is ook verkrijgbaar bij de bekende supermarkten, de (kantoor)boekhandels en op reislocaties. Denk aan de NS Stations, maar ook de luchthavens Schiphol Airport, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Online bestellen is helemaal gemakkelijk. Via deze link in een handomdraai gebeurd. Binnen twee à drie werkdagen in huis. Een abonnement nemen blijft echter de eenvoudigste weg. Elke editie automatisch thuisgestuurd. Via deze link zo afgesloten. Zoek je welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!
Aanmelden
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
jukebox Laatste: De Jukebox: Michael Chacón (FC Emmen)
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <