Laatste nieuws
22.20'Steven Berghuis deelde vuistslag uit na walgelijke tekst over Brian Brobbey'
22.20Ongelooflijk maar waar: HSV loopt in minuut 98 directe promotie mis
22.20TransferTalk | Galtier rekent op langer verblijf bij PSG, Guerreiro vertrekt bij Borussia Dortmund
22.20John Heitinga verwacht binnen week duidelijkheid van Ajax: ‘Ik vind wel dat ik het maximale eruit heb gehaald’
22.18Allardyce velt hard oordeel over gedegradeerd Leeds: 'Dat zegt alles'
22.15Ten Hag trots op evenaren record uit Ferguson-tijdperk
22.15Barcelona neemt met winst afscheid van Nou Camp, stadgenoot Espanyol degradeert
22.14Vuistslag Berghuis afgekeurd: 'Heel dom, hij zadelt Ajax op met een probleem'
22.01Play-offs Europese tickets beginnen donderdag: Heerenveen-Twente en Utrecht-Sparta
22.00Brighton & Hove Albion rekent op het vertrek van zijn twee sterspelers
21.58Shakhtar pakt emotionele landstitel en bedankt strijdkrachten: 'Leve Oekraïne!'
21.50Sjachtar Donetsk pakt landstitel en bedankt strijdkrachten: 'Leve Oekraïne'
21.49Lijdend Leicester laat Premier League achter zich: 'Ik heb gefaald'
21.40Old Trafford klapt massaal voor speechende Ten Hag: 'Ik wil jullie bedanken'
21.40Steven Berghuis beboet door Ajax na vuistslag bij spelersbus: ‘Dit had ik niet moeten doen’
21.39Rensch eerlijk over tekortkomingen Ajax: 'Zijn als team gewoon niet goed genoeg'
21.35Alba eert Villanova tijdens emotioneel afscheid in Camp Nou
21.35Alba en Busquets spreken Camp Nou toe: 'Mooiste dag uit mijn leven'
21.26VI Live: Giroud kopt AC Milan op voorsprong tegen Juventus
21.26Real Sociedad viert ondanks verlies in Madrid groot feest
21.25FC Barcelona neemt waardig afscheid van Camp Nou, Jordi Alba en Sergio Busquets
21.25Van Bommel blijft kalm na gemiste kans: 'Ik heb de WK-finale gespeeld...'
21.25Van Bommel ziet teleurgestelde spelers: 'Ik heb de WK-finale gespeeld...'
21.25Van Bommel na gemiste kans: 'Ik heb de WK-finale gespeeld...'
21.15Busquets en Alba nemen afscheid met klinkende zege, groot drama voor Espanyol
21.15Schandalig: Baldé (Barcelona) loopt enkelblessure op bij afschuwelijke aanslag
21.15Sparta heeft in leeg Euroborg weinig moeite met uitgeblust tiental Groningen
21.15Berghuis en Ajax komen met reactie na incident bij spelersbus
21.12VI Live: Juventus en AC Milan maken er nog geen spektakelstuk van
21.11Tranen in Camp Nou: clubiconen Busquets en Alba nemen afscheid onder luid applaus
21.10Boete voor Berghuis na vuistslag in Enschede: 'Spijt van, had dit niet moeten doen'
21.05Pepi reageert op koppeling aan PSV: 'Natuurlijk is dat leuk'
21.05Ajax en beboete Berghuis komen met officiële verklaring: 'Ik heb spijt'
21.04Espanyol degradeert na zinderende ontknoping tegen Valencia
21.00Hoe Xavi Simons nu al de leider van PSV kan zijn: ‘Deze jongen is in zijn hoofd al 27 of 28'
Resultaten x
binnenland

Interview FC Utrecht-speler Sander van de Streek: "Geloof is juist iets moois"

Sander van de Streek kiest op de middelbare school voor het profiel Zorg & Welzijn. Zijn examen haalde hij zonder onvoldoendes. Geschiedenis en de topografische kant van aardrijkskunde waren zijn favoriete vakken. Nu kijkt de 31-jarige aanvallende middenvelder van FC Utrecht graag naar Planet Earth met David Attenborough. "Het ijsgedeelte van pinguïns tot orka's en de trektocht van bijvoorbeeld gnoes vind ik de meeste interessante delen."

26-05-2023 12:00 door Sander Berends

Dat is te lezen in ELF Voetbal nummer 5, die deze week is verschenen. De editie die via deze link ook handig online is te bestellen. Binnen twee à drie werkdagen in huis. Onze medewerker Tim Beck speelt de quiz De Slimste Mens met Sander van de Streek. Daarin komen weer ontzettend veel onderwerpen aan bod. Voetbalgerelateerd, maar absoluut ook niet-voetbalgerelateerd. Pas op zijn achttiende sloot de Barnevelder aan bij een betaald voetbalclub. Bij Vitesse. Van de Streek had toen net een klein amateurcontract bij SDV Barneveld op zak, zat op het CIOS en werkte bij de Albert Heijn.

Gezin

"Ik kom uit een gezin met twee broertjes. De ene is tweeënhalf jaar jonger, de ander vijf jaar. Dat zijn op jonge leeftijd flinke verschillen. Van een concurrentiestrijd tussen elkaar was dan ook geen sprake. Ik voetbalde vooral met vrienden. Niet met mijn broertjes. Toen ik naar de middelbare school ging, zat de jongste in groep vier. Op dat moment zijn jongere broertjes niet zo héél interessant, haha. Door de jaren heen hebben we een steeds hechtere band gekregen en tegenwoordig spreken we elkaar zo'n beetje dagelijks."

De familie Van de Streek woonde in een doodnormale woonwijk. Zodoende kreeg hij niet veel mee van het boerenleven waar Barneveld om bekendstaat. Tegenwoordig is dat meer het geval, want zijn vrouw is als dochter van een melkveeboer opgegroeid op een boerderij. Het stikstof- en boerendebat volgt Van de Streek in hoofdlijnen, maar het houdt hem niet iedere dag bezig. "Ik hoop natuurlijk dat het bedrijf van mijn schoonouders goed loopt, maar ik maak mijn eigen politieke keuzes. Nee, ik heb niet op de BBB gestemd. Ik vind natuurbehoud óók belangrijk."

Gelovig

"Naast de veesector staat Barneveld uiteraard om nog iets bekend: de geloofsgemeenschap. Ik ben ook gelovig opgevoed en ging iedere zondag naar de kerk. Op den duur mochten we kiezen van mijn ouders. Ze wilden dat mijn broertjes en ik onze eigen weg zochten en zouden uitvinden of het geloof écht bij ons zou passen."

Dat past het nog steeds. Van de Streek gelooft in een God en vindt het belangrijk om de normen en waarden van het geloof mee te geven aan zijn kinderen. "Dat doe ik op eenzelfde manier als mijn ouders. Uiteindelijk zijn ze vrij om zelf te bepalen wat ze ermee doen. Ik ben protestants, maar ga niet naar de gereformeerde stroming waar veel Barnevelders naartoe gaan. Ik ben ook totaal niet opdringend. Als iemand het interessant vindt om over het geloof te praten, vind ik het leuk om erover te vertellen."

Normen en waarden

"Alleen zet ik me af tegen het pusherige van streng gereformeerden. Die willen alles strikt volgens de regels doen. Ik vind dat dat niet de kern van het geloof is. Je hoeft niet per se iedere zondag naar de kerk te gaan. Die manier van geloven stoot mensen af, terwijl geloof juist iets moois is. Iets waaruit je kracht en liefde haalt, of iets dat je normen en waarden meegeeft over hoe je met je medemens moet omgaan. Soms voer ik er gesprekken over bij FC Utrecht, maar echt de diepte gaan we niet in, hoor."

Ook vertelt Van de Streek over zijn vrijgezellenweekend, het tv-programma Whipeout, zijn periode in Estland waar hij de clubkleuren van FC Flora Tallinn verdedigde en waar hij merkte dat de mensen door de tijd in de Sovjet-Unie bang zijn voor Rusland. Maar natuurlijk komen ook de nodige leuke anekdotes aan bod rond de meest uiteenlopende vragen in het spel De Slimste Mens dat Van de Streek speelt en waar uiteindelijk een winnaar uit voortrolt.

In onze nieuwe editie zijn ook interviews te lezen met Feyenoord-huurling Sebastian Szymanski, Ajax-rechtsback Devyne Rensch en het talentvolle Belgische PSV-duo Johan Bakayoko en Ismael Saibari. We spraken drie oud-Feyenoorders over Julio Ricardo Cruz, tekenden met drie betrokkenen het levensverhaal van Khvicha Kharatskhelia op en we gingen op bezoek bij de drie Nederlandse spelers van de Franse subtopper Stade de Reims. Daarnaast vertelt Iván Márquez van NEC in de rubriek Inktverhalen over zijn tattoos, gingen we een ronde wandelen met Vitesse-speler Melle Meulensteen en zijn hond Bruno en spraken we uitgebreid met Zian Flemming over zijn avontuur bij Millwall in het Engelse Championship. En nog veel meer!

ELF Voetbal nummer 5 is bij de abonnees op de deurmat gevallen. De editie is ook verkrijgbaar bij de bekende supermarkten, de (kantoor)boekhandels en op reislocaties. Denk aan de NS Stations, maar ook de luchthavens Schiphol Airport, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Online bestellen is helemaal gemakkelijk. Via deze link in een handomdraai gebeurd. Binnen twee à drie werkdagen in huis. Een abonnement nemen blijft echter de eenvoudigste weg. Elke editie automatisch thuisgestuurd. Via deze link zo afgesloten. Zoek je welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!
Aanmelden
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
jukebox Laatste: De Jukebox: Michael Chacón (FC Emmen)
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <