Laatste nieuws
09.05Aletha Leidelmeijer trekt opvallende conclusie over Bijlow, die niet wordt ontkend door Dennis te Kloese
09.04Conference League-loting: dit zijn de mogelijke tegenstanders van Go Ahead
08.55'Sutalo ligt goed in de markt: Champions League-deelnemer broedt op transfer'
08.51Portugese media onder de indruk van Pavlidis: 'Een speler die alles geeft'
08.50Go Ahead krijgt richting Europese loting meer duidelijkheid van UEFA
08.46De Telegraaf schetst mogelijk probleem voor Peter Bosz bij PSV
08.19Geen ontzag voor 'reusachtig' Ajax: 'Schrijf ons maar af, dat vinden we leuk'
08.06Juan Mata (36) duikt na avontuur in Japan plotseling weer op in Europa
08.05Te Kloese deelt plaagstootje uit bij Feyenoord: 'Half Rotterdam was van slag'
07.52Opvallende transformatie bij Ajax: 'Farioli zei: je kunt ook centraal staan'
07.50Vojvodina gaat voor stunt bij Ajax: 'Schrijf ons maar af, daar houden we van'
07.35'Barça zoekt naar oplossingen en gaat weer aankloppen bij Frenkie de Jong'
07.30Voetbalzone is op zoek naar nieuwe stagiairs! (hbo+)
07.20PSV gewaarschuwd: 'De vraag is hoe lang hij nog wil wachten op een basisplek'
07.15Hoe ziet de Europese route van de Eredivisie-clubs eruit?
07.10‘Real Madrid wil meewerken aan vertrek naar Premier League van 30 miljoen euro’
06.55Priske klapt: 'Heb het grootste respect voor wat hij heeft bereikt bij Feyenoord'
03.10Feyenoord wil Dávid Hancko en Santiago Giménez slechts onder één voorwaarde verkopen
03.05Voetbalpodcast | ‘De KNVB behandelt Vitesse anders dan FC Twente indertijd’
02.35TransferTalk | James Rodríguez wil terug naar Europa, Deens international van Spurs naar Marseille
02.20'Varane hakt knop door en verbindt zich aan Italiaanse promovendus'
00.00LIVE TRANSFERS: Mata duikt op in Denemarken, James aast op club in Europa
00.00De Amerikaanse tienersensatie Cavan Sullivan die vanaf 2027 uitkomt voor Manchester City

Gisteren

23.58James Rodríguez ontbindt contract en wil terugkeren naar Spanje; twee clubs genoemd
23.52Vijf dagen na zijn transfer speelt Ramalho al negentig minuten bij Corinthians
23.35Feyenoord-talent geniet vertrouwen van Priske: 'Mooi dat hij me ziet als leider'
23.24Bayern München is even uitgeraasd: 'We hebben hier geen geldschieter'
23.19Kroaten van FC Augsburg worden gezien als Nigerianen en terug op vliegtuig gezet
23.04'Real Madrid staat open voor vertrek doelman: interesse uit Premier League'
23.00Op deze datums beginnen de grote Europese competities weer
22.47Ajax-tegenstander FK Vojvodina gaat het seizoen uitstekend van start
22.39Zelfkritische Younes: 'Je doet niet altijd alles goed, dat geldt ook voor mij'
22.34'Geertruida staat open voor langer verblijf bij Feyenoord en heeft opvallende eis'
22.33Ajax-opponent Vojvodina kent een goede generale repetitie voor duel van aankomende donderdag
22.25Bizar VAR-protest in Noorwegen: duel na half uur gestaakt
Resultaten x
binnenland

Wout Brama: "Aanbod afscheidswedstrijd FC Twente is natuurlijk gaaf"

Na ruim vierhonderd wedstrijden in het shirt van FC Twente, en in totaal achttien jaar als profvoetballer te hebben geleefd, kwam er zondag een einde aan de prachtige carrière van Wout Brama. De 36-jarige middenvelder krijgt als dank voor zijn bewezen diensten en immer positieve instelling een afscheidswedstrijd aangeboden. Op vrijdag 8 september spelen om 19.30 uur twee teams vol oud-ploeggenoten tegen elkaar in de Grolsch Veste.

16-06-2023 10:00 door Sander Berends

"Toen de club me afgelopen maand benaderde over dit voorstel, moest ik zeker even nadenken. Ik twijfelde of veel mensen blij werden van een volle dag Wout Brama. Maar mensen om me heen stimuleerden het juist. Als ik het niet deed, zou ik er spijt van krijgen. Na enkele dagen gaf ik mijn ja-woord. Het is natuurlijk een ongelofelijke eer én gaaf. Ik heb er zin in. Hopelijk wordt het een mooie avond."

Twee keer 22 spelers

Met opzet is een datum gekozen in het interlandweekend. "Dat vergroot natuurlijk de kansen van spelers om te komen. Ik heb woensdagavond een schets gemaakt van de teams. Geen gemakkelijke opgave. Het is de bedoeling dat ik twee teams van elk 22 spelers samenstel. We gaan twee keer drie kwartier spelen. Conditioneel zal niet iedereen meer top zijn. Dit aantal is ideaal. Ik ben nu ook diverse oud-trainers aan het benaderen."

Er zal geen oud-ploeggenoot van Central Coast Mariners aan de aftrap verschijnen. "Die jongens zijn niet bekend bij het Nederlandse publiek en moeten bovendien een lange reis maken. Heel veel contact heb ik daar ook niet meer. De spelers, die het publiek in actie zal zien, zijn met name oud-FC Twente spelers. Daarvoor kopen de mensen een kaartje. Iemand als Bryan Ruiz heeft zijn komst al toegezegd. Wij zijn in december natuurlijk ook bij zijn afscheid op Costa Rica geweest. Vanuit PEC Zwolle moet Bram van Polen zeker komen en vanuit mijn periode bij FC Utrecht verwacht ik misschien één of twee jongens."

Dochtertje

Hij hoopt dat zijn dochtertje Bo van twee jaar opnieuw mee het veld op mag lopen. "Ze is al na mijn laatste thuiswedstrijd voor de competitie en afgelopen zondag na de gewonnen play-offs op het veld geweest. De eerste keer vond ze dat erg spannend. Toen had ze ook niet geslapen ’s middags. De tweede keer was ze juist erg enthousiast. Vanmorgen luisterde ik naar een podcast. Daarin zat ook stadiongeluid. Daarop reageerde ze direct van ‘papa, voetbal, stadion’. Dat zijn leuke momenten."

Voor Brama is er een nieuwe fase in zijn leven aangebroken. "Het voelt nu nog als vakantie. Het besef moet nog komen. Waarschijnlijk gebeurt dat pas als de voorbereiding straks begint. Dan kan ik plotseling uitslapen of naar het water toe, haha. Maar ik ga ook absoluut onderdelen missen zoals de momenten in de kleedkamer." Een goed beeld over zijn toekomst heeft hij nog niet. "Met FC Twente heb ik om de tafel gezeten. We zijn het erover eens dat we iets voor elkaar kunnen betekenen. Maar wat? Dat weten we nog niet."

Kinderboek

"Mijn vrouw werkt (mede-eigenaresse van Bureau PI, waarbij hulp wordt geboden aan bedrijven en organisaties om hun maatschappelijke impact en omzet te vergroten, red.) en heeft in combinatie daarmee de afgelopen periode ook veel voor onze dochter moeten zorgen. Nu kan ik een aantal taken overnemen, haha." Daarnaast is Brama druk met Wout&Maud, het kinderboek dat hij afgelopen vrijdag samen met FC Twente-speelster Maud Roetgering heeft uitgebracht.

"Vanaf het moment van de presentatie in De Lutte zijn we daarmee druk. Diverse interviews. Zo zitten we vanavond (vrijdag, red.) aan tafel bij Op1.” Het maken van een kinderboek was een langgekoesterde wens van Brama. “Het zat al langer in mijn gedachten. Anderhalf jaar geleden liep ik thuis de trap af. Toen schoot me plotseling de titel Wout&Maud binnen. Het bekt lekker."

Karakters

"Ik kende maar één Maud", doelende op verdedigster Maud Roetgering van FC Twente. "Mijn vrouw Paulien kent Maud van de stichting waarvoor beiden werkten en benaderde haar. Misschien iets te vroeg, maar diezelfde week zaten we al om de tafel. Maud vond het ook leuk. Alleen kende zij hetzelfde probleem als ik. We zijn geen schrijvers. Ik werd getipt over Annemarie van der Eem die eerder kinderboeken heeft geschreven. Zij heeft de tekst uiteindelijk uitstekend op papier gezet met ons als karakters."

"In gesprekken kregen we veel vragen over onszelf toen we rond de elf, twaalf jaar oud waren. Later stuurden ze ons formulieren met vragen toe. Variërend van je lievelingseten, je gezinssituatie of hoe je reageert op bepaalde situaties in het leven. Daardoor kreeg ze een goed beeld van ons karakter en kon ze het verhaal invullen. Ik heb in het boek ook bijvoorbeeld drie broers, is pizza mijn lievelingseten en hebben de ouders van Maud een kledingzaak en heet haar hond Luna. Negentig procent van de karakters in het boek komt overeen met hoe wij toen waren."

Ook over de illustraties zijn ze erg tevreden. "Daarvoor verdient Lieve Merlijn van Eijden alle lof. Het was lastig om een goede illustrator te vinden, maar via een samenwerking met de AKI, de Kunstacademie in Enschede, is dat gelukt. Ze zat in haar vierde en laatste jaar en heeft eerst diverse karakters en stijlen getekend waaruit wij konden kiezen. Dat heeft ze echt super gedaan."

In het boek komen drie verhaallijnen aan bod. Drie maatschappelijke thema’s. "We willen duidelijk maken dat voetbal voor iedereen is. Ongeacht afkomst, leeftijd, nationaliteit of seksuele geaardheid. Dat laatste onderdeel is terug te lezen. We hebben vijfduizend boeken laten drukken en hopen dat het een succes wordt."

Meer informatie over het kinderboek van Brama en Roetgering is te vinden op www.woutenmaud.nl. Meer informatie over de afscheidswedstrijd van Wout Brama is te vinden op de website van FC Twente. Daarop is binnenkort ook de selectie te lezen van de uitgenodigde spelers.
Aanmelden
transfergeruchten Laatste: Ajax werkt hard aan terugkeer “Bertje” Traoré
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met… Éder?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.