Laatste nieuws
18.25VVOG en Van Polen zetten iedereen op het verkeerde been met heerlijke aankondiging
18.15'United schakelt door en vindt transfervrije opvolger voor Varane'
18.10Oud-Ajacied Babangida herstelt van ongeluk waarbij ook zoontje (1) omkwam: ‘God zal me kracht geven’
18.09La Liga-baas kondigt megatransfer Mbappé aan: 'Hij komt volgend seizoen'
18.09Nieuwe details over bizarre rel bij NAC: ‘Van Hooijdonk wast handen in onschuld’
18.05Real Madrid zet deur naar uitgang wagenwijd open voor Modric, die niet wil gaan
17.55KNVB houdt vast aan opvallende Nijhuis-aanstelling: 'We hebben alle vertrouwen'
17.55De Boer-broertjes zelfverzekerd over deelname Jachtseizoen: 'Wij zijn Ajax...'
17.46Farioli wordt in aanloop naar PSG-thuis gevraagd naar toekomst bij Ajax
17.42Brighton & Hove Albion greep in de zomer net naast Premier League-sensatie
17.26'Groot nieuws uit Spanje: Real Madrid neemt afscheid van Modric, die niet weg wil'
17.20Giroud verlaat Milaan en verhuist naar Los Angeles FC
17.20Farioli krijgt opnieuw ongewenste vragen over Ajax: 'Dit kan schadelijk zijn'
17.13LaLiga-president Javier Tebas bevestigt komst Kylian Mbappé naar Real Madrid
17.10Dwight Lodeweges terug bij Oranje voor spoedklus: ‘Had niet gedacht nog een tweede EK mee te maken op mijn leeftijd’
17.10VP-voetbalkantine: 'Dallinga verdient EK-oproep Oranje meer dan Weghorst'
16.56'Bayern hoorde vraagprijs van maar liefst honderd miljoen voor trainerstarget'
16.53Farioli wuift Ajax-vragen wederom weg tijdens persmoment
16.43Arsenal-fans komen met actie om City-spelers wakker houden, maar staan voor schut
16.41Een buitenlandse wedstrijd bijwonen? Koop je officiële tickets in de ticketshop!
16.40Verrassend: eerste EK-selectie wordt ruim drie weken voor deadline al bekend
16.38Arsenal-fans falen hopeloos in poging Manchester City-spelers wakker te houden
16.35VZ Kort: UEFA voert rigoureuze regel in om massaal geklaag tegen te gaan
16.22Exact een maand voor het EK verschijnt de eerste definitieve selectie
16.15'Ik denk dat er bij Ajax bepaalde personen op de verkeerde plek zitten'
16.07Hongarije geeft als eerste complete EK-selectie prijs, met oud-AZ'er Kerkez
16.07Perez schuift Oranje-kandidaat naar voren: 'Als je dit doet in de Eredivisie...'
15.50Veel tranen en 27.000 fans in San Mamés bij uitzwaaien Athletic-icoon
15.40Eerste EK-deelnemer maakt selectie precies een maand voor de start bekend
15.38Ajax nagenoeg akkoord met Farioli
15.35Bayern toont interesse in United-ster: 'Teamgenoten twijfelen over aanblijven'
15.30LIVE Premier League | Arsenal hoopt vurig op stunt van rivaal Tottenham Hotspur tegen Manchester City
15.25Fan uit Katwijk gaat na 604 duels voor het eerst naar Spurs met hoop op verlies: ‘Nee, ik gun Arsenal niks’
15.22'Nagelsmann neemt CL-finalist en middenvelder Bayern München niet mee naar EK'
15.10Arsenal-ultra's zetten zichzelf voor schut met vuurwerkshow bij hotel
Resultaten x
binnenland

OranjeLeeuwin Esmee Brugts staat voor WK-debuut: "Linksback voelt nu niet meer als raar"

Een onnavolgbare schaar, een kapactie naar buiten of naar binnen, een trucje om haar tegenstander in de luren te leggen. Esmee Brugts toont haar kwaliteiten als linksbuiten bij haar club PSV wekelijks. Bij Oranje doet ze dat sinds een halfjaar als linksback. Ook vanaf 20 juli op het WK in Australië en Nieuw-Zeeland. "Het gaat steeds beter, maar linksbuiten heeft mijn voorkeur."

05-07-2023 10:00 door Sander Berends

Het omschakelen en na een sprint op tijd terug zijn, het moment uitkiezen om het duel aan te gaan en de duels zelf. Voor Esmee Brugts betekenden het de belangrijkste onderdelen waaraan ze bij Oranje moest wennen op haar nieuwe positie. De positie die bondscoach Andries Jonker voor haar bedacht en in november deelde met de negentienjarige Heinenoordse. "Voor de twee oefeninterlands tegen Costa Rica en Denemarken. De bondscoach had daarbij de laatste WK-kwalificatie-interland tegen IJsland in het achterhoofd. Daarin hadden we veel balbezit en stonden we voortdurend hoog, maar we konden pas in de extra tijd tot scoren komen (Brugts maakte in de 90+3e minuut de 1-0, red.)."

Hulp

Op dat moment speelde Oranje va banque met drie centrale verdedigers en zogenaamde wingbacks die in de aanval als extra vleugelspitsen dienden. "Die speelwijze heeft hij doorgetrokken naar november", vervolgt Brugts. "Tegen Costa Rica (11 november, red.) stond ik linksback en scoorde ik (de 4-0 in de extra tijd van de eerste helft, red.). Jammer genoeg moest ik er in de rust vanwege een blessure uit. Het systeem beviel de bondscoach goed. Die week ben ik op de trainingen goed voorbereid en ik word nog steeds geholpen. Janneke (Bijl, assistent-bondscoach, red.) is speciaal aangewezen om de twee aanvalsters die zijn omgeturnd tot wingback (Victoria Pelova speelt nu rechtsback, red.) te begeleiden. Ze grijpt in tijdens een training en geeft na afloop telkens haar reactie en tips. Zegt wat er beter kan."

Brugts is blij met de aangeboden hulp. "In mijn carrière heb ik tot dusver overal voorin gespeeld. Overal op het middenveld. Maar achterin nog niet. Een heel andere rol dan bij mijn club. Bij PSV speelde ik het afgelopen seizoen enkel voorin. Ik kom op het veld nieuwe dingen tegen. Het gaat de goede kant op. Ik heb er nu bij Oranje drie wedstrijden gespeeld. Linksback voelt nu niet meer als raar. De komende weken zal dat gevoel nog vertrouwder worden."

Voorbeeld

Ze kijkt het laatste halfjaar vaak naar de handelswijze van linksbacks op de televisie. "De meeste teams in Nederland spelen 4-3-3. Dat vergt andere taken voor een linksback dan in 3-5-2. Ik kan niet alles zomaar overnemen. Wie ik een goede linksback vind? Vorig jaar speelden we op het Tournoi de France in Le Havre tegen Frankrijk (22 februari 2022, red.). Ik speelde die wedstrijd niet, maar vond hun linksback (Sakina Karchaoui van Paris Saint-Germain, red.) goed. Haar rol zou ik ook graag invullen. Hoog staan, druk op de bal houden."

De namen van de rechter vleugelaanvallers van WK-tegenstanders Portugal, de Verenigde Staten en Vietnam kent ze nog niet. "De wedstrijdbesprekingen moeten nog allemaal plaatsvinden. Daar is nog voldoende tijd voor." Na de uitzwaaiwedstrijd van afgelopen zondag tegen België in Kerkrade vliegen de OranjeLeeuwinnen vrijdag eerst naar Sydney om te wennen aan de omstandigheden. In de Australische metropool oefenen de OranjeLeeuwinnen op 16 juli tegen Zuid-Korea. "De reis (twintig uur, red.) is lang. Ik heb nog nooit zo lang in een vliegtuig gezeten. Hopelijk lukt het me om zo lang mogelijk te slapen. Anders ga ik maar een beetje films kijken."

Playlist

Ze vertelt met opzet de afgelopen tijd Netflix zoveel mogelijk te hebben gemeden. "Daardoor zijn er nieuwe series genoeg om te kijken, haha. Ook voor de hotelovernachtingen is dat prettig. We liggen alleen op een kamer. Voor de rustmomenten ideaal. Een film kijken zorgt voor ontspanning. Misschien dat ik het gamen ook weer oppak en muziek luisteren doe ik ook graag. Ik houd van van alles. De Playlist, die we met de speelsters hebben samengesteld en in de kleedkamer wordt gedraaid, is helemaal perfect. Engelbewaarder? Nee, die niet hoor. Dat is niet mijn muziek, haha."

Of ze straks nerveus zal zijn, weet ze niet. "Ik heb een EK gespeeld, maar een WK? Ik besef dat de hele wereld meekijkt. Ik vind het spannend hoe ik daar mee omga. Zo'n evenement is met niets te vergelijken." Heeft ze al gedroomd over het WK? "Natuurlijk droomt elke voetballer ervan om het WK te winnen. Ik ook, maar dat is natuurlijk heel lastig. Ik hoop dat we zo goed mogelijk presteren. Een doelstelling is nog niet concreet uitgesproken."

Lieke Martens

Op de linkerflank zal ze Lieke Martens voor zich hebben. "Als meisje was ze al mijn idool. Het voelde in het begin vreemd om met haar op het veld te staan. Nu wen je daar langzaam aan. Onze samenwerking is top. Allebei willen we de bal graag in de voet, maar ze geeft me ook absoluut vrijheid. Ook zegt ze nog steeds dat ik vaker op doel moet schieten. Daarin heeft ze helemaal gelijk, maar ik denk vaak dat er een andere speelster beter voor staat. Dat heeft ook met zelfvertrouwen te maken. Met het omgaan met druk."

Haar ouders Arie en Sandra en broer Valentijn, die in een vriendenteam bij VV Heinenoord speelt, reizen niet mee. "De reis en het verblijf zijn duur. Ze zullen voor de televisie zitten. 's Nachts de wekker zetten om me bijvoorbeeld tegen de Verenigde Staten (aftrap 3.00 uur, red.) in actie te zien. Natuurlijk zal ik ze dagelijks bellen." Ze woont sinds kort weer thuis in Heinenoord. Haar kamer in een Bed and Breakfast in Eindhoven heeft ze leeggeruimd. Een gevolg van haar besluit om haar aflopende contract bij PSV na drie succesvolle seizoenen niet te verlengen en op te zoek te gaan naar een nieuwe werkgever.

Uitgedaagd worden

"Ik wil daar geen haast achter zetten. Ik wil niet dat ik me hier tijdens het WK mee bezig moet houden. Ik wil de komende weken alles rustig op een rijtje zetten en dan de juiste keuze maken. De perfecte club vinden. Ik wil weer uitgedaagd worden. Elke dag weer. De Eredivisie is een fijne competitie, maar door in het buitenland te gaan voetballen kan ik mezelf meer ontwikkelen. Als voetbalster, maar ook als persoon. Wel als linksbuiten, dat blijft mijn favoriete positie. De Premier League is een prachtige competitie, de Bundesliga is ook leuk. Talen leren heb ik altijd leuk gevonden. Dit past perfect."

Ze spreekt vloeiend Engels, heeft op de havo in Oud-Beijerland succesvol eindexamen gedaan in Frans en volgde twee jaar Duitse les. "Daarin was ik altijd beter dan in exacte vakken. Na de havo pakte ik de opleiding Marketing op, die speciaal voor topsporters was opgezet. Daar ben ik na enkele maanden mee gestopt. Nu wil ik me graag verder ontwikkelen op talengebied en in de toekomst weer een opleiding oppakken. Welke weet ik nog niet."

Verjaardag

Dat zijn zorgen voor later. Tijdens het WK viert ze haar twintigste verjaardag. "Als iemand jarig is bij het nationale elftal wordt er natuurlijk gezongen voor degene. En wordt er getrakteerd. Op taart, wel gezonde taart." Met slagroom? "Dat weet ik niet. Dat moet ik nog even bekijken, haha." Oranje heeft op dat moment twee van de drie groepswedstrijden achter de rug. "Hopelijk zorgt dat voor een extra goede stemming."

Oranje speelt op 23 juli de eerste WK-wedstrijd tegen Portugal. Op 27 juli en 1 augustus zijn de Verenigde Staten en Vietnam de tegenstanders. Nederland speelt alle groepswedstrijden in Nieuw-Zeeland. De eerste en derde in Dunedin, de tweede in Wellington.




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <