Laatste nieuws
07.25Van Persie onder indruk van eigen ‘Kanté’: ‘Waren het snel eens dat dit een topper is’
07.15Willem ll voelt druk: 'Als je het dit jaar niet redt, is de klap extra groot'
07.10'United is nog niet klaar op de markt, willen ons nog in alle linies versterken'
06.58Dit is het eerste doelpunt van Liverpool onder manager Arne Slot
03.35Van Persie onder indruk van eigen ‘Kanté’: ‘Waren het snel eens dat dit een topper is’
00.10Volgende mutatie in staf Manchester United: Erik ten Hag verwelkomt nóg een nieuwe naam

Gisteren

23.54Praat mee op VP: Liverpool - Betis Sevilla
23.50Transfers Eredivisie 2024/25: Liam van Gelderen vindt nieuwe club
23.41Bondscoach Olympische Spelen weggestuurd wegens dronespionageschandaal
23.40Ten Hag: 'Ik wil dat de selectie zo sterk mogelijk is'
23.40Mooi: Heerenveen-vrienden Vlap, Van Bergen en Lammers vieren weerzien bij Twente
23.30'Griezmann-droom wordt mogelijk realiteit: Atlético dreigt aanvaller te verliezen'
23.25Vitesse richt zich tot licentiecommissie: 'Anders wordt het een lastig verhaal'
23.10Van Bergen en Vlap breken in bij contractondertekening Lammers
22.52Pflücke (ex-Roda) bezorgt kampioen Brugge teleurstellende seizoenstart in België
22.50'NAC heeft er concurrent bij: ook Engelse club wil Feyenoorder huren'
22.40Volop belangstelling voor spelers van Feyenoord: ‘We zitten niet in de situatie dat we móéten verkopen’
22.39Oud-speler Roda bezorgt Club valse start van Belgische competitie
22.21Ten Hag-staf verder aangevuld: Manchester United pikt specialist op in Noorwegen
22.10Ederson slaat terug vanwege 'vertrekwens': 'Het verhaal klopt niet'
22.05'Man United spreekt met zaakwaarnemer Mazraoui, back wil naar Old Trafford'
22.02Voorzichtig aan Ajax gelinkte Christian Eriksen bespreekt toekomst bij Manchester United
21.55ADO Den Haag zegt last te hebben van artikel en legt Omroep West boycot op
21.50ADO staat Omroep West niet meer te woord, regionale omroep spreekt van 'boycot'
21.50ADO Den Haag staat Omroep West voorlopig niet te woord na artikel
21.35NAC-trainer Hoefkens bedolven onder complimenten: 'Super duidelijk, een goed mens'
21.35Oefenduels Eredivisie: PEC Zwolle met grote overtuiging langs De Graafschap
21.33Dieperink opnieuw aangsteld op de Spelen, blessure Ansu Fati
21.30LIVE TRANSFERS: Fulham pikt oude bekende op bij Spurs, Huijsen-afscheid bij Juve
21.30Oefenduels Eredivisie: PEC Zwolle met grote overtuiging langs De Graafschap
21.26SC Heerenveen dendert door en sloopt LaLiga-tegenstander Rayo Vallecano met liefst 5-0
21.15De Eredivisie oefent: overzicht van trainingskampen, oefenduels en uitslagen
21.14Fabrizio Romano onthult welke ploeg de beste papieren heeft om Xavi Simons in te lijven
21.12'Financiële afdeling PSV juicht na Lammers-transfer, ook Willem ll profiteert'
21.09FC Twente hengelt spits Lammers binnen van Rangers
Resultaten x
binnenland

Alle 'laatste klussen' van Dick Advocaat

"Ik wil het wat rustiger aan gaan doen", is de letterlijke tekst van Dick Advocaat in 2010 tijdens een interview met Barbara Barend. Hij kondigde toendertijd zijn pensioen als clubcoach aan en AZ zou zijn laatste club zijn. Dertien jaar later en vijftien clubs verder kunnen we wel tot de conclusie komen dat dit een beetje mislukt is. En hij is nog niet klaar, want er lijkt zelfs weer een nieuwe uitdaging aan te komen voor de 75-jarige oefenmeester. Hoogste tijd voor een overzichtje van alle keren dat Advocaat zijn pensioen aankondigde, maar toch nog 'één laatste' uitdaging aanging. 

15-09-2023 14:50 door Michel Prevoo

2010 

Advocaat was er wel klaar mee. Hij was immers al 62 jaar en had geen zin meer in al die drukte bij een club. Bondscoach van een land, dat leek 'm nog wel wat. Datzelfde jaar nog werd hij aangesteld als trainer van Rusland. Het was tijdens een succesvolle periode van de Russen, want in 2012 stond het land dertiende op de FIFA-wereldranglijst, achter Italië. Succes werd er op het Europees Kampioenschap niet behaald, want Advocaat en zijn mannen werden derde in de poule met Tsjechië, Griekenland en Polen. Advocaat vertrok bij de Russische nationale ploeg, maar hoefde niet lang werkloos te zijn. In Eindhoven was Fred Rutten ontslagen en had Phillip Cocu het als interim-trainer overgenomen. Cocu gaf het stokje over aan Advocaat, die PSV er weer bovenop wilde helpen. 

 

2013

Met PSV behaalde Advocaat de bekerfinale."Mooi om af te sluiten", zei hij voorafgaand aan de wedstrijd. Helaas voor de Hagenees ging de beker naar AZ en kon hij zijn "laatste klus in Nederland" niet afsluiten met een prijs. En je weet wat ze zeggen: "If you can't beat them, join them", en dat is precies wat hij deed. Amper drie jaar na zijn vertrek uit Alkmaar, keerde hij terug. Hij behaalde onder andere de kwartfinales van de Europa League, waar SL Benfica over twee wedstrijden te sterk was. Ook bereikte hij de halve finale van de KNVB beker, waar het uitgeschakeld werd door Ajax. Aan het einde van het seizoen keek Advocaat toch weer uit naar een buitenlands avontuur en liet hij Alkmaar achter zich. Zijn nieuwe team was het nationale elftal van Servië. Dit huwelijk duurde slechts drie maanden, want Advocaat stapte op toen duidelijk werd dat plaatsing voor het EK in 2016 een lastig verhaal werd. 

 

2015

In zijn rijke trainersloopbaan trainde hij veel clubs in verschillende landen, maar Engeland stond nog niet op zijn CV. Totdat Sunderland de komst van Advocaat wereldkundig maakte. Het duurde niet lang voordat Advocaat op handen gedragen werd, want de 'Black Cats' wonnen de strijd tegen degradatie. Dat vond de toen 68-jarige coach eigenlijk wel een mooi moment om (nu écht) afscheid te nemen van het clubvoetbal. Advocaat is een emotionele man en bleek beïnvloedbaar. De fans en het bestuur van Sunderland wilden Advocaat nog niet kwijt en de trainer liet zich toch overhalen voor een extra jaar in het Stadium of Light. Na acht wedstrijden in het nieuwe Premier League seizoen stond Sunderland op een teleurstellende negentiende plek, waarna Advocaat besloot om toch de deur achter zich dicht te trekken. 

Advocaat kon dan nu eindelijk van zijn welverdiende pensioen gaan genieten...ohnee, toch niet! Bij Feyenoord had hoofdcoach Giovanni van Bronckhorst en zijn technische staf wat behoefte aan advies van een ervaren voetbalman en wie stond er vooraan in de rij bij De Kuip om die taak op zich te nemen? Je raadt t al: Advocaat. Lang duurde die periode niet, want Danny Blind had als bondscoach van het Nederlands elftal nog een assistent nodig. Die functie zag de Hagenees ook wel zitten, en zo sloot hij zich aan bij ons land. Laten we zeggen dat dit niet de beste periode van het Nederlands elftal was, aangezien we ons niet kwalificeerden voor het EK 2016.

De kleine generaal had het dus alweer snel gezien en vertrok naar Turkije, waar hij met Fenerbahçe een nieuwe topclub aan zijn trainersloopbaan toevoegde. Een succes werd het echter niet. Ondanks dat de Turken nog een jaar met Advocaat door wilden, vertrok hij opnieuw. Advocaat verraste met een terugkeer bij het Nederlands elftal, maar dit keer als hoofdcoach. Helaas liep dit weer uit op een teleurstelling, want Nederland kwalificeerde zich niet voor het WK 2018. Toen dit duidelijk was, kondigde hij zijn vertrek aan.

 

2018

Als je dacht dat je Advocaat nooit meer in Nederland zou zien, had je het goed mis. Hij werd namelijk coach van Sparta, dat het moeilijk had in de Eredivisie. De Haagse oefenmeester moest ervoor zorgen dat de Spartanen op het hoogste niveau bleven. Advocaat moest Sparta aan lijfsbehoud helpen, door de Play-Offs te overleven. FC Dordrecht werd nog uitgeschakeld, maar het was FC Emmen dat Sparta naar de KKD bonjourde. Op een persconferentie gaf hij aan dat "normaal gesproken Sparta zijn laatste club was". Maar niks bleek minder waar, want FC Utrecht klopte aan.

 

2019

Met de club uit de Domstad wist Advocaat de Play-Offs voor Europees voetbal te behalen. Via de knock-outroute slaagde FC Utrecht erin om een Europees ticket te bemachtigen. Hij vond het "prachtig om bij deze club op deze manier te stoppen". Zichtbaar geëmotioneerd nam hij afscheid van Utrecht en het Nederlandse voetbal...totdat hij het volgende seizoen bij Feyenoord op de bank verscheen!

 

2020

"Feyenoord is mijn laatste club". Advocaat was stellig toen hem steeds maar gevraagd werd of er nog een nieuw hoofdstuk wordt toegevoegd aan zijn dossier. Na een iets wat teleurstellend seizoen in Rotterdam, rende hij na de laatste wedstrijd van het seizoen tegen FC Utrecht huilend het veld af onder luid applaus. Hij voelde zich "voor lul staan". Voor degenen die dachten dat Advocaat lekker met zijn beentjes omhoog in de tuin ging liggen, hadden het goed mis. Hij zat namelijk binnen no-time in het vliegtuig naar Irak, om te coachen bij het nationale elftal. Na een jaar keerde hij nog terug in Utrecht als adviseur bij trainer Henk Fraser. Kennelijk begon het toch weer te kriebelen bij de kleine generaal, want opeens dook hij op in Den Haag om met ADO te proberen terug te keren in de Eredivisie.

 

2023

Na één seizoen vond hij het mooi geweest en kroop hij terug in zijn trainerspensioensholletje. Maar of er nu écht een definitief einde is gekomen aan de loopbaan van Advocaat, is nog maar de vraag. In het programma Veronica Offside kwam naar boven dat er mogelijk 'een hele mooie klus' klaar lag voor de ervaren trainer. Het zou gaan om een land en vermoedelijk ligt Curaçao op poleposition. De gesprekken lopen nog, maar het zou er positief uit zien. We zijn erg benieuwd hoe hij het daar gaat doen (en wat zijn vólgende trainersklus wordt).

 

 




Aanmelden
transfergeruchten Laatste: "Ajax wil nog meer Champions League-ervaring binnenhalen met Sergi Roberto"
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met… James Rodríguez?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.