Laatste nieuws
17.25Kritiek Arne Slot in de wind geslagen: ‘Gevaarlijk om nu aan te passen’
17.25Spaanse media slaan alarm: 'Situatie Memphis bij Atlético onhoudbaar'
17.21Getafe helemaal klaar met kritiek: 'We zijn mensen met gevoelens'
17.12FC Groningen voegt ervaren oud-trainer toe aan de rvc
17.10Ongekende cijfers van Teun 'burgerwacht van Bentegodi' Koopmeiners tegen Hellas
17.09Verbeek over 'tenenkrommend' interview Steijn: 'Voelt zich in het nauw gedreven'
17.05VP-Voetbalkantine: 'De KNVB zou de maatregelen omtrent het staken van wedstrijden
17.05Ajax bevestigt: club in gesprek met oud-voorzitter Michael van Praag over positie in rvc
17.00Nieuw licht op zaak Sosa: invloed Steijn aankoopbeleid, signaal aan Salah-Eddine
16.57Vier spelers Paris Saint-Germain mogelijk geschorst na beledigende liederen
16.45Furieus Getafe is er hélemaal klaar mee: ‘We zijn mensen met gevoelens’
16.40Financieel geplaagd Barcelona boekt ruim 300 miljoen euro winst
16.38Frans Hoek over voormalig pupil: 'Nooit een keeper gezien van dat niveau'
16.25Ajax voert gesprekken met Van Praag en Van Wijk over positie in rvc
16.22‘Appje toont aan: Steijn vroeg tóch zelf aan Mislintat om late aankoop’
16.15Schorsing dreigt voor viertal PSG na beledigende liedjes jegens Marseille
16.05KNVB-directeur zegt 'langzaam grip te krijgen' op voetbalvandalisme
16.00KNVB: Regels rondom staken van wedstrijden worden niet aangepast
16.00Directeur betaald voetbal: 'Zie dat we een beetje vat krijgen op de problematiek'
16.00Wordt het zeven op een rij voor PSV thuis tegen FC Volendam?
15.53Een kans van 0,02 procent: Manchester United loot wéér thuis
15.53Een kans van 0.0002 procent: Manchester United loot wéér thuis
15.45'Kritiek op Van Praag-terugkeer bij Ajax, Eringa en Mislintat hoofdrolspelers'
15.33Michael van Praag keert als commissaris terug bij Ajax
15.26Volgende klap voor Juventus: aanklacht Ronaldo levert hoorzitting op
15.19Ajax bevestigt na 'berichten in de media': 'Er worden gesprekken gevoerd'
15.15Ajax in gesprek met Michael van Praag over plek in rvc
15.15Ajax in gesprek met Michael van Praag over plek in RvC
15.15Steijn moet vege lijf redden: loodzwaar programma Ajax biedt weinig houvast
15.08Prachtig: Suárez scoort met omhaal op kinderfeestje van zijn zoon
15.07'KNVB wil regels over staken van wedstrijden niet aanpassen'
15.05Van Praag-rentree toegejuicht: 'Beste wat Ajax overkomt, op ontslag Steijn na'
14.52Getafe woest op kritiek: 'Spelers, familie en vrienden lijden'
14.45Xavi kiest voor Rijkaard-aanpak met Yamal: 'Voetbal is niet alleen mét bal'
14.30Wordt Tottenham Hotspur - Liverpool weer zo'n waar doelpuntenfestijn?
Resultaten x
binnenland

Alle 'laatste klussen' van Dick Advocaat

"Ik wil het wat rustiger aan gaan doen", is de letterlijke tekst van Dick Advocaat in 2010 tijdens een interview met Barbara Barend. Hij kondigde toendertijd zijn pensioen als clubcoach aan en AZ zou zijn laatste club zijn. Dertien jaar later en vijftien clubs verder kunnen we wel tot de conclusie komen dat dit een beetje mislukt is. En hij is nog niet klaar, want er lijkt zelfs weer een nieuwe uitdaging aan te komen voor de 75-jarige oefenmeester. Hoogste tijd voor een overzichtje van alle keren dat Advocaat zijn pensioen aankondigde, maar toch nog 'één laatste' uitdaging aanging. 

15-09-2023 14:50 door Michel Prevoo

2010 

Advocaat was er wel klaar mee. Hij was immers al 62 jaar en had geen zin meer in al die drukte bij een club. Bondscoach van een land, dat leek 'm nog wel wat. Datzelfde jaar nog werd hij aangesteld als trainer van Rusland. Het was tijdens een succesvolle periode van de Russen, want in 2012 stond het land dertiende op de FIFA-wereldranglijst, achter Italië. Succes werd er op het Europees Kampioenschap niet behaald, want Advocaat en zijn mannen werden derde in de poule met Tsjechië, Griekenland en Polen. Advocaat vertrok bij de Russische nationale ploeg, maar hoefde niet lang werkloos te zijn. In Eindhoven was Fred Rutten ontslagen en had Phillip Cocu het als interim-trainer overgenomen. Cocu gaf het stokje over aan Advocaat, die PSV er weer bovenop wilde helpen. 

 

2013

Met PSV behaalde Advocaat de bekerfinale."Mooi om af te sluiten", zei hij voorafgaand aan de wedstrijd. Helaas voor de Hagenees ging de beker naar AZ en kon hij zijn "laatste klus in Nederland" niet afsluiten met een prijs. En je weet wat ze zeggen: "If you can't beat them, join them", en dat is precies wat hij deed. Amper drie jaar na zijn vertrek uit Alkmaar, keerde hij terug. Hij behaalde onder andere de kwartfinales van de Europa League, waar SL Benfica over twee wedstrijden te sterk was. Ook bereikte hij de halve finale van de KNVB beker, waar het uitgeschakeld werd door Ajax. Aan het einde van het seizoen keek Advocaat toch weer uit naar een buitenlands avontuur en liet hij Alkmaar achter zich. Zijn nieuwe team was het nationale elftal van Servië. Dit huwelijk duurde slechts drie maanden, want Advocaat stapte op toen duidelijk werd dat plaatsing voor het EK in 2016 een lastig verhaal werd. 

 

2015

In zijn rijke trainersloopbaan trainde hij veel clubs in verschillende landen, maar Engeland stond nog niet op zijn CV. Totdat Sunderland de komst van Advocaat wereldkundig maakte. Het duurde niet lang voordat Advocaat op handen gedragen werd, want de 'Black Cats' wonnen de strijd tegen degradatie. Dat vond de toen 68-jarige coach eigenlijk wel een mooi moment om (nu écht) afscheid te nemen van het clubvoetbal. Advocaat is een emotionele man en bleek beïnvloedbaar. De fans en het bestuur van Sunderland wilden Advocaat nog niet kwijt en de trainer liet zich toch overhalen voor een extra jaar in het Stadium of Light. Na acht wedstrijden in het nieuwe Premier League seizoen stond Sunderland op een teleurstellende negentiende plek, waarna Advocaat besloot om toch de deur achter zich dicht te trekken. 

Advocaat kon dan nu eindelijk van zijn welverdiende pensioen gaan genieten...ohnee, toch niet! Bij Feyenoord had hoofdcoach Giovanni van Bronckhorst en zijn technische staf wat behoefte aan advies van een ervaren voetbalman en wie stond er vooraan in de rij bij De Kuip om die taak op zich te nemen? Je raadt t al: Advocaat. Lang duurde die periode niet, want Danny Blind had als bondscoach van het Nederlands elftal nog een assistent nodig. Die functie zag de Hagenees ook wel zitten, en zo sloot hij zich aan bij ons land. Laten we zeggen dat dit niet de beste periode van het Nederlands elftal was, aangezien we ons niet kwalificeerden voor het EK 2016.

De kleine generaal had het dus alweer snel gezien en vertrok naar Turkije, waar hij met Fenerbahçe een nieuwe topclub aan zijn trainersloopbaan toevoegde. Een succes werd het echter niet. Ondanks dat de Turken nog een jaar met Advocaat door wilden, vertrok hij opnieuw. Advocaat verraste met een terugkeer bij het Nederlands elftal, maar dit keer als hoofdcoach. Helaas liep dit weer uit op een teleurstelling, want Nederland kwalificeerde zich niet voor het WK 2018. Toen dit duidelijk was, kondigde hij zijn vertrek aan.

 

2018

Als je dacht dat je Advocaat nooit meer in Nederland zou zien, had je het goed mis. Hij werd namelijk coach van Sparta, dat het moeilijk had in de Eredivisie. De Haagse oefenmeester moest ervoor zorgen dat de Spartanen op het hoogste niveau bleven. Advocaat moest Sparta aan lijfsbehoud helpen, door de Play-Offs te overleven. FC Dordrecht werd nog uitgeschakeld, maar het was FC Emmen dat Sparta naar de KKD bonjourde. Op een persconferentie gaf hij aan dat "normaal gesproken Sparta zijn laatste club was". Maar niks bleek minder waar, want FC Utrecht klopte aan.

 

2019

Met de club uit de Domstad wist Advocaat de Play-Offs voor Europees voetbal te behalen. Via de knock-outroute slaagde FC Utrecht erin om een Europees ticket te bemachtigen. Hij vond het "prachtig om bij deze club op deze manier te stoppen". Zichtbaar geëmotioneerd nam hij afscheid van Utrecht en het Nederlandse voetbal...totdat hij het volgende seizoen bij Feyenoord op de bank verscheen!

 

2020

"Feyenoord is mijn laatste club". Advocaat was stellig toen hem steeds maar gevraagd werd of er nog een nieuw hoofdstuk wordt toegevoegd aan zijn dossier. Na een iets wat teleurstellend seizoen in Rotterdam, rende hij na de laatste wedstrijd van het seizoen tegen FC Utrecht huilend het veld af onder luid applaus. Hij voelde zich "voor lul staan". Voor degenen die dachten dat Advocaat lekker met zijn beentjes omhoog in de tuin ging liggen, hadden het goed mis. Hij zat namelijk binnen no-time in het vliegtuig naar Irak, om te coachen bij het nationale elftal. Na een jaar keerde hij nog terug in Utrecht als adviseur bij trainer Henk Fraser. Kennelijk begon het toch weer te kriebelen bij de kleine generaal, want opeens dook hij op in Den Haag om met ADO te proberen terug te keren in de Eredivisie.

 

2023

Na één seizoen vond hij het mooi geweest en kroop hij terug in zijn trainerspensioensholletje. Maar of er nu écht een definitief einde is gekomen aan de loopbaan van Advocaat, is nog maar de vraag. In het programma Veronica Offside kwam naar boven dat er mogelijk 'een hele mooie klus' klaar lag voor de ervaren trainer. Het zou gaan om een land en vermoedelijk ligt Curaçao op poleposition. De gesprekken lopen nog, maar het zou er positief uit zien. We zijn erg benieuwd hoe hij het daar gaat doen (en wat zijn vólgende trainersklus wordt).

 

 
Aanmelden
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
jukebox Laatste: De Jukebox: Michael Chacón (FC Emmen)
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <