Laatste nieuws
01.05Dit is de route die Oranje Leeuwinnen moet voeren naar Olympische Spelen in Parijs
00.45Damaris Egurrola na heldenrol bij Oranje Leeuwinnen: ‘Met overal kramp rende ik naar voren’
00.30Oranje na bloedstollende ontknoping naar finaleronde Nations League
00.20Redder van Oranje Egurrola: 'Dit is waarom ik voetbal en van mijn team houd'
00.05Griekse scheidsrechters staken uit protest tegen supportersgeweld

Gisteren

23.55Spaans bekersucces voor Schreuder: droomloting komt dichterbij
23.55Engeland wint ruim van Schotland maar komt doelpunt tekort en loopt Spelen mis
23.53Uitzinnige Arteta: 'Ze staan allemaal te springen'
23.51Volgende bizarre ontknoping: Mönchengladbach maakt winnende goal in minuut 120
23.50Koploper Arsenal wint ternauwernood bij laagvlieger Luton Town: 4-3
23.45Fantastische beelden: Tilburg ontploft na late goal van Oranjeleeuwin Egurrola
23.35Rechtszaak El Ghazi schept mogelijk precedent: ‘Principieel en geruchtmakend’
23.30Arsenal kruipt in laatste seconden door oog van de naald tegen pechvogel Luton
23.30LIVE: Arsenal wint van Luton in bizar duel (gesloten)
23.27Recordaankoop Declan Rice helpt Arsenal in extra tijd van spektakelstuk aan zege op Luton
23.18Euforische Jonker over de blessuretijd: 'We zaten op de schommel'
23.17Rice redt Arsenal in geweldig spektakelstuk bij Luton
23.15Declan Rice brengt Arsenal met rake kopbal diep in blessuretijd in extase
23.14VI Live: Arsenal slaat in de 97ste (!) minuut toe bij promovendus
23.12Marciano Vink haalt na thriller uit op X: ‘Vreselijk slechte commentator'
23.10Damaris treedt in de voetsporen van Sylvia Smit
23.10Oranje Leeuwinnen houden olympische droom levend na krankzinnig slot met twee goals in blessuretijd
23.00Feestje Engeland eindigt in tranen: Sarina Wiegman en co hebben aan monsterscore niet genoeg
22.57Damaris beslist thriller in Tilburg: 'Dit is waarom ik voetbal speel'
22.55VI Live: Arsenal moet in slotfase aan de bak op bezoek bij promovendus
22.43Oranjevrouwen ontlopen met Houdini-act doemscenario en gaan door in Nations League
22.43Ongekende voetbalavond: Oranje houdt hoop op Spelen na ongelofelijke apotheose
22.41Oranjevrouwen blijven kans maken op Spelen na zinderend slot tegen België
22.40Heerlijk avondje voor Oranje: Spelen nog mogelijk na krankzinnig slot
22.37VI Live: Arsenal moet nog aan de bak op bezoek bij Promovendus
22.37VI Live: Damaris doet het wéér! Oranje gaat alsnog naar de Final Four
22.33VI Live: Damaris zorgt in blessuretijd voor de 3-0 van Nederland
22.17VI Live: Nederland met Miedema begonnen aan alles of niets-poging
22.10'Feyenoord deelt volgende beloning uit: topspeler dichtbij contractverlenging'
22.10Een paar minuten tegen RKC? Ajax is er niet gerust op: ‘Zij hebben niks te verliezen en wij alles’
Resultaten x
binnenland

Voetbalscout Menno Kostelijk voltooit 'als dank' unieke fietsmarathon voor Piet de Visser Foundation

Woensdagmiddag om 13.15 uur bereikte hij Stadion Galgenwaard van FC Utrecht. Daarmee was de marathon van Menno Kostelijk volbracht. De Utrechter, eigenaar van een bedrijf dat voetbalscouts opleidt, fietste de voorgaande tien dagen naar de stadions van de achttien Eredivisieclubs. Met het doel geld op te halen voor de Piet de Visser Foundation. Een actie die nog tot het einde van de maand loopt. "Door Piet ben ik het vak van voetbalscout ingerold. Ik vind het mooi om op deze wijze iets voor hem terug te doen."

22-09-2023 10:00 door Sander Berends

De volledige tocht leek goed te gaan. "De eerste acht dagen waren de weersomstandigheden uitstekend. Het zonnetje scheen, er was nauwelijks wind en een lekke band heb ik gelukkig de hele reis niet meegemaakt. Evenals een andere vorm van materiaalpech. Ik liep zelfs telkens voor op schema. Maar dinsdag kwam alle ellende samen. Mijn meest verschrikkelijke dag. 's Morgens was ik al vroeg in Waalwijk. Na een bezoek aan RKC wilde ik door naar Rotterdam. Een rit met alleen maar wind tegen. Ik fietste over een dijk, maar kwam nauwelijks vooruit. Mijn benen waren vermoeid. Bij Feyenoord kwam ik helaas daarna het stadion niet in, omdat ze die avond tegen Celtic speelden. Dat mocht vanwege UEFA-regels niet."

Slaapplaats

Na een aansluitend bezoek aan Excelsior en Sparta Rotterdam lukte het hem niet om een slaapplek te vinden. "Ik heb heel veel gebeld, maar alles zat vol. Telkens fietste ik een stukje verder. Ik kwam zelfs in tijdsnood, omdat het zou gaan regenen en ik nog boodschappen wilde doen. Via de site Vriendenopdefiets.nl vond ik uiteindelijk op het nippertje een slaapplaats. Ik heb regelmatig gebruik gemaakt van de site waarop particulieren hun zolderkamer, logeerkamer of tuinhuis voor 25 euro voor een nacht verhuren plus ontbijt."

"Tot mijn eigen verrassing werd ik haast bij alle clubs erg gastvrij ontvangen. Terwijl ik onaangekondigd langskwam. Bij PSV, Heracles Almelo, maar ook bij Go Ahead Eagles waren de mensen erg behulpzaam. Net als bij RKC Waalwijk, FC Volendam en alle andere clubs." Vier van de achttien voetbalstadions kwam Kostelijk niet binnen met zijn fiets. "Buiten Feyenoord ook niet bij Ajax. Ik had dat eventueel eerder moeten laten weten, maar kreeg als dank een sjaaltje mee. Bij sc Heerenveen heb ik gelukkig wel een kop thee gedronken met de manager van de academie. Bij NEC stond ik op zondag voor een gesloten ingang."

"Qua rit was de weg naar Heerenveen ook minder prettig door de harde wind tegen. Maar toen waren mijn benen nog beter en kon ik genieten van de mooie omgeving. Naast Rotterdam bleek ook Sittard een uitdaging voor een slaapplaats. Ik belde ook daar iedereen, maar het lukte niet. Het was al een latertje en ik had al 118 kilometer afgelegd. Uiteindelijk heb ik een nachtje in het Fletcher Hotel moeten boeken. Sliep ik onder de Fernando Ricksen Tribune."

Vermoeide benen

Uiteindelijk legde hij 936 kilometer af. "Ik heb aardig vermoeide benen. Dat zal de komende dagen nog wel even blijven, maar het valt reuze mee met de spierpijn. Ik heb de rit sneller volbracht dan ik had ingecalculeerd. Ik rekende er vooraf op dat ik tachtig kilometer per dag zou afleggen, maar mijn gemiddelde lag rond de honderd."

Afgelopen zomer ontstond het idee bij Kostelijk, die als scout talenten opspoorde voor De Graafschap, Levante, PSV en Almere City. "Fietsen is een nieuwe hobby nadat ik de fiets van mijn moeder kreeg. Ik ben iemand die van uitdagingen houdt en sprak Piet de Visser vorige maand. Ik bel hem regelmatig even om te vragen hoe het gaat. Helaas ging het de laatste tijd iets minder goed. Door Piet ben ik voetbalscout geworden. Hij was vroeger mijn idool. Ik wilde graag iets terugdoen voor hem en kwam met het idee voor deze actie. Tijdens mijn rit van Eindhoven naar Waalwijk ben ik nog even bij Piet in Oisterwijk langs geweest en heb ik nog een kop thee gedronken."

Academie

Het geld, dat via website geef.nl (klik op deze link voor een donatie) is ingezameld, gaat naar de Piet de Visser Foundation. De voormalige oefenmeester helpt kansarme kinderen in Ghana via een eigen voetbalacademie. Geleid door Godfried Attram, een oud-(jeugd)speler van PSV die door De Visser in Ghana is ontdekt. Talenten kunnen er slapen en eten. Op de Attram de Visser academie krijgen kinderen onderwijs en natuurlijk voetbaltraining. "Er wordt nu gespaard om een eigen voetbalveldje bij het gebouw neer te kunnen leggen. Tot nu toe huurt de academie velden van andere partijen."

Na het einde van de actie, die op 1 oktober afloopt, wil Kostelijk een symbolische cheque overhandigen aan De Visser. "Ik ben idool van Piet vanaf het moment dat hij bij PSV de buitenlandse spelers binnenhaalde, die vooraf nauwelijks bekend waren en uitgroeiden tot sterren. Denk aan Alex, Gomes en Jefferson Farfán. Door hem ben ik ook voetbalscout geworden. Sinds juni ben ik met mijn onderneming Number 12 zelf fulltime aan de slag om voetbalscouts op te leiden. Een officiële opleiding vanuit de KNVB bestaat er in Nederland niet. Met de onderneming hebben we inmiddels scouts opgeleid die nu bij verschillende betaald voetbalorganisaties zitten."

Levante

Kostelijk scoutte spelers voor De Graafschap, PSV en Almere City. "Bij PSV waren mijn werkzaamheden bijvoorbeeld gericht op de regio Utrecht voor de Onder 13 tot en met Onder 17. Volgde ik de vijf grootste clubs in de regio. Bij De Graafschap de scouting tot en met 12 jaar." Ook speurde hij vijf maanden in Zuid-Spanje de velden af voor UD Levante. "Mijn afstudeerstage (opleiding Sportkunde aan de HAN in Nijmegen, red.) wilde ik per se in het buitenland doen. Ik schreef ontzettend veel clubs aan en zo kwam ik in contact met een man die op de afdeling Marketing van Levante werkte. Met het hoofd opleidingen bezocht ik ontzettend veel wedstrijden en zochten we naar talenten voor de gehele jeugd."

In zijn hoofd spelen alweer nieuwe uitdagingen om geld in te zamelen. "Ik hoorde al dat ik volgend jaar de twintig clubs in de Keuken Kampioen Divisie moet bezoeken. Of de clubs in de hoogste divisie van België. Of ik het ga doen? Dat weet ik niet. Net zoals ik nog niet heb nagedacht over de vraag of dat voor een goed doel zal zijn, mocht ik opnieuw een tocht gaan maken. Mocht dat wel gebeuren, dacht ik aan de clubs waarvoor Piet de Visser heeft gewerkt. Elf clubs in Nederland en een in België (RWDM, red.). Dat lijkt me een prachtige uitdaging. Dat verdient Piet!"

Om de actie van Menno Kostelijk financieel te ondersteunen, kun je via iDeal geld overmaken via Geef.nl. Via deze link is de informatie direct te vinden. Wil je rechtstreeks aan de Foundation doneren? Dat kan ook! De Piet de Visser Foundation heeft de status van Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). En doneren kan op: NL94 ABNA 0575 163 763 ten name van "Piet de Visser Foundation".
Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Deroy Duarte (Fortuna Sittard)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <