De volledige tocht leek goed te gaan. "De eerste acht dagen waren de weersomstandigheden uitstekend. Het zonnetje scheen, er was nauwelijks wind en een lekke band heb ik gelukkig de hele reis niet meegemaakt. Evenals een andere vorm van materiaalpech. Ik liep zelfs telkens voor op schema. Maar dinsdag kwam alle ellende samen. Mijn meest verschrikkelijke dag. 's Morgens was ik al vroeg in Waalwijk. Na een bezoek aan RKC wilde ik door naar Rotterdam. Een rit met alleen maar wind tegen. Ik fietste over een dijk, maar kwam nauwelijks vooruit. Mijn benen waren vermoeid. Bij Feyenoord kwam ik helaas daarna het stadion niet in, omdat ze die avond tegen Celtic speelden. Dat mocht vanwege UEFA-regels niet."
Slaapplaats
Na een aansluitend bezoek aan Excelsior en Sparta Rotterdam lukte het hem niet om een slaapplek te vinden. "Ik heb heel veel gebeld, maar alles zat vol. Telkens fietste ik een stukje verder. Ik kwam zelfs in tijdsnood, omdat het zou gaan regenen en ik nog boodschappen wilde doen. Via de site Vriendenopdefiets.nl vond ik uiteindelijk op het nippertje een slaapplaats. Ik heb regelmatig gebruik gemaakt van de site waarop particulieren hun zolderkamer, logeerkamer of tuinhuis voor 25 euro voor een nacht verhuren plus ontbijt."
"Tot mijn eigen verrassing werd ik haast bij alle clubs erg gastvrij ontvangen. Terwijl ik onaangekondigd langskwam. Bij PSV, Heracles Almelo, maar ook bij Go Ahead Eagles waren de mensen erg behulpzaam. Net als bij RKC Waalwijk, FC Volendam en alle andere clubs." Vier van de achttien voetbalstadions kwam Kostelijk niet binnen met zijn fiets. "Buiten Feyenoord ook niet bij Ajax. Ik had dat eventueel eerder moeten laten weten, maar kreeg als dank een sjaaltje mee. Bij sc Heerenveen heb ik gelukkig wel een kop thee gedronken met de manager van de academie. Bij NEC stond ik op zondag voor een gesloten ingang."
"Qua rit was de weg naar Heerenveen ook minder prettig door de harde wind tegen. Maar toen waren mijn benen nog beter en kon ik genieten van de mooie omgeving. Naast Rotterdam bleek ook Sittard een uitdaging voor een slaapplaats. Ik belde ook daar iedereen, maar het lukte niet. Het was al een latertje en ik had al 118 kilometer afgelegd. Uiteindelijk heb ik een nachtje in het Fletcher Hotel moeten boeken. Sliep ik onder de Fernando Ricksen Tribune."
Vermoeide benen
Uiteindelijk legde hij 936 kilometer af. "Ik heb aardig vermoeide benen. Dat zal de komende dagen nog wel even blijven, maar het valt reuze mee met de spierpijn. Ik heb de rit sneller volbracht dan ik had ingecalculeerd. Ik rekende er vooraf op dat ik tachtig kilometer per dag zou afleggen, maar mijn gemiddelde lag rond de honderd."
Afgelopen zomer ontstond het idee bij Kostelijk, die als scout talenten opspoorde voor De Graafschap, Levante, PSV en Almere City. "Fietsen is een nieuwe hobby nadat ik de fiets van mijn moeder kreeg. Ik ben iemand die van uitdagingen houdt en sprak Piet de Visser vorige maand. Ik bel hem regelmatig even om te vragen hoe het gaat. Helaas ging het de laatste tijd iets minder goed. Door Piet ben ik voetbalscout geworden. Hij was vroeger mijn idool. Ik wilde graag iets terugdoen voor hem en kwam met het idee voor deze actie. Tijdens mijn rit van Eindhoven naar Waalwijk ben ik nog even bij Piet in Oisterwijk langs geweest en heb ik nog een kop thee gedronken."
Academie
Het geld, dat via website geef.nl (klik op deze link voor een donatie) is ingezameld, gaat naar de Piet de Visser Foundation. De voormalige oefenmeester helpt kansarme kinderen in Ghana via een eigen voetbalacademie. Geleid door Godfried Attram, een oud-(jeugd)speler van PSV die door De Visser in Ghana is ontdekt. Talenten kunnen er slapen en eten. Op de Attram de Visser academie krijgen kinderen onderwijs en natuurlijk voetbaltraining. "Er wordt nu gespaard om een eigen voetbalveldje bij het gebouw neer te kunnen leggen. Tot nu toe huurt de academie velden van andere partijen."
Na het einde van de actie, die op 1 oktober afloopt, wil Kostelijk een symbolische cheque overhandigen aan De Visser. "Ik ben idool van Piet vanaf het moment dat hij bij PSV de buitenlandse spelers binnenhaalde, die vooraf nauwelijks bekend waren en uitgroeiden tot sterren. Denk aan Alex, Gomes en Jefferson Farfán. Door hem ben ik ook voetbalscout geworden. Sinds juni ben ik met mijn onderneming Number 12 zelf fulltime aan de slag om voetbalscouts op te leiden. Een officiële opleiding vanuit de KNVB bestaat er in Nederland niet. Met de onderneming hebben we inmiddels scouts opgeleid die nu bij verschillende betaald voetbalorganisaties zitten."
Levante
Kostelijk scoutte spelers voor De Graafschap, PSV en Almere City. "Bij PSV waren mijn werkzaamheden bijvoorbeeld gericht op de regio Utrecht voor de Onder 13 tot en met Onder 17. Volgde ik de vijf grootste clubs in de regio. Bij De Graafschap de scouting tot en met 12 jaar." Ook speurde hij vijf maanden in Zuid-Spanje de velden af voor UD Levante. "Mijn afstudeerstage (opleiding Sportkunde aan de HAN in Nijmegen, red.) wilde ik per se in het buitenland doen. Ik schreef ontzettend veel clubs aan en zo kwam ik in contact met een man die op de afdeling Marketing van Levante werkte. Met het hoofd opleidingen bezocht ik ontzettend veel wedstrijden en zochten we naar talenten voor de gehele jeugd."
In zijn hoofd spelen alweer nieuwe uitdagingen om geld in te zamelen. "Ik hoorde al dat ik volgend jaar de twintig clubs in de Keuken Kampioen Divisie moet bezoeken. Of de clubs in de hoogste divisie van België. Of ik het ga doen? Dat weet ik niet. Net zoals ik nog niet heb nagedacht over de vraag of dat voor een goed doel zal zijn, mocht ik opnieuw een tocht gaan maken. Mocht dat wel gebeuren, dacht ik aan de clubs waarvoor Piet de Visser heeft gewerkt. Elf clubs in Nederland en een in België (RWDM, red.). Dat lijkt me een prachtige uitdaging. Dat verdient Piet!"
Om de actie van Menno Kostelijk financieel te ondersteunen, kun je via iDeal geld overmaken via Geef.nl. Via deze link is de informatie direct te vinden. Wil je rechtstreeks aan de Foundation doneren? Dat kan ook! De Piet de Visser Foundation heeft de status van Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). En doneren kan op: NL94 ABNA 0575 163 763 ten name van "Piet de Visser Foundation".