Laatste nieuws
03.20Matic doet boekje open over twee voormalig United-ploeggenoten: 'Dat gebeurde iedere dag!'
01.05Dit is de route die Oranje Leeuwinnen moet voeren naar Olympische Spelen in Parijs
00.45Damaris Egurrola na heldenrol bij Oranje Leeuwinnen: ‘Met overal kramp rende ik naar voren’
00.30Oranje na bloedstollende ontknoping naar finaleronde Nations League
00.20Redder van Oranje Egurrola: 'Dit is waarom ik voetbal en van mijn team houd'
00.05Griekse scheidsrechters staken uit protest tegen supportersgeweld

Gisteren

23.55Spaans bekersucces voor Schreuder: droomloting komt dichterbij
23.55Engeland wint ruim van Schotland maar komt doelpunt tekort en loopt Spelen mis
23.53Uitzinnige Arteta: 'Ze staan allemaal te springen'
23.51Volgende bizarre ontknoping: Mönchengladbach maakt winnende goal in minuut 120
23.50Koploper Arsenal wint ternauwernood bij laagvlieger Luton Town: 4-3
23.45Fantastische beelden: Tilburg ontploft na late goal van Oranjeleeuwin Egurrola
23.35Rechtszaak El Ghazi schept mogelijk precedent: ‘Principieel en geruchtmakend’
23.30Arsenal kruipt in laatste seconden door oog van de naald tegen pechvogel Luton
23.30LIVE: Arsenal wint van Luton in bizar duel (gesloten)
23.27Recordaankoop Declan Rice helpt Arsenal in extra tijd van spektakelstuk aan zege op Luton
23.18Euforische Jonker over de blessuretijd: 'We zaten op de schommel'
23.17Rice redt Arsenal in geweldig spektakelstuk bij Luton
23.15Declan Rice brengt Arsenal met rake kopbal diep in blessuretijd in extase
23.14VI Live: Arsenal slaat in de 97ste (!) minuut toe bij promovendus
23.12Marciano Vink haalt na thriller uit op X: ‘Vreselijk slechte commentator'
23.10Damaris treedt in de voetsporen van Sylvia Smit
23.10Oranje Leeuwinnen houden olympische droom levend na krankzinnig slot met twee goals in blessuretijd
23.00Feestje Engeland eindigt in tranen: Sarina Wiegman en co hebben aan monsterscore niet genoeg
23.00Heet van de Herdgang: Louter complimenten voor PSV: 'PSV snijdt iedereen de adem af'
22.57Damaris beslist thriller in Tilburg: 'Dit is waarom ik voetbal speel'
22.55VI Live: Arsenal moet in slotfase aan de bak op bezoek bij promovendus
22.43Oranjevrouwen ontlopen met Houdini-act doemscenario en gaan door in Nations League
22.43Ongekende voetbalavond: Oranje houdt hoop op Spelen na ongelofelijke apotheose
22.41Oranjevrouwen blijven kans maken op Spelen na zinderend slot tegen België
22.40Heerlijk avondje voor Oranje: Spelen nog mogelijk na krankzinnig slot
22.37VI Live: Arsenal moet nog aan de bak op bezoek bij Promovendus
22.37VI Live: Damaris doet het wéér! Oranje gaat alsnog naar de Final Four
22.33VI Live: Damaris zorgt in blessuretijd voor de 3-0 van Nederland
22.17VI Live: Nederland met Miedema begonnen aan alles of niets-poging
Resultaten x
binnenland

Danny Hoekman, veertig jaar na NEC-tweeluik met Brann en Barcelona: "Baalde dat ik in Camp Nou op bank moest starten"

Exact veertig jaar geleden stond NEC aan de vooravond van de return in de eerste ronde van de Europa Cup II. Een bezoek aan Brann Bergen met een succesvolle afloop. Een ronde later zou een onvergetelijke tweestrijd met FC Barcelona volgen. Met Danny Hoekman, met achttien jaar nog altijd de jongste debutant uit de Europese clubgeschiedenis, kijken we terug op de unieke campagne. "Een dag na terugkomst uit Barcelona zat ik alweer in de klas."

22-09-2023 14:00 door Sander Berends

Woensdag 14 september 1983. Om 20.00 uur blaast scheidsrechter Angel Franco Martinez voor het eerst op zijn fluit. NEC begint in het eigen Goffertstadion aan zijn eerste Europese avontuur. Het Noorse SK Brann Bergen fungeert als eerste tegenstander. Bij NEC start met rugnummer elf een jongen van achttien jaar. Een linksbuiten uit Nijmegen die zijn opleiding geniet bij NDT en SCE en die op 21 augustus op bezoek bij Vitesse zijn eerste minuten in de hoofdmacht van trainer Pim van de Meent heeft gemaakt. Danny Hoekman staat nog altijd in de boeken als jongste Europese NEC-debutant. "We haalden Europees voetbal op basis van onze finaleplek in de KNVB Beker. Ajax won, maar werd ook kampioen. Wij waren juist gedegradeerd", gaat Hoekman veertig jaar terug in de tijd.

Vikingen

"Over de voorbereiding op het duel met Brann Bergen maken wij nu nog steeds grappen. Onze analist Leo Beerendonk was naar Noorwegen geweest. Hij kwam terug met het verhaal over een team dat bestond uit grote, sterke kerels. Echte Noormannen, Vikingen. Ze speelden als een soort mikado. Kort op elkaar en vielen dan plotseling uit elkaar in linies. Daar moesten we op reageren. Tijdens trainingen stonden we met de spelersgroep als een soort mikadospel op elkaar. Dan werd een bal hoog de lucht ingeschoten en dan moesten we hard uitrennen. Toen de wedstrijd begon, bleek Brann Bergen een best goed voetballende ploeg. Die analyse klopte van geen kanten. De relatie tussen Van de Meent en Beerendonk, een illuster duo in die tijd, raakte daardoor aardig bekneld."

NEC sluit haar eerste Europese wedstrijd in eigen huis af met een 1-1 gelijkspel. Op 28 september staat het tegenbezoek in Noorwegen gepland. "Het veld was extreem drassig. Het had flink geregend en daardoor was een modderpoel ontstaat. We speelden met lange pinnen. Eigenlijk langer dan lang. De atmosfeer met uitzicht op de bergen was wel prachtig." NEC wint door een doelpunt van Michel Mommertz. Hoekman ziet het duel vanaf de bank. "Ik was ziek. Het werd steeds erger. Bij terugkomst bleek er sprake van waterpokken. Als achttienjarige jongen kun je daar heel ziek van worden. Ik liep daar weken mee rond."

Happening

Hoekman mist daardoor de befaamde thuiswedstrijd in de tweede ronde tegen FC Barcelona. "Ik mocht van Van de Meent op de bank plaatsnemen. Maar de kans op invallen, was miniem. Ook door het wedstrijdverloop. In de rust stonden we met 2-0 voor. Dan ga je geen aanvaller binnen de lijnen brengen. FC Barcelona werd toen wakker, schakelde twee tandjes bij, kwam met 2-3 voor en stopte met voetballen. Ze vonden het wel goed. Ook, omdat ze met tien spelers (rood voor Migueli in de 56e minuut, red.) stonden. De happening rond het duel zal ik nooit vergeten. Tijdens de warming-up keek ik rond en elke plek in het stadion was gevuld."

"Eigenlijk zouden we eerst naar Camp Nou moeten, maar op verzoek van het bestuur van NEC heeft de UEFA de heen- en terugwedstrijd omgedraaid. Achteraf maar goed. Het was jammer dat Diego Maradona juist onbrak. Hij was dat weekend vooraf zwaar geblesseerd geraakt door die doodschop van Andoni Goikoetxea (van Ahtletic de Bilbao, red.)." Twee weken later denkt Hoekman in het befaamde Camp Nou wel te starten. "Ik kwam van een koude kermis thuis. Van de Meent schreef de opstelling op het bord. Als elfde en laatste verwachtte ik mijn naam te zien, maar hij schreef een andere naam op. Daar ben ik nog boos over. Ik had al niet zo'n goede band met Van de Meent, maar dit kwam hard aan. 'Wat maak je me nou?', heb ik hem ook gevraagd. Hij gaf als reden een defensievere speelwijze om zo tot een beter resultaat te komen. Ik zei dat hij echt een probleem met me kreeg als ik niet in zou vallen. Ik was jong en toen al assertief. Van de Meent kon die gezonde brutaliteit wel waarderen."

Makkelijkste wedstrijden

In de 72e minuut mag Hoekman, die gisteren (donderdag) zijn 59e verjaardag vierde, alsnog het veld in voor John van Geenen. "Zenuwachtig was ik niet. Was dat ook nooit als we met NEC tegen Ajax, PSV of Feyenoord speelden. In deze wedstrijden is alleen maar wat te winnen. Ik vond het altijd de makkelijkste wedstrijden om te spelen. Achteraf was ik blij met mijn invalbeurt. Om het überhaupt in Camp Nou tegen FC Barcelona te hebben opgenomen. Zij speelden de wedstrijd heel zakelijk uit. Traden met een aantal B-spelers aan. Na de wedstrijd zijn we met de selectie naar een discotheek in Barcelona gegaan. Zagen we daar een herhaling van de wedstrijd op groot scherm."

Op donderdag vliegt de NEC-selectie terug naar Nederland. "Op vrijdag zat ik weer in de klas. De MDS (Middelbare Detailhandelschool, red.) naast het zwembad bij het Goffertstadion. Elke dag had ik tot 14.25 uur school en kon ik net op tijd om 15.00 uur aansluiten voor de middagtraining. Ik heb dat schooljaar nog afgemaakt en daarna werd ik fullprof. Heb ik mijn diploma via een thuisstudie behaald."

Heilige gras

In Barcelona keert hij later met zijn zoon terug. "Ik wilde hem laten zien waar ik had gevoetbald. Onderweg in de taxi vroeg de chauffeur naar de reden van ons bezoek. Die man had ook een business in voetbalkaarten. Toen ik mijn verhaal vertelde, vond hij dat zo bijzonder. Je zag zijn houding en gelaatsuitdrukking veranderen. Ik leek Maradona wel. Hij vroeg mijn handtekening, of hij met me op de foto mocht en was erg vriendelijk. Ik had toch op dat heilige gras gestaan. Als ik nu terugdenk, is dat natuurlijk bijzonder geweest. Maar ja, ik besefte dat toen absoluut niet. Ik was achttien jaar. Ik stond aan het begin van mijn loopbaan en verwachtte eerlijk gezegd nog vaker Europese wedstrijden te spelen. Met Roda JC plaatsten we ons voor Europees voetbal. Daarna raakte ik echter zwaar geblesseerd en miste ik het succesvolle Europese avontuur."

Hoekman vertrekt in 1986 bij NEC. Hij speelt voor Roda JC, VVV, FC Den Haag, Manchester City, Southampton en ADO Den Haag alvorens in 1993 terug te keren in Nijmegen. In 1996 stopt hij als speler. Later is hij jeugdtrainer bij de club, bekleedt er de functie van technisch manager en is technisch adviseur van de directie. Nu maakt hij elke week het internet tv-programma Over RoodGroenZwart met presentator Jochem van Gelder en NEC-watcher Jeroen Bijma van De Gelderlander. Zaterdag zit hij naast Bijma op de perstribune van De Goffert tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht.

2-1

"NEC treft FC Utrecht net twee weken te laat. Door de komst van Ron Jans is er een nieuwe impuls ontstaan. Op het middenveld en in de aanval lopen daar enkele goede spelers rond. Hun verdediging vind ik de zwakste linie. NEC heeft een verlengde voorbereiding achter de rug, zo moeten ze de mislukte start maar beschouwen. Er staat zaterdag druk op, ook omdat ze thuis spelen. Vier en eigenlijk zes punten uit de duels met FC Utrecht en Vitesse zijn noodzakelijk om de rust te bewaren. Misschien is mijn wens de vader van de gedachte, maar ik hoop op een 2-1 overwinning."
Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Deroy Duarte (Fortuna Sittard)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <