Laatste nieuws
01.55Matic doet boekje open over twee voormalig United-ploeggenoten: 'Dat gebeurde iedere dag!'
01.05Dit is de route die Oranje Leeuwinnen moet voeren naar Olympische Spelen in Parijs
00.45Damaris Egurrola na heldenrol bij Oranje Leeuwinnen: ‘Met overal kramp rende ik naar voren’
00.30Oranje na bloedstollende ontknoping naar finaleronde Nations League
00.20Redder van Oranje Egurrola: 'Dit is waarom ik voetbal en van mijn team houd'
00.05Griekse scheidsrechters staken uit protest tegen supportersgeweld

Gisteren

23.55Spaans bekersucces voor Schreuder: droomloting komt dichterbij
23.55Engeland wint ruim van Schotland maar komt doelpunt tekort en loopt Spelen mis
23.53Uitzinnige Arteta: 'Ze staan allemaal te springen'
23.51Volgende bizarre ontknoping: Mönchengladbach maakt winnende goal in minuut 120
23.50Koploper Arsenal wint ternauwernood bij laagvlieger Luton Town: 4-3
23.45Fantastische beelden: Tilburg ontploft na late goal van Oranjeleeuwin Egurrola
23.35Rechtszaak El Ghazi schept mogelijk precedent: ‘Principieel en geruchtmakend’
23.30Arsenal kruipt in laatste seconden door oog van de naald tegen pechvogel Luton
23.30LIVE: Arsenal wint van Luton in bizar duel (gesloten)
23.27Recordaankoop Declan Rice helpt Arsenal in extra tijd van spektakelstuk aan zege op Luton
23.18Euforische Jonker over de blessuretijd: 'We zaten op de schommel'
23.17Rice redt Arsenal in geweldig spektakelstuk bij Luton
23.15Declan Rice brengt Arsenal met rake kopbal diep in blessuretijd in extase
23.14VI Live: Arsenal slaat in de 97ste (!) minuut toe bij promovendus
23.12Marciano Vink haalt na thriller uit op X: ‘Vreselijk slechte commentator'
23.10Damaris treedt in de voetsporen van Sylvia Smit
23.10Oranje Leeuwinnen houden olympische droom levend na krankzinnig slot met twee goals in blessuretijd
23.00Feestje Engeland eindigt in tranen: Sarina Wiegman en co hebben aan monsterscore niet genoeg
22.57Damaris beslist thriller in Tilburg: 'Dit is waarom ik voetbal speel'
22.55VI Live: Arsenal moet in slotfase aan de bak op bezoek bij promovendus
22.43Oranjevrouwen ontlopen met Houdini-act doemscenario en gaan door in Nations League
22.43Ongekende voetbalavond: Oranje houdt hoop op Spelen na ongelofelijke apotheose
22.41Oranjevrouwen blijven kans maken op Spelen na zinderend slot tegen België
22.40Heerlijk avondje voor Oranje: Spelen nog mogelijk na krankzinnig slot
22.37VI Live: Arsenal moet nog aan de bak op bezoek bij Promovendus
22.37VI Live: Damaris doet het wéér! Oranje gaat alsnog naar de Final Four
22.33VI Live: Damaris zorgt in blessuretijd voor de 3-0 van Nederland
22.17VI Live: Nederland met Miedema begonnen aan alles of niets-poging
22.10'Feyenoord deelt volgende beloning uit: topspeler dichtbij contractverlenging'
Resultaten x
binnenland

Dave Mitchell, Australische cultspits: "Feyenoord was absoluut de beste periode van mijn carrière"

Een snelle en sterke spits. Robuust, nauwelijks van de bal te krijgen. Dat type aanvaller zocht Feyenoord in 1987. In de Australiër Dave Mitchell kwamen alle wensen samen. Anderhalf jaar knokte hij in De Kuip, maar zijn deelname aan de Olympische Spelen leidde tot een bitter afscheid. In het shirt van NEC keerde hij kort terug in de Eredivisie. "Daar kon ik de echte Dave Mitchell nooit laten zien. Feyenoord was absoluut de beste periode van mijn carrière."

29-09-2023 14:00 door Sander Berends

Ruim 36 jaar geleden haalde Feyenoord met Dave Mitchell voor het eerst een Australiër binnen. Bij Eintracht Frankfurt werd de centrumspits slachtoffer van de buitenlander-regel die op dat moment van toepassing was in de Bundesliga, legt hij uit in ELF Voetbal nummer 10, die zojuist is verschenen en via deze link gemakkelijk is te bestellen, waarin de nu 61-jarige Mitchell uitgebreid aan het woord komt. "Eintracht wilde een grote naam vastleggen en kreeg de kans om Lajos Detari te contracteren, terwijl mijn contract juist afliep."

Absoluut geen buitenspel

Waarna Mitchell vertelt hoe hij met Feyenoord in contact kwam. Tegen Willem II beleefde de Australische aanwinst een valse start. In Tilburg won Feyenoord met 2-3. Mitchell stond bij het eindsignaal al onder de douche na een rode kaart. Daarna groeide hij met Lars Elstrup uit tot een gevaarlijk aanvalsduo. Zo werd AZ met 7-2 verslagen, DS’79 met 8-2 en Sparta onder meer door twee goals van Mitchell met 5-1. "Als eerste schieten me de wedstrijden tegen PSV binnen. In mijn eerste seizoen opende ik met een kopbal de score in Eindhoven. We waren veel beter. Tien minuten voor tijd stuurde ik René Hofman weg met een passje. De scheidsrechter floot voor buitenspel. Dat was het absoluut niet. Een minuut later maakte Ronald Koeman gelijk. Via een goedkope strafschop werd het 2-1 en in de slotminuut 3-1. Het doet nog pijn als ik daaraan terugdenk."

Dave Mitchell (tweede van rechts) met shirt van Rangers FC in zijn handen, dat in 2022 zou deelnemen aan de Sydney Super Cup.

"Een seizoen later maakten we dat goed. Oranje was net Europees kampioen geworden, PSV had de Europa Cup I gewonnen. Op de eerste speeldag kwamen ze naar De Kuip. Na een kwartier stak Martin van Geel me weg met een prachtige pass. Op volle snelheid omspeelde ik keeper Hans van Breukelen en scoorde. Twee minuten later leek een bal van Ben Wijnstekers te hard, maar trapte Van Breukelen de bal tegen Berry van Aerle. Kreeg ik ‘m op een presenteerblaadje voor mijn voeten." Voor Mitchell, die werd uitgeroepen tot Man van de wedstrijd en de teruggekeerde Peter Houtman op de bank hield, betekende het zijn laatste hoogtepunt. Twee weken later zou hij naar Seoel vliegen om met Australië deel te nemen aan de Olympische Spelen.

Vervangen

"Trainer Rob Jacobs was duidelijk. Als ik afreisde naar de Olympische Spelen zou hij me na terugkeer niet meer in de basis opstellen. Zo had hij een reden om me te vervangen." De FIFA bestempelde de Olympische Spelen toentertijd nog niet als officiële speeldata waarop clubs verplicht waren hun internationals af te staan. "Nu bestaan de teams uit Onder 23-ploegen plus drie dispensatiespelers. In 1988 golden er geen leeftijdsbeperkingen. Ik was de belangrijkste spits van Australië. Ik had beloofd te komen en was al ingeschreven. Een vervanger mocht niet meer worden opgeroepen. Ik reisde af, naar achteraf bleek het een cruciaal besluit in mijn carrière."

Nadat Australië in de kwartfinale werd uitgeschakeld door de Sovjet-Unie kwam Jacobs zijn woord na en moest Mitchell in Rotterdam-Zuid plaatsnemen op de bank. "Ik moest het doen met invalbeurten. Daarin kwam geen verandering. Diverse clubs klopten aan, maar ik wilde niet weg bij Feyenoord. Na een poos besloot ik niet het risico te nemen dat ik helemaal geen keuze meer had en vertrok ik in de winterstop naar Chelsea. Dat was zuur. Ik hield van Feyenoord, had het uitstekend naar mijn zin. Ik woonde prettig in Barendrecht en met ploeggenoten ondernam ik vaak gezellige uitjes. We gingen stappen, uit eten. Altijd gezellig", zegt hij, het laatste woord in het Nederlands uitsprekend.

Kiprestaurant

"Als we twee keer trainden, reden we na afloop vaak met de hele ploeg naar een kiprestaurant", waarna een mooie anekdote volgt over wat er dan gebeurde. Mitchell vertelt waarom Chelsea daarna de 'slechtste keuze' was die hij in zijn voetballoopbaan nam, zijn mislukte comeback in de Eredivisie bij NEC, uitgebreid over zijn leven na het voetbal en over de vele activiteiten waar hij nu mee bezig is. Zo is hij betrokken bij een nieuwe trainingsvorm op het gebied van koppen, is hij analist in Maleisië, scout hij voor Feyenoord en komt hij binnenkort naar Rotterdam.

Het volledige interview met Dave Mitchell is te lezen in ELF Voetbal nummer 10, die deze week is verschenen. Daarin ook interviews met Xavi Simons, Frans Hoek, Erling Haaland en Jorrel Hato. Enkele direct betrokkenen over de doorbraak van PSV-talent Isaac Babadi, drie oud-medespelers vertellen in de rubriek Eredivisieparels over de PSV-jaren van Ronaldo Luís Nazário de Lima en Million Manhoef van Vitesse vertelt over zijn inspiratiebronnen. We gingen muskusratten vangen met Meindert Postma, oud-profvoetballer van sc Heerenveen, Veendam en SC Cambuur, we brachten een bezoek aan Duitsland voor een interview met viervoudig Oranje-international Rob Reekers en speelden De Slimste Mens... met Bart Vriends van Sparta Rotterdam.

ELF Voetbal nummer 10 valt deze week bij de abonnees op de deurmat. De editie is natuurlijk ook in de bekende supermarkten en boekenzaken verkrijgbaar. En natuurlijk op reislocaties als Schiphol Airport, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Online bestellen kan uiteraard ook. Via deze link in een handomdraai gebeurd. Binnen twee à drie werkdagen in huis. Een abonnement nemen is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch op de deurmat. Via deze link zo afgesloten. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!
Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Deroy Duarte (Fortuna Sittard)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <