Laatste nieuws
01.05Matic doet boekje open over twee voormalig United-ploeggenoten: 'Dat gebeurde iedere dag!'
01.05Dit is de route die Oranje Leeuwinnen moet voeren naar Olympische Spelen in Parijs
00.45Damaris Egurrola na heldenrol bij Oranje Leeuwinnen: ‘Met overal kramp rende ik naar voren’
00.30Oranje na bloedstollende ontknoping naar finaleronde Nations League
00.20Redder van Oranje Egurrola: 'Dit is waarom ik voetbal en van mijn team houd'
00.05Griekse scheidsrechters staken uit protest tegen supportersgeweld

Gisteren

23.55Spaans bekersucces voor Schreuder: droomloting komt dichterbij
23.55Engeland wint ruim van Schotland maar komt doelpunt tekort en loopt Spelen mis
23.53Uitzinnige Arteta: 'Ze staan allemaal te springen'
23.51Volgende bizarre ontknoping: Mönchengladbach maakt winnende goal in minuut 120
23.50Koploper Arsenal wint ternauwernood bij laagvlieger Luton Town: 4-3
23.45Fantastische beelden: Tilburg ontploft na late goal van Oranjeleeuwin Egurrola
23.35Rechtszaak El Ghazi schept mogelijk precedent: ‘Principieel en geruchtmakend’
23.30Arsenal kruipt in laatste seconden door oog van de naald tegen pechvogel Luton
23.30LIVE: Arsenal wint van Luton in bizar duel (gesloten)
23.27Recordaankoop Declan Rice helpt Arsenal in extra tijd van spektakelstuk aan zege op Luton
23.18Euforische Jonker over de blessuretijd: 'We zaten op de schommel'
23.17Rice redt Arsenal in geweldig spektakelstuk bij Luton
23.15Declan Rice brengt Arsenal met rake kopbal diep in blessuretijd in extase
23.14VI Live: Arsenal slaat in de 97ste (!) minuut toe bij promovendus
23.12Marciano Vink haalt na thriller uit op X: ‘Vreselijk slechte commentator'
23.10Damaris treedt in de voetsporen van Sylvia Smit
23.10Oranje Leeuwinnen houden olympische droom levend na krankzinnig slot met twee goals in blessuretijd
23.00Feestje Engeland eindigt in tranen: Sarina Wiegman en co hebben aan monsterscore niet genoeg
22.57Damaris beslist thriller in Tilburg: 'Dit is waarom ik voetbal speel'
22.55VI Live: Arsenal moet in slotfase aan de bak op bezoek bij promovendus
22.43Oranjevrouwen ontlopen met Houdini-act doemscenario en gaan door in Nations League
22.43Ongekende voetbalavond: Oranje houdt hoop op Spelen na ongelofelijke apotheose
22.41Oranjevrouwen blijven kans maken op Spelen na zinderend slot tegen België
22.40Heerlijk avondje voor Oranje: Spelen nog mogelijk na krankzinnig slot
22.37VI Live: Arsenal moet nog aan de bak op bezoek bij Promovendus
22.37VI Live: Damaris doet het wéér! Oranje gaat alsnog naar de Final Four
22.33VI Live: Damaris zorgt in blessuretijd voor de 3-0 van Nederland
22.17VI Live: Nederland met Miedema begonnen aan alles of niets-poging
22.10'Feyenoord deelt volgende beloning uit: topspeler dichtbij contractverlenging'
Resultaten x
binnenland

ELF Voetbal Special: de Oranje Bril, de Nederlandse voetbalidentiteit vanuit buitenlands perspectief

Nederland is het land van bloemen, kaas, verdovende middelen en aanvallend voetbal. Maar ook het enige land met een eigen nationale tactiek: 4-3-3. De aanleiding van ons nieuwe nummer, getiteld Oranje Bril. In een speciale uitgave van ELF Voetbal bekijken we de Nederlandse voetbalidentiteit vanuit buitenlands perspectief. Volop aandacht voor Johan Cruijff, Louis van Gaal en Marco van Basten. Maar dan verteld door buitenlanders of landgenoten die over de grenzen met onze iconen samenwerkten.

27-10-2023 10:00 door Sander Berends

Wat vinden ze buiten onze landsgrenzen van onze voetbalcultuur? Bestaat de Hollandse School nog? En wat is ons aandeel in het succes van onze alumni? De antwoorden zijn te lezen in onze nieuwe editie. Daarin ook volop aandacht voor Josep Guardiola, die de voetbalvisie van Johan Cruijff verslond en vertaalde naar de meest actuele versie. Voor Pa-Modou Kah, de Noorse oud-speler van Roda JC die de Nederlandse school introduceerde in Canada en nu Verenigde Staten. En voor Abel Xavier, de Portugees die mede dankzij de Europa Cup I-finale van 1988 tussen PSV en Benfica koos voor de Eindhovense club als bestemming in zijn carrière.

De Oranje Bril Special van ELF Voetbal is via deze link handig online te bestellen. Binnen twee à drie werkdagen in huis. Dan lees je ook het verhaal van Ioan Sabau, de Roemeense international die eigenlijk te goed was voor Feyenoord en onze visie vermengd met de Italiaanse gebruikt in zijn trainerschap in eigen land. Of Graham Arnold, die bij Roda JC zijn eerste stappen buiten Europa zette en bij NAC Breda werd volmaakt als centrumspits en een deel van die eigenschappen nu samen met onze landgenoot René Meulensteen toepast als bondscoach van Australië.

Ook spraken we drie kwelgeesten, die Oranje een succesvol eindtoernooi dwarsboomden. Jason McAteer schoot in 2001 Ierland ten koste van het Nederlands elftal naar het WK 2002. Henrik Larsen scoorde namens Denemarken drie keer in de halve finale van het EK 1992 waardoor Oranje strandde en zes jaar later trad de Braziliaanse doelman Cláudio Taffarel als de grote sta-in-de-weg op tijdens de halve finale van het WK in Frankrijk. Oranje werd daar na strafschoppen uitgeschakeld. Maar ook een interview met Vangelis Pavlidis, de Griek in het spitsenwalhalla dat de Eredivisie heet, een portret van de on-Nederlandse middenvelder Marten de Roon en de Duitse doelmannen Lars Unnerstall en Timon Wellenreuther over het Nederlandse keepersvak.

De fascinatie van Pep

Het Nederlands voetbal is meer dan het spel van Nederlandse teams. Het is een concept. Een filosofie. En die filosofie is nog springlevend. Succesvol ook. Zij het niet meer altijd door Nederlandse clubs uitgevoerd. De meest succesvolle club van Europa floreert onder bewind van een trainer die zijn filosofie naar eigen zeggen voor tachtig procent dankt aan een Nederlander. Wij spraken Ronald de Boer over Pep Guardiola’s fascinatie voor Johan Cruijff. "Johan en Pep blijven voor altijd aan elkaar verbonden."

Dependances van de Hollandse School

De Hollandse School beïnvloedde het voetbal tot ver buiten onze landsgrenzen. Overal op de wereld werden dependances uit de grond gestampt. Vaak met succes, niet altijd. In het dossier Oranje Enclaves zoomen we in op voetbalclubs over de grens met een duidelijk Nederlandse stempel, nu en in het verleden. 

Holger Badstuber: student van Louis van Gaal

Louis van Gaal maakt net zozeer deel uit van de Nederlandse cultuur als Sinterklaas, bammetjes kaas en de neiging om ’s zomers met z’n allen in een lange file richting Frankrijk te gaan staan met een caravan aan de trekhaak. Van Gaal is onze trots. Een wandelende Nachtwacht. En net als bij de hangende Nachtwacht zijn de bewonderaars niet beperkt tot onze landsgrenzen. Dat blijkt als we een telefoontje wagen naar Holger Badstuber (34). De voormalig verdediger van Bayern München heeft naar eigen zeggen veel te danken aan Van Gaal. "Het is eigenlijk niet in woorden te vatten hoe belangrijk hij is geweest voor mijn carrière."

De erfenis van de grote drie van Milaan

In het land waar het eren van helden tot kunst verheven is, past Nederlandse nuchterheid als een pyromaan bij de brandweer. Italianen behandelen voetballers die grootse prestaties hebben geleverd op een compleet andere manier dan Nederlanders doen. Urby Emanuelson maakte het bij AC Milan van dichtbij mee. "Hoe mensen spraken over de dag dat Marco van Basten moest stoppen, was als een tragische dramafilm."

De slag van Neurenberg

De grootste stijlbreuk in onze voetbalgeschiedenis. Op 25 juni 2006 maakten Nederland en Portugal, in een als voetbalwedstrijd vermomde knokpartij, de sport te schande. Hoe beïnvloedde het slagveld met een WK-record van twintig kaarten de buitenlandse perceptie van de Nederlandse voetbalidentiteit?

De ELF Voetbal Special: Oranje Bril valt automatisch bij de abonnees op de deurmat. De editie is ook verkrijgbaar bij de bekende verkooppunten als de supermarkten, (kantoor)boekhandels en op reislocaties als de NS-treinstations, Schiphol Airport, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. De editie is natuurlijk ook gemakkelijk online te bestellen. Via deze link in een handomdraai gebeurd. Voor 15.00 uur besteld, betekent nog diezelfde dag verstuurd. Een abonnement nemen is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch thuisgestuurd. Via deze link zo afgesloten. Kies je eigen welkomstgeschenk uit! Veel leesplezier!
Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Deroy Duarte (Fortuna Sittard)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <