Laatste nieuws
05.35Jansma: ‘Ik ga iets geks zeggen: ik ben fan en verwacht hem in de basis op het EK’
03.00Engelsen hebben bloedhekel aan de VAR en zelfs afschaffing wordt besproken, hoe zit het in andere landen?
02.00Deschamps heeft enorme verrassing in definitieve EK-selectie Frankrijk
00.40Joël Piroe en Crysencio Summerville leiden Leeds United met treffers naar finale play-offs op Wembley
00.20FC Barcelona heeft plek twee in La Liga zo goed als zeker binnen na zege op hekkensluiter Almería
00.15Koeman kiest 30-koppige voorselectie Oranje voor EK: Geen Wieffer, Lang en Zirkzee, wél Gravenberch
00.11Damián van der Vaart verlengt contract bij Ajax tot 2025

Gisteren

23.59Ajax-fans duidelijk over andere trainerskandidaten: 'Ben wel uitgeslapen!'
23.55Koeman maakt voorlopige EK-selectie van het Nederlands elftal bekend
23.52Zonder Lang en Zirkzee mist Oranje de x-factor op EK
23.46'Bayern München zet twee Oranje-internationals op wensenlijstje'
23.44'Aandeelhouders Ajax vragen ook naar Kroes-schorsing en overtreding Van Praag'
23.40Barça wint eenvoudig bij hekkensluiter en is één zege verwijderd van tweede plaats
23.34Barcelona klopt hekkensluiter Almería en heeft tweede plek steviger in handen
23.21Weinig overtuigend Barça kan nieuwe onrust rond Xavi niet wegnemen
23.21FC Barcelona overleeft reuzenkansen hekkensluiter en wint dankzij Fermín López
23.20Tijjani Reijnders besluit uitstekend debuutseizoen met fraaie bekroning
23.07'Bayern wil selectie voorzien van kwaliteitsinjectie, duo Nederlanders in beeld'
23.05Nederlanders helpen Leeds United naar de finale van tweehonderd miljoen
22.55Uitblinker Summerville en Piroe helpen wervelend Leeds United aan finaleplaats
22.54Piroe en Summerville helpen Leeds overtuigend naar finale om promotie
22.30De voorlopige lijst van Ronald Koeman leest als een richtingaanwijzer voor zijn eerste EK met Oranje
22.22'Feyenoord wil bekende Oranje-international 'met open armen ontvangen''
22.20'Hamstra vindt na Ajax-exit onderdak als technisch directeur bij Eredivisionist'
22.17Berouw zonder effect: Dumfries moet vergoeding betalen na spandoekactie
22.07Gerry Hamstra krijgt jaar na vertrek bij Ajax nieuwe kans in de Eredivisie
22.05Vitesse zet belangrijke stap: 'Voorzichtige hoop op goede uitkomst'
21.50'Aandeelhouders Ajax willen extra onderzoek naar Mislintat en transferzomer 2022'
21.45PSV komt zondag in opvallend nieuw tenue op tegen RKC Waalwijk
21.41Feyenoord breekt contract van talent van het jaar in de KKD open
21.40Arsenal en Manchester City strijden om de titel: dit zijn de scenario's op de laatste speeldag
21.34‘Feyenoord mag hopen op terugkeer van voormalig publiekslieveling’
21.33Deschamps verrast met EK-selectie: Kanté keert terug bij Frankrijk
21.24Selectie Oranje-opponent Frankrijk bekend: niet één maar twee grote verrassingen
21.13Kanté terug in selectie EK-opponent Frankrijk, grote namen afwezig bij Duitsland
Resultaten x
binnenland

Jordy Tutuarima, voetbalprof in Armenië: "Mijn vriendin zei: 'als je wilt gaan, dan gaan we'"

Zijn beste seizoen beleefde hij volgens eigen zeggen bij De Graafschap onder trainer Henk de Jong. NEC heeft een speciale plek in zijn hart vanwege zijn jeugdopleiding en betaald voetbaldebuut. Na een seizoen in de hoogste Griekse divisie proeft Jordy Tutuarima dit seizoen aan een tweede buitenlands avontuur. Bij FC Noah in Armenië om precies te zijn. "Tegen mensen die daarbij vraagtekens zetten, zeg ik eerlijk. 'Als je hier komt, snap je dat'."

01-12-2023 14:00 door Sander Berends

Eind juli werd de dertigjarige linksback samen met Justin Mathieu gepresenteerd bij de huidige nummer drie van de Bardzragujn chumb, de hoogste divisie van Armenië. Later voegden ook Ilias Alhaft en Paul Gladon zich als derde en vierde Nederlander bij de club, die officieel pas sinds 2017 bestaat. "Ik beschikte nog over een doorlopend contract bij PEC Zwolle", vertelt Jordy Tutuarima over zijn overstap. "Vorig seizoen speelde ik in de eerste seizoenshelft alles. Toen raakte ik geblesseerd. De klachten bleven maar voortduren waardoor ik na de winterstop nauwelijks meer in actie kwam."

Trainerswissel

De linksback voelde ook steeds minder vertrouwen bij trainer Dick Schreuder. Toen de oefenmeester een dag voor de start van de voorbereiding op de huidige jaargang vertrok, kwam er nieuwe hoop. Diezelfde dag werd Johnny Jansen als nieuwe eindverantwoordelijke aangesteld. "Ik verwachtte 'nieuwe ronde, nieuwe kansen'. Geef je me vertrouwen, dan ga ik als de brandweer. Maar ik hoorde dat ik als linksback niet de eerste keus zou zijn. Voor het nieuwe seizoen had PEC Zwolle in Lennart Czyborra een nieuwe speler voor mijn positie gehaald. Voor alle partijen was het de beste oplossing om mijn contract te ontbinden."

Zijn zaakwaarnemer Menno Groenveld kwam een week later met FC Noah op de proppen. "Ik ben niet iemand die gelijk een oordeel klaar heeft. Kan door vooroordelen of meningen heen kijken. Ik heb Norair Mamedov, met wie ik samenspeelde bij Telstar en uit Armenië komt, gebeld. Hij gaf aan dat Jerevan een topstad is. Supermooi. Ik belde Aras Özbiliz, die hier al enkele jaren speelt. Ook hij was duidelijk."

"FC Noah kreeg een nieuwe eigenaar (Vardges Vardanyan, red.). Hij was in juli voor zaken in Amsterdam (bezocht de beurs IGB Live, voor bedrijven in de iGaming business, red.). Hij arriveerde daar met zijn boot waarop we de gesprekken hebben gevoerd. Het verhaal was goed. Hij wil de club uitbouwen tot een topclub. Er liggen plannen voor een nieuw stadion. Op het trainingscomplex worden nu nieuwe kleedkamers gebouwd. Ook de voorwaarden in het geschetste contract waren goed. Ik heb natuurlijk een gezin. Gelukkig zei mijn vriendin. 'Als je wilt gaan, gaan we'. Op het hoofdkantoor van de eigenaar net buiten het centrum van Jerevan, hebben we alles een week later rondgemaakt."

Drie talen

Met zijn vriendin, met wie hij komend jaar gaat trouwen, en zijn twee dochters woont hij nu in een appartement in Jerevan. "De kinderen zitten hier op school. Een kwartiertje lopen vanuit mijn appartement. De oudste is vijf en krijgt nu al Russische, Engelse en natuurlijk Armeense les. De jongste is twee en gaat naar de kinderopvang die haast in hetzelfde gebouw zit." De hoofdstad van Armenië heeft hem in veel opzichten positief verrast. "Een moderne, mooie stad. Wel druk. Ze kennen nauwelijks parkeerplaatsen, dus overal aan de kant van de weg staan auto's geparkeerd. Ook nauwelijks zebrapaden. Met een kinderwagen is dat niet handig, kan ik uit eigen ervaring spreken. Maar de reden is ook logisch. Jerevan is een van de oudste steden van de wereld (gesticht in 782 voor Christus, red.). In die periode kenden ze nog geen auto's. In de zomer, toen ik arriveerde, was het 38 tot veertig graden. Medio november zelfs nog dagelijks zeventien, achttien graden. Heerlijk."

Het land kent diverse toeristische attracties. "Tijdens de interlandbreak hebben we het Sevanmeer, het gigantische meer in het land (1264 vierkante kilometer groot, het grootste van het Kaukasusgebied, red.) bezocht. Ook zijn we naar Dilijan, bijgenaamd het Zwitserland van Armenië geweest. De berg waar je vanuit het centrum van Jerevan tegenaan kijkt. Landinwaarts zijn mooie locaties te bezoeken. Het enige, dat ik hier mis, is een strand."

Het Armeense voetbal is volgens Tutuarima minder tactisch dan in Nederland. "Wel een stukje meer fysiek. In Nederland is opbouwen belangrijk. In Armenië hechten ze daar minder waarde aan. Winnen staat altijd voorop. Zelfs koploper FC Pyunik speelt in een 5-3-2-systeem en zakt in. Als je hier als team goed kunt verdedigen, kun je elke wedstrijd winnen. Gelukkig hebben wij een trainer (de Spanjaard Carlos Inarejos, red.) die wil voetballen."

Griekenland

Voor Tutuarima betekent FC Noah zijn tweede club in het buitenland. In het seizoen 2021/22 kwam hij uit voor het Griekse Apollon Smyrnis. "Ik speelde het seizoen daarvoor bij De Graafschap met een Griekse aanvaller, Giannis Mystakidis. Ik vond hem echt goed, maar mede door blessures brak hij nooit door. Hij scoorde nog in de Johan Cruijff ArenA. Zijn broer Polis is zaakwaarnemer en polste me. Het grappige is dat ik zijn broer weer heb gekoppeld aan Menno Groenveld. Hij is nu zijn vertegenwoordiger voor de Griekse, Cypriotische en Turkse markt."

Zijn verblijf in Athene bleef beperkt tot een seizoen. Apollon Smyrnis degradeerde. "Ik woonde in een rustige buurt van Athene. Het hotel, waar we altijd een dag voor de wedstrijd moesten verzamelen, lag haast in mijn achtertuin." Tutuarima speelde er samen met Bruno Alves, 96-voudig international van Portugal en onder meer Europees Kampioen in 2016. "Ik heb zelden zo'n professionele speler gezien. Hij speelde ook bij ons centrale verdediger. We noemden hem airplane. Hij kon zo ongelofelijk hoog springen. Ik heb ontzettend veel geleerd van die gast. Ook al was hij toen veertig jaar."

De Graafschap

Voor twee clubs heeft Tutuarima een speciaal plekje in zijn hart. "Bij De Graafschap zou ik graag nog eens terugkeren. De mooiste club waarvoor ik heb gespeeld. Toen ik laatst die sfeeractie zag rond het twintigjarig bestaan van de supportersvereniging (Brigata Tifosi, red.). Ik kreeg weer kippenvel. Van de mensen bij de receptie tot de materiaalman, iedereen kent je. En kent je echt. De fans hebben me enorm geholpen en gesteund in de periode dat ik mijn dochtertje verloor. En onder trainer Henk de Jong beleefde ik in de Eredivisie mijn beste jaar als speler. Zijn persoonlijke benadering. Het mens zijn in een voetbalploeg. Dat deed wat met me."

Afgelopen zomer kwam een terugkeer naar Doetinchem niet ter sprake. "De club beschikt met Alexander Büttner over misschien wel de beste linksback van de Keuken Kampioen Divisie. Er is geen contact geweest. Maar met Büttner spelen, is voor mij altijd een optie. In een 3-5-2-systeem moeten we allebei uit de voeten kunnen. Hoe? Dat maakt niet uit. Met Richard Roelofsen, Mees Siers en Jordy Rondeel van de technische staf heb ik nog altijd contact."

NEC

De andere club, waarmee hij nog een band voelt, is NEC. "Daar ben ik opgeleid en maakte ik mijn debuut. Drie jaar geleden toonde NEC interesse, in een periode dat ik onder trainer Mike Snoei bij De Graafschap op de bank was beland. Dat ging uiteindelijk niet door. Gelukkig kon ik mijn basisplaats daarna terugveroveren. Een overstap is nadien niet meer ter sprake gekomen. De laatste thuiswedstrijd voor de winterstop (op 15 december tegen Fortuna Sittard, red.) hoop ik vanaf de tribune te bekijken. Wij hebben dan al winterstop en ik ken enkele sponsors bij NEC."

Een moment uit de jeugdopleiding onder trainer Arno Arts komt naar voren. "Een fantastische trainer, maar eenmaal had ik bonje met hem. Haalde hij me er tegen Feyenoord na twintig minuten vanaf. 'Ga maar zitten', begeleidde hij die actie. Daarmee tergde hij me zo dat ik een week later tegen De Graafschap drie keer scoorde. Arno wist me altijd zo te motiveren dat ik telkens weer scherp werd en mijn beste vorm liet zien." Is Tutuarima tweebenig? "Ja, dat is best apart. Ik dribbel bijna altijd met rechts, maar ik schiet en pass met links."

Voor de geboren en getogen Elstenaar leek een profloopbaan in 2014 na zijn afscheid bij NEC definitief in de ijskast te belanden. Hij maakte een goed jaar door bij SV Juliana'31 uit Malden in de Hoofdklasse en zou naar derdedivisionist JVC Cuijk verkassen. "Vanwege mijn toenmalige relatie verhuisde ik naar Amsterdam, naar De Pijp. Ik sloot me aan bij Koninklijke HFC, maar speelde daar uiteindelijk geen officiële wedstrijd omdat ik een kans en aansluitend contract bij Telstar afdwong."

Voetbalschool

Naast zelf voetballen is Tutuarima actief op een voetbalschool in Huissen met de naam Ludus. Een initiatief dat hij samen met onder andere Gregor Breinburg, eveneens oud-speler van De Graafschap en NEC, onderneemt. "Voor kinderen tussen acht en zestien jaar. Elke woensdagmiddag en zondagochtend op de velden van Jonge Kracht. Leuk om die kinderen training te geven. Alleen kan ik dit seizoen vanwege mijn contract hier bij FC Noah nauwelijks tot niet aanwezig zijn. Dat is wellicht iets voor de toekomst. Ook het vak van zaakwaarnemer trekt me bijvoorbeeld. Ik kan veel kanten op. Nu ben ik in ieder geval profvoetballer in Armenië. Het bevalt me hier hartstikke goed."

Een uitgebreid interview met de vier Nederlandse spelers van FC Noah is te lezen in ELF Voetbal nummer 12, die deze week is verschenen. We brachten daarin een bezoek aan Jerevan. De editie is via deze link handig te bestellen. Voor 15 uur besteld, betekent nog diezelfde dag verstuurd.




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <