Laatste nieuws
17.45Sterspeler van Feyenoord spreekt vertrekwens uit in interview
17.45Grote broer Teun kan met Europa League-winnaar Atalanta niet winnen van Peer en oude club AZ
17.41Spanje haalt kwartfinale op Spelen na oerdomme rode kaart
17.40De beelden: Endrick houdt het niet droog tijdens presentatie Real Madrid
17.37Bizar: 'City ontvangt 25 miljoen voor verdediger die nooit zijn debuut maakte'
17.32Feyenoord mist zestal tegen Benfica, week voor clash met PSV
17.30Oefenduels Eredivisie: FC Groningen en RKC winnen; FC Utrecht en NEC onderuit
17.30AZ en Atalanta houden elkaar in evenwicht: invaller Zeefuik bepaalt uitslag
17.18Jerdy Schouten keert terug bij PSV en krijgt direct basisplek tegen Valencia
17.13Ould-Chikh is terug bij FC Volendam na verwijderen van tumor
17.12Praat mee op VP: PSV - Valencia
17.10Slot boekt met Liverpool eerste zege in oefenduel met Real Betis
17.05Sparta wint wedstrijd met twee gezichten van Willem II dankzij goals Clement en Lauritsen
17.03Argentinië herstelt zich in Parijs
17.00Live meepraten in de voorbereiding: PSV - Valencia
16.59AZ speelt bij weerzien met Koopmeiners gelijk tegen Atalanta
16.55Het verhaal van de zesvoudig landskampioen die vanaf deze zomer amateurclub is
16.54AZ speelt dankzij rabona vlak voor tijd van Zeefuik gelijk tegen Atalanta
16.52Ajax grijpt mis en moet toezien hoe transferdoelwit voor Everton kiest
16.45Wat een goal: Toornstra schiet vanaf middenlijn raak tijdens oefenduel Utrecht
16.30'Gedroomd Ajax-target dreigt naar Everton te verkassen: clubs al akkoord'
16.25Voorbereiding Eredivisie-clubs: Groningen en RKC winnen allebei
16.16Feyenoord neemt zes spelers niet mee naar Lissabon voor oefenduel met Benfica
16.10Ederson woedend na berichtgeving over vertrekwens: 'Het verhaal klopt niet'
16.10Pastoor bewierookt AZ-speler: 'Heel wat gezien, hij doet me aan Pirlo denken'
16.05Wild gerucht: 'Real is uit op wraak en wil United van De Ligt beroven'
16.00Utrecht werkt vermakelijk tweeluik af met Lens, Twente gaat twee keer onderuit
15.55Voorbereiding Eredivisie-clubs: Almere ruim voorbij Dortmund Onder-23
15.55Voorbereiding Eredivisie-clubs: Almere voorbij Dortmund Onder-23
15.46'Tissoudali rond met club uit Griekenland en krijgt miljoenensalaris'
15.42Manchester City verkoopt Yan Couto voor 25 miljoen euro aan Borussia Dortmund
15.28Alex Pastoor lyrisch over AZ-speler: ‘Ik vergelijk hem met Andrea Pirlo’
15.24Pastoor voegt daad bij woord en voert gesprekken over bijzondere nieuwe baan
15.15'Door Cristiano Ronaldo ben ik verliefd geworden op Real Madrid'
14.48Voorbereiding Eredivisie-clubs: Sparta maakt er vier tegen Willem II
Resultaten x
binnenland

Jordy Tutuarima, voetbalprof in Armenië: "Mijn vriendin zei: 'als je wilt gaan, dan gaan we'"

Zijn beste seizoen beleefde hij volgens eigen zeggen bij De Graafschap onder trainer Henk de Jong. NEC heeft een speciale plek in zijn hart vanwege zijn jeugdopleiding en betaald voetbaldebuut. Na een seizoen in de hoogste Griekse divisie proeft Jordy Tutuarima dit seizoen aan een tweede buitenlands avontuur. Bij FC Noah in Armenië om precies te zijn. "Tegen mensen die daarbij vraagtekens zetten, zeg ik eerlijk. 'Als je hier komt, snap je dat'."

01-12-2023 14:00 door Sander Berends

Eind juli werd de dertigjarige linksback samen met Justin Mathieu gepresenteerd bij de huidige nummer drie van de Bardzragujn chumb, de hoogste divisie van Armenië. Later voegden ook Ilias Alhaft en Paul Gladon zich als derde en vierde Nederlander bij de club, die officieel pas sinds 2017 bestaat. "Ik beschikte nog over een doorlopend contract bij PEC Zwolle", vertelt Jordy Tutuarima over zijn overstap. "Vorig seizoen speelde ik in de eerste seizoenshelft alles. Toen raakte ik geblesseerd. De klachten bleven maar voortduren waardoor ik na de winterstop nauwelijks meer in actie kwam."

Trainerswissel

De linksback voelde ook steeds minder vertrouwen bij trainer Dick Schreuder. Toen de oefenmeester een dag voor de start van de voorbereiding op de huidige jaargang vertrok, kwam er nieuwe hoop. Diezelfde dag werd Johnny Jansen als nieuwe eindverantwoordelijke aangesteld. "Ik verwachtte 'nieuwe ronde, nieuwe kansen'. Geef je me vertrouwen, dan ga ik als de brandweer. Maar ik hoorde dat ik als linksback niet de eerste keus zou zijn. Voor het nieuwe seizoen had PEC Zwolle in Lennart Czyborra een nieuwe speler voor mijn positie gehaald. Voor alle partijen was het de beste oplossing om mijn contract te ontbinden."

Zijn zaakwaarnemer Menno Groenveld kwam een week later met FC Noah op de proppen. "Ik ben niet iemand die gelijk een oordeel klaar heeft. Kan door vooroordelen of meningen heen kijken. Ik heb Norair Mamedov, met wie ik samenspeelde bij Telstar en uit Armenië komt, gebeld. Hij gaf aan dat Jerevan een topstad is. Supermooi. Ik belde Aras Özbiliz, die hier al enkele jaren speelt. Ook hij was duidelijk."

"FC Noah kreeg een nieuwe eigenaar (Vardges Vardanyan, red.). Hij was in juli voor zaken in Amsterdam (bezocht de beurs IGB Live, voor bedrijven in de iGaming business, red.). Hij arriveerde daar met zijn boot waarop we de gesprekken hebben gevoerd. Het verhaal was goed. Hij wil de club uitbouwen tot een topclub. Er liggen plannen voor een nieuw stadion. Op het trainingscomplex worden nu nieuwe kleedkamers gebouwd. Ook de voorwaarden in het geschetste contract waren goed. Ik heb natuurlijk een gezin. Gelukkig zei mijn vriendin. 'Als je wilt gaan, gaan we'. Op het hoofdkantoor van de eigenaar net buiten het centrum van Jerevan, hebben we alles een week later rondgemaakt."

Drie talen

Met zijn vriendin, met wie hij komend jaar gaat trouwen, en zijn twee dochters woont hij nu in een appartement in Jerevan. "De kinderen zitten hier op school. Een kwartiertje lopen vanuit mijn appartement. De oudste is vijf en krijgt nu al Russische, Engelse en natuurlijk Armeense les. De jongste is twee en gaat naar de kinderopvang die haast in hetzelfde gebouw zit." De hoofdstad van Armenië heeft hem in veel opzichten positief verrast. "Een moderne, mooie stad. Wel druk. Ze kennen nauwelijks parkeerplaatsen, dus overal aan de kant van de weg staan auto's geparkeerd. Ook nauwelijks zebrapaden. Met een kinderwagen is dat niet handig, kan ik uit eigen ervaring spreken. Maar de reden is ook logisch. Jerevan is een van de oudste steden van de wereld (gesticht in 782 voor Christus, red.). In die periode kenden ze nog geen auto's. In de zomer, toen ik arriveerde, was het 38 tot veertig graden. Medio november zelfs nog dagelijks zeventien, achttien graden. Heerlijk."

Het land kent diverse toeristische attracties. "Tijdens de interlandbreak hebben we het Sevanmeer, het gigantische meer in het land (1264 vierkante kilometer groot, het grootste van het Kaukasusgebied, red.) bezocht. Ook zijn we naar Dilijan, bijgenaamd het Zwitserland van Armenië geweest. De berg waar je vanuit het centrum van Jerevan tegenaan kijkt. Landinwaarts zijn mooie locaties te bezoeken. Het enige, dat ik hier mis, is een strand."

Het Armeense voetbal is volgens Tutuarima minder tactisch dan in Nederland. "Wel een stukje meer fysiek. In Nederland is opbouwen belangrijk. In Armenië hechten ze daar minder waarde aan. Winnen staat altijd voorop. Zelfs koploper FC Pyunik speelt in een 5-3-2-systeem en zakt in. Als je hier als team goed kunt verdedigen, kun je elke wedstrijd winnen. Gelukkig hebben wij een trainer (de Spanjaard Carlos Inarejos, red.) die wil voetballen."

Griekenland

Voor Tutuarima betekent FC Noah zijn tweede club in het buitenland. In het seizoen 2021/22 kwam hij uit voor het Griekse Apollon Smyrnis. "Ik speelde het seizoen daarvoor bij De Graafschap met een Griekse aanvaller, Giannis Mystakidis. Ik vond hem echt goed, maar mede door blessures brak hij nooit door. Hij scoorde nog in de Johan Cruijff ArenA. Zijn broer Polis is zaakwaarnemer en polste me. Het grappige is dat ik zijn broer weer heb gekoppeld aan Menno Groenveld. Hij is nu zijn vertegenwoordiger voor de Griekse, Cypriotische en Turkse markt."

Zijn verblijf in Athene bleef beperkt tot een seizoen. Apollon Smyrnis degradeerde. "Ik woonde in een rustige buurt van Athene. Het hotel, waar we altijd een dag voor de wedstrijd moesten verzamelen, lag haast in mijn achtertuin." Tutuarima speelde er samen met Bruno Alves, 96-voudig international van Portugal en onder meer Europees Kampioen in 2016. "Ik heb zelden zo'n professionele speler gezien. Hij speelde ook bij ons centrale verdediger. We noemden hem airplane. Hij kon zo ongelofelijk hoog springen. Ik heb ontzettend veel geleerd van die gast. Ook al was hij toen veertig jaar."

De Graafschap

Voor twee clubs heeft Tutuarima een speciaal plekje in zijn hart. "Bij De Graafschap zou ik graag nog eens terugkeren. De mooiste club waarvoor ik heb gespeeld. Toen ik laatst die sfeeractie zag rond het twintigjarig bestaan van de supportersvereniging (Brigata Tifosi, red.). Ik kreeg weer kippenvel. Van de mensen bij de receptie tot de materiaalman, iedereen kent je. En kent je echt. De fans hebben me enorm geholpen en gesteund in de periode dat ik mijn dochtertje verloor. En onder trainer Henk de Jong beleefde ik in de Eredivisie mijn beste jaar als speler. Zijn persoonlijke benadering. Het mens zijn in een voetbalploeg. Dat deed wat met me."

Afgelopen zomer kwam een terugkeer naar Doetinchem niet ter sprake. "De club beschikt met Alexander Büttner over misschien wel de beste linksback van de Keuken Kampioen Divisie. Er is geen contact geweest. Maar met Büttner spelen, is voor mij altijd een optie. In een 3-5-2-systeem moeten we allebei uit de voeten kunnen. Hoe? Dat maakt niet uit. Met Richard Roelofsen, Mees Siers en Jordy Rondeel van de technische staf heb ik nog altijd contact."

NEC

De andere club, waarmee hij nog een band voelt, is NEC. "Daar ben ik opgeleid en maakte ik mijn debuut. Drie jaar geleden toonde NEC interesse, in een periode dat ik onder trainer Mike Snoei bij De Graafschap op de bank was beland. Dat ging uiteindelijk niet door. Gelukkig kon ik mijn basisplaats daarna terugveroveren. Een overstap is nadien niet meer ter sprake gekomen. De laatste thuiswedstrijd voor de winterstop (op 15 december tegen Fortuna Sittard, red.) hoop ik vanaf de tribune te bekijken. Wij hebben dan al winterstop en ik ken enkele sponsors bij NEC."

Een moment uit de jeugdopleiding onder trainer Arno Arts komt naar voren. "Een fantastische trainer, maar eenmaal had ik bonje met hem. Haalde hij me er tegen Feyenoord na twintig minuten vanaf. 'Ga maar zitten', begeleidde hij die actie. Daarmee tergde hij me zo dat ik een week later tegen De Graafschap drie keer scoorde. Arno wist me altijd zo te motiveren dat ik telkens weer scherp werd en mijn beste vorm liet zien." Is Tutuarima tweebenig? "Ja, dat is best apart. Ik dribbel bijna altijd met rechts, maar ik schiet en pass met links."

Voor de geboren en getogen Elstenaar leek een profloopbaan in 2014 na zijn afscheid bij NEC definitief in de ijskast te belanden. Hij maakte een goed jaar door bij SV Juliana'31 uit Malden in de Hoofdklasse en zou naar derdedivisionist JVC Cuijk verkassen. "Vanwege mijn toenmalige relatie verhuisde ik naar Amsterdam, naar De Pijp. Ik sloot me aan bij Koninklijke HFC, maar speelde daar uiteindelijk geen officiële wedstrijd omdat ik een kans en aansluitend contract bij Telstar afdwong."

Voetbalschool

Naast zelf voetballen is Tutuarima actief op een voetbalschool in Huissen met de naam Ludus. Een initiatief dat hij samen met onder andere Gregor Breinburg, eveneens oud-speler van De Graafschap en NEC, onderneemt. "Voor kinderen tussen acht en zestien jaar. Elke woensdagmiddag en zondagochtend op de velden van Jonge Kracht. Leuk om die kinderen training te geven. Alleen kan ik dit seizoen vanwege mijn contract hier bij FC Noah nauwelijks tot niet aanwezig zijn. Dat is wellicht iets voor de toekomst. Ook het vak van zaakwaarnemer trekt me bijvoorbeeld. Ik kan veel kanten op. Nu ben ik in ieder geval profvoetballer in Armenië. Het bevalt me hier hartstikke goed."

Een uitgebreid interview met de vier Nederlandse spelers van FC Noah is te lezen in ELF Voetbal nummer 12, die deze week is verschenen. We brachten daarin een bezoek aan Jerevan. De editie is via deze link handig te bestellen. Voor 15 uur besteld, betekent nog diezelfde dag verstuurd.




Aanmelden
transfergeruchten Laatste: "Ajax wil nog meer Champions League-ervaring binnenhalen met Sergi Roberto"
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met… James Rodríguez?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.