Laatste nieuws
11.55Overzicht zomertransfers Eredivisie 2024/25: Feyenoord laat middenvelder naar Excelsior gaan
11.55Oefenduels Eredivisie: Onder meer FC Utrecht, AZ en PSV komen in actie
11.50Hancko lijkt te hinten op Feyenoord-vertrek: 'Ik wil die speler worden'
11.45'We zijn vier keer in Praag geweest om Priske te observeren'
11.45Een wedstrijd in de Serie A bezoeken? Koop je tickets al vanaf 29 euro!
11.42Heerenveens hoogtepunt: Sahraoui slalomt door Rayo-verdediging en scoort fraai
11.33Calafiori vliegt naar Londen voor medische keuring bij Arsenal
11.25Slot onder de indruk van Liverpool-talent (17): 'Je ziet zijn kwaliteit'
11.25Praat mee op VP: FC Utrecht - RC Lens
11.25Atlético heeft eerste zomeraanwinst binnen en haalt EK-winnaar op
11.15Transferblog Voetbalzone: Luciano Rodríguez voegt zich bij City Football Group
11.15Basisspeler van EK-winnaar Spanje heeft miljoenentransfer naar Atlético Madrid te pakken
11.10Slot boekt met Liverpool eerste zege in oefenduel met Betis Sevilla
11.10Transferblog Voetbalzone: Luciano Rodríguez voegt zich bij City Football Group
11.06Atlético Madrid versterkt zich achterin met Europees kampioen
11.03Lammers is Tukker: 'Ambities van de club zijn groot en dat past bij mij'
10.56Wild gerucht: 'Real is uit op wraak en wil United van De Ligt beroven'
10.45TransferTalk | Sam Lammers officieel speler van FC Twente, Dean Huijsen in het vliegtuig naar Engeland
10.33Erik ten Hag geeft aan op welke posities hij graag nog versterkingen ziet komen bij Manchester United
10.30Voormalig Feyenoord-doelwit Rodríguez vindt andere club dan Girona
10.20Feyenoord deelt profcontract uit aan zestienjarige aanvaller
10.17Onana tevreden na 'juist besluit' United: 'Heel blij om met Jelle samen te werken'
10.00LIVE TRANSFERS: Huijsen neemt afscheid van Juve, Ten Hag nog lang niet uitgeshopt
09.55Onana steunt Ten Hag: 'Club heeft de juiste beslissing gemaakt'
09.55Onana had halfjaar nodig om zich goed te voelen in Engeland
09.53Chelsea-ster eerlijk over mogelijke problemen in kleedkamer bij terugkeer Enzo Fernández
09.48Guardiola laat Manchester City-fans dromen: 'Ik zei niet dat ik weg ging'
09.45'Juventus heeft 45 miljoen euro over voor Koopmeiners'
09.30'Het is moeilijk om scherp te blijven met meer dan zeventig wedstrijden per jaar'
09.30Heerenveen dendert door en sloopt LaLiga-tegenstander Rayo Vallecano met liefst 5-0
09.23Guardiola geeft City-fans hoop: 'Ik zei niet dat ik weg zou gaan'
09.08Haaland: 'Je zag hoe moe spelers waren op het EK'
09.00Nieuw tijdperk: Liverpool haalt dankzij Szoboszlai eerste zege onder Slot binnen
08.55‘Real Madrid toont interesse in Matthijs De Ligt en wil deal met Manchester United kapen’
08.35Szoboszlai en Salah bezorgen Slot eerste zege met Liverpool
Resultaten x
binnenland

KNVB vol vertrouwen over WK 2027-Bid: "Liefst het toernooi alleen georganiseerd"

Breaking New Ground. Zo luidt de titel van het Bid voor het WK Vrouwen 2027 dat de KNVB vrijdag bij de FIFA indient. Samen met de voetbalbonden van Duitsland en België, wat ook de drie initialen van de WK-slogan verklaart, wordt getracht voor de eerste keer in de historie de mondiale titelstrijd binnen te halen. Op 17 mei wordt de knoop tijdens een congres van de Wereldvoetbalbond in Bangkok, Thailand doorgehakt. "We zijn ervan overtuigd het beste en meest duurzame eindtoernooi ooit te kunnen organiseren."

02-12-2023 10:00 door Sander Berends

"Het liefst hadden we als KNVB als enige organisator het Bid ingediend. Die insteek lag er vanuit onze kant ook", vertelt Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, eerlijk. "Maar toen de FIFA besloot om het aantal deelnemers van 24 uit te breiden naar 32 landen hebben we veel gediscussieerd, maar kwamen we tot de conclusie dat we dat aantal niet aan kunnen. Daarvoor is Nederland te klein. We zochten toenadering tot België en Duitsland en gelukkig zeiden zij toe. Daar liggen natuurlijk culturele uitdagingen."

Speelsteden

Nederland levert in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Enschede en Heerenveen vijf speelsteden. België draagt met Gent, Brussel, Genk en Charleroi vier speellocaties en Duitsland heeft vier steden aangewezen die allemaal compact in het Roergebied liggen: Dortmund, Duisburg, Düsseldorf en Keulen. "Alle steden liggen dichtbij elkaar wat het WK duurzaam maakt. We willen gezamenlijk het grootste toernooi voor vrouwen ooit neerzetten. Kijkende naar toeschouwersaantallen, kijkende naar tv-kijkers. In alle speelsteden willen we fanpleinen creëren. Ook commercieel leveren we bij de FIFA een heel aantrekkelijk bid in. Kort samengevat, een ambitieus, competitief bid."

Anderhalve week geleden kreeg de organisatie een meevaller door het terugtrekken van Zuid-Afrika. Nu zijn Brazilië en de combinatie Verenigde Staten/Mexico als enige kandidaten ook in de race om het WK Vrouwen 2027 binnen te halen. De Jong: "We rekenen erop dat we ruim honderd stemmen van de 211 aangesloten bonden nodig hebben. We proberen al langere tijd en ook de komende periode om de andere bonden enthousiast te maken, zonder het een lobby te noemen. We rekenen op de volledige steun van Europa, dat al 55 stemmen heeft. Eigenlijk 54, omdat wij zelf natuurlijk niet mogen meestemmen. De laatste tijd hebben we veel energie in Oceanië (elf landen, red.) gestoken en nu gaan we ons richten op Afrika (46 landen, red.)."

Groei

De Jong hoopt door te bouwen op het succes van het EK Vrouwen dat in 2017 in Nederland plaatsvond. "Dat heeft de groei van het meidenvoetbal enorm doen toenemen. Niet alleen groeide het aantal voetballende meiden en vrouwen tot 135.000, zij kregen ook meer mogelijkheden voor talentontwikkeling en betere voorwaarden om met plezier te kunnen voetballen. We hopen nu op eenzelfde effect. Ook een groei van het aantal vrouwelijke scheidsrechters, vrouwelijke bestuursleden. We streven meer gelijkheid na." Zo hoopt de KNVB dat haar ledenaantal na een WK straks met vijftien procent meisjes en vrouwen groeit. "Daarnaast wil BNG2027 ook inzetten op een verhoogde interesse en toenemend enthousiasme voor het vrouwenvoetbal, zowel bij mannen als vrouwen."

De verantwoordelijk minister Conny Helder van VWS zette namens de regering afgelopen maandag haar handtekening onder het WK Bid. Net als vertegenwoordigers van de vijf speelsteden alsmede De Jong namens de KNVB. "Ik wil voorstellen dat we Vrouwenvoetbal voortaan Voetbal voor Vrouwen noemen", stelde Helder in haar toespraak voor. "Het lijkt nu alsof het iets kleins is, maar dat is absoluut niet zo."

Ze maakte afgelopen zomer het WK in Australië en Nieuw-Zeeland persoonlijk mee. "Ik liep ook mee in de Oranjemars. Bij voetbal voor vrouwen is het altijd gezellig. Zo'n toernooi geeft Oranjekoorts zonder de nare bijverschijnselen." Helder bekleedt haar functie op demissionaire basis. "Als overheid zullen wij helpen waar het kan. En ik hoop dat mijn opvolger dat ook zal doen. Het wordt geen eitje, maar we gaan het toernooi binnenhalen."

Impact

Accountantsbureau PwC berekende op verzoek van de WK 2027-organisatie de economische impact van het toernooi. Volgens partner Jacques de Swart levert het mondiale sportevenement een totaalbedrag van 194,1 miljoen euro op. Een optelsom van de verwachte uitgaven van supporters, media en deelnemende landen. Een directe impact van 125,6 miljoen euro, waarvan zeventig procent is toe te kennen aan bestedingen door reguliere bezoekers. De gemeente Enschede en Heerenveen hebben aangegeven dat 400.000 euro wegvalt vanwege het zogenaamde verdringingseffect. Toeristen die vanwege het WK juist de steden mijden of inwoners die daardoor elders hun geld besteden. De indirecte impact bedraagt 68,9 miljoen euro.

"Van het totale bedrag moeten de organisatiekosten nog vanaf worden gehaald. Ook hebben we andere mogelijke kosten niet meegeteld." Van de speelsteden profiteert Amsterdam met een bedrag van 78 miljoen euro naar verwachting verreweg het meest van het toernooi, op ruime afstand gevolgd door Rotterdam (41 miljoen). Het EK Vrouwen in 2017 bracht zo'n 23 miljoen euro op. Al telde dat natuurlijk minder wedstrijden. Het EK voor mannen van 2021, toen er vier wedstrijden in Amsterdam werden gespeeld, leverde ongeveer 40 miljoen euro op.




Aanmelden
transfergeruchten Laatste: "Ajax wil nog meer Champions League-ervaring binnenhalen met Sergi Roberto"
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met… James Rodríguez?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.