Laatste nieuws
02.45Peter Bosz accepteert cadeau van Tom Staal, maar maakt er nog geen gebruik van
00.25Perez looft Feyenoorder: ‘Was nooit een hoogvlieger, maar nu ongelooflijk goed’
00.02Grote zorgen bij Xavi om uitgevallen Frenkie de Jong: ‘Ziet er niet goed uit’
00.00Schmidt en Kökçü krijgen met Benfica ongekend pak slaag van FC Porto
00.00Almere City heerst voor rust, maar ziet Heracles in tweede helft terugkomen

Gisteren

23.57Afellay hoopt dat PSV koopoptie licht: 'Doet dingen die anderen niet kunnen'
23.51Vermeulen: ‘Koeman gaat hem zeker laten starten bij het Nederlands elftal’
23.46Perez pleit voor passeren Berghuis: 'Je moet nu resultaat halen'
23.46Perez: ‘Los van dat hij niet goed kan voetballen, is hij óók een matennaaier’
23.45LIVE: Barcelona verliest punten, De Jong en Pedri (gesloten)
23.45LIVE: Napoli verkleint titelkansen Juventus (gesloten)
23.45Feyenoord speelt gelijk in Eindhoven en kan titel vergeten
23.45Zirkzee slaat weer toe namens Bologna, FC Porto wint met Ajax-huurlingen ruim van rivaal Benfica
23.40Van Hooijdonk ziet verrassend tweetal imponeren bij Ajax: ‘Konden mij bekoren’
23.35Napoli geeft Juventus dreun in titelstrijd, Bologna op Champions League-koers
23.33Xavi deelt zorgwekkende Frenkie de Jong-update: 'Blessure ziet er niet goed uit'
23.33Porto evenaart grootste zege op Benfica; publiekswissel Ajax-huurling Conceição
23.30Perez kiezelhard over PSV'er: ''Vind dat zó onsmakelijk, ook nog een matennaaier'
23.28Olympique Lyon lijdt kansloze nederlaag tegen RC Lens
23.24Enorme afgang voor Schmidt: FC Porto boekt historische zege op Benfica
23.20De Jong op rijdende brancard veld af bij Barcelona, Girona verliest zonder Blind
23.10FC Barcelona verliest Frenkie de Jong, Pedri en twee dure punten in Bilbao
23.02VI Live: Benfica krijgt pak slaag in Portugese topper
23.01Afellay ziet naast Tillman opmerkelijke uitblinker bij PSV: ‘Kleine pitbull’
23.00Domper voor Barça: Frenkie de Jong met wagentje van veld na nieuwe enkelblessure, oefeninterlands op de tocht?
22.57Barcelona kent treurige avond op bezoek bij Athletic Bilbao
22.57Barcelona kent treurige avond met verlies van punten, De Jong én Pedri
22.56De Jong en Pedri vallen uit bij Barça dat gelijkspeelt tegen Athletic Bilbao
22.52Van Hooijdonk positief verrast: 'Ajax voor het eerst sinds lange tijd erg saai'
22.50Been niet te spreken over PSV-invaller: 'Was steeds heel agressief, waarom zou je'
22.42Landskampioen Napoli haalt laatste spanning uit titelstrijd na zege op Juventus
22.41Juve gaat kopje onder bij Napoli en geeft Inter kans om nog verder uit te lopen
22.40Napoli wint Italiaanse topper na horrorinvalbeurt van Juventus-jongeling
22.37Afellay geniet van Tillman: 'Hoop van harte dat PSV die optie gaat lichten'
22.37Tillman laat Afellay genieten: 'Ik hoop van harte dat PSV die optie gaat lichten'
Resultaten x
binnenland

KNVB vol vertrouwen over WK 2027-Bid: "Liefst het toernooi alleen georganiseerd"

Breaking New Ground. Zo luidt de titel van het Bid voor het WK Vrouwen 2027 dat de KNVB vrijdag bij de FIFA indient. Samen met de voetbalbonden van Duitsland en België, wat ook de drie initialen van de WK-slogan verklaart, wordt getracht voor de eerste keer in de historie de mondiale titelstrijd binnen te halen. Op 17 mei wordt de knoop tijdens een congres van de Wereldvoetbalbond in Bangkok, Thailand doorgehakt. "We zijn ervan overtuigd het beste en meest duurzame eindtoernooi ooit te kunnen organiseren."

02-12-2023 10:00 door Sander Berends

"Het liefst hadden we als KNVB als enige organisator het Bid ingediend. Die insteek lag er vanuit onze kant ook", vertelt Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, eerlijk. "Maar toen de FIFA besloot om het aantal deelnemers van 24 uit te breiden naar 32 landen hebben we veel gediscussieerd, maar kwamen we tot de conclusie dat we dat aantal niet aan kunnen. Daarvoor is Nederland te klein. We zochten toenadering tot België en Duitsland en gelukkig zeiden zij toe. Daar liggen natuurlijk culturele uitdagingen."

Speelsteden

Nederland levert in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Enschede en Heerenveen vijf speelsteden. België draagt met Gent, Brussel, Genk en Charleroi vier speellocaties en Duitsland heeft vier steden aangewezen die allemaal compact in het Roergebied liggen: Dortmund, Duisburg, Düsseldorf en Keulen. "Alle steden liggen dichtbij elkaar wat het WK duurzaam maakt. We willen gezamenlijk het grootste toernooi voor vrouwen ooit neerzetten. Kijkende naar toeschouwersaantallen, kijkende naar tv-kijkers. In alle speelsteden willen we fanpleinen creëren. Ook commercieel leveren we bij de FIFA een heel aantrekkelijk bid in. Kort samengevat, een ambitieus, competitief bid."

Anderhalve week geleden kreeg de organisatie een meevaller door het terugtrekken van Zuid-Afrika. Nu zijn Brazilië en de combinatie Verenigde Staten/Mexico als enige kandidaten ook in de race om het WK Vrouwen 2027 binnen te halen. De Jong: "We rekenen erop dat we ruim honderd stemmen van de 211 aangesloten bonden nodig hebben. We proberen al langere tijd en ook de komende periode om de andere bonden enthousiast te maken, zonder het een lobby te noemen. We rekenen op de volledige steun van Europa, dat al 55 stemmen heeft. Eigenlijk 54, omdat wij zelf natuurlijk niet mogen meestemmen. De laatste tijd hebben we veel energie in Oceanië (elf landen, red.) gestoken en nu gaan we ons richten op Afrika (46 landen, red.)."

Groei

De Jong hoopt door te bouwen op het succes van het EK Vrouwen dat in 2017 in Nederland plaatsvond. "Dat heeft de groei van het meidenvoetbal enorm doen toenemen. Niet alleen groeide het aantal voetballende meiden en vrouwen tot 135.000, zij kregen ook meer mogelijkheden voor talentontwikkeling en betere voorwaarden om met plezier te kunnen voetballen. We hopen nu op eenzelfde effect. Ook een groei van het aantal vrouwelijke scheidsrechters, vrouwelijke bestuursleden. We streven meer gelijkheid na." Zo hoopt de KNVB dat haar ledenaantal na een WK straks met vijftien procent meisjes en vrouwen groeit. "Daarnaast wil BNG2027 ook inzetten op een verhoogde interesse en toenemend enthousiasme voor het vrouwenvoetbal, zowel bij mannen als vrouwen."

De verantwoordelijk minister Conny Helder van VWS zette namens de regering afgelopen maandag haar handtekening onder het WK Bid. Net als vertegenwoordigers van de vijf speelsteden alsmede De Jong namens de KNVB. "Ik wil voorstellen dat we Vrouwenvoetbal voortaan Voetbal voor Vrouwen noemen", stelde Helder in haar toespraak voor. "Het lijkt nu alsof het iets kleins is, maar dat is absoluut niet zo."

Ze maakte afgelopen zomer het WK in Australië en Nieuw-Zeeland persoonlijk mee. "Ik liep ook mee in de Oranjemars. Bij voetbal voor vrouwen is het altijd gezellig. Zo'n toernooi geeft Oranjekoorts zonder de nare bijverschijnselen." Helder bekleedt haar functie op demissionaire basis. "Als overheid zullen wij helpen waar het kan. En ik hoop dat mijn opvolger dat ook zal doen. Het wordt geen eitje, maar we gaan het toernooi binnenhalen."

Impact

Accountantsbureau PwC berekende op verzoek van de WK 2027-organisatie de economische impact van het toernooi. Volgens partner Jacques de Swart levert het mondiale sportevenement een totaalbedrag van 194,1 miljoen euro op. Een optelsom van de verwachte uitgaven van supporters, media en deelnemende landen. Een directe impact van 125,6 miljoen euro, waarvan zeventig procent is toe te kennen aan bestedingen door reguliere bezoekers. De gemeente Enschede en Heerenveen hebben aangegeven dat 400.000 euro wegvalt vanwege het zogenaamde verdringingseffect. Toeristen die vanwege het WK juist de steden mijden of inwoners die daardoor elders hun geld besteden. De indirecte impact bedraagt 68,9 miljoen euro.

"Van het totale bedrag moeten de organisatiekosten nog vanaf worden gehaald. Ook hebben we andere mogelijke kosten niet meegeteld." Van de speelsteden profiteert Amsterdam met een bedrag van 78 miljoen euro naar verwachting verreweg het meest van het toernooi, op ruime afstand gevolgd door Rotterdam (41 miljoen). Het EK Vrouwen in 2017 bracht zo'n 23 miljoen euro op. Al telde dat natuurlijk minder wedstrijden. Het EK voor mannen van 2021, toen er vier wedstrijden in Amsterdam werden gespeeld, leverde ongeveer 40 miljoen euro op.
Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <