Laatste nieuws
11.50Overzicht zomertransfers Eredivisie 2024/25: Feyenoord laat middenvelder naar Excelsior gaan
11.50Hancko lijkt te hinten op Feyenoord-vertrek: 'Ik wil die speler worden'
11.45'We zijn vier keer in Praag geweest om Priske te observeren'
11.42Heerenveens hoogtepunt: Sahraoui slalomt door Rayo-verdediging en scoort fraai
11.33Calafiori vliegt naar Londen voor medische keuring bij Arsenal
11.25Slot onder de indruk van Liverpool-talent (17): 'Je ziet zijn kwaliteit'
11.25Praat mee op VP: FC Utrecht - RC Lens
11.25Atlético heeft eerste zomeraanwinst binnen en haalt EK-winnaar op
11.15Transferblog Voetbalzone: Luciano Rodríguez voegt zich bij City Football Group
11.15Basisspeler van EK-winnaar Spanje heeft miljoenentransfer naar Atlético Madrid te pakken
11.10Slot boekt met Liverpool eerste zege in oefenduel met Betis Sevilla
11.10Transferblog Voetbalzone: Luciano Rodríguez voegt zich bij City Football Group
11.06Atlético Madrid versterkt zich achterin met Europees kampioen
11.03Lammers is Tukker: 'Ambities van de club zijn groot en dat past bij mij'
10.56Wild gerucht: 'Real is uit op wraak en wil United van De Ligt beroven'
10.45TransferTalk | Sam Lammers officieel speler van FC Twente, Dean Huijsen in het vliegtuig naar Engeland
10.33Erik ten Hag geeft aan op welke posities hij graag nog versterkingen ziet komen bij Manchester United
10.30Voormalig Feyenoord-doelwit Rodríguez vindt andere club dan Girona
10.20Feyenoord deelt profcontract uit aan zestienjarige aanvaller
10.17Onana tevreden na 'juist besluit' United: 'Heel blij om met Jelle samen te werken'
10.00LIVE TRANSFERS: Huijsen neemt afscheid van Juve, Ten Hag nog lang niet uitgeshopt
09.55Onana steunt Ten Hag: 'Club heeft de juiste beslissing gemaakt'
09.55Onana had halfjaar nodig om zich goed te voelen in Engeland
09.53Chelsea-ster eerlijk over mogelijke problemen in kleedkamer bij terugkeer Enzo Fernández
09.48Guardiola laat Manchester City-fans dromen: 'Ik zei niet dat ik weg ging'
09.45'Juventus heeft 45 miljoen euro over voor Koopmeiners'
09.30'Het is moeilijk om scherp te blijven met meer dan zeventig wedstrijden per jaar'
09.30Heerenveen dendert door en sloopt LaLiga-tegenstander Rayo Vallecano met liefst 5-0
09.23Guardiola geeft City-fans hoop: 'Ik zei niet dat ik weg zou gaan'
09.08Haaland: 'Je zag hoe moe spelers waren op het EK'
09.00Nieuw tijdperk: Liverpool haalt dankzij Szoboszlai eerste zege onder Slot binnen
08.55‘Real Madrid toont interesse in Matthijs De Ligt en wil deal met Manchester United kapen’
08.35Szoboszlai en Salah bezorgen Slot eerste zege met Liverpool
08.30Dit zijn alle 39 dispensatiespelers die deelnemen aan de Olympische Spelen
08.25Priske evalueert eerste weken bij Feyenoord: 'Ben heel positief over het niveau'
Resultaten x
binnenland

Jackie Groenen begon als dreumes bij GSBW: "De uitbouw van hun huis was ingericht als pannakooi"

Bij de kabouters van GSBW slalomde Jackie Groenen al voorbij haar tegenstanders. In de F- en E-jeugd van de club uit Goirle passeerde ze oudere jongens net zo handig. In de daaropvolgende vier seizoenen bij VV Riel vervulde ze als aanvallende middenvelder eveneens een belangrijke rol. Bij haar voormalige amateurclubs zijn ze niet verbaasd over de ontwikkeling van de 29-jarige OranjeLeeuwin, sinds dit seizoen onder contract bij Paris Saint-Germain. Jongste telg bovendien uit een voetbalgekke familie. "Vader Jack vond een bingo of dropping geen goede voorbereiding op de wedstrijd van zaterdagochtend."

02-02-2024 12:00 door Sander Berends

"Vanaf het eerste moment was zichtbaar dat Jackie een enorm talent was. Ze was de kleinste van allemaal, maar die kleine dreumes dribbelde voorbij alle jongens. Binnen een halfjaar deed ze al mee met de F-jeugd", vertelt Anita Jacobs in de Vruchtbare Grond Special van ELF Voetbal, die via deze link handig online is te bestellen. Een editie over de amateurclubs van onze Oranje-internationals. Jacobs is ruim vier jaar voorzitter van GSBW in Goirle en was eerder de eerste trainer van Jackie Groenen.

Kaboutervoetbal

"Ik hielp mee met de trainingen van het Kaboutervoetbal, een destijds nieuw initiatief binnen de club voor jongens en meisjes van vier en vijf jaar. De eerste trainingen waren in sporthal De Haspel. Jackie was het enige meisje. De familie Groenen woonde toen al in Poppel, België, maar vader Jack speelde hier in het eerste elftal. Zijn dochters Merel en Jackie nam hij mee. Officiële wedstrijden speelden de kabouters nog niet. Alleen onderlinge partijtjes."

In de F-jeugd van GSBW kwam Jackie in een team terecht met haar zus Merel en de tweelingbroers Teun en Rein de Vries. "Jack Groenen was onze trainer en leider", vertelt Teun, tien minuten ouder dan Rein, in de Vruchtbare Grond Special van ELF Voetbal. "Net als Merel en Jackie waren wij op die leeftijd erg klein. Tegenstanders lachten 'die twee kleine mennekes' bij aankomst weleens uit. Traden we ook nog aan met twee meisjes in het team. Gelukkig wisten we die houding snel af te straffen."

Fanatiek

"Fysiek konden we niet mee, maar technisch rolden we onze tegenstanders vaak op. Bij Jackie was voetballend niet te merken dat ze anderhalf jaar jonger was. Soms speelden we met twee teams tegen dezelfde tegenstander. Dan wisselden we het hele team in de rust en breidden wij de voorsprong van 5-1 uit naar 17-1." Rein: "Dat was grotendeels de verdienste van vader Jack. Hij was zo fanatiek. Hij wist ons elke wedstrijd zodanig te motiveren dat we er met zijn allen duizend procent voor gingen. Hij smeedde een hecht team van ons. Iedereen werkte voor elkaar, niemand wilde achterblijven. Jack wist bij elke speler zijn of haar talent naar boven te halen."

Buiten de club trok de tweeling eveneens op met de zussen Merel en Jackie. "Na een wedstrijd gingen we vaak mee in de Landrover van Jack naar Poppel. Hun huis heeft een uitbouw ingericht als pannakooi. Met een kleine tribune. Merel en Jackie waren ook nationale toppers in het judo. De ondergrond bestond uit judomatten. Daarop voetbalden wij met twee doeltjes. Twee tegen twee. Ik met een van de zusjes tegen Rein en het andere zusje. Bloedfanatiek en op de een of andere manier ontaardde dat vaak in ruzie, haha. Dan lag ik weer op de grond met Rein in mijn nek of andersom."

Slapen

"Ook doordeweeks kwamen we bij de familie. Soms bleven we daar slapen. Merel en Jackie gingen naar de basisschool in Poppel, maar hadden hun contacten hier. Elke dag wilden ze voetballen. Hier bij GSBW speelden we ook vaak. Als het hek gesloten was, glipten we via de naastgelegen tennisvereniging binnen. Bij mooi weer bleven we op wedstrijddagen de hele dag op het sportpark."

In het artikel is te lezen hoe de zusjes Groenen lagen in het team, maar ook hoe fanatiek vader Jack was en hoe zijn aanpak steeds verder groeide. Zelfs zover dat hij met zijn twee dochters en het complete jeugdteam overstapte naar de buren van VV Riel. "Jack wilde zijn team bij elkaar houden. Maar wij maakten een nieuwe indeling. In de D1 kwam een aantal tweedejaars D-pupillen en Jackie werd in een ander D-team ingedeeld. Dat was voor Jack geen optie", vertelt toenmalig voorzitter Harrie de Wit, die nog enkele voorbeelden opsomt in het artikel van de gedrevenheid van Groenen senior.

"Als vereniging vonden we het erg jammer dat we een volledig team kwijtraakten, maar we konden niet instemmen met de verzoeken vanwege scheve verhoudingen met onze andere leden." Ook bij VV Riel gingen we op bezoek en spraken met Bas Wouters, die de zussen Groenen als jeugdleider in de C-jeugd onder zijn hoede had. "We hadden vijf meisjes in het team. Jack speelde altijd in een 3-5-2-systeem." Daarna wordt verteld hoe het jeugdteam uit elkaar viel en welke wens bij GSBW leeft met het vijftigjarige jubileum van de vrouwenafdeling in het vooruitzicht.

Het artikel over de jeugdperiode van Jackie Groenen, met daarin een belangrijke rol voor GSBW en VV Riel, is te lezen in de nieuwe Vruchtbare Grond Special van ELF Voetbal. Een dikke editie over de amateurclubs van onze Oranje-internationals. Daarin aandacht voor de vruchtbare grond van veertien spe(e)l(st)ers die belangrijk zijn (geweest) voor ons grootste voetbalgeluk: DOS Kampen (Jaap Stam), ASV Arkel (Frenkie de Jong), VV Helpman (Erwin en Ronald Koeman), VVGZ (Quilindschy Hartman), VV Bedum (Arjen Robben), SV Heinenoord (Esmee Brugts), WVF (Tijjani Reijnders), VV Margriet (Ruud van Nistelrooij), HC'03 (Klaas-Jan Huntelaar), Stefan de Vrij (VV Spirit), Denzel Dumfries (VV Smitshoek) en Joey Veerman (RKAV Volendam). Ook brachten we alle amateurclubs in kaart en bekeken we waar de meeste Oranje-internationals speelden.

De dikke Vruchtbare Grond Special van ELF Voetbal valt bij de abonnees automatisch op de deurmat. Uiteraard is het eerste nummer van 2024 ook in de winkelschappen te vinden van de bekende supermarkten, vliegvelden als Schiphol en Eindhoven Airport en ligt de editie op de NS-Stations. Het nummer is ook handig online te bestellen. Via deze link voor 15.00 uur besteld, betekent nog diezelfde dag verzonden. Een abonnement nemen, is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch thuisgestuurd. Via deze link zo afgesloten. Zoek je welkomstgeschenk uit! Veel leesplezier!




Aanmelden
transfergeruchten Laatste: "Ajax wil nog meer Champions League-ervaring binnenhalen met Sergi Roberto"
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met… James Rodríguez?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.