"Vijf minuten." Zo lang kostte het Esmee Brugts om vanuit het ouderlijk huis in Heinenoord, gelegen in de Hoeksche Waard, bij Sportpark de Tienvoet te geraken. Het complex bestaande uit drie velden dient als thuishaven voor 450 leden en een eerste elftal dat nu hoge ogen gooit in de Tweede Klasse van het amateurvoetbal. Het is ook het complex waar Brugts voor het eerst haar voetbalschoenen aantrok, trainde en wedstrijden speelde. "Ik ging altijd op de fiets. Heinenoord is niet zo groot. Alles is dichtbij," vertelt ze in de Vruchtbare Grond Special van ELF Voetbal, die via deze link handig online is te bestellen. Voor 15.00 uur besteld, betekent nog diezelfde dag verstuurd.
Werven
Ze is vier jaar als ze lid wordt. De exacte aanleiding weet ze niet meer. "Die kent Jacques Kleinkramer ongetwijfeld. Hij was mijn trainer in de F-, E- en D-jeugd van SV Heinenoord." Haar gevoel laat Brugts niet in de steek. Kleinkramer vertelt dat hij voor zijn oudste zoon Siem een nieuw voetbalteam wilde oprichten. "Net als Esmee was mijn zoon destijds (in het seizoen 2007/08, red.) vier jaar. Hij wilde graag voetballen, maar bij SV Heinenoord bestonden er geen minipupillen. Op de basisschool ben ik gaan flyeren en proberen voldoende kinderen te werven om een volwaardig team op te richten."
De missie slaagt. "Esmee heeft zich toen aangemeld. Niet dat dit mijn verdienste is hoor. Ik ben ervan overtuigd dat ze anders een of twee jaar later alsnog was gaan voetballen. Maar haar eerste trainer ben ik zeker. Tot haar vertrek in 2016 had ik haar in mijn team. Siem en Esmee stroomden telkens samen door. Esmee maakte meerdere assistent-trainers mee, maar ik bleef de hoofdtrainer. Ik ben nog steeds de trainer van hetzelfde team. Nog altijd van mijn zoon. Inmiddels is dat de Onder 23. Esmee zat ook bij Siem in de klas en kwam regelmatig bij ons thuis. En Siem ook bij Esmee thuis."
Behoorlijk pittig
Brugts is dan al bloedfanatiek. "En behoorlijk pittig. Altijd heel gedreven, competitief ook. Of het ging om voetbal, tennis, een spelletje op de trampoline of een gezelschapsspel; ze wilde altijd winnen." Kleinkramer herkent vanaf dag één het talent van Brugts. "Daar hoefde je geen voetbalkenner voor te zijn. In de eerste jaren hadden we nog geen vaste keeper. Spelers stonden beurtelings onder de lat. Esmee kwam ook aan de beurt. En wat denk je? Ze pakte alle ballen. Dat kan ze dus ook."
"In de F'jes werden we voor het eerst kampioen. Mijn zoon gooide een lange bal over de verdediging, Esmee rende erachteraan en scoorde. Keer op keer. Dat was onze tactiek. Esmee was zo snel. Niemand kon haar bijhouden. Tegenstanders reageerden weleens cynisch als we met een meisje in het team aantraden. Maar als Esmee de bal twee keer had geraakt en ze haar tegenstander daarmee twee keer het bos in had gestuurd, hoorde je niets meer."
Mopperen
"Als trainer vind ik het belangrijk dat mijn spelers zowel met links als rechts kunnen schieten en passen. Iedereen moet tweebenig kunnen zijn. Dan gaat er geen onnodige tijd verloren omdat je eerst om je as moet draaien om te kunnen handelen. Ik vergeet nooit dat Esmee het helemaal niet zo leuk vond dat ze met links moest trappen. Dat liet ze ook merken. Mopperen kon ze. Maar ik ging geen discussie aan. Zei dat het juist in haar belang was dat ze met beide benen kon handelen. Als ik haar nu een bal met links zie trappen, denk ik daar nog weleens aan."
In het artikel is ook te lezen dat Esmee Brugts niet anders werd behandeld, omdat ze een meisje was. Wat het sportieve hoogtepunt uit haar jeugdperiode bij SV Heinenoord is, welke problemen ontstonden bij de omschakeling naar een heel veld, of ze haar voetbalgenen van haar ouders kreeg en de reden van haar afscheid en vertrek naar FC Binnenmaas uit Maasdam. Maar ook hoe de band tussen SV Heinenoord en Esmee Brugts daarna verliep. Als PSV-speelster en nu als FC Barcelona-speelster. Oh ja, haar ouders zijn nog wekelijks te vinden bij SV Heinenoord. Maar dan als supporter van een ander persoon.
Het artikel over de jeugdperiode van Esmee Brugts, met daarin een belangrijke rol voor SV Heinenoord, is te lezen in de nieuwe Vruchtbare Grond Special van ELF Voetbal. Een dikke editie over de amateurclubs van onze Oranje-internationals. Daarin aandacht voor de vruchtbare grond van veertien spe(e)l(st)ers die belangrijk zijn (geweest) voor ons grootste voetbalgeluk: DOS Kampen (Jaap Stam), ASV Arkel (Frenkie de Jong), VV Helpman (Erwin en Ronald Koeman), VVGZ (Quilindschy Hartman), VV Bedum (Arjen Robben), GSBW en VV Riel (Jackie Groenen), WVF (Tijjani Reijnders), VV Margriet (Ruud van Nistelrooij), HC'03 (Klaas-Jan Huntelaar), Stefan de Vrij (VV Spirit), Denzel Dumfries (VV Smitshoek) en Joey Veerman (RKAV Volendam). Ook brachten we alle amateurclubs in kaart en bekeken we waar de meeste Oranje-internationals speelden.
De dikke Vruchtbare Grond Special van ELF Voetbal valt bij de abonnees automatisch op de deurmat. Uiteraard is het eerste nummer van 2024 ook in de winkelschappen te vinden van de bekende supermarkten, vliegvelden als Schiphol en Eindhoven Airport en ligt de editie op de NS-Stations. Het nummer is ook handig online te bestellen. Via deze link voor 15.00 uur besteld, betekent nog diezelfde dag verzonden. Een abonnement nemen, is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch thuisgestuurd. Via deze link zo afgesloten. Zoek je welkomstgeschenk uit! Veel leesplezier!