Laatste nieuws
12.30Priske heeft keuze voor aanvoerder Feyenoord nog niet gemaakt: 'Vind ik heel normaal'
12.26LIVE TRANSFERS: Huijsen neemt afscheid van Juve, Ten Hag nog lang niet uitgeshopt
12.22‘LaLiga-topscorer Artem Dovbyk slechts één stap verwijderd van overstap naar nieuwe club’
12.15Hancko lijkt te hinten op Feyenoord-vertrek: 'Die speler wil ik worden'
12.15Atlético heeft eerste zomeraanwinst binnen: EK-winnaar komt defensie versterken
12.15Onana tevreden na 'juist besluit' United: 'Maar die verandering is positief'
12.15Eredivisionisten Willem II en Sparta oefenen vanmiddag tegen elkaar: bekijk het duel hier LIVE en exclusief
12.05TransferTalk | Dean Huijsen in het vliegtuig naar Engeland, Atlético versterkt zich met EK-winnaar
12.05Praat mee op VP: Willem II - Sparta Rotterdam
11.56Arne Slot geniet van nieuwe parel bij Liverpool: ‘Je kan zijn kwaliteit zien’
11.55Oefenduels Eredivisie: Onder meer FC Utrecht, AZ en PSV komen in actie
11.45'We zijn vier keer in Praag geweest om Priske te observeren'
11.45Een wedstrijd in de Serie A bezoeken? Koop je tickets al vanaf 29 euro!
11.42Heerenveens hoogtepunt: Sahraoui slalomt door Rayo-verdediging en scoort fraai
11.33Calafiori vliegt naar Londen voor medische keuring bij Arsenal
11.25Slot onder de indruk van Liverpool-talent (17): 'Je ziet zijn kwaliteit'
11.25Praat mee op VP: FC Utrecht - RC Lens
11.15Transferblog Voetbalzone: Luciano Rodríguez voegt zich bij City Football Group
11.15Basisspeler van EK-winnaar Spanje heeft miljoenentransfer naar Atlético Madrid te pakken
11.10Slot boekt met Liverpool eerste zege in oefenduel met Betis Sevilla
11.10Transferblog Voetbalzone: Luciano Rodríguez voegt zich bij City Football Group
11.06Atlético Madrid versterkt zich achterin met Europees kampioen
11.03Lammers is Tukker: 'Ambities van de club zijn groot en dat past bij mij'
10.56Wild gerucht: 'Real is uit op wraak en wil United van De Ligt beroven'
10.33Erik ten Hag geeft aan op welke posities hij graag nog versterkingen ziet komen bij Manchester United
10.30Voormalig Feyenoord-doelwit Rodríguez vindt andere club dan Girona
10.20Feyenoord deelt profcontract uit aan zestienjarige aanvaller
10.00LIVE TRANSFERS: Huijsen neemt afscheid van Juve, Ten Hag nog lang niet uitgeshopt
09.55Onana steunt Ten Hag: 'Club heeft de juiste beslissing gemaakt'
09.55Onana had halfjaar nodig om zich goed te voelen in Engeland
09.53Chelsea-ster eerlijk over mogelijke problemen in kleedkamer bij terugkeer Enzo Fernández
09.48Guardiola laat Manchester City-fans dromen: 'Ik zei niet dat ik weg ging'
09.45'Juventus heeft 45 miljoen euro over voor Koopmeiners'
09.30'Het is moeilijk om scherp te blijven met meer dan zeventig wedstrijden per jaar'
09.30Heerenveen dendert door en sloopt LaLiga-tegenstander Rayo Vallecano met liefst 5-0
Resultaten x
binnenland

Oud-Ajax aanvaller Edgar Manucharyan: "Ik vind een bezoek aan de ArenA nog te moeilijk"

Hij was een van de meest begeerde talenten in Europa. In de zomer van 2005 tekende Edgar Manucharyan bij Ajax. De Armeense vleugelaanvaller, nu 36 jaar, draagt de club nog altijd een warm hart toe, maar wist de torenhoge verwachtingen in Amsterdam door fysiek ongemak nooit volledig waar te maken. "Ik kom twee à drie keer jaar naar Nederland, maar een bezoek aan de ArenA sla ik altijd over. Dat vind ik nog te moeilijk."

23-02-2024 10:00 door Sander Berends

Op zeventienjarige leeftijd is Edgar Manucharyan een populair doelwit bij West-Europese topclubs. Ook in Nederland is hij op de radar gekomen. "Met Armenië Onder 17 wonnen we met 2-0 van Oranje (op 22 oktober 2003, red.). Ik maakte ze allebei. Ajax stond bekend als een van de beste clubs ter wereld. In december 2004 werd ik uitgenodigd voor een stage", vertelt de voormalige vleugelaanvaller in ELF Voetbal nummer 2, die afgelopen maand is verschenen en via deze link ook handig online is te bestellen.

Beloften

"Ik zou drie maanden blijven, de competitie in Armenië lag toch stil. Ik trainde twee dagen mee met Jong Ajax toen trainer Ronald Koeman me zag. 'Waarom doe jij met de beloften mee?' Een dag later liep ik tussen de spelers van het eerste elftal op de training. Op het einde deden we een partijspel. Tien tegen tien of elf tegen elf. Mijn team won met 2-0, ik maakte beide doelpunten."

"Tijdens een afwerkoefening moesten we proberen om de doelmannen Maarten Stekelenburg en Bogdan Lobont te verslaan. Van mijn twintig pogingen waren er zestien of zeventien raak. Ajax speelde twee dagen later een oefenwedstrijd in Elche tegen FC Barcelona (op 14 december 2004, red.). Ik vloog mee. Nerveus was ik niet. Op die leeftijd maakte het me niet uit of we tegen FC Barcelona speelden of tegen Heracles Almelo. Ik hield van voetbal en probeerde plezier te maken. Deed altijd mijn best. Pas na drie, vier jaar besefte ik op wat voor niveau we speelden."

Puyol

Hij deelde een kamer met Thomas Vermaelen, herinnert hij zich nu. "Ook dat Lionel Messi, net als ik zeventien jaar, meedeed. De tweede helft mocht ik beginnen. Ik was dicht bij de 1-1, maar doelman Víctor Valdés redde." Het optreden duurde dertien minuten. "Ik werd hard geraakt door Carles Puyol en van het veld gedragen. Puyol kwam na afloop in de kleedkamer informeren hoe het ging. Ik nam het hem niet kwalijk, maar baalde gruwelijk. Achteraf bleek ik een middenvoetsbeentje in mijn rechtervoet te hebben gebroken. Ik stond drie tot vier maanden aan de kant." Hij mocht in Amsterdam revalideren.

Het huwelijk tussen Ajax en Manucharyan wordt die zomer officieel. Voor honderdduizend dollar, omgerekend 92 duizend euro, is Ajax eigenaar van het grootste Armeense talent van dat moment. Eenmaal hersteld hervindt de Armeniër zijn vorm snel. Zo leidt hij Armenië Onder 19 voor het eerst in het bestaan naar het EK door in de kwalificatiegroep onder meer België en Italië te elimineren. Na de Europese titelstrijd, in juli 2005 afgewerkt in Noord-Ierland, sluit Manucharyan aan bij Ajax. "Ik was achttien, sprak de taal niet en ging voor het eerst uit huis."

Gastgezin

"Ik trok in bij een Armeens gezin in Heemstede dat al ruim dertig jaar in Nederland woonde, de familie Aykaz." Die familie runt Arma Leder, een groothandel in leer en halffabricaten van leer. "Ik kreeg een zusje en broertje erbij, haha. Ik woonde er een jaar voordat ik op mezelf ging wonen in Amstelveen. De familie bleef me op allerlei manieren ontzettend helpen. We hebben nog steeds contact. Als ik in Nederland ben, ga ik langs. Dan drinken we een kopje koffie of gaan we lunchen."

Omdat hij nog geen rijbewijs bezit, brengt de familie hem regelmatig naar De Toekomst, het trainingscomplex. "Anders regelde Ajax een taxi. Van de club kreeg ik daarna een kleine auto, een Audi A3 Sportback. We hadden een ontzettend leuke spelersgroep. Met wie ik omging? Met iedereen. Wesley Sneijder, Klaas-Jan Huntelaar, Ryan Babel, Urby Emanuelson, Hedwiges Maduro, Steven Pienaar; met iedereen kon ik het goed vinden."

Arsenal

Manucharyan debuteert tegen AZ. Negen dagen later volgt zijn tweede optreden in de Champions League thuis tegen Arsenal. "Ik speelde tegen Ashley Cole. Angst kende ik niet. Na afloop vroeg ik zijn shirt. Dat vond ik zo mooi met die opvallende gele kleur. Ik heb weinig shirts bewaard uit mijn carrière, maar dit exemplaar kreeg een mooi plekje in mijn slaapkamer."

Arsenal is op 22 juli 2006 opnieuw de tegenstander als Ajax wordt uitgenodigd om de afscheidswedstrijd van Dennis Bergkamp op te luisteren. Het is tevens de opening van het nieuwe Emirates Stadium. Huntelaar komt in de boeken als de eerste doelpuntenmaker in dat stadion. De voorzet komt van Manucharyan. "Urby speelde me op links aan. Ik controleerde de bal en gaf voor. Ik wist dat Klaas-Jan bij voorzetten altijd probeerde naar de eerste paal te komen. Het was een mooie dag. Na afloop kregen we een kleine beker met daarop het logo van Arsenal en de wedstrijd vermeld. Een collectors item. Alleen de spelers van Ajax die toen meespeelden, hebben die."

Blessures

Manucharyan vertelt in het interview ook uitgebreid over de vele blessures die hem troffen, het hoogtepunt uit zijn periode bij Ajax, wie hij zijn beste trainer bij Ajax vond, waarom hij naar HFC Haarlem vertrok maar juist daarna bij AGOVV Apeldoorn zijn beste tijd beleefde. Hij vertelt over het verloop van zijn carrière die daarna naar Rusland en Thailand liep, over Ajax-doelwit Eduard Spertsyan en uiteraard over zijn huidige leven. Waarom hij een sportcafé in Jerevan kocht en verkocht en waarom hij nu zeven dagen in de week op het veld staat. En wat zijn toekomstdroom is.

Het volledige interview met Edgar Manucharyan is te lezen in ELF Voetbal nummer 2. Daarin ook interviews met Sergino Dest, dit seizoen door PSV gehuurd van FC Barcelona, AZ-huurling Tiago Dantas en Ajax- en Oranje-spits Brian Brobbey. We gingen in Sevilla op bezoek bij Nemanja Gudelj, spraken af met oud-Feyenoord en AZ-speler Ruud Heus die weer overeind is gekrabbeld en zochten spits Sam Hendriks in Armenië op die daar dit seizoen kampioen hoopt te worden met FC Pyunik. We speelden De Slimste Mens met... Kaj Sierhuis van Fortuna Sittard, maakten een portret van Julián Álvarez en onderzochten of het terecht is dat de Afrika Cup bekendstaat als een spijkerhard toernooi.

ELF Voetbal nummer 2 is bij de abonnees automatisch op de deurmat gevallen. De editie ligt ook in de winkelschap bij de vertrouwde supermarkten, bij de (kantoor)boekhandels en op diverse reislocaties. Denk aan de NS-stations, aan Schiphol Airport, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Natuurlijk is de editie ook handig online verkrijgbaar. Via deze link in een handomdraai gedaan. Voor 15.00 uur besteld, betekent nog diezelfde dag verstuurd. Een abonnement nemen, is helemaal handig. Via deze link gemakkelijk gedaan. Elke editie automatisch met de post verstuurd. Zoek je welkomstgeschenk uit! Veel leesplezier!




Aanmelden
transfergeruchten Laatste: "Ajax wil nog meer Champions League-ervaring binnenhalen met Sergi Roberto"
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met… James Rodríguez?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.