Laatste nieuws
20.05Kelvin de Lang zat op tribune om ex-Ajacied aan het werk te zien
20.05Geertruida-gerucht ontkracht: 'Ik heb met Feyenoord gesproken: totale onzin'
20.00‘Neymar verscheen soms dronken op de training van Paris Saint-Germain’
20.00Praat mee op VP: Chelsea - Everton
19.47Competitievervalsing? Jong Ajax start met zevental dat al speelde in hoofdmacht
19.47'Geweldige trainer' Slot geroemd: 'Dankzij Arne een betere speler geworden'
19.35Van Hooijdonk stoorde zich tijdens Fortuna - Feyenoord: ‘Een gênante vertoning’
19.33LIVE Keuken Kampioen Divisie | Jong Ajax met Carlos Forbs en Anton Gaaei tegen Cambuur
19.33Perez voorziet problemen: 'Dat zou ik een héél, héél zwakke zet van Kroes vinden'
19.30Zeldzame ziekte treft beide kinderen van PEC-voetballer Thomas Lam: ‘We weten niet wat ons te wachten staat’
19.30De slapende reus die als promovendus de Bundesliga won
19.27Excelsior met tegenzin akkoord met strafeis: Parrott mist Ajax-uit
19.26Strijd rond ‘cowboy’ Alex Kroes nog lang niet gestreden: welke impact zou zijn terugkeer op Ajax hebben?
19.20'Nieuw Feyenoord-tenue lekt uit: wens supporters gaat in vervulling'
19.07Luis Enrique doet optimistische voorspelling voor return in Barcelona
19.05Jorien van den Herik (80) stelt zich ook kandidaat voor gewilde KNVB-functie
19.05Praat mee op VP: Jong Ajax - SC Cambuur
18.57'Bayern heeft bijna beet bij beoogde Tuchel-opvolger, contract ligt al klaar'
18.55Frans Janssen (NEC) of Regi Blinker (Feyenoord) reikt zondag KNVB-beker uit
18.38'De Lang brengt bezoek aan Spaanse wedstrijd om oude Ajax-bekende te bekijken'
18.38Bayern München lijkt akkoord te naderen met opvolger Thomas Tuchel als trainer
18.36'Eintracht heeft knoop over Van de Beek doorgehakt'
18.36'Eintracht heeft keuze over Van de Beek gemaakt, Chelsea wil Koopmeiners'
18.23Zaakwaarnemer van Geertruida komt direct met reactie op 1908.nl: ‘Fake news!’
18.23KNVB maakt scheidsrechter voor bekerfinale Feyenoord - NEC bekend
18.23Aad de Mos: ‘PSV moet hem direct halen als vervanger van Joey Veerman’
18.16VZ Kort: KNVB maakt scheidsrechter bekerfinale Feyenoord - NEC bekend
18.12'Frankfurt is niet overtuigd: koopoptie Van de Beek wordt niet gelicht'
18.10KNVB bevestigt: Gözübüyük fluit bekerfinale Feyenoord - NEC
18.02‘Ajax verkent de markt en denkt aan transfervrije verdediger van Real Betis'
17.47'Dijkhuizen heeft als een slavendrijver zijn spelers achterna gezeten'
17.44Imposante reeks in gevaar: RB Salzburg grijpt hard in
17.43Update: zaakwaarnemer rekent hard af met 'fake news' over Geertruida-gesprek
17.32AZ-talent Kwakman noemt redenen waarom hij Frenkie de Jong zo bewondert
17.31Kerkdijk stopt op 27ste met profvoetbal, maakt seizoen bij FC Twente wel af
Resultaten x
binnenland

Joey Veerman, diamant uit RKAV Volendam-opleiding: "Hij sloeg wit uit, haha"

Onder leiding van trainer Berry Smit klopt RKAV Volendam steeds harder op de deur in de amateurwereld, maar voorlopig staat de club nog vooral bekend als kraamkamer van talent. De diamant tussen al die talenten die ooit voor de club voetbalden: Joey Veerman. Smit kent de PSV-middenvelder al van jongs af aan. "Als hij goed in zijn vel zit, is hij zo verschrikkelijk goed."

01-03-2024 12:00 door Sander Berends

Smit is acht jaar werkzaam geweest bij FC Volendam als assistent-trainer van de hoofdmacht en hoofdcoach van Jong. De samenwerking tussen de amateurs en de proftak behelst vooral de uitwisseling van spelers. Van de RKAV Volendam-selectie hebben bijna alle spelers deel uitgemaakt van de opleiding van FC Volendam. Sommigen schopten het tot de B-jeugd, sommigen tot het eerste elftal. Het geeft RKAV Volendam volgens Smit een voordeel ten opzichte van andere amateurclubs, vertelt hij tegenover onze medewerker Tim Beck in de Vruchtbare Grond Special van ELF Voetbal, die via deze link ook handig online is te bestellen.

Erbovenuit steken

Of Veerman het zou redden, daar heeft hij geen moment over getwijfeld. "Ik ken hem al van kinds af aan. In de E- en D-jeugd was iedere vrije trap binnen dertig meter een doelpunt. Hoewel hij deel uitmaakte van een toplichting zag je meteen dat hij erbovenuit stak. Ik liet hem in 2015 debuteren bij Jong FC Volendam. We wisten dat hij een verademing zou zijn om te zien spelen, maar met zulke talenten moet je toch net het goede moment vinden om ze daadwerkelijk voor de leeuwen te gooien."

Voor zijn debuut tegen Jong Vitesse ziet Smit een andere Veerman. Het joviale is er even vanaf. Hij heeft een wit koppie, zoals Smit het omschrijft. "Hij pikte het meteen op, maar hij was héél zenuwachtig voor de wedstrijd. In de Champions League tegen Arsenal zag je dit seizoen een relaxte Joey, maar die wedstrijd tegen Jong Vitesse had hij dat niet. Hij sloeg wit uit, haha. Nee, het is niet zo dat hij van de zenuwen moest kotsen, of zo."

Taken

"Maar hij kreeg voor het eerst te maken met taken bij een corner of taken als de tegenstander balbezit had. Dat kan stress geven en dat deed het ook bij hem. Hij stelde wel vier of vijf keer dezelfde vragen. 'Wat moet ik op dat moment doen?' 'En hoe moet ik reageren als dat gebeurt?' Zulke vragen. Hij was er erg mee bezig."

Heel veel wedstrijden speelt Veerman niet onder Smit bij Jong FC Volendam. In de eerste plaats omdat hij een jaar later wordt doorgeschoven, maar ook omdat trainers in de jeugdopleiding vonden dat hij het niet altijd verdiende om mee te mogen met de ploeg van Smit. "Er waren niet per se twijfels, maar zij vonden dan dat iemand anders in de belangstelling moest staan", herinnert Smit zich.

Afsluitdijk

"Ik kan het nu wel vertellen: we moesten eens naar Jong FC Groningen. Ik wilde Joey graag mee hebben, maar dat mocht niet. Twee dagen later raakte een Volendamse jongen van ons geblesseerd. Ik zei tegen hem: 'Meld het me maandagochtend officieel'. Hij vertelde het aan het eind van die ochtend, terwijl we om half drie zouden vertrekken. Ik heb Joey gebeld dat hij zijn tas moest pakken. Op de Afsluitdijk belde ik de trainers om te vertellen dat ik echt geen andere keuze had dan Joey vragen. Ik genoot ervan om met hem te werken."

Bij FC Volendam maakt Veerman een snelle ontwikkeling door. Door zijn stijl van voetballen is hij uniek in de Keuken Kampioen Divisie. Zijn stijl levert tegelijkertijd kritiek op. Het zit soms tegen het laconieke aan, maar puur qua voetballend vermogen kent hij zijn gelijke niet. "Hij stond gelijk in de kijker en als je daar eenmaal staat, word je beoordeeld en veroordeeld. Als je je kop boven het maaiveld uitsteekt, ben je soms aan de beurt. Ook in Volendam. Als je op De Dijk loopt, krijg je naar je hoofd geslingerd wat iemand van je vindt. In het geval van Joey was dat vaak positief, maar er waren ook mensen die het anders zagen. Die gingen uitleggen hoe het anders moest."

Traag

"Ze vonden hem traag, of niet fit genoeg. We zeggen hier: 'Als je naast je schoenen loopt, worden je sokken nat'. Ondanks alles moet je die mensen vriendelijk te woord blijven staan. We zeiden tegen Joey: 'We zijn het lang niet met alles eens, maar doe er wel wat mee'. Bij FC Volendam werd ook weleens gezegd dat hij enigszins traag was, maar dan zei Kees Kwakman dat dat onzin is. 'Ik probeer alles: haren trekken, knijpen en shirtje trekken, maar ik krijg hem niet te pakken', zei hij. Joey is in denken zoveel sneller dat zijn benen de snelste niet hoeven te zijn."

Er zit niets anders op dan uitvliegen. Bij FC Volendam kan hij het puur en alleen op talent. Hij dient uitgedaagd te worden. Ajax en AZ Alkmaar liggen om de hoek, maar happen niet. Veerman kiest voor sc Heerenveen. "Kijk, hij was een dusdanig groot talent dat we hem vroeg brachten. Dan staat je loopbaan nog in de kinderschoenen en is het besef van het topsportleven nog minder groot. Iedere dinsdag zat er bij onze training iemand op de tribune. Dan zei ik tegen Joey: 'Die zit er puur en alleen voor jou. Die zit hier voor niemand anders.' Joey reageerde dan: 'Ben jij gek? Die is hier heus niet voor mij.' Dat besef was er nog niet."

AZ

"Hij was zo goed dat hij trainingen op tachtig procent kon afwerken. Alleen die man op de tribune was wel Hugo Hovenkamp van AZ. Hugo ging vervolgens koffiedrinken in de sportzaak van Pier Tol, met wie hij jarenlang heeft samengespeeld. Hugo zei dan: 'Ik weet het niet met Joe'. Er waren dingen waarop je hem kon pakken en daarom was zijn vertrek een zegen voor hemzelf."

Smit vertelt verder in het interview over de eigen wil van Voerman, over zijn karakter, zijn voorkomen voor de tv-camera's, zijn voorbereiding op een wedstrijd, de vergelijking met Jan Smit, hoe hij zijn ontevredenheid toont, waarom hij bij PSV op zijn plek zit en waarom hij nog vaak in en bij Volendam komt.

Het artikel over de jeugdperiode van Joey Veerman bij RKAV Volendam, opgetekend door zijn oud-trainer Berry Smit, is te lezen in de nieuwe Vruchtbare Grond Special van ELF Voetbal. Een dikke editie over de amateurclubs van onze Oranje-internationals. Daarin aandacht voor de vruchtbare grond van veertien spe(e)l(st)ers die belangrijk zijn (geweest) voor ons grootste voetbalgeluk: DOS Kampen (Jaap Stam), ASV Arkel (Frenkie de Jong), VV Helpman (Erwin en Ronald Koeman), VVGZ (Quilindschy Hartman), VV Bedum (Arjen Robben), GSBW en VV Riel (Jackie Groenen), WVF (Tijjani Reijnders), SV Heinenoord (Esmee Brugts), HC'03 (Klaas-Jan Huntelaar), VV Spirit (Stefan de Vrij), VV Smitshoek (Denzel Dumfries) en RKSV Margriet (Ruud van Nistelrooij). Ook brachten we alle amateurclubs in kaart en bekeken we waar de meeste Oranje-internationals speelden.

De dikke Vruchtbare Grond Special van ELF Voetbal valt bij de abonnees automatisch op de deurmat. Uiteraard is het eerste nummer van 2024 ook in de winkelschappen te vinden van de bekende supermarkten, vliegvelden als Schiphol en Eindhoven Airport en ligt de editie op de NS-Stations. Het nummer is ook handig online te bestellen. Via deze link voor 15.00 uur besteld, betekent nog diezelfde dag verzonden. Een abonnement nemen, is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch thuisgestuurd. Via deze link zo afgesloten. Zoek je welkomstgeschenk uit! Veel leesplezier!
Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <