Laatste nieuws
12.15Argentijnse selectie zingt racistisch liedje over Frankrijk: ‘Ze komen allemaal uit Angola!’
12.11Southgate stapt op als bondscoach Engeland na verloren EK-finale
12.10Groot nieuws uit Engeland: Southgate stopt na acht jaar als bondscoach
12.07Gareth Southgate houdt het na acht jaar voor gezien als bondscoach van Engeland
12.05Farioli zorgt voor duidelijkheid bij Ajax: 'Iedereen zegt hetzelfde over hem'
12.01Southgate weg als bondscoach Engeland
12.01Gareth Southgate stapt twee dagen na verloren EK-finale tegen Spanje op bij Engeland
12.00EK-flops: absolute sterren stellen flink teleur, één Nederlander present
11.51‘Manchester United wil bod op alternatief voor Matthijs de Ligt verhogen naar 60 miljoen’
11.40Transferblog Voetbalzone: Calvin Raatsie rondt transfer naar Excelsior af
11.40TransferTalk | Monaco ziet Mikautadze-deal gekaapt worden door concurrent, Excelsior haalt doelman van Utrecht
11.38TransferTalk | Monaco ziet Mikautadze-deal gekaapt worden door concurrent, Excelsior haalt doelman van Utrecht
11.32LIVE TRANSFERS: Excelsior en FC Emmen hebben beet, NAC haakt af voor buitenspeler
11.28AZ zwaait Ryan uit, Utrecht bevestigt vertrek Raatsie naar Excelsior
11.26Van der Gijp moest fors betalen voor VI Oranje-afwezigheid: 'Word er moe van'
11.26Na dít moment in de EK-finale had Engeland twaalf minuten lang geen enkel balcontact op helft Spanje
11.13Chuba Akpom vertelt openhartig waar zijn toekomst bij Ajax vanaf hangt
11.05Colombiaanse bondsvoorzitter die beveiliger aanviel na finale Copa América op borgtocht vrij
11.00Argentijnen onder vuur na instarten racistisch lied over Fransen, LIVE afgebroken
11.00VI Live: volg hier de presentatie van Mbappé bij Real Madrid
11.00VP-voetbalkantine: '16 miljoen voor Van den Berg zou een goede deal zijn voor PSV'
10.56NAC ziet komst van twee buitenspelers afketsen
10.55In de wandelgangen: Ajax opnieuw gelinkt aan Ghanese snelheidsduivel
10.54Ajacied open en eerlijk: 'Zo niet, dan is het misschien beter om verder te kijken'
10.51Ook tweede Højlund-tweelingbroer maakt transfer naar Duitsland
10.43Spits Akpom over Engeland, Farioli en transfer: 'Niet nog een jaar op de bank bij Ajax'
10.30De Visser over Yamal: 'In tachtig jaar nog nooit gezien'
10.23Voorzitter Colombiaanse voetbalbond weer vrij na arrestatie bij finale Copa América
10.23COLUMN: EK voorbij; op naar het nieuwe seizoen
10.19'De Ligt in wachtkamer, tweestrijd binnen Barça over EK-gangers'
10.02'Voormalig Ajax- én PSV-target opnieuw gelinkt aan transfer naar Amsterdammers'
09.58'Barça ziet in Zenit-Braziliaan goedkoper alternatief voor Kimmich en Zubimendi'
09.55Rodri maakt met geopolitiek getinte opmerking geen vrienden in Engeland
09.53‘PSV is bereid een recordbedrag te betalen voor droomaanwinst van Peter Bosz’
09.45'De Ligt in United-wachtkamer: Engelse grootmacht onderzoekt eerst komst Fransman'
Resultaten x
binnenland

Interview zaakwaarnemer Yalçin Zöhre: "Zie te vaak benoemingen bij clubs die ontstaan uit klassieke gedachte"

Yalçin Zöhre is alweer acht jaar een gerenommerde zaakwaarnemer in het nationale en internationale voetbal. Vrijdag was hij op uitnodiging van de KNVB in de Johan Cruijff ArenA aanwezig in het kader van het ontwikkelprogramma van de Nederlandse voetbalbond voor nieuwe Technisch Directeuren. Een mooie aanleiding voor een interview met de Rotterdammer over zijn persoonlijke ambities en zijn mening te peilen over de organisatiestructuur in het Nederlandse betaald voetbal. "Er lopen teveel lichtgewichten rond."

25-03-2024 11:00 door Sander Berends

Vrijdagmiddag werden veertig potentiële Technisch Directeuren door de KNVB uitgenodigd. Onder wie oud-profvoetballers, trainers en hoofden scouting. Waarom kwam de KNVB bij jou uit?

"Ik ben inmiddels acht jaar actief binnen de voetbalwereld. Het product voetbal kent vele functies, disciplines, taken en rollen die het mogelijk maken het product acceptabel te presenteren. Ik ben nieuwsgierig geraakt naar de rol van Technisch Directeur en Algemeen  Directeur, zeker na mijn vele ervaringen met de personen die deze functies bekleden."

Betekent deze achtergrond dat wij jou binnenkort in de rol van Technisch Directeur zullen zien? 

"Kijk, sinds mijn vertrek bij KPMG ben ik al acht jaar, CEO, CFO, CCO, CIO en President Commissaris binnen mijn eigen bedrijf, en klankbord ik vooral met mijzelf. Ik heb een hoge mate aan zelfbeeld en zelfkennis opgebouwd. Daarbij heb ik allerlei soorten mensen aan de andere kant van de tafel gezien en gesproken. Het is fascinerend om de verschillen in type mens en niveau mee te maken. Juist door al mijn ervaringen was ik erg benieuwd naar wat de KNVB in dit ontwikkelprogramma heeft te bieden. Zie het als nieuwsgierig en oriënterend."

Hoe zie je momenteel het voetballandschap in Nederland?

"Er is duidelijk behoefte aan impactvolle leiders, die vanuit authenticiteit in staat zijn mensen te mobiliseren en meer uit zichzelf en de mensen om zich heen te halen. Het is de 'toon at the top'! Alleen met authentieke leiders 2.0, die vooral de mens centraal stellen, durven out-of-the-box te denken kunnen we het Nederlandse voetbal naar een Next Level brengen! Kijk naar de financiële en sportieve indicatoren, deze zijn in de hele linie matig tot slecht! Er is hieromtrent onvoldoende awareness gecreëerd, de sense of urgentie wordt met name door de Raad van Commissarissen onvoldoende doorgedrukt. Zij gaan op in de waan van de dag en laten zich vaak leiden door emotie! Het roer moet om, maar men weet niet hoe."

Waar zie jij het Nederlandse voetbal binnen zeven jaar?

"Ik geloof niet in een wereld zonder voetbal. Maar als wij in Nederland echt de toon willen zetten, de wereld willen veroveren met ons voetbalfilosofie en het product voetbal naar een hoger niveau willen trekken, dan kan dit alleen maar gerealiseerd worden door meer kwalitatieve, authentieke leiders die strategisch en visionair zijn ingesteld. Op dit moment is het niveau betreurenswaardig. Soms wordt er een wedstrijd gewonnen, maar al snel blijkt dat er niets te vieren valt. Vaak als de rook is opgetrokken zie je pas hoe ‘onbekwaam onbewust’ supporters in Nederland voor de gek worden gehouden, noem het de lijdensweg van een symbiose!"

Hoe komen benoemingen in de Raad van Bestuur en Raad van Commissarrissen binnen voetbalorganisaties volgens jou tot stand?

"Kijk even naar de huidige samenstellingen van alle BVO’s in Nederland, zie de RvB’s van de laatste vijf jaar en wie er momenteel aan de knopjes draaien. Toetsen op credentials is dan niet eens meer nodig. Ik word hier verdrietig van! Benoemingen komen tot stand door lijstjes, inner circles of gedreven door de waan van de dag, er is iets goed mis met de uitvoering en het collectief denken vóór en tijdens benoemingen, het empatisch vermogen, authenticiteit, lef en visionary empowerment zijn niet echt traceerbaar via een CV. Kandidaten zullen op zijn minst minimaal vijf jaar aantoonbaar ervaring moeten hebben binnen de voetbalindustrie, aangevuld met minimaal vijftien jaar seniorervaring binnen het bedrijfsleven. Deze combinatie is als basis een must om succesvol te kunnen zijn. Er is ook een aantal clubs die het wel heel goed doet, de kunst is dat juist deze clubs dit succes structureel handhaven en naar een hoger niveau trekken. Dan maar hopen dat dit de rest inspireert en aanzuigend werkt."

Tot slot: hoe zie jij de rol van de KNVB komende jaren? 

"Er werken bij de KNVB passionele en vooral professionele mensen, zij kunnen faciliteren, meedenken en waar nodig regels opleggen of versoepelen, maar aan het einde van de dag moeten clubs het toch zelf doen. Je ziet nog steeds te vaak benoemingen bij clubs die ontstaan uit klassieke gedachte. Daardoor lopen er teveel lichtgewichten rond. Er wordt nog steeds teveel gedacht in clubiconen, old boys network of iemand van onder de organisatie doorschuiven naar een seniorrol. Daarbij is het vaak hoop van zegen en ontbeert het aan een noodzakelijke basis die zeer nodig is om succesvol te kunnen opereren. Ik blijf positief en zie nu een langzame kentering bij clubs, met name kennis van buiten en toetsen op kwalificaties alvorens benoemingen beginnen langzaam vorm te krijgen. De KNVB speelt daar nu dus goed op in om door middel van ontwikkelprogramma’s het niveau van zittende clubfunctionarissen enigszins en voor zover het lukt op te schroeven. Zo iemand moet voldoen aan een schaap met vijf poten. Dat probeert de KNVB nu via dit programma aan bij te dragen."
Aanmelden
transfergeruchten Laatste: Ajax werkt hard aan terugkeer “Bertje” Traoré
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met… Éder?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.