De karrenvracht aan buitenlandse ervaringen kent een toevalligheid als oorsprong. Als hij in het seizoen 2011/12 door het Belgische Zulte Waregem wordt verhuurd aan Sparta Rotterdam, lijkt zijn toekomst weer in Nederland te liggen. "Sparta is een mooie club, toen uitkomend in de Eerste Divisie. Als we promoveerden, zou de optie tot koop automatisch worden gelicht. In de play-offs tegen Willem II vlogen we op ongelukkige wijze eruit. Terug naar Zulte Waregem wilde ik niet. Ik zei: 'Geef me maar een zak met geld mee, dan ben ik weg'. Mijn zaakwaarnemer kwam met Petrolul Ploiesti, een club uit Roemenië", vertelt Bokila in ELF Voetbal nummer 3, onze nieuwste editie die via deze link ook handig online is te bestellen.
Beste seizoen ooit
"Ik had geen idee waar Roemenië precies lag. Toen ik arriveerde, was alles nieuw. Ik kende niemand en wist niets van de competitie. Mijn mindset was simpel: ik moet slagen." En dat deed hij. "Het was sportief gezien mijn beste seizoen ooit." Met Petrolul won hij de Roemeense beker, werd hij derde in de competitie waardoor na achttien jaar weer een Europees ticket werd veroverd en met zeventien doelpunten eindigde hij op de tweede plaats van de topscorerslijst.
"Na dat seizoen kreeg ik zoveel aanbiedingen: Crystal Palace, Bolton Wanderers, Saint-Étienne, Fortuna Düsseldorf en Maccabi Haifa. En toen plotseling Rusland. Een aanbieding die ik niet kon afslaan. Ik vloog naar Moskou en tekende voor drie jaar bij Terek Grozny. Ik dacht aanvankelijk dat de club ook in Moskou voetbalde, een geweldige stad. Maar de volgende ochtend moesten we vliegen. De spelers werden ondergebracht in Kislovodsk. Daar lag het trainingscomplex. Een chauffeur van de club bracht ons erheen. Elke speler had zijn eigen kamer met douche. Verder was daar werkelijk niets. Grozny, waar we onze wedstrijden speelden, was nog twee uur met de bus. Gelukkig ging een Roemeense ploeggenoot van Ploiesti, Gheorghe Grozav, mee en kwam een maand later ook Ismaïl Aissati naar de club."
Tsjetsjenië
Eigenaar van de club is Ramzan Kadyrov, de gevreesde leider van Tsjetsjenië, een autonome deelrepubliek van Rusland, die met harde hand regeert. "Hij trainde weleens mee. Toen werd ons getipt elke bal bij hem in te leveren. Vooral in mijn tweede jaar presteerden we geweldig. We wonnen thuis van Spartak Moskou (4-2, red.). Een jongen die twee keer scoorde (Ablaye Mbengue, red.) was die week jarig. Na afloop kreeg hij in de kleedkamer van Kadyrov een autosleutel. Die bleek van een fonkelnieuwe Mercedes. Cadeautje van Kadyrov. Andere keren liep Kadyrov na een goede wedstrijd de kleedkamer in en gaf hij drie spelers die volgens hem goed hadden gespeeld een peperduur horloge."
Na twee jaar werd Bokila verkocht aan Guangzhou R & F, een topclub in China. "Cosmin Contra, mijn oude trainer van Ploiesti, was daar trainer geworden en wilde me graag halen. Toen ik dat aangaf bij Terek was een transfer zo geregeld. China was toen op financieel gebied top. Zoals Saoedi-Arabië nu. China is een mooi land. Een van de schoonste landen waar ik ooit ben geweest."
Robinho
"Ik woonde in een groot appartementencomplex, net als Robinho en Luiz Felipe Scolari, die als bondscoach van Brazilië in 2002 wereldkampioen werd. Ik kwam ze regelmatig tegen. Robinho vaak in een van de horecagelegenheden beneden. Daar zaten Italiaanse, Duitse en Franse restaurants. Een Braziliaanse ploeggenoot met wie ik optrok, kende Robinho goed. We spraken elkaar in het Engels. Mijn indruk? Een heel sociale jongen."
In het artikel in ELF Voetbal blikt Bokila uitvoerig terug op zijn rijke loopbaan, die ook prachtige verhalen oplevert vanuit Turkije waar hij de figuurlijke Titanic bijna zag zinken, opnieuw Roemenië en een bizar seizoen in de Verenigde Staten. Hij vertelt over zijn familie waarin vader als oud-profvoetballer een voorbeeldfunctie vervulde en hijzelf daarna als uitverkorene gold. En natuurlijk komt zijn stap naar en doelen met Willem II ook uitvoerig aan bod.
In ELF Voetbal nummer 3 verder ook het verhaal achter het succes van PSV en team Bosz. Interviews met Bert Konterman, Tristan Gooijer en we gingen op bezoek bij Hamburger SV om te spreken met het Nederlandse duo Ludovit Reis en Immanuel Pherai. We spraken met de vaders van drie spelers van Jong PSV die ook als profvoetballer door het leven gingen. Hun zoons waren daarbij. We stelden FC De Verliezers samen, maakten de andere stand op basis van loyaliteit op en spraken de internationals uit de Keuken Kampioen Divisie. En nog veel meer!
Ons nieuwe nummer is bij de abonnees automatisch op de deurmat beland. De editie is ook verkrijgbaar bij de bekende supermarkten, (kantoor)boekhandels en op de grootste reislocaties. Denk aan Schiphol Airport, Rotterdam Airport, Rotterdam The Hague Airport en vele NS-stations. Het nummer is ook gemakkelijk online te bestellen. Via deze link zo gebeurd. Een abonnement nemen is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch in de brievenbus. Via deze link zo afgesloten. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!