Laatste nieuws
08.45Olympiakos - Fiorentina op tv: hoe laat en op welke zenders is de Conference League-finale te zien?
08.45Olympiakos schrijft geschiedenis in lange en povere Conference League-finale
08.40Grieken in de gloria: Olympiakos schrijft geschiedenis en bezorgt land eerste Europese prijs ooit
08.35FC Utrecht-eige­naar Frans van Seumeren wilde na rellen per direct opstappen: ‘Ik ben ziek van de situatie’
08.31'Ik denk dat Koeman voor Bijlow gaat kiezen'
08.26FC Utrecht maakt de balans op: zoveel stadionverboden deelde de club al uit
08.26Koeman gunt Oranje-tweetal vrije dagen: 'Ze komen superfit binnen'
08.20FC Utrecht kraakt gemeente: 'Ik voel me vreselijk in de steek gelaten'
08.15PSV moet op zoek naar een nieuwe linksback: 8 potentiële kandidaten op een rij
08.12Van Seumeren voelt zich in de steek gelaten: 'Maatregelen buitenproportioneel'
08.10Directeur Saudi Pro League trekt uiterst pijnlijke conclusie over Henderson
08.00Gigantisch feest in Piraeus: 'Meer dan 100.000 fans braken de stadsmuren af'
08.00LIVE: Flick doet navraag bij Frenkie, Oranje-internationals reageren op oproep
07.55Schreuder verliest duel om algehele titel in Spanje, maar krijgt nog een kans
07.47Hoek lyrisch over 'geschenk uit de hemel': 'In potentie de allerbeste'
07.26Van Hooijdonk kritisch op Koeman: 'Dacht Van Gaal ook, ik vind het risicovol'
07.23Enorme extase bij Olympiakos: 'Onze bizarre droom is werkelijkheid geworden'
07.03Ouders Maatsen reageren op EK-absentie: 'Hij is teleurgesteld'
06.58Messi verliest voor het eerst in 1,5 jaar een wedstrijd waarin hij scoort
06.46Opvallende uitspraak Kieft: 'Ik denk dat Koeman voor hem kiest op het EK'
04.55Wat opvalt bij EK-selectie Oranje: op zoek naar ‘kampioensgedrag’ en leeftijdsopbouw met succes in verleden
03.05Voetbalpodcast | ‘Arne Slot kan zich niet voorbereiden op de wereld van Liverpool’
03.00Voetbalpodcast | ‘Arne Slot kan zich niet voorbereiden op de wereld van Liverpool’
00.45Wat als Vitesse valt? Zo vergaat het Nederlandse profclubs die failliet gingen
00.28Kan Depay nu écht excelleren op eindtoernooi Oranje? 'Hij oogt heel fit'
00.10LIVE TRANSFERS: Manchester United richt pijlen op voormalig PSV-verdediger
00.05Olympiacos dankt grote held Ayoub El Kaabi voor allereerste Europese prijs

Gisteren

23.55De goal: El Kaabi maakt van Olympiakos eerste Griekse club met Europese prijs
23.55Conference League-finale vergeleken met 'wortelkanaalbehandeling': 'Vreselijk'
23.50Zo bezorgde Olympiakos Griekenland eerste Europese trofee ooit
23.50LIVE: Olympiakos-held El Kaabi matchwinner, Grieken winnen finale (gesloten)
23.41Olympiakos verslaat Fiorentina en wint Conference League na zeer matige finale
23.41Olympiakos wint de Conference League en schrijft Griekse geschiedenis
23.39Olympiakos wint eerste Europese finale ooit en laat Fiorentina weer huilen
23.35Kieft slaat Verbruggen over en noemt eerste doelman Oranje op het EK
Resultaten x
binnenland

Sam Kersten, PEC Zwolle-sterkhouder: "Mijn eerste tattoos zijn herinneringen aan Ravenstein"

Zelfstandig autorijden, een biertje drinken en stemmen: jongeren krijgen op hun achttiende verjaardag meer vrijheid. Sam Kersten gebruikte zijn nieuw verworven vrijheid om zijn lichaam te versieren. Een mogelijkheid die de nu 26-jarige centrale verdediger van PEC Zwolle met beide handen aangreep. "Toen mijn oma mijn tattoos op televisie zag, belde ze bezorgd en boos op."

05-04-2024 12:00 door Sander Berends

Sam Kersten groeide op in Ravenstein, een klein stadje met zo’n drieduizend inwoners in het uiterste noordoosten van Noord-Brabant. "Ik ben geboren in het Canisius Ziekenhuis in Nijmegen, maar opgegroeid in Ravenstein. Vandaar mijn keuze om deze te nemen", vertelt hij in ELF Voetbal nummer 3, die via deze link handig online is te bestellen, terwijl hij wijst naar de bovenkant van zijn linkerarm.

Spoorbrug

Daar prijken twee afbeeldingen vastgelegd in zwarte inkt. "De spoorbrug die Ravenstein en Niftrik verbindt en de kerk”, verduidelijkt hij. "Toen ik op mijn achttiende tattoos mocht laten zetten van mijn ouders, besloot ik te beginnen met herinneringen aan Ravenstein. Als aandenken aan de stad waar mijn leven zich tot dan afspeelde. Ik vroeg andere mensen waaraan ze dachten bij Ravenstein. Hun antwoorden bleken in lijn met mijn eigen associaties: de spoorbrug en de kerk."

De Sint-Luciakerk stamt uit 1735 en is in barokstijl gebouwd met de opbrengsten van de Ravensteinse Loterij. "We hebben foto’s gebruikt om de kerk zo realistisch mogelijk aan te brengen. De spoorbrug was een probleempje. Het liefst had ik gekozen voor het zicht vanuit Niftrik, dat aan de andere kant van de Maas ligt. Maar dan staat de grote fabriek van De Heus Voeders (onderneming in diervoeders, red.) prominent op de voorgrond. Niet bepaald het mooiste gebouw. Daarom koos ik voor het zicht vanuit Ravenstein. Gelukkig waren daar online goede foto’s van te vinden. Zo konden we een mooi ontwerp maken."

Letterlijk dichtbij

Andere personen die gebouwen of bezienswaardigheden van Ravenstein op hun lichaam lieten aanbrengen, kent Kersten niet. "Mijn afkomst draag ik nu overal mee naartoe. Ik woon sinds een halfjaar in Amersfoort. Ook een leuke stad, maar Ravenstein is nu altijd letterlijk dichtbij. Mijn tattoos herinneren mij aan mooie momenten in mijn jeugd, waaronder die bij voetbalclub VV Ravenstein."

Als pupil was hij dagelijks op het voetbalveld van de inmiddels tot VESTA’19 gefuseerde vierdeklasser te vinden. "Het ouderlijk huis, waar mijn vader en moeder nog steeds wonen, ligt tegen het sportpark aan. In Den Ong. Via de achtertuin en de heg liep ik door een deurtje in het hek zo het hoofdveld op. Daar voetbalde ik elke dag. Of we waren te vinden in de speeltuin naast het voetbalveld of op het schoolplein. Telkens voetbalden we daar met tien tot twintig kinderen."

Ronaldinho

"Het profvoetbal was toen al mijn droom. Op mijn zesde bezocht ik mijn eerste wedstrijd, NEC – PSV (0-3 op 18 september 2004, red.) in De Goffert. PSV met Cocu en Van Bommel op het middenveld. Ik was helemaal verkocht. Op televisie en YouTube keek ik altijd naar Ronaldinho. Zo goed hoopte ik te worden. Ik heb het geprobeerd, maar ben uitgegroeid tot een heel ander soort voetballer, haha. Het ging snel. Als F-junior werd ik al doorgeschoven naar de E-jeugd, waardoor ik met jongens samenspeelde die twee jaar ouder waren."

"Mijn geheim? Plezier maken. Natuurlijk was mijn familie trots toen ik een kans kreeg bij een profclub. Opa Jan van vaders kant was voorzitter van VV Ravenstein, mijn vader heeft daar gevoetbald. Hij moest op zijn veertiende stoppen met voetbal vanwege blessures. Hij ging wielrennen. Dat doet hij nog steeds, met vrienden."

Peetoom

In het artikel vertelt Sam Kersten uitgebreid hoe hij zijn carrière daarna heeft uitgebouwd. Hoe hij bij TOP Oss belandde, de stap naar FC Den Bosch en natuurlijk PEC Zwolle dat plotseling op de stoep stond. Hij vertelt met welke spelers hij optrekt, van wie hij Spaans leert en van welk kind van welke voetballer hij peetoom is. En natuurlijk over de tattoos. Welke hij nog meer heeft genomen, waarom de tekst The World Is Yours op zijn arm, waar hij zijn inkttekeningen laat zetten en welke voormalig ploeggenoot hij tipte om naar diezelfde artiest te gaan. En nog meer!

In ELF Voetbal nummer 3 verder ook het verhaal achter het succes van PSV en team Bosz. Interviews met Bert Konterman, Tristan Gooijer en Jeremy Bokila. We gingen op bezoek bij Hamburger SV om te spreken met het Nederlandse duo Ludovit Reis en Immanuel Pherai. En we spraken met de vaders van drie spelers van Jong PSV die ook als profvoetballer door het leven gingen. Hun zoons waren daarbij. We stelden FC De Verliezers samen, maakten de andere stand op basis van loyaliteit op en spraken de internationals uit de Keuken Kampioen Divisie. En nog veel meer!

Ons nieuwe nummer is bij de abonnees automatisch op de deurmat beland. De editie is ook verkrijgbaar bij de bekende supermarkten, (kantoor)boekhandels en op de grootste reislocaties. Denk aan Schiphol Airport, Rotterdam Airport, Rotterdam The Hague Airport en vele NS-stations. Het nummer is ook gemakkelijk online te bestellen. Via deze link zo gebeurd. Een abonnement nemen is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch in de brievenbus. Via deze link zo afgesloten. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!
Aanmelden
transfergeruchten Laatste: Feyenoord en Ajax in de markt voor Jamaicaan Omari Hutchinson
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <