Laatste nieuws
08.50Olympiakos - Fiorentina op tv: hoe laat en op welke zenders is de Conference League-finale te zien?
08.46Van Seumeren dacht aan opstappen bij FC Utrecht: 'Vandalen verkloten het'
08.45Olympiakos schrijft geschiedenis in lange en povere Conference League-finale
08.40Grieken in de gloria: Olympiakos schrijft geschiedenis en bezorgt land eerste Europese prijs ooit
08.35FC Utrecht-eige­naar Frans van Seumeren wilde na rellen per direct opstappen: ‘Ik ben ziek van de situatie’
08.31'Ik denk dat Koeman voor Bijlow gaat kiezen'
08.26FC Utrecht maakt de balans op: zoveel stadionverboden deelde de club al uit
08.26Koeman gunt Oranje-tweetal vrije dagen: 'Ze komen superfit binnen'
08.20FC Utrecht kraakt gemeente: 'Ik voel me vreselijk in de steek gelaten'
08.15PSV moet op zoek naar een nieuwe linksback: 8 potentiële kandidaten op een rij
08.12Van Seumeren voelt zich in de steek gelaten: 'Maatregelen buitenproportioneel'
08.10Directeur Saudi Pro League trekt uiterst pijnlijke conclusie over Henderson
08.00Gigantisch feest in Piraeus: 'Meer dan 100.000 fans braken de stadsmuren af'
08.00LIVE: Flick doet navraag bij Frenkie, Oranje-internationals reageren op oproep
07.55Schreuder verliest duel om algehele titel in Spanje, maar krijgt nog een kans
07.47Hoek lyrisch over 'geschenk uit de hemel': 'In potentie de allerbeste'
07.26Van Hooijdonk kritisch op Koeman: 'Dacht Van Gaal ook, ik vind het risicovol'
07.23Enorme extase bij Olympiakos: 'Onze bizarre droom is werkelijkheid geworden'
07.03Ouders Maatsen reageren op EK-absentie: 'Hij is teleurgesteld'
06.58Messi verliest voor het eerst in 1,5 jaar een wedstrijd waarin hij scoort
06.46Opvallende uitspraak Kieft: 'Ik denk dat Koeman voor hem kiest op het EK'
04.55Wat opvalt bij EK-selectie Oranje: op zoek naar ‘kampioensgedrag’ en leeftijdsopbouw met succes in verleden
03.05Voetbalpodcast | ‘Arne Slot kan zich niet voorbereiden op de wereld van Liverpool’
03.00Voetbalpodcast | ‘Arne Slot kan zich niet voorbereiden op de wereld van Liverpool’
00.45Wat als Vitesse valt? Zo vergaat het Nederlandse profclubs die failliet gingen
00.28Kan Depay nu écht excelleren op eindtoernooi Oranje? 'Hij oogt heel fit'
00.10LIVE TRANSFERS: Manchester United richt pijlen op voormalig PSV-verdediger
00.05Olympiacos dankt grote held Ayoub El Kaabi voor allereerste Europese prijs

Gisteren

23.55De goal: El Kaabi maakt van Olympiakos eerste Griekse club met Europese prijs
23.55Conference League-finale vergeleken met 'wortelkanaalbehandeling': 'Vreselijk'
23.50Zo bezorgde Olympiakos Griekenland eerste Europese trofee ooit
23.50LIVE: Olympiakos-held El Kaabi matchwinner, Grieken winnen finale (gesloten)
23.41Olympiakos verslaat Fiorentina en wint Conference League na zeer matige finale
23.41Olympiakos wint de Conference League en schrijft Griekse geschiedenis
23.39Olympiakos wint eerste Europese finale ooit en laat Fiorentina weer huilen
Resultaten x
binnenland

Bert Konterman wil graag terugkeren in voetbalwereld: "Ik had een schurfthekel aan Julio Ricardo Cruz"

Rond de eeuwwisseling behoorde Bert Konterman tot de beste verdedigers van Nederland. De nu 53-jarige Harderwijker werd kampioen met Feyenoord, kreeg een uitnodiging voor het EK 2000 en verdiende een transfer naar Glasgow Rangers. Een kwart eeuw later blikt hij terug op zijn bijzondere loopbaan. "Achteraf denk ik: ik had met Zidane en Ronaldo kunnen voetballen."

12-04-2024 14:00 door Sander Berends

"Het is alweer 25 jaar geleden dat ik kampioen werd met Feyenoord. Een vriendenteam is overdreven, maar we hadden een groep die dondersgoed wist hoe de voetbalwereld in elkaar stak. Peter van Vossen, Jean-Paul van Gastel, Paul Bosvelt... Ze hadden al het een en ander meegemaakt", vertelt Konterman in ELF Voetbal nummer 3, die via deze link ook handig online is te bestellen, tegenover onze medewerker Tim Beck. Daarin haalt hij vele anekdotes op.

Off-day

Het kampioenselftal van Feyenoord was volgens hem geen naïeve ploeg. "We hadden allemaal een omweg gemaakt en kenden onze krachten en tekortkomingen. Als je een off-day had, kon je je verstoppen achter je teamgenoten. Voorin hadden we Julio Ricardo Cruz. Ik zeg je eerlijk: in het begin had ik een schurfthekel aan hem. Hij had het talent van Marco van Basten, maar hij had niet zo vaak zin. Dat is nogal een uitspraak, ja."

"Maar Julio was zó goed. Geniaal! Dat hij het zo verkwanselde, daar kon ik in het begin moeilijk mee omgaan. Hij had doordeweeks geen zin, maar liet het in tegenstelling tot Romário ook in het weekend niet zien. Trainer Leo Beenhakker moest hem wakker schudden voordat een van ons hem een rotschop had gegeven. Niet veel later begon hij te excelleren."

Irriteren

"De sfeermaker was zonder twijfel Paul Bosvelt. Je moest alles in de gaten houden in de kleedkamer. Wat ik me ook herinner is dat Peter van Vossen doordeweeks iets rustiger aan wilde doe. Hij was iets ouder dan de meesten, maar leverde altijd in wedstrijden. Tijdens trainingen stond hij vaak tegen Ulrich van Gobbel, die het heerlijk vond om Peter te irriteren. Een tikje op de hakken hier, een tackle daar. Peter begon dan te mopperen en is één keer boos van het veld gelopen."

"Uli keek mij dan aan en gaf me een knipoog, haha. Op het veld én daarbuiten waren we een team. Vooral de trainingskampen kan ik me nog goed voor de geest halen. Tot mijn transfer naar Feyenoord had ik als een monnik geleefd. Als we met Willem II op trainingskamp waren, lag ik altijd op tijd op bed. Ik leefde als een prof, maar bij Feyenoord ging het er in de voorbereiding anders aan toe."

Korenmarkt

"Op het eerste trainingskamp in Doorwerth kwamen Paul en Jean-Paul naar mij en Patrick Paauwe toe. Of we mee op stap gingen. Ik dacht dat het er bij een topclub nog professioneler aan toe zou gaan, maar op dat trainingskamp zaten we zo’n beetje iedere nacht tot drie uur op de Korenmarkt. Pas later ben ik gaan waarderen hoe Leo daarmee omging."

"De volgende ochtend liep hij tussen ons in tijdens de warming-up. Volgens mij kwam hij alleen inspecteren of hij alcohol, shoarma en knoflook rook, haha. Hij wist het dondersgoed, maar zei niets. Aan het eind van de week speelden we op het tandvlees een oefenwedstrijd tegen AGOVV. Toen ik thuiskwam bij mijn vriendin, ben ik gelijk naar bed gegaan. Ik was helemaal naar de klote. Maar Leo wist: ze hebben een basis gelegd voor het nieuwe seizoen."

Volgende stap

"Al hebben we heus onze problemen gehad. Een jaar na het kampioenschap gaf ik samen met Paul, Jean-Paul en Kees van Wonderen een interview aan Sportweek. Het was net voor de Champions League-wedstrijd bij Chelsea. We vertelden dat we verwachtten dat Feyenoord een volgende stap zou zetten. In Nederland én Europa. Ik zei er ook bij dat ik een vertrek naar het buitenland zou overwegen als die stap niet zou komen."

"De minste spelers moesten weg en er moesten nog betere spelers bij. We landden in Londen en Leo kreeg allerlei berichten. Hij kwam naar me toe en vroeg: 'Lange, wat heb jij in Sportweek gezegd? De pleuris is uitgebroken.' Daar schrok ik van, want dat was mijn bedoeling helemaal niet. Ik speelde goed tegen Chelsea en zelfs Johan Cruijff was als NOS-analist enthousiast over me. Maar de fans waren klaar met me."

Tranen

"Het weekend erop speelden we thuis tegen PSV. In de competitie ging het niet goed en daarom was het een belangrijke wedstrijd. Ik dacht: als we verliezen, kom ik niet levend De Kuip uit. Het was lang gelijk, maar we kregen een strafschop. Nota bene Jean-Paul nam 'm. Gelukkig scoorde hij. Ik speelde goed, maar toen ik van het veld liep, stroomden de tranen over mijn wangen van de spanning. Dat was het spannendste moment uit mijn loopbaan."

"Het grappige is dat ik in de zomer juist Real Madrid had afgewezen. Leo kwam in Doorwerth naar me toe om te zeggen dat Real Madrid interesse had. Mijn kamergenoot was Patrick, en die viel van zijn bed van verbazing. Leo vroeg: 'Wil je daar niet heen? Een geweldige club.' Ik was terughoudend en zag enkel beren op de weg. Patrick zei dat ik gek was. Achteraf denk ik: ik had daar met Zidane en Ronaldo kunnen voetballen..."

Fernando Ricksen

In het artikel geeft Konterman ook zijn mening over de huidige verhoudingen binnen voetbalploegen zoals Feyenoord, zijn ervaringen op het EK van 2000 dat in eigen land plaatsvond, kattenkwaad uithalen, de beruchte penaltyreeks tegen Italië en volop over zijn bijzondere avonturen bij Glasgow Rangers. Fernando Ricksen ging niet voor niets nooit mee met groepsuitjes tot die ene keer. Over Claudio Caniggia, die paddenstoelen ging plukken in Schotland. En Konterman licht het eigen bedrijf toe dat hij heeft opgericht en waarom hij graag terugkeert in de voetbalwereld.

In ELF Voetbal nummer 3 verder ook het verhaal achter het succes van PSV en team Bosz. Interviews met Tristan Gooijer en Jeremy Bokila. We gingen op bezoek bij Hamburger SV voor een ontmoeting met het Nederlandse duo Ludovit Reis en Immanuel Pherai. Met Sam Kersten van PEC Zwolle gingen we om de tafel om zijn tattoos te bespreken. En we spraken met de vaders van drie spelers van Jong PSV die ook als profvoetballer door het leven gingen. Hun zoons waren daarbij. We stelden FC De Verliezers samen, maakten de andere stand op basis van loyaliteit op en spraken de internationals uit de Keuken Kampioen Divisie. En nog veel meer!

Ons nieuwe nummer is bij de abonnees automatisch op de deurmat beland. De editie is ook verkrijgbaar bij de bekende supermarkten, (kantoor)boekhandels en op de grootste reislocaties. Denk aan Schiphol Airport, Rotterdam Airport, Rotterdam The Hague Airport en vele NS-stations. Het nummer is ook gemakkelijk online te bestellen. Via deze link zo gebeurd. Een abonnement nemen is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch in de brievenbus. Via deze link zo afgesloten. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!
Aanmelden
transfergeruchten Laatste: Feyenoord en Ajax in de markt voor Jamaicaan Omari Hutchinson
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <