Laatste nieuws
13.15Jeroen Stekelenburg weet waarom Francesco Farioli nog niet van Ajax is
13.10'Farioli enthousiast, Ajax heeft streepje voor op Brighton'
13.08'Nice heeft opvolger Ajax-doelwit Farioli al op het oog'
13.01Kroatië publiceert EK-selectie en biedt uitsluitsel aan Sutalo, Sosa en Ivanusec
12.58Van Dop tekent bij in Deventer, Tévez weg bij Independiente
12.55AD ziet hoogst opmerkelijke rol voor Berghuis weggelegd in Farioli's Ajax
12.45Een avondje meekijken bij de beoogde Ajax-trainer Francesco Farioli: ‘Zo meeleven, passie tonen, het is wie ik ben’
12.43'Kapotte wasmachine' Strootman: 'Misschien stop ik wel'
12.41Kroaten van Ajax en Feyenoorder Ivanusec opgeroepen voor EK
12.32Sutalo, Sosa en Ivanusec met Kroatië naar het EK
12.30Ajax-target Farioli: 'Cruijff mijn voetbalmentor, ik vraag veel van spelers'
12.24AZ bevestigt nieuw contract voor hoofdtrainer Martens
12.18De Jong kiest beste niet-PSV'er van het seizoen: 'Heel sterk'
12.15Grote aderlating voor Engeland? Superster raakt vlak voor het EK geblesseerd
12.00VZ Team van de Week: Feyenoord hofleverancier na afscheidswedstrijd Arne Slot
12.00VP Award 2024: PSV-legende De Jong is de allerbeste
11.58Bizot met Brest naar 'buren' op 110 kilometer voor Champions League
11.55'Jammer, maar ook wel een eer. Luuk de Jong is geweldige spits'
11.45Overzicht CL-deelnemers: verrassende nieuwkomers van de partij
11.37Anderlecht-fans ontsporen volledig en klimmen VIP-zone in om klappen uit delen
11.35Kraay: 'Die is zó goed geworden onder Hake, lijkt alsof hij onder Slot speelt'
11.3526 van 36 clubs bij nieuwe Champions League bekend: Bologna, Girona en Stade Brest debuteren
11.32Footy Headlines onthult speciaal 125-jarig bestaansshirt Ajax met uniek detail
11.30Elftal van de Week: Ibiza-gangers, Feyenoord-duo en debutant Volendam
11.25Spaan enthousiast: 'Farioli kan hem meenemen naar Ajax'
11.15Bijzonder: Duitsland stuurt debutant of tweedeklasser Europa in
11.14AZ-held Vangelis Pavlidis bespreekt toekomst en bedankt teamgenoten: ‘Topscorerstitel dankzij hen’
11.06De Zerbi: 'Ik hoop weer in de Premier League te werken'
11.01Eredivisie op Rapport: De Wit maakt slechte beurt bij AZ, drie vijven bij Ajax
11.00Engeland vreest voor EK-deelname Kane: 'Zijn rug heeft het volledig begeven'
11.00Zeearend Hertog verdwijnt na 18 jaar bij Vitesse: ‘Mij zien ze daar niet meer'
11.00Eredivisie-flops: ineengestort AZ en uitgeblust Ajax hofleverancier
11.00VP-voetbalkantine: 'FC Twente gaat de CL-groepsfase halen'
10.53Tévez niet langer de hoofdtrainer van Independiente
10.35Sensationele Phil Foden leidt Manchester City naar zesde Premier League-titel in zeven jaar
Resultaten x
binnenland

Jürgen Kohler: "Nederland won verdiend, ze speelden het beste voetbal van Europa"

Zijn naam blijft onlosmakelijk verbonden met die van Marco van Basten. Jürgen Kohler vocht verbeten duels uit met onze landgenoot. In Europese duels, de Serie A en de nationale ploeg. Met Van Basten als winnaar op het EK van 1988 en de Duitse voorstopper als overwinnaar op het WK van twee jaar later. "Marco is onbetwist de beste spits tegen wie ik ooit heb gespeeld."

09-05-2024 10:00 door Sander Berends

Hij heeft ze alle 105 bewaard. In een grote vitrine in zijn huis in Bonn liggen alle tricots uitgestald die hij tijdens zijn interlands voor (West-)Duitsland droeg. "Ik gaf nooit een shirt weg. Ze hebben een speciale waarde voor me. Ook mijn medailles, bekers en oorkondes liggen daar", zegt Kohler in de dikke EURO 2024 Special van ELF Voetbal, die vorige week is verschenen en via deze link handig online is te bestellen. Daarin spraken we uitgebreid met de winnaar van onder meer drie Duitse landstitels, een Italiaans kampioenschap, Champions League, UEFA Cup, WK voor Clubteams, drie Duitse DFB Pokals, Coppa Italia en van verkiezingen voor Voetballer van het Jaar in Duitsland en Italië. En natuurlijk het wereldkampioenschap in 1990.

Marco van Basten

"Ik heb het shirt van Marco van Basten dat hij tijdens onze wedstrijd op het WK droeg. Geruild na afloop. Gelukkig ontvingen we elke wedstrijd twee shirts, waardoor ik mijn shirt van de eerste helft nog bezit. Ik heb ook Marco’s shirt van AC Milan. Net zoals dat van Ruud Gullit en ik meen ook van Frank Rijkaard. Ik weet niet wat mijn kinderen (zie kader, red.) later van plan zijn, maar mijn verzameling geef ik nooit af zolang ik leef. Ik leen niets uit. Op welke prijs ik het meest trots ben? Op het geheel. Ik ben twintig jaar profvoetballer geweest. Kon van mijn hobby mijn beroep maken en maakte veel prachtige momenten mee. En dat als voorstopper, hè."

58 jaar is hij nu. Inmiddels bijna 22 jaar voetballer in ruste. Maar de herinneringen in zijn hoofd lijken nog vers. Met het EK in eigen land voor de deur gaan die automatisch naar de vorige continentale eindstrijd op Duitse bodem. In 1988 trad Duitsland aan als de grote favoriet. De ploeg van wijlen bondscoach Franz Beckenbauer had twee jaar eerder de WK-finale verloren van het Argentinië van Diego Maradona. Sterkhouders als Lothar Matthäus, Jürgen Klinsmann en Rudi Völler hadden meer ervaring in de benen en wilden het thuispubliek haar derde Europese titel schenken.

Rivaliteit

De poulefase werd gewonnen. Alleen tegen Italië incasseerde West-Duitsland een tegentreffer. Met acht deelnemers volgde direct een halve finale. Tegenstander: het Nederlands elftal. "Het leek alsof jullie die avond in Hamburg thuis speelden", vertelt Kohler, destijds speler van 1. FC Köln. "De ondersteuning vanuit Nederland was overweldigend. Overal waar ik keek, zag ik oranje. We wisten vooraf dat we het zwaar zouden krijgen. We kenden de rivaliteit tussen beide landen. We waren gewaarschuwd, maar jullie beleefden een geweldige dag. De start van de gouden generatie die tussen 1988 en 1996 successen boekte. De beste generatie die Nederland ooit heeft voortgebracht. Van Basten, Gullit, Rijkaard; zij waren buitengewoon, maar vergeet ook keeper Hans van Breukelen, de broers Koeman en een belangrijke kracht als Jan Wouters niet."

De eerste twee doelpunten vielen uit strafschoppen. Met Matthäus en Ronald Koeman als trefzekere specialisten. "Beide strafschoppen waren onterecht", kijkt Kohler nu terug. De Nederlandse penalty werd toegekend na een duel tussen Kohler en Van Basten. "Marco viel, stond weer op en lachte toen de scheidsrechter floot. Ik verwijt hem niets. Ik waardeer alleen zijn klasse. Kijk naar die 1-2. Hoe hij net voor tijd slim van me wegliep, ruimte creëerde en die pass van Wouters binnengleed. Wereldklasse. Gefrustreerd? Nee, na het laatste fluitsignaal was dat in mijn geval voorbij. Nederland won verdiend. Het was ze gegund. Ze speelden het beste voetbal van Europa, beschikten over de beste individuele spelers. Een feit waarover niet viel te discussiëren. Dat was topniveau."

Texel

"In de finale kwam de Sovjet-Unie er niet aan te pas. Zij hadden geen schijn van kans. En Marco... wat een fantastisch doelpunt vanaf de rand van de zestien. Oranje was tijdens dat EK niet te stoppen. Na het toernooi ging ik met mijn vrouw op vakantie naar Texel. Een prachtig eiland. Strand kennen we in Duitsland niet of nauwelijks. Op Texel gingen we heerlijk fietsen. Daar hebben ze de lekkerste friet die ik ooit heb gegeten. Uiteraard werd ik volop herkend. Ik heb de Nederlanders telkens gefeliciteerd met hun gewonnen titel."

In het interview kijkt Jürgen Kohler ook terug op het WK van 1990, toen West-Duitsland revanche haalde, op het EK van 1992 toen Oranje in de poulefase de tegenstander was, vertelt hij waarom hij na het WK van 1998 stopte als international, zijn verwachtingen over het komende EK in Duitsland, zijn band met Nederland, zijn huidige baan en onderneming, zijn verlangen om terug te keren in de voetbalwereld, waardering voor de Nederlandse voetbalschool en komt de UEFA Cup-finale van 2002 tegen Feyenoord, waarin hij een rode kaart ontving, aan bod.

Het volledige interview met Jürgen Kohler is te lezen in de dikke EURO 2024 Special van ELF Voetbal, doorgenummerd nummer 4 van dit kalenderjaar. Daarin alles over de Europese titelstrijd van komende zomer in Duitsland. We bespreken alle 24 deelnemers aan de hand van een vast stramien. Interviews met drie Wereldkampioenen en drie Europees kampioenen. De Fransman David Trezeguet won beide toernooien. Naast Kohler kroonde Philipp Lahm (2014) zich tot mondiaals beste. Jan Wouters en Nol de Ruiter, de rechterhand van Rinus Michels, wonnen met Oranje het EK van 1988. Daarnaast gesprekken met Tim de Cler, die een WK en EK meemaakte en nu kroegbaas is, Oranje-kwelgeest Michael Krohn-Dehli, Mats Wieffer die komende zomer graag zijn eerste eindtoernooi wil meemaken en met Harry Goudsblom alias De Tietenman, Oranje-fan in hart en nieren.

De dikke EURO 2024 Special van ELF Voetbal is bij de abonnees automatisch op de deurmat gevallen. Ook is de editie verkrijgbaar bij de bekende verkooppunten. Denk aan de supermarkten, de (kantoor)boekhandels en de reislocaties. Schiphol, Eindhoven Airport, Rotterdam The Hague Airport en de NS-treinstations. De editie is ook gemakkelijk online te bestellen. Via deze link in een handomdraai gebeurd. Een abonnement is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch in de brievenbus. Via deze link zo afgesloten. Zoek je welkomstgeschenk uit! Veel leesplezier!




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <