07.31Overzicht: alle afgeronde inkomende en uitgaande transfers in de Eredivisie
07.23Gimenez ontkent vertrekwens en sluit langer verblijf niet uit: 'Pas dan ga ik'
07.15Willem ll voelt druk: 'Als je het dit jaar niet redt, is de klap extra groot'
07.10'United is nog niet klaar op de markt, willen ons nog in alle linies versterken'
06.58Dit is het eerste doelpunt van Liverpool onder manager Arne Slot
00.10Volgende mutatie in staf Manchester United: Erik ten Hag verwelkomt nóg een nieuwe naam

23.54Praat mee op VP: Liverpool - Betis Sevilla
23.50Transfers Eredivisie 2024/25: Liam van Gelderen vindt nieuwe club
23.41Bondscoach Olympische Spelen weggestuurd wegens dronespionageschandaal
23.40Ten Hag: 'Ik wil dat de selectie zo sterk mogelijk is'
23.40Mooi: Heerenveen-vrienden Vlap, Van Bergen en Lammers vieren weerzien bij Twente
23.30'Griezmann-droom wordt mogelijk realiteit: Atlético dreigt aanvaller te verliezen'
23.25Vitesse richt zich tot licentiecommissie: 'Anders wordt het een lastig verhaal'
23.10Van Bergen en Vlap breken in bij contractondertekening Lammers
22.52Pflücke (ex-Roda) bezorgt kampioen Brugge teleurstellende seizoenstart in België
22.50'NAC heeft er concurrent bij: ook Engelse club wil Feyenoorder huren'
22.40Volop belangstelling voor spelers van Feyenoord: ‘We zitten niet in de situatie dat we móéten verkopen’
22.39Oud-speler Roda bezorgt Club valse start van Belgische competitie
22.21Ten Hag-staf verder aangevuld: Manchester United pikt specialist op in Noorwegen
22.10Ederson slaat terug vanwege 'vertrekwens': 'Het verhaal klopt niet'
22.05'Man United spreekt met zaakwaarnemer Mazraoui, back wil naar Old Trafford'
22.02Voorzichtig aan Ajax gelinkte Christian Eriksen bespreekt toekomst bij Manchester United
21.55ADO Den Haag zegt last te hebben van artikel en legt Omroep West boycot op
21.50ADO staat Omroep West niet meer te woord, regionale omroep spreekt van 'boycot'
21.50ADO Den Haag staat Omroep West voorlopig niet te woord na artikel
21.35NAC-trainer Hoefkens bedolven onder complimenten: 'Super duidelijk, een goed mens'
21.35Oefenduels Eredivisie: PEC Zwolle met grote overtuiging langs De Graafschap
21.33Dieperink opnieuw aangsteld op de Spelen, blessure Ansu Fati
21.30LIVE TRANSFERS: Fulham pikt oude bekende op bij Spurs, Huijsen-afscheid bij Juve
Resultaten x
binnenland

NAC en Excelsior maken zich op voor memorabele wedstrijd

NAC Breda en Excelsior gaan komende week uitmaken wie komend seizoen uit mag komen in de Eredivisie. De play-offs om promotie/degradatie zijn altijd zwaar beladen wedstrijden, met veel op het spel. De apotheose van de play-offs is natuurlijk in de finale. Deze wedstrijden leiden bijna altijd tot een enorm spektakel. Toch springt een aantal jaargangen er wel uit. We blikken terug op de meest bizarre, mooie en memorabele play-offs finales.

26-05-2024 15:57 door Quinn Appels

Go Ahead Eagles-RKC Waalwijk

Tegenwoordig zijn Go Ahead Eagles en RKC Waalwijk allebei actief in de Eredivisie, maar in 2019 moesten zij hier onderlingen over knokken. Als respectievelijk de nummer vijf en acht van de Keuken Kampioen Divisie, was het een behoorlijke verrassing dat deze twee teams in de finale van de play-offs stonden. Ze maakten er echter een waar spektakelstuk van.

In Waalwijk eindigde het eerste duel nog in een redelijk saaie 0-0. Bij de terugwedstrijd in Deventer barstte het vuurwerk wel uit. Al snel in de wedstrijd kwam RKC op voorsprong en iets voor rust werd het zelfs 0-2. Jeroen Veldmate wist in de laatste minuut voor rust toch nog iets terug te doen namens Go Ahead Eagles via een penalty.

Het was de opmaat naar een sterk begin van de tweede helft voor de Deventenaren. Door de toen nog geldende regel dat uitdoelpunten dubbel telden, moest de thuisploeg dus winnen.Al snel werd de achterstand omgedraaid in een 3-2 voorsprong en de Adelaarshorst ontplofte. Hans Mulder zette elf minuten voor tijd de stand op 3-3, wat het startschot bleek voor een knotsgekke slotfase.

In de 89e minuut leek Pieter Langedijk de Eagles definitief naar de Eredivisie te schieten. Op prachtige wijze maakte hij er 4-3 van. Met vier minuten blessuretijd leek het klaar na 94 minuten spelen, maar RKC mocht nog één keer schieten. Stijn Spierings knalde droog raak en zo geschiedde het wonder toch nog.

De thuisploeg deed nog een wanhopige poging direct na aftrap, maar in de daaropvolgende counter volgde een strafschop voor RKC en daarmee in de 98e minuut zelfs de 4-5 nog. Alles en iedereen dat RKC een warm hart toedroeg, explodeerde. Fred Grim en zijn ploeg promoveerden zo als nummer acht van de Keuken Kampioen Divisie, hetgeen NAC komende week ook kan doen.

ADO Den Haag-Excelsior Rotterdam

De tegenstander van NAC komende week, stond in 2022 ook al in de play-offs finale. Destijds was ADO Den Haag de tegenstander. Waar Excelsior gisteren nog met 7-1 afrekende met ADO, had het twee jaar eerder een stuk meer moeite met de Hofstedelingen.

In Rotterdam was de eerste wedstrijd geëindigd in 1-1. In Den Haag was dus nog overal voor te spelen. Toch leek de beslissende wedstrijd al snel beslist te zijn. ADO stond na 40 minuten al met 3-0 en ging zo met een goed humeur aan de thee. Zelfs een rode kaart voor Tyrese Asante in de 69e minuut leek zo’n grote voorsprong niet in gevaar te kunnen brengen.

Daar dachten de Kralingers anders over. Door doelpunten in de 78e en 83e minuut, was de hoop weer helemaal terug. Toen in blessuretijd Excelsior ook met tien man verder moest, hadden de ADO-supporters genoeg gezien. Zij gingen alvast aan de rand van het veld staan, om de promotie te vieren. De laatste aanval van Excelsior bleek echter toch nog roet in het eten te gooien. Thijs Dallinga kopte de 3-3 binnen.

Na veel chaos en stakingen door thuissupporters die het veld betraden, stond het na de verlenging 4-4. Penalty’s moesten dus uitkomst bieden. Pas na negen strafschoppen werd het lot van ADO bezegeld. Niet zij, maar Excelsior wist met deze Houdini-act. Lang feesten op het veld konden de Rotterdammers niet: opnieuw werd het veld bestormd door boze Hagenezen.

Roda JC-Sparta Rotterdam

Ook handhaving in de Eredivisie kan op heldhaftige wijze bewees Roda JC in 2013. In de finale van de play-offs stuitte de ploeg van Ruud Brood op Sparta. In Rotterdam was het heenduel geëindigd in 0-0, dus ging ook hier de beslissing vallen in de laatste wedstrijd.

Na 24 minuten nam Sparta de leiding door een doelpunt van Mario Bilate. Door de regel dat uitdoelpunten dubbel telden, moest Roda JC dus nog minimaal twee keer scoren. In de 73e minuut bracht Mark-Jan Fledderus de hoop in de harten van de Roda-supporters terug. Met een prachtige vrije trap maakte hij de 1-1.

In de 89e minuut kreeg de thuisploeg op een identieke plek weer een vrije trap en uiteraard ging Fledderus weer achter de bal staan. Het ongelooflijke gebeurde en weer schoot de middenvelder raak. Zo redde hij op prachtige wijze hoogstpersoonlijk Roda JC van degradatie.

Aanmelden
transfergeruchten Laatste: "Ajax wil nog meer Champions League-ervaring binnenhalen met Sergi Roberto"
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met… James Rodríguez?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"