Laatste nieuws
08.25Koeman komt op voor Oranje-dissonant: ‘Honderd procent vertrouwen in hem’
08.21'Farioli en Kroes hebben maatregelen genomen om Ajax weer tot topclub te maken'
08.15Nederland - Frankrijk Live: aftellen naar kraker in Leipzig
08.15Spaanse media jubelen om Williams, Yamal en 'perfecte mix Marcelo en Mendy'
08.10Koeman moet duo slachtofferen bij Oranje volgens Vink: 'Veerman gedijt daarbij'
07.55Kritiek op Southgate zwelt aan: 'Hij zal door de mangel gehaald worden'
07.54Driessen ziet zwakke schakel bij Frankrijk richting Oranje: 'Overschatte speler'
07.35Zelfs zus wees Frimpong op opvallend stopwoordje: 'Weet je hoe vaak je dat zegt?!'
07.31'Er was nauwelijks iets te vinden van Schouten, maar toch lieten we hem meekomen'
07.30EK Live: twee duels in aanloop naar kraker in Leipzig
07.25Argentinië opent Copa América met zege en Messi-record
07.20Voetbal op tv: Grueter commentator bij Nederland - Frankrijk
07.15Koeman vloerde Deschamps al eens op magische avond
07.00LIVE EK 2024 | Aftellen in Leipzig: Oranje wacht zware kluif tegen titelfavoriet Frankrijk
07.00De Oranjekantine #4 met Engelaar en Boussaboun - kijk LIVE op YouTube!
07.00LIVE: Dumfries doet oproep aan Oranje-fans, matchday is aangebroken
07.00LIVE: toeleven naar EK-clash, Oranje treft vicewereldkampioen Frankrijk
06.46Polen vestigt tegen Oostenrijk weer de hoop op Robert Lewandowski
06.41Derksen ziet 'nog veel ernstiger probleem' bij NOS: 'Vind hem een lul'
06.33Steijn duidelijk over Ajax-jongelingen: 'Daar waren ze écht beter van geworden'
06.16Koeman schaaft aan 'gameplan' Oranje: krijgt Frimpong zijn kans tegen Fransen?
06.15Guten Morgen EURO 2024: Oranje tegen 'Les Bleus' en hoe ver komt Slowakije?
06.05EK voetbal 2024 | Alle standen in de groepen en het complete programma in Duitsland
05.55Stroef Argentinië opent Copa América met kleine zege: ‘Leek wel op onze start in Qatar’
03.00Voor Oranje gaat het vanavond om veel méér dan de discussie rond ‘Ninja Turtle’ Mbappé
00.41Ajax maakt oefenprogramma bekend
00.35Engelse fans wijzen massaal dezelfde zondebok aan: 'Jij verpest mijn hele zomer!'
00.30Janssen kraakt 'belachelijke' regel: 'Denk dat hij het niet eens wist'
00.26Afellay wijst manco van Spanje aan: 'Als je zóveel beter bent...'
00.08Lovende Spaanse media zien onverwachte uitblinker: ‘Van welke planeet kom jij?’
00.05'Verrassende klapper lonkt voor Vaessen, Groningen dreigt mis te grijpen'
00.05Franse media stellig over meespelen Mbappé tegen Oranje

Gisteren

23.52FC Groningen moet vrezen: Aziatische gigant wil Vaessen-transfer kapen
23.52Powel en Van Eijden baalden van masker: 'Mbappé gaat er zeker niet beter van voetballen'
23.50Van pure kunst tot Armani: Spanje steelt de show op het EK
Resultaten x
binnenland

Interview NOS-presentatrice Eline de Zeeuw: "Nooit verwacht dat het zo snel zou gebeuren"

In haar jeugdjaren ontwikkelden zich twee dromen in haar hoofd. Ze wilde sportverslaggeefster worden. Of ze wilde nieuwscorrespondent vanuit de Verenigde Staten worden. Na haar stageperiodes twijfelde Eline de Zeeuw niet meer. Haar sporthart klopte harder. Op het komende EK zal ze voor de NOS vanuit de studio de middagwedstrijden voor haar rekening nemen. Daarna is ze te zien en te horen als verslaggeefster bij de Olympische Spelen en treedt ze vanaf 28 augustus op als presentator van de uitzendingen van de Paralympics. "Ik was en ben veruit de grootste voetbalfan van de familie."

07-06-2024 12:00 door Sander Berends

De voorbereidingen zijn in volle gang. "Ik heb deze week Albanië bestudeerd. Ik weet nu alles van hun Braziliaanse bondscoach Sylvinho en hun sterspelers. Ik wil straks beslagen ten ijs komen." Vanaf 15 juni is Eline de Zeeuw tijdens het EK bijna elke middag te zien op de televisie. Ze zal de 15.00 uur-wedstrijd van het EK van presentatie voorzien. Inclusief voor- en nabeschouwing. "Officieel ga ik vanaf 14.30 uur live, maar ik zal al in de ochtend in de studio in Hilversum druk bezig zijn met de voorbereidingen."

Veel Oostblok

Ze trapt af met Hongarije - Zwitserland. "Daarna Roemenië - Oekraïne, Kroatië - Albanië en Slovenië - Servië", somt ze op. "Het is veel Oostblok de eerste dagen. Analisten als Theo Janssen, Ibrahim Afellay en Leonne Stentler zullen die dagen roulerend aanschuiven. Ik kijk er naar uit." Het wordt haar eerste voetbaltoernooi als presentator voor de nationale televisie.

Voor de radio deed ze dat drie jaar eerder. Tijdens het vorige EK versloeg ze voor NOS Langs de Lijn diverse wedstrijden. Bij haar debuut in Kopenhagen tussen Denemarken en Finland was ze live getuige van de hartstilstand van Christian Eriksen. "Dat was direct erg confronterend om mee te maken. Bizar. Jeroen Elshoff als tv-commentator en ik voor de radio waren de enige NOS-medewerkers die aanwezig waren en rechtstreeks verslag konden doen. Via Facetime kwam ik enkele keren in de tv-uitzending. Door dat vreselijke moment van Eriksen verliep een eerste wedstrijd absoluut niet zoals ik die had voorgesteld. Al was het ook bijzonder om te zien hoe iedereen in het stadion verbroederde. Iedereen dacht aan hetzelfde en leefde heel intens mee. Die avond evalueerden Jeroen en ik wat er was gebeurd. Normaal spreek je over de wedstrijd, maar nu ging het enkel om Eriksen. Gelukkig was zijn situatie inmiddels niet meer levensbedreigend."

Ideale leerschool

"Ik ben daarna bijvoorbeeld nog naar Sevilla en München geweest, deed Nederland - Noord-Macedonië vanuit de Johan Cruijff ArenA net als de achtste finale tussen Denemarken en Wales. Radio zag en zie ik als een ideale leerschool. Het betekent improviseren, scherp zijn en letterlijk verslag doen van alles wat je ziet. Radio is ook het allersnelste medium. Ik ben er verliefd op geworden. Ik kreeg er de ruimte om situaties van allerlei kanten te belichten. Ik ben erin gerold en er verder in gegroeid."

NOS/Rogier Veltman

"Radio is een stap die ik voor alle journalisten, die de televisie als einddoel zien, wil aanraden." Ze reageerde vijf jaar geleden op een vacacture van de NOS. Ik begon als redacteur en werd daarna verslaggever. "Dat was een mooie manier om binnen te komen en een mooie manier om het vak onder de knie te krijgen. Ik heb veel geleerd bij de radio-uitzendingen. Na het EK mocht ik het WK van 2022 in Qatar ook ter plekke meemaken. Daar verzorgde ik de kruisgesprekken vanuit het stadion voor de televisie. Dat smaakte naar meer."

Intern opgeleid

De 31-jarige journaliste zag haar televisiedroom in het najaar van 2023 dichtbij komen. De sporttak van de NOS zocht uitbreiding voor het presentatieteam van Studio Sport en het Sportjournaal. "Ik nam deel aan diverse screentests en kreeg de kans. Ik had nooit verwacht dat het zo snel zou gebeuren. Ik werd intern opgeleid met vele proefuitzendingen en kreeg goede begeleiding. Daarvoor ben ik iemand als Dione de Graaff erg dankbaar."

Haar eerste live-uitzending eind januari zal ze niet vergeten. "Dat was het Sportjournaal dat aansluit op het NOS Journaal van 13.00 uur. Ik moest de naam van een Russische tennisser voorlezen, Roman Safioellin. Dat ging niet helemaal goed. Die naam vergeet ik dus nooit meer. Maar ook dat hoort bij live televisie maken. Soms gaat het ook even mis."

Washington

Ze studeerde aan de Rijksuniversiteit van Groningen. "Eerst deed ik de bachelor Geschiedenis. Ik kende naast sport toen de droom om vanuit de Verenigde Staten als correspondent te gaan werken. Vandaar deze keuze." Ze voltooide haar opleiding met het masterprogramma Journalistiek. "Na mijn stage bij NOS Studio Sport liep ik mee met NOS Bureau Washington (daar werkte ze samen met Amerika-correspondenten Arjen van der Horst en Wouter Zwart, red.). Ik heb er meer geleerd dan waar dan ook. Ik mocht een beetje proeven aan het correspondentenleven. Maar wat ik op dit moment doe, past beter bij me."

Haar sportdroom heeft ze waargemaakt. "In de familie was ik al de grootste voetbalfan. Dat is nog steeds zo. Mijn vader had twee seizoenkaarten van sc Heerenveen. Regelmatig ging ik met hem mee. Dan was ik de enthousiaste fan die meeleefde." Ook voetbalde ze drie jaar in het eerste vrouwenelftal van VV Nagele, het dorp van tweeduizend inwoners in de Noordoostpolder. "Tot en met mijn zestiende, maar mijn kwaliteiten mochten geen naam hebben. Het zei voldoende dat ik met voetbalschoenen speelde die drie maten te groot waren. Maar daar kon ik zo lekker mee punteren. Zo trapte ik een bal. En zo scoorde ik weleens met geluk. Ik stond voorin. Daarna ben ik gaan hockeyen."

Verwachtingen

Nu is ze ook daarmee gestopt. "Een baan in de sportjournalistiek is nauwelijks te combineren." Ze volgt beide sporten beroepsmatig. Over de kansen van Oranje op het EK, dat op 14 juni begint, hinkt ze op twee gedachten. "Als fan hoop je toch stiekem op die Europese titel. Hoop je dat we heel ver gaan komen. Beroepsmatig is het anders. Anderhalf jaar geleden geloofde bondscoach Louis van Gaal erin dat we wereldkampioen konden worden. Hij nam iedereen mee in dat doel. Dat werkte aanstekelijk. Dat merkte je ook aan de spelersgroep. Nu is dat anders. Ik volg de woorden van aanvoerder Virgil van Dijk. We moeten realistisch zijn. We kampen met diverse twijfel- en blessuregevallen. Er zal iemand op moeten staan."

De afgelopen jaren heeft ze een duel van Oranje regelmatig aangegrepen om haar verjaardagsfeest op te luisteren. "Ik ben jarig op 14 juni. Regelmatig heeft het Nederlands elftal rond die tijd gespeeld. Nodig ik vrienden en vriendinnen uit en gaan we onder het genot van een drankje en hapje kijken. Deze keer vier ik mijn verjaardag op zondag de 16e als Nederland en Polen tegen elkaar spelen. Natuurlijk een 15.00 uur-wedstrijd, maar de Oranje-uitzendingen worden vanuit Duitsland gepresenteerd door Gert van 't Hof. Hopelijk kunnen we een leuk feestje vieren."

Paralympische Spelen

Daarna gaat ze 3,5 week naar de Olympische Spelen in Parijs als allround verslaggever voor de radio en televisie en verzorgt ze het commentaar van het turnen voor de radio. Vanaf 28 augustus treedt De Zeeuw tien dagen op als presentator van het avondprogramma, een uitzending van vijftig minuten, van de Paralympische Spelen. In het Parc La Villette in Parijs ontvangt ze een team van vaste analisten. Daarnaast komen er sporters, coaches en andere gasten langs. "Het wordt een drukke zomer. Maar ook een leuke zomer. Ach, vakantie neem ik wel eind september wel op. Dan zijn reizen ook nog goedkoper ook. Eerst het EK dus. Ik heb er zin in."
Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met… Paul Pogba?
transfergeruchten Laatste: Feyenoord en Ajax in de markt voor Jamaicaan Omari Hutchinson
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.