Laatste nieuws
09.10Aletha Leidelmeijer trekt opvallende conclusie over Bijlow, die niet wordt ontkend door Dennis te Kloese
09.04Conference League-loting: dit zijn de mogelijke tegenstanders van Go Ahead
08.55'Sutalo ligt goed in de markt: Champions League-deelnemer broedt op transfer'
08.51Portugese media onder de indruk van Pavlidis: 'Een speler die alles geeft'
08.50Go Ahead krijgt richting Europese loting meer duidelijkheid van UEFA
08.46De Telegraaf schetst mogelijk probleem voor Peter Bosz bij PSV
08.19Geen ontzag voor 'reusachtig' Ajax: 'Schrijf ons maar af, dat vinden we leuk'
08.06Juan Mata (36) duikt na avontuur in Japan plotseling weer op in Europa
08.05Te Kloese deelt plaagstootje uit bij Feyenoord: 'Half Rotterdam was van slag'
07.52Opvallende transformatie bij Ajax: 'Farioli zei: je kunt ook centraal staan'
07.50Vojvodina gaat voor stunt bij Ajax: 'Schrijf ons maar af, daar houden we van'
07.35'Barça zoekt naar oplossingen en gaat weer aankloppen bij Frenkie de Jong'
07.30Voetbalzone is op zoek naar nieuwe stagiairs! (hbo+)
07.20PSV gewaarschuwd: 'De vraag is hoe lang hij nog wil wachten op een basisplek'
07.15Hoe ziet de Europese route van de Eredivisie-clubs eruit?
07.10‘Real Madrid wil meewerken aan vertrek naar Premier League van 30 miljoen euro’
06.55Priske klapt: 'Heb het grootste respect voor wat hij heeft bereikt bij Feyenoord'
03.10Feyenoord wil Dávid Hancko en Santiago Giménez slechts onder één voorwaarde verkopen
03.05Voetbalpodcast | ‘De KNVB behandelt Vitesse anders dan FC Twente indertijd’
02.35TransferTalk | James Rodríguez wil terug naar Europa, Deens international van Spurs naar Marseille
02.20'Varane hakt knop door en verbindt zich aan Italiaanse promovendus'
00.00LIVE TRANSFERS: Mata duikt op in Denemarken, James aast op club in Europa
00.00De Amerikaanse tienersensatie Cavan Sullivan die vanaf 2027 uitkomt voor Manchester City

Gisteren

23.58James Rodríguez ontbindt contract en wil terugkeren naar Spanje; twee clubs genoemd
23.52Vijf dagen na zijn transfer speelt Ramalho al negentig minuten bij Corinthians
23.35Feyenoord-talent geniet vertrouwen van Priske: 'Mooi dat hij me ziet als leider'
23.24Bayern München is even uitgeraasd: 'We hebben hier geen geldschieter'
23.19Kroaten van FC Augsburg worden gezien als Nigerianen en terug op vliegtuig gezet
23.04'Real Madrid staat open voor vertrek doelman: interesse uit Premier League'
23.00Op deze datums beginnen de grote Europese competities weer
22.47Ajax-tegenstander FK Vojvodina gaat het seizoen uitstekend van start
22.39Zelfkritische Younes: 'Je doet niet altijd alles goed, dat geldt ook voor mij'
22.34'Geertruida staat open voor langer verblijf bij Feyenoord en heeft opvallende eis'
22.33Ajax-opponent Vojvodina kent een goede generale repetitie voor duel van aankomende donderdag
22.25Bizar VAR-protest in Noorwegen: duel na half uur gestaakt
Resultaten x
binnenland

Sjoerd van Ramshorst: "Als presentator moet je ook van een uitzending kunnen genieten"

Vanuit het stadion op het veld in Duitsland presenteren? Of in een sfeerrijke ambiance in Nederland voor- en nabeschouwen met gasten? Voor Sjoerd van Ramshorst was en is de keuze niet moeilijk. Daarom presenteert hij vanaf 14 juni elke avond NOS Studio Fussball, de EK-variant van het vertrouwde NOS Voetbal. "Ik leef die eerste twee weken in een bubbel."

13-06-2024 10:00 door Sander Berends

Een hypermodern en tegelijk futuristisch gebouw. Compleet met glazen dak en glazen wanden. Het is de locatie waar Sjoerd van Ramshorst vanaf de start van het EK 2024 bijna de hele dag is te vinden. In het Bomencentrum in Baarn wordt een ruimte omgebouwd tot ministadion die als locatie van het avondprogramma dient. "We hebben gekeken naar een locatie die vanuit alle kanten van het land makkelijk bereikbaar is. Als het mooi weer is, gaan de deuren open. Regent het, kunnen we probleemloos de uitzendingen vanuit binnen laten doorgaan", vertelt de 37-jarige presentator.

Beveiliging

"We hebben overwogen om naar Duitsland te gaan. In Wolfsburg, de stad waar het Nederlands elftal tijdens het EK verblijft, is niets te beleven. Er vinden geen EK-wedstrijden plaats en het centrum staat sowieso al niet bekend als bruisend. We hebben nagedacht over een speelstad van Oranje, net als De Avondetappe. Maar dat is een stuk onpraktischer en ook duurder, omdat gasten moeten overkomen. Ook op het gebied van beveiliging wordt het een stuk prijziger. Op dat vlak niet te vergelijken met De Avondetappe dat vanuit een rustig dorpje in de buurt van de finishplaats wordt opgenomen."

Van Ramshorst zal zoon Lou, die begin augustus een jaar wordt, en vrouw Jasmijn de eerste twee weken nauwelijks zien. "Ik blijf in Baarn en omgeving. Ik zal tijdens de poulefase twee weken in een bubbel leven. Dan ben ik toch niet gezellig thuis. Mijn doel is om elke keer weer een beter programma te maken. Ik wil daarbij niet teveel afgeleid worden. Overdag is het veel voorbereiden, natuurlijk de wedstrijden bekijken. Er is voldoende te doen."

Ochtendprogramma

Tijdens het WK van 2014 in Brazilië beleefde de geboren Arnhemmer zijn eerste eindtoernooi bij de NOS. "We maakten het ochtendprogramma van twee uur, NOS Zomerochtend, vanuit de studio in Hilversum. De presentatie wisselde ik om en om af met Rivkah op het Veld. Vanwege het tijdsverschil zagen veel mensen de avond- en nachtwedstrijden niet of slechts deels. Het programma was een coproductie met NOS Nieuws, waardoor ook het actuele nieuws was te zien."

Hij hoopt dat in Nederland komende maand een ouderwetse Oranje-gekte losbarst. "Het toernooi is immers dichtbij. In 2008 maakten we dat eerder mee, toen veel Nederlanders naar Basel gingen. Oekraïne en Brazilië waren daarna te ver. In 2016 en 2018 misten we als Oranje het eindtoernooi. Het EK van 2020 werd een jaar doorgeschoven vanwege corona en werd gehouden in een periode dat er nog steeds beperkingen bestonden rond het samenkomen van mensen. Het WK in Qatar was natuurlijk in de winter. Dit wordt een eindtoernooi zoals ik dat graag voor me zie. Kinderen van tien jaar of misschien zelfs enkele jaren ouder hebben nog nooit een toernooi met Oranje op deze wijze bewust meegemaakt."

Gezellige avond

Tijdens de drie Oranje-wedstrijden komt de uitzending met verslaggever Gert van 't Hof en analisten Pierre van Hooijdonk en Rafael van der Vaart vanuit Duitsland. Is dat geen ambitie van hem? "Nee, nu niet. Ik vind het nu leuk om mensen een gezellige avond vanuit de studio te bezorgen. Enkele avonden komt er ook muziek langs. Wie? Dat houd ik liever nog even voor me, want sommige afspraken staan nog in de steigers."

De voorbereidingen van Studio Fussball begonnen al in februari. "Vanaf maart zitten we bijna wekelijks om de tafel. We begonnen met een blanco vel en daar is het ministadion in Baarn uit voortgerold. Iedereen kan zijn zegje doen. Een van de beeldredacteuren kwam op het idee om het shirt van het EK 1988 te verwerken in de tafel. Dat hebben we doorgevoerd. Je hield van het shirt of juist niet. Ik hoorde dat John van 't Schip het shirt destijds haast weigerde om aan te trekken. Hij is een van onze tafelgasten. Ook Erik ten Hag komt een avond langs." Daarnaast schuiven onder meer analisten Van der Vaart, Van Hooijdonk, Theo Janssen, Ibrahim Afellay, Imke Courtois, Leonne Stentler, Youri Mulder, Marco van Basten en Guus Hiddink aan.

Reacties

Bij het begin van elke uitzending heeft Van Ramshorst wedstrijdspanning, zoals hij het noemt. "Vergelijkbaar met een voetballer. Maar dat verdwijnt daarna snel. Het zou zonde zijn als dat bleef. Als presentator moet je ook van een uitzending kunnen genieten." Reacties op het medium X leest hij amper. "Ik zit daar sowieso nauwelijks op. Ik vind die reacties ook niet representatief. Daar lees je met name negativiteit."

Zelf voetbalde de NOS-presentator voor DVOV in Velp. "Als centrale verdediger, maar ik was niet erg getalenteerd. Tot mijn zeventiende woonde ik in Velp. Daarna ging ik in Utrecht Rechten studeren en daar op kamers. Toen ik daarmee was gestopt, koos ik voor Media en Cultuur op de Universiteit van Amsterdam. Via een stage ben ik in 2010 bij de NOS als beeldredacteur aan de slag gegaan", aldus Van Ramshorst, die twee jaar geleden van Amsterdam naar Haarlem verhuisde.

EK-favoriet

Over de kansen van het Nederlands elftal in Duitsland is Van Ramshorst positief gestemd. "We hebben een hele goede verdediging. Daar zijn veel landen jaloers op. Het wordt lastig om tegen Oranje te scoren. Natuurlijk kennen we ook zorgen. Frenkie de Jong en Memphis Depay zijn half geblesseerd. Maar we hebben op de bank natuurlijk ook geen pannenkoeken zitten." Als favoriet bestempelt hij Duitsland. "Een EK in eigen land geeft vleugels. Daarnaast zet ik in op Engeland als finalist. Al heeft Frankrijk natuurlijk ook een enorm sterke ploeg. Laat het EK maar beginnen. Ik heb er zin in."
Aanmelden
transfergeruchten Laatste: Ajax werkt hard aan terugkeer “Bertje” Traoré
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met… Éder?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.