Een hypermodern en tegelijk futuristisch gebouw. Compleet met glazen dak en glazen wanden. Het is de locatie waar Sjoerd van Ramshorst vanaf de start van het EK 2024 bijna de hele dag is te vinden. In het Bomencentrum in Baarn wordt een ruimte omgebouwd tot ministadion die als locatie van het avondprogramma dient. "We hebben gekeken naar een locatie die vanuit alle kanten van het land makkelijk bereikbaar is. Als het mooi weer is, gaan de deuren open. Regent het, kunnen we probleemloos de uitzendingen vanuit binnen laten doorgaan", vertelt de 37-jarige presentator.
Beveiliging
"We hebben overwogen om naar Duitsland te gaan. In Wolfsburg, de stad waar het Nederlands elftal tijdens het EK verblijft, is niets te beleven. Er vinden geen EK-wedstrijden plaats en het centrum staat sowieso al niet bekend als bruisend. We hebben nagedacht over een speelstad van Oranje, net als De Avondetappe. Maar dat is een stuk onpraktischer en ook duurder, omdat gasten moeten overkomen. Ook op het gebied van beveiliging wordt het een stuk prijziger. Op dat vlak niet te vergelijken met De Avondetappe dat vanuit een rustig dorpje in de buurt van de finishplaats wordt opgenomen."
Van Ramshorst zal zoon Lou, die begin augustus een jaar wordt, en vrouw Jasmijn de eerste twee weken nauwelijks zien. "Ik blijf in Baarn en omgeving. Ik zal tijdens de poulefase twee weken in een bubbel leven. Dan ben ik toch niet gezellig thuis. Mijn doel is om elke keer weer een beter programma te maken. Ik wil daarbij niet teveel afgeleid worden. Overdag is het veel voorbereiden, natuurlijk de wedstrijden bekijken. Er is voldoende te doen."
Ochtendprogramma
Tijdens het WK van 2014 in Brazilië beleefde de geboren Arnhemmer zijn eerste eindtoernooi bij de NOS. "We maakten het ochtendprogramma van twee uur, NOS Zomerochtend, vanuit de studio in Hilversum. De presentatie wisselde ik om en om af met Rivkah op het Veld. Vanwege het tijdsverschil zagen veel mensen de avond- en nachtwedstrijden niet of slechts deels. Het programma was een coproductie met NOS Nieuws, waardoor ook het actuele nieuws was te zien."
Hij hoopt dat in Nederland komende maand een ouderwetse Oranje-gekte losbarst. "Het toernooi is immers dichtbij. In 2008 maakten we dat eerder mee, toen veel Nederlanders naar Basel gingen. Oekraïne en Brazilië waren daarna te ver. In 2016 en 2018 misten we als Oranje het eindtoernooi. Het EK van 2020 werd een jaar doorgeschoven vanwege corona en werd gehouden in een periode dat er nog steeds beperkingen bestonden rond het samenkomen van mensen. Het WK in Qatar was natuurlijk in de winter. Dit wordt een eindtoernooi zoals ik dat graag voor me zie. Kinderen van tien jaar of misschien zelfs enkele jaren ouder hebben nog nooit een toernooi met Oranje op deze wijze bewust meegemaakt."
Gezellige avond
Tijdens de drie Oranje-wedstrijden komt de uitzending met verslaggever Gert van 't Hof en analisten Pierre van Hooijdonk en Rafael van der Vaart vanuit Duitsland. Is dat geen ambitie van hem? "Nee, nu niet. Ik vind het nu leuk om mensen een gezellige avond vanuit de studio te bezorgen. Enkele avonden komt er ook muziek langs. Wie? Dat houd ik liever nog even voor me, want sommige afspraken staan nog in de steigers."
De voorbereidingen van Studio Fussball begonnen al in februari. "Vanaf maart zitten we bijna wekelijks om de tafel. We begonnen met een blanco vel en daar is het ministadion in Baarn uit voortgerold. Iedereen kan zijn zegje doen. Een van de beeldredacteuren kwam op het idee om het shirt van het EK 1988 te verwerken in de tafel. Dat hebben we doorgevoerd. Je hield van het shirt of juist niet. Ik hoorde dat John van 't Schip het shirt destijds haast weigerde om aan te trekken. Hij is een van onze tafelgasten. Ook Erik ten Hag komt een avond langs." Daarnaast schuiven onder meer analisten Van der Vaart, Van Hooijdonk, Theo Janssen, Ibrahim Afellay, Imke Courtois, Leonne Stentler, Youri Mulder, Marco van Basten en Guus Hiddink aan.
Reacties
Bij het begin van elke uitzending heeft Van Ramshorst wedstrijdspanning, zoals hij het noemt. "Vergelijkbaar met een voetballer. Maar dat verdwijnt daarna snel. Het zou zonde zijn als dat bleef. Als presentator moet je ook van een uitzending kunnen genieten." Reacties op het medium X leest hij amper. "Ik zit daar sowieso nauwelijks op. Ik vind die reacties ook niet representatief. Daar lees je met name negativiteit."
Zelf voetbalde de NOS-presentator voor DVOV in Velp. "Als centrale verdediger, maar ik was niet erg getalenteerd. Tot mijn zeventiende woonde ik in Velp. Daarna ging ik in Utrecht Rechten studeren en daar op kamers. Toen ik daarmee was gestopt, koos ik voor Media en Cultuur op de Universiteit van Amsterdam. Via een stage ben ik in 2010 bij de NOS als beeldredacteur aan de slag gegaan", aldus Van Ramshorst, die twee jaar geleden van Amsterdam naar Haarlem verhuisde.
EK-favoriet
Over de kansen van het Nederlands elftal in Duitsland is Van Ramshorst positief gestemd. "We hebben een hele goede verdediging. Daar zijn veel landen jaloers op. Het wordt lastig om tegen Oranje te scoren. Natuurlijk kennen we ook zorgen. Frenkie de Jong en Memphis Depay zijn half geblesseerd. Maar we hebben op de bank natuurlijk ook geen pannenkoeken zitten." Als favoriet bestempelt hij Duitsland. "Een EK in eigen land geeft vleugels. Daarnaast zet ik in op Engeland als finalist. Al heeft Frankrijk natuurlijk ook een enorm sterke ploeg. Laat het EK maar beginnen. Ik heb er zin in."