Laatste nieuws
19.35Carragher ziet prachtig moment met hoofdrol voor Justin Kluivert: 'Tot nu toe de goal van het seizoen'
19.30LIVE Champions League | Milan tegen tiental Brugge na harde overtreding op Reijnders, bekijk hier alle tussenstanden
19.28AC Milan, Arsenal, Juventus, Real Madrid en Dortmund in actie: bekijk hier alle doelpunten uit de Champions League
19.27VI Live: Brugge met tien na charge op Reijnders, PSV leeft toe naar PSG
19.25Rentree in Ajax-basis lonkt tegen Qarabag: "Ja, dat denk ik wel"
19.25'Ik ben geen toptrainer en heb ook niet de ambitie om bij een topclub te komen'
19.24Unieke Champions League-goal: Pulisic draait corner in één keer binnen
19.21VI Live: Pulisic draait corner binnen bij Milan, PSV leeft toe naar PSG
19.15Praat mee op VP: FC Dordrecht - Vitesse
19.10Pastoor lyrisch over Nederlander in Champions League: 'Reuzensprong gemaakt'
19.00Praat mee op VP: FC Volendam - FC Den Bosch
18.55LIVE Champions League | Kan PSV voor stunt zorgen bij PSG? Bekijk hier de vermoedelijke opstellingen
18.50'Bosz geeft het slechtst denkbare signaal af en schaadt het imago van PSV'
18.50VI Live: CL-avond gestart met Reijnders, PSV leeft toe naar PSG
18.40Mexicaanse pers: Ajax laat oog vallen op trefzekere linksbuiten (23)
18.34Newcastle verlengt met Gordon, speculaties over toekomst Rüdiger
18.20Cillessen imponeert Spaanse media tegen Valencia: 'Schitterende prestatie'
18.19Geertruida blikt vooruit op speciaal treffen met Slot in de Champions League
18.10FA klaagt Kudus aan, Boniface mist CL-duel na auto-ongeluk
18.10'Vind het ontzettend jammer dat ik mijn debuut niet heb kunnen maken voor Ajax 1'
18.05Verbod PSV-supporters dreunt na in Parijs: 'Meest trieste feest in jaren...'
18.05FC Barcelona-trainer Hansi Flick deelt positief nieuws over Frenkie de Jong: 'Hij kan spelen tegen Bayern München’
18.00'PSG ziet man van 95 miljoen terugkeren in de wedstrijdselectie tegen PSV'
17.54'United wil Gomes terug, Rüdiger staat open voor Saoedi-Arabië'
17.53VI Live: Reijnders start, Teze bankt en PSV leeft toe naar PSG in de CL
17.50Afwezigheid PSV-fans heeft gevolgen in Parijs: 'Lopen nu zo'n 80.000 euro mis'
17.45Praat mee op VP: AC Milan - Club Brugge
17.26Waarom De Bruyne wel traint, maar volgens Guardiola niet speelt bij City
17.26'Ik heb veel goede herinneringen aan Feyenoord, het was een avontuur voor mij'
17.20VP-voetbalkantine: 'PSV gaat stunten in Parijs en wint van PSG'
17.10Ruben den Uil over gemist duel door bruiloft zus: ‘Excelsior staat niet in de fik als de trainer er een keer niet is’
16.53NOS dreigt Eredivisie-samenvattingen kwijt te raken: 'Kost ontzaglijk veel geld'
16.50Raphinha blikt terug op 'respectloze' hype rondom Williams en Barcelona
16.50Oud-voetballer Forlán maakt binnenkort debuut als tennisser op proftoernooi
16.45Van Bommel bevestigt concrete interesse uit België: 'Moment niet goed voor mij'
Resultaten x
binnenland

De beste prestaties van het Nederlandse Elftal

Het EK 2024 is in volle gang, het Oranje-feest kan beginnen. Casino's, bookmakers, en gokkasten draaien op volle toeren. En wie weet, als je dit leest, hebben we het misschien al tot in de kwartfinale geschopt. Hoewel het Nederlandse Elftal de afgelopen jaren niet veel succes heeft geboekt, mogen we toch trots zijn op onze deelname aan het EK. Nederland heeft zich trouwens in het verleden meer dan eens bewezen als een team om een rekening mee te houden. In dit artikel belichten we enkele van de meest memorabele prestaties van Oranje. Hopelijk mogen we er binnenkort enkele aan toevoegen.

09-07-2024 10:13 door Mike Bogaard

De gouden jaren '70

De jaren '70 staan bekend als de gouden jaren van het Nederlandse voetbal. Onder leiding van de legendarische coach Rinus Michels en met Johan Cruijff als stervoetballer, liet Nederland de wereld kennismaken met 'Totaalvoetbal', een revolutionaire techniek waarin spelers voortdurend van positie wisselen; een techniek die heel wat indruk maakte op zowel de toeschouwers als de tegenstanders.

Het WK van 1974 in West-Duitsland was een van de meest memorabele toernooien voor Oranje. We versloegen titelkandidaten zoals Brazilië en Argentinië in de tweede ronde en de finale tegen West-Duitsland was een sensationeel spektakel. Nederland begon sterk met een vroege penalty van Johan Neeskens, maar moest jammer genoeg de duimen leggen met 2-1. 

Vier jaar later, tijdens het WK in Argentinië, bewees Nederland opnieuw zijn wereldklasse door de finale te bereiken, zonder Cruijff deze keer. In een zinderende finale tegen gastland Argentinië verloor Nederland met 3-1 na verlenging. Het was een bittere pil om te slikken, maar de prestatie om tweemaal op rij de finale te halen, blijft een resultaat om trots op te zijn.

Het Europese Kampioenschap van 1988

Na twee teleurstellende WK-finales kwam eindelijk de ultieme triomf voor Oranje tijdens het Europees Kampioenschap in West-Duitsland. Met spelers zoals Ruud Gullit, Marco van Basten en Frank Rijkaard, was Nederland onstuitbaar.

In de finale tegen de Sovjet-Unie opende Ruud Gullit de score met een krachtige kopbal, maar het hoogtepunt van de wedstrijd was ongetwijfeld de verbluffende volley van Marco van Basten, die de bal vanuit een schier onmogelijke hoek in het doel schoot. Nederland won met 2-0 en claimde zijn eerste grote internationale titel. 

Het WK van 1998 

Tien jaar later was het bijna opnieuw zover. Onder leiding van coach Guus Hiddink bereikte Nederland de halve finale van het WK in Frankrijk. Een van de meest memorabele momenten van dit toernooi was de kwartfinale tegen Argentinië. De wedstrijd stond gelijk met 1-1 toen Dennis Bergkamp in de laatste minuten van de wedstrijd een schitterend doelpunt scoorde. Dit doelpunt wordt nog steeds beschouwd als een van de allermooiste in de WK-geschiedenis. Hoewel Nederland de halve finale verloor van Brazilië na strafschoppen, werd het team geprezen voor zijn aanvallende stijl en technische vaardigheden. 

Het WK van 2010

We hebben er even op moeten wachten, maar het WK van 2010 in Zuid-Afrika was een nieuwe kans voor Nederland om eindelijk de wereldtitel te winnen. Na een perfect parcours door de groepsfase en knock-out rondes, stond Nederland in de finale tegenover Spanje. De wedstrijd was een zenuwslopend gevecht, met kansen aan beide kanten. Uiteindelijk scoorde Andrés Iniesta het beslissende doelpunt voor Spanje in de verlenging, waardoor Nederland voor de derde keer de finale van een WK verloor. Het wil maar niet lukken...

Het WK van 2014

Vier jaar later, in Brazilië, sloeg de Oranje-gekte opnieuw toe en mochten we terug hopen. We namen revanche op titelverdediger Spanje in de groepsfase met een schitterende 5-1 overwinning. Nederland bereikte de halve finale, waar het stuitte op Argentinië. Na een zenuwslopende wedstrijd, die eindigde in een strafschoppenserie, werd Nederland uitgeschakeld. De troostfinale tegen Brazilië werd trouwens overtuigend gewonnen met 3-0, waardoor Nederland als derde eindigde.

Het WK van 2018 willen we met zijn allen het liefst vergeten. Toen geraakte Nederland zelfs niet door de kwalificatie-wedstrijden, wat betekende: geen WK voor Oranje! In 2022 ging het iets beter en geraakten we tot in de kwartfinales, waar we opnieuw het spit moesten delven tegen... Argentinië... wie anders?

De kansen van Oranje op het EK2024

Maar hoe zit het nu met de kansen van Oranje tijdens het EK? De bookmakers hebben er alvast geen goed oog in. Volgens hen maakt Nederland slechts een kleine kans op de overwinning. Maar de bal is rond en, wie weet, maken we van onze outsider positie wel gebruik om ver in het toernooi door te stoten. 

Een ding is zeker: we mogen trots zijn op de prestaties van het Nederlandse Elftal. Ondanks de tegenslagen en de gemiste kansen, blijft Oranje een symbool van aanvallend en aantrekkelijk voetbal. Met een mix van ervaren spelers, opkomende talenten, en onder leiding van een ambitieuze coach, zijn de verwachtingen voor dit EK alvast hooggespannen. Kunnen we het dit jaar waarmaken? Met de steun van het hele land en de onverzettelijke spirit van Oranje, is alles mogelijk!




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met…Tom Beugelsdijk?
superelf Laatste: Superelf Kees Kwakman, Volendamse karaktervoetballer
transfergeruchten Laatste: Potentiële (links)buitenkansjes voor Ajax
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.