De Group of Death is voor iedereen een bekend concept. Elk toernooi, of het nou de Champions League is of het Europees Kampioenschap, heeft wel een poule die duidelijk het zwaarst is. Soms zitten meerdere favorieten zelfs samen in dezelfde groep. De term zou voor het eerst zijn gebruikt door Mexicaanse journalisten tijdens het WK 1970. Op dat toernooi zaten Engeland, Brazilië, Roemenië en Tsjecho-Slowakije in dezelfde groep. Het Spaanse grupo de la muerte werd in de daaropvolgende toernooien al snel opgepikt en naar andere idiomen vertaald.
Een ander goed voorbeeld is de loting van Costa Rica op het WK 2014. Costa Rica kwam terecht in een groep met Engeland, Italië en Uruguay. Drie voormalig wereldkampioenen. Overigens lukte het Costa Rica toch om de groep te overleven, ze eindigden zelfs als eerste en werden later in het toernooi uitgeschakeld tegen het Nederlands Elftal. Uruguay werd tweede en stuurde zo Italië en Engeland vroegtijdig naar huis.
De Group of Death in de Champions League vorig seizoen bestond uit PSG, Newcastle United, AC Milan en uiteindelijk finalist Borussia Dortmund. Naast BVB haalde ook PSG de volgende ronde, hoewel het tot op het laatste moment spannend bleef. Met het nieuwe format van de Champions League zijn er geen groepen meer, en dus ook geen Group of Death. Elke club heeft acht tegenstanders uit verschillende potten. Tegen vier teams speel je een thuiswedstrijd, tegen de andere vier uit. Door de coëfficiëntenpunten van deze tegenstanders bij elkaar op te tellen, krijg je een idee van de moeilijkheid van de tegenstanders die alle clubs geloot hebben.
Feyenoord blijkt dan de zwaarste loting te hebben van alle deelnemers aan de Champions League. De Rotterdammers moeten op bezoek bij Manchester City, Benfica, Lille en Girona. Daarnaast mogen Bayern München, Bayer Leverkusen, Sparta Praag en RB Salzburg zich opmaken voor een bezoekje aan De Kuip. Bij elkaar opgeteld zijn deze ploegen goed voor maar liefst 598.4 coëfficiënten.
Feyenoord heeft daarmee dus de lastigste tegenstanders. De Rotterdammers worden gevolgd door PSG, dat tegenstand ondervindt van een totaal van 592.2 punten. De rest van de top vijf bestaat uit tegenstanders van Feyenoord: RB Salzburg, Sparta Praag en Lille. Daarnaast zijn onder meer AC Milan en Atlético Madrid in de top tien terug te vinden.