Laatste nieuws
10.50'Nederlandse goal' in Marseille: Koopmeiners geeft assist, voormalig PEC Zwolle-spits schiet raak
10.47BILD: Ten Hag nieuwste naam op lijst met mogelijke nieuwe Bayern-trainers
10.45Vertrek van 'egoïstische' Salah verwacht: 'Wordt in Saudi-Arabië de grootste ster'
10.40Alleen Happel blijft Slot voor onder ervaren Feyenoord-trainers
10.40Bestuurder van Serie A-topclub sluit Zirkzee-move niet uit: 'Hij is een kampioen'
10.36Gehele Italiaanse top staat in de rij voor Nederlander: ‘Een groot kampioen'
10.18'Juve wil Huijsen gebruiken voor Zirkzee, Bayern denkt aan Schmidt'
10.17Journalist doet opmerkelijke bewering: ‘Marino Pusic kleineerde Mats Wieffer’
10.15'Niet Slot maar Bosz is de beste trainer van Nederland'
10.10Italiaanse media na rampavond AS Roma: ‘Gebruikelijke Karsdorp, gewoon ongeschikt voor dit niveau’
10.02Ten Hag baalt van mislukte droomtransfer: 'Dat lukte ons niet...'
09.58Driessen fileert Van Halst: 'Wellicht zou Bosz dan trainer van Ajax zijn'
09.49‘Barcelona denkt aan Nederlander in zoektocht naar aanvallende middenvelder’
09.43Inter-bestuurder Zanetti erg gecharmeerd van 'kampioen' Zirkzee
09.43'Strijd om Zirkzee barst los: Milan krijgt concurrentie van Juventus en mogelijk Inter'
09.38'Juventus wil Huijsen verkopen om gedroomde Nederlander te halen'
09.33Slot ontvangt waarschuwing: 'Dan slaat de frustratie heel snel toe'
09.27Ten Hag baalt van mislopen Kane: 'Je weet dat hij goed is voor dertig goals'
09.27‘Ajax kijkt rond in LaLiga en hoopt op komst van Williot Swedberg’
09.25'Real-legende Raúl staat voor opmerkelijke terugkeer naar Duitsland'
09.16In mei nog een buitenlandse wedstrijd bezoeken? Bekijk de ticketshop!
09.15Ten Hag onthult welke spits hij vorige zomer naar Manchester United wilde halen
09.15Crowdfunding Vitesse in 24 uur op weg naar miljoen: ook Ronald Koeman en Leo Beenhakker doen duit in zakje
09.00Micky van de Ven wordt moedeloos van Tottenham Hotspur: ‘Elke bal gaat er op dit moment in’
08.55Brugge-speler krijgt twee keer geel in drie minuten: 'Wist niet dat hij een eerste had'
08.53'Ajax zet zinnen op Zweedse middenvelder uit La Liga'
08.47Rick Karsdorp afgemaakt door Italiaanse media na cruciale fout: ‘Ongeschikt’
08.46'Simons staat open voor Barça-terugkeer, Xavi heeft twee spelers op het oog'
08.45Van de Ven ziet doel uit zicht verdwijnen: 'Daar hoeven we niet naar te kijken'
08.45Uitleveringsproces Promes aan Nederland begonnen: ‘Dan kan het heel snel gaan’
08.42Bakayoko open over mental coach: 'Zie het als iets dat me sterker maakt'
08.34Overzicht CL-deelnemers: Slot van de partij met Liverpool
08.27'Waanzin en paranoia' in Griekenland na stunt Olympiakos: 'Dit kan eigenlijk niet'
08.27'Hamburger SV denkt aan sensationele aanstelling Raúl'
08.25Pochettino bijt van zich af na zege: 'Het houdt een keer op'
Resultaten x
buitenland

Interview Arjan Swinkels: 'Het liefst blijf ik gewoon bij KV Mechelen'

Arjan Swinkels is dit seizoen een vaste waarde bij het succesvolle KV Mechelen. ELF Voetbal besloot de ervaren centrumverdediger te bellen. Over de gevolgen van het coronavirus voor de Jupiler Pro League, zijn bijzondere tijd bij Mechelen, de BeNeLiga en zijn eigen toekomstplannen.

24-04-2020 11:00 door Bob van Dijk

Tilburg

Door alle maatregelen kan ook Swinkels niet terecht bij zijn werkgever. "Ik heb een vignet dat ik naar België kan, maar we mogen niet op de club komen", vertelt hij in gesprek met ELF Voetbal. "De Belgen hebben alles wel wat meer dichtgegooid dan hier in Nederland. Sinds deze week zijn bijvoorbeeld de doe-het-zelfzaken weer open, die waren ook allemaal dicht. Er is zeker minder bewegingsvrijheid. Zelf zit ik gewoon in Nederland. We wonen in Tilburg en normaal gesproken rijd ik voor de trainingen op en neer naar Mechelen."

"Nu ben ik thuis fulltime politieagent, huisman en kok", vervolgt de 35-jarige verdediger, die thuis zeker niet stil hoeft te zitten. "Eigenlijk doe ik van alles op dit moment. Mijn vrouw is namelijk werkzaam in de zorgsector en moet dus gewoon werken. De kinderen zijn wel thuis, dus ik kom de dagen zeker door. Ik hoef me niet te vervelen. Op dit moment wordt er gezegd dat de scholen op 11 mei weer voorzichtig open gaan. Het is dus even afwachten hoe de scholen van onze kinderen dat allemaal gaan regelen."

Fit

Op Nederlandse bodem probeert de routinier natuurlijk wel fit te blijven. "We hebben nu toevallig twee weken vrij gekregen. De eerste periode kregen we loopschema's en een krachtprogramma. Alle spelers hebben hun eigen hartslagmeter en de resultaten moeten via een app naar onze fysiektrainer worden verzonden. Alles wordt nagekeken door de club, zo is er toch controle op het feit dat we blijven trainen. Een training op het veld kunnen we natuurlijk niet nabootsen, maar we maken er het beste van. Het belangrijkste is om iedereen fit te houden."

Swinkels als aanvoerder van Willem II.

Jupiler Pro League

Het is nog altijd onduidelijk wat er gaat gebeuren met het restant van de Jupiler Pro League. "De KBVB heeft een voorstel gedaan om de competitie te stoppen, maar dat moet wel worden goedgekeurd door alle clubs. Maandag wordt er gestemd en zullen we meer weten. Een verschil met Nederland is dat wij nog maar één competitiewedstrijd hadden en daarna zouden de play-offs beginnen. De ranglijst heeft zich dus gevormd over bijna dertig wedstrijden. Club Brugge zal wel kampioen worden, maar onder meer de nummer zes en degradant zijn niet bekend."

Toch lijkt het erop dat ook de Belgen voorlopig uitgevoetbald zijn. "Het is natuurlijk bijna niet te realiseren. Als je ziet welke voorzorgsmaatregelen getroffen worden, is het heel moeilijk om door te gaan. Dit is iets wat nog nooit iemand heeft meegemaakt, je weet niet waar je goed aan doet. Ik ben wat dat betreft blij dat ik geen beleidsbepaler ben, want ik zou ook niet weten hoe dit opgelost kan worden. Natuurlijk wil ik graag voetballen, maar ik denk dat veel mensen weer aan het werk willen. Daar zal men een weloverwogen beslissing in moeten nemen."

Tegemoetkoming

Inmiddels hebben Swinkels en zijn ploeggenoten de financiële zaken al geregeld met de club. "In België kunnen mensen op technisch werkloos worden gezet. Dat betekent dat ze in salaris terug moeten naar iets boven het minimumloon. Het probleem is dat voetballers dan niet meer hoeven te trainen en dan verliest de club het overzicht. Wij hebben besloten om elkaar tegemoet te komen. In goed overleg met de club is afgesproken dat de spelersgroep een percentage van het salaris van april en mei zal inleveren. Bij ons verdienen veel spelers een goede boterham, maar dat wil niet zeggen dat ze zomaar even een groot percentage van hun salaris kunnen afstaan. Het is een precaire situatie, maar ik denk dat we dit bij Mechelen op een heel open en transparante manier hebben opgelost."

Prijzen

Swinkels is bezig aan zijn tweede seizoen in het AFAS Stadion Achter de Kazerne. Daarin maakte de geboren Brabander al het een en ander mee. "Misschien is dit wel de meest hectische periode uit mijn loopbaan. Ik kwam toen de club als degradant meteen weer wilde promoveren. We hadden een lastige seizoensstart en na drie wedstrijden werd er al van trainer gewisseld. Daarna werd de club beschuldigd van matchfixing. Daar had niemand uit de selectie of de staf iets mee te maken, maar zo'n beetje iedereen keerde zich tegen Mechelen."

"Ondanks alle perikelen zijn we toch kampioen geworden. Daardoor werden we nóg hechter als team. Als klap op de vuurpijl wonnen we als tweedeklasser ook nog de beker. Dat gebeurt bijna nergens, dus het was echt een seizoen van uitersten. Dit jaar wilden we onszelf zo snel mogelijk veilig spelen. Als de laatste competitiewedstrijd niet gespeeld wordt, eindigen we als zesde. Normaal gesproken zouden we ons dus hebben geplaatst voor play-off I. Dat is natuurlijk boven verwachting. Het zijn twee super succesvolle jaren geweest."

Swinkels na de gewonnen bekerfinale van 2019.

BeNeLiga

Na jaren in zowel Nederland als België kent de verdediger beide voetballanden goed. Een gezamenlijke BeNeLiga wordt volgens Swinkels een lastig verhaal. "Daar zijn ze in België meer mee bezig dan in Nederland. De Belgische bond wil het erg graag, maar ik denk dat veel clubs er niet op zitten te wachten. Er moeten veel dingen veranderen en ik denk dat mensen liever Sparta - Feyenoord kijken dan Feyenoord - Charleroi. Veel supporters zullen liever spelen tegen de clubs uit hun eigen land, waar bepaalde sentimenten leven. Ik denk dat het weinig kans van slagen heeft."

Toekomst

Ondanks dat hij in oktober 36 wordt, is stoppen met voetballen nog geen optie voor de ex-speler van onder meer Willem II en Roda JC. Het is echter de vraag of dat, gezien zijn aflopende contract, bij Mechelen zal zijn. "De club heeft een aantal keer gezegd dat ze graag met me door willen, maar tot een voorstel is het nog niet gekomen. De intentie van Mechelen is natuurlijk fijn, al zijn de gesprekken voorlopig even stilgelegd. Het liefste blijf ik bij Mechelen. Ik heb het erg goed naar mijn zin en hoef niet per se weg."

"De afgelopen jaren heb ik wat omwegen gemaakt, maar dit seizoen heb ik bijna alles gespeeld. Ik heb het gevoel dat ik het niveau nog aan kan. Als je ziet dat we met Mechelen op de zesde plaats eindigen dan zie ik geen reden om te stoppen. Ik voel me fit en denk dat ik nog altijd iets toe kunnen voegen. Zolang ik het gevoel heb dat ik er niet een beetje bij loop, wil ik zeker verder. Ik hoop dat ik volgend seizoen sowieso nog ergens speel, al is dat door deze situatie niet met 100% zekerheid te zeggen", besluit Swinkels.




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <