Laatste nieuws
06.30Pijnlijke verspreking Johan Derksen zorgt voor hilariteit bij Vandaag Inside
01.03Matthijs de Ligt: "Ik denk vaak na over een terugkeer"

Gisteren

23.55Mooi: Berghuis doet belofte aan zieke Ajax-fan
23.45Vardy Party: Leicester viert succes acht jaar later wéér voor televisie
23.35'Bayern maakt enorm bedrag vrij voor toptransfer Leverkusen-ster in 2025'
23.28Unicum: veelbesproken De Mil handhaaft zich met tweede club in Pro League
23.25Arda Güler is de held van Real Madrid op moeizame avond in San Sebastián
23.20Leicester keert terug in Premier League door afstraffing Leeds
23.20B-garnituur Real wint dankzij scorende basisdebutant en is bijna kampioen
23.15Mondeling akkoord tussen Feyenoord en Liverpool: droomtransfer Arne Slot bijna rond
23.13Real Madrid kan titel nauwelijks nog ontgaan, Crysensio Summerville verprutst eerste promotiekans met Leeds United
23.10Leicester City kan promotie naar Premier League niet ontgaan na verlies Leeds
22.58B-team Real Madrid rekent af met Real Sociedad, titel bijna binnen
22.57Güler helpt Real Madrid bij basisdebuut in LaLiga aan zege
22.55Leeds gaat op de slachtbank, Leicester keert terug naar Premier League
22.55Britse media: 'Liverpool betaalt minimaal 9 miljoen voor Slot'
22.55Tilburgs feestje verpest: (nog) geen promotie Willem II na gelijkspel
22.40Groningen koestert punt in KKD-kraker: 'Zijn nog vol in de race'
22.25'Liverpool en Feyenoord akkoord over transfersom Slot, deal snel beklonken'
22.25Feyenoord ontvangt gigantisch bedrag van Liverpool voor Arne Slot
22.22Namen Giménez en Taylor vallen in Italië
22.22Namen Santiago Giménez en Kenneth Taylor vallen in Italië
22.18Fabrizio Romano meldt: "Arne Slot naar Liverpool"
22.07Jong Ajax speelt thuis gelijk tegen Roda JC
22.05Liverpool en Feyenoord bereiken mondeling akkoord over transfer Arne Slot
22.05Roda JC profiteert niet van remise bij kraker Willem II - FC Groningen
22.02Keuken Kampioen Divisie stevent af op spannende ontknoping
22.00'Feyenoord en Liverpool akkoord: Slot krijgt droomtransfer'
22.00Willem II grijpt naast eerste kans op terugkeer naar eredivisie na remise tegen Groningen
21.57Willem II moet promotiefeest uitstellen na gelijkspel in kraker
21.57Roda JC maakt dure misstap, FC Dordrecht vergeet te profiteren
21.57Roda begaat bij Jong Ajax cruciale misstap in strijd om directe promotie
21.55Willem II wint niet van FC Groningen en moet promotiefeest uitstellen
21.52Willem II moet feest uitstellen, maar houdt beste promotieperspectief
21.52VI Live: Willem II moet promotiefeest uitstellen
Resultaten x
buitenland

Interview Sander van Looy: 'Falkenbergs was meteen aantrekkelijk voor mij'

Sander van Looy speelde in Nederland bij SV Epe en PEC Zwolle. Inmiddels is de 23-jarige centrumverdediger neergestreken in Zweden, waar hij actief is bij Falkenbergs FF. ELF Voetbal besloot de Nederlander te bellen. Over onder meer zijn periode bij PEC, het spelen van wedstrijden zonder publiek, hoe hij ruim een jaar zonder club zat en natuurlijk zijn eerste maanden in de Allsvenskan.

21-07-2020 08:00 door Bob van Dijk

Blessuretijd

Als we Van Looy maandagmiddag aan de telefoon krijgen, zit de training er voor de centrumverdediger alweer op. Zondagavond speelde hij met zijn club nog de thuiswedstrijd tegen directe concurrent Helsingborgs IF. In eigen stadion gaven Van Looy en zijn ploeggenoten in een bizarre slotfase een 2-0 voorsprong uit handen. "Helaas gaat het de laatste tijd steeds zo", vertelt de Nederlander in gesprek met ELF Voetbal. "We kwamen met 2-0 voor en eigenlijk was er niets aan de hand. In de laatste minuut gooiden we dat weer weg en lieten we de tegenstander nog 2-2 maken. Het gebeurt bijna nooit, maar de keeper knikte de bal in de 93e minuut binnen. Het is vervelend dat het opnieuw zo gaat. Djurgårdens IF en AIK Fotboll scoorden ook in blessuretijd tegen ons. Dat moeten we gaan ombuigen om te zorgen dat er meer punten bij gaan komen."

Corona

Ook in Zweden merkt de geboren Epenaar de gevolgen van het coronavirus. "Er zijn extra maatregelen genomen. Bij thuiswedstrijden eten we bijvoorbeeld niet samen op de club. We moeten thuis onze sportmaaltijd al nuttigen. Daarnaast krijgt iedereen een formulier mee. We moeten invullen of we ergens last van hebben en iedere dag onze temperatuur meten. Ook houden we via een app contact met onze fysio's. Ze zijn hier best wel strikt. Als je een loopneus hebt, moet je thuisblijven. Verder schudden we geen handen, zitten we verder van elkaar verspreid en wordt er zonder publiek gespeeld. Ik heb wel gehoord dat ze gaan bekijken of we vanaf eind augustus weer met publiek mogen gaan voetballen."

"Bij uitwedstrijden zitten we niet naast elkaar in de bus. Iedereen heeft dan zijn eigen plekje. In Zweden hebben ze vooral in Stockholm veel last gehad van het coronavirus. Als we daar moeten spelen, heeft iedereen liever dat we ons hotel niet verlaten. Het is allemaal wel te doen, maar natuurlijk spelen we liever voor publiek. Clubs als AIK, Hammarby IF en Djurgårdens hebben een stadion waar tienduizenden mensen in kunnen. Dan wil je wel dat er supporters kunnen komen kijken. De mensen hier in Zweden schieten echter niet zo snel in de stress", vertelt Van Looy, die ook verschillen merkt met de situatie in Nederland.

"In de supermarkt zie je wel afbeeldingen over het houden van afstand. Maar de terrassen, restaurants en scholen zijn gewoon open gebleven. Het heeft hier dan ook niet echt als chaos gevoeld. Toen het coronavirus net uitbrak in Europa, heeft ons voetbal even stilgelegen en ben ik kort terug naar Nederland geweest. Daar wist ik niet wat ik zag. Schiphol was bijna helemaal verlaten, de winkels waren gesloten en er was bijna niemand op de weg. Dat was heel anders dan ik op dat moment in Zweden had meegemaakt. Hier zitten de parken nu gewoon vol en gaan de mensen gewoon naar het strand. Dat was wel een groot verschil als ik het met Nederland vergelijk."

Van Looy tijdens een training van Falkenbergs FF.

Twijfel

Tussen 2012 en 2018 verdedigde Van Looy de clubkleuren van PEC Zwolle. "Om eerlijk te zijn, kijk ik met een dubbel gevoel terug op mijn periode bij PEC. Ik ben daar in jeugd begonnen en heb een leuke tijd gehad. Daar is het goed, maar ook heel snel gegaan. Ik ben vrij snel doorgeschoven en bij het eerste elftal betrokken. Er zijn ook momenten geweest dat ik begon te twijfelen. Op bepaalde momenten voelde ik niet het vertrouwen en had ik mijn vraagtekens bij dingen. Vooral de periode bij het eerste elftal was wel eens lastig. Ik twijfelde soms of mijn toekomst wel bij PEC zou liggen. Uiteindelijk heeft alles wel geleid tot een contract en mijn debuut uit tegen ADO Den Haag."

"Die wedstrijd was het best wel een rommeltje omdat we veel geblesseerden hadden. Er speelden vier of vijf jongens die normaal gesproken niet in de basis stonden en er moesten spelers op een andere positie voetballen. Op het laatste moment kreeg ik te horen dat ik in de basis stond, dus kon ik me niet op een normale manier voorbereiden. Maar ik was natuurlijk blij dat ik me eindelijk kon laten zien. Dat moment had voor mij best lang geduurd. Ik had verwacht en gehoopt dat het eerder zou komen omdat ik al best lang bij het eerste meeliep. Met de 4-0 nederlaag was ik niet blij, maar over mijn eigen spel was ik redelijk tevreden. In ieder geval kon ik laten zien was ik in huis had."

Schouder

Uiteindelijk bleef de verdediger steken op één optreden in de hoofdmacht. In de zomer van 2018 kwam er een einde aan zijn periode in Zwolle en bleef hij ruim een jaar zonder club. "Dat was een zware periode voor mij. Toen ik nog bij PEC speelde, ging mijn schouder voor de vierde keer uit de kom. Ik heb besloten om daar iets aan te laten doen en ben vervolgens geopereerd. Mijn revalidatie was rond het einde van het seizoen en mijn contract werd niet verlengd. Dat was dus een behoorlijk kut-moment. Ook heb ik toen verkeerde keuzes gemaakt in mijn begeleiding. Ik ben er achter gekomen dat het in de voetbalwereld heel belangrijk is welke mensen je begeleiden en met welke intentie dat gebeurt. Daar heb ik helaas de verkeerde beslissing in genomen, waardoor ik langere tijd zonder club zat. Dat was lastig voor mij, maar ik heb me toen voorgenomen om fit te blijven. Ik ben blij dat ik nu de juiste mensen om me heen heb."

Van Looy in actie namens zijn Zweedse werkgever.

Interesse

Inmiddels is Van Looy sinds begin 2020 weer onder de pannen. Aan interesse was er begin dit jaar geen gebrek. "Mijn zaakwaarnemer kwam met verschillende opties. Canada, Duitsland, Engeland, Cyprus en Kroatië kwamen allemaal voorbij. Ik had snel door dat de meeste mogelijkheden in het buitenland lagen. Het was voor mij best raar dat ik voor de Nederlandse clubs blijkbaar minder interessant was geworden. Ik keek wel eens wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie en daar had ik ook wel mijn steentje kunnen bijdragen. Maar dat is nou eenmaal de voetbalwereld. Toen kwamen er aanbiedingen vanuit het buitenland, waaronder Zweden. Voor mij was het belangrijk dat ik bij een stabiele club op het hoogste niveau terecht zou komen."

"Falkenbergs werd voor mij aantrekkelijk omdat ik hoorde dat ze echt een rechter centrale verdediger zochten. Ik wilde graag kijken hoe het zou gaan en heb afgesproken om een week langs te komen. Toen ben ik naar Zweden gevlogen en vanaf het eerste moment werd ik erg goed opgevangen. De mensen waren erg vriendelijk en ik voelde me direct op mijn gemak. Met de trainer had ik vrijwel direct een goede klik. Falkenbergs is geen grote club in Zweden, maar ze willen hier wel graag stappen maken. Er komen spelers die proberen het voetbal in de ploeg te brengen. Normaal gesproken staat Falkenbergs in de onderste regionen, maar ze willen in ieder geval een stabiele middenmoter worden."

"Ik wil als centrale verdediger graag aan de bal zijn en meedoen met het spel. In die eerste week voelde ik dat ik hier goed zou passen en dat ik een bijdrage zou kunnen leveren. Ik heb nog een keer met de technische staf gesproken en de trainer gaf aan dat hij me graag bij de club wilde hebben. Daarna ben ik eerst nog terug naar Nederland gevlogen en heb ik alles besproken met mijn familie en zaakwaarnemer. In de tussentijd hield ik wel contact met Falkenbergs en bleef ik het goede gevoel houden. Uiteindelijk heb ik mijn spullen gepakt en ben ik samen met mijn zaakwaarnemer naar Zweden gegaan om het contract te ondertekenen."

Zweedse kust

Van Looy heeft zijn eerste maanden in het Westen van Zweden achter de rug. "Falkenberg ligt aan het water. Het is niet zo heel groot, maar de stad is erg gezellig. De mensen zijn erg vriendelijk en de club is zeer begaan met de spelers. De stad ligt niet echt afgelegen. Als je naar Stockholm moet, dan ben je wel eventjes onderweg, maar alles is goed bereikbaar. Toevallig zijn mijn ouders met de auto vanuit Nederland gekomen. Ik voel me hier reuze op mijn gemak. Wat ik ook belangrijk vind, is dat de mensen hier goed Engels spreken. Dat is in de meeste landen in Scandinavië zo. Ik kan me zo goed verstaanbaar maken en begrijp de uitleg van de trainer."

Veel mogelijkheden om buiten het voetbal nog andere dingen te ondernemen, heeft hij echter nog niet. "Daar is nu weinig tijd voor. We spelen drie wedstrijden per week omdat onze competitie later is begonnen door het coronavirus. Mijn weken bestaan nu vooral uit het spelen van wedstrijden, trainen en rusten. Daarna begint de voorbereiding op de volgende wedstrijd al. Het is ook nieuw dat ik nu op mezelf ben gaan wonen. Ik moet de boodschappen doen en zorgen dat het huis schoon blijft. En als we bijvoorbeeld een uitwedstrijd in Stockholm spelen, moeten we zes uur reizen. We gaan dan een dag voor de wedstrijd al weg en slapen in een hotel. Zo worden de dagen flink gevuld."

Van Looy tijdens een wedstrijd in de Allsvenskan.

Basisklant

Begin 2020 speelde Van Looy zijn eerste wedstrijden namens Falkenbergs in het Zweedse bekertoernooi. "Dat was echt heerlijk", vertelt hij over zijn debuut op Zweedse bodem. "Het was fijn om weer te kunnen voetballen en mezelf te kunnen laten zien. Ik wil hier graag laten zien wat de clubs in Nederland hebben laten lopen. Met die insteek ben ik dit avontuur aangegaan. Tot nu toe pakt alles goed uit. Ik speel alles en moet zorgen dat ik fit blijf en die minuten blijf maken. Dan kan ik later weer een volgende stap zetten. Ik ben een week ziek geweest en heb alleen de wedstrijd tegen Östersunds moeten missen. Verder heb ik iedere wedstrijd negentig minuten gespeeld. Door het drukke programma voel je sneller die vermoeidheid. Maar ik vind het lekker om weer op het veld te staan."

Allsvenskan

"Ik denk dat het hier redelijk te vergelijken is met de Eredivisie. We hebben topclubs als Malmö FF, AIK, Hammerby en Djurgårdens. In Nederland heb je dan natuurlijk Ajax, PSV en Feyenoord. In Zweden is alles gericht op echt voetballen. Je zal niet snel zien dat er bijvoorbeeld alleen maar geschopt wordt. Daarnaast wordt alles goed geregeld en zijn de faciliteiten erg professioneel. Met Falkenbergs spelen we best goede wedstrijden, al konden we betere resultaten halen. Als je het tegen grotere clubs goed doet, is het zonde om in de laatste minuut weer een tegendoelpunt te krijgen." 

De ex-speler van PEC staat na negen wedstrijden met zijn werkgever op de laatste plaats met zes punten. "Maar onze manier van spelen geeft wel veel energie. Ik krijg veel positieve berichten van de club, commentatoren en de media. Dat geeft mij ook energie om nog harder door te gaan. Falkenbergs is vorig seizoen net in de Allsvenskan gebleven. De doelstelling is om het sowieso beter te doen dan vorig jaar en dat moet zonder al teveel stress gebeuren. We hebben tot nu toe onnodig veel punten verspeeld. Dat gebeurt dus vaak in de slotfase, dat moeten we echt gaan ombuigen."

Plannen

Van Looy tekende begin 2020 een contract tot het einde van 2021. Hij ligt dus nog anderhalf jaar vast in Zweden. "Toen ik de stap naar Falkenbergs maakte, liet de club al weten dat ze me ooit door willen verkopen. Op dit moment speel ik alles en ik hoop na dit seizoen weer een stap omhoog te kunnen maken. Ik heb een aantal wedstrijden in deze competitie gespeeld en merk dat het me goed afgaat. Ik moet zorgen dat ik me in de picture blijf spelen en het scheelt veel dat ik al wat wedstrijden achter mijn naam heb staan. Misschien ben ik na dit jaar al toe aan de volgende stap. Dat kan bij een grotere club in Zweden zijn, maar ook andere dingen sluit ik niet uit."




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <