Laatste nieuws
06.25Oosting baalt van soap rondom Twente-speler: ‘Hij is een absolute teamplayer’
06.24Sterling uitgejouwd door eigen fans: 'Hij begrijpt het'
00.38Leicester City ontslaat coach vanwege vermeende relatie met speelster
00.25'Barça vol vertrouwen: Frenkie én Pedri snel weer op het veld'
00.10Duitsers klagen na Duitsland - Oranje: 'Ik ben blij dat ik het heb overleefd'

Gisteren

23.58Leicester City ontslaat trainer vrouwenteam wegens relatie met speelster
23.55Hoopvolle update voor Feyenoord: 'Ik verwacht de bekerfinale te halen'
23.55Tienersensatie onderweg: de aanvaller die wél zeker naar Real Madrid gaat
23.45'Kooplustige Chelsea-voorzitter wordt in 2027 vervangen'
23.45'Broeder' Geertruida geliefd: 'Toen ik in tranen schoot, kwam hij naar me toe'
23.40Brugts met Barcelona naar halve finales Champions League, ook PSG door
23.35Leicester City ontslaat coach vanwege relatie met speelster, Sarina Wiegman wil strengere regels: ‘Dit is niet gezond’
23.30Broederliefde steunt rappende Geertruida: 'Komt zo een diss track naar je hoofd'
23.20Genee, Van der Gijp en Derksen snoeihard voor Ajacied: 'Niemand mist hem'
23.15Cor Adriaanse: 'Kans op zijn vertrek bij Feyenoord is fifty-fifty'
23.12Voormalig FC Groningen-spits Strand Larsen excuseert zich bij fans Celta de Vigo
23.05Esmee Brugts met Barcelona door in Champions League, Nederlanders tegenover elkaar in Franse halve finale
23.00PSG pakt laatste plek in halve finale Champions League
23.00PSG completeert deelnemersveld halve finale Champions League
22.53Xabi Alonso wil in Duitsland blijven; nieuwe topkandidaat Liverpool lijkt bekend
22.45'Bayern en Liverpool geven strijd om felbegeerde Alonso op'
22.44Derksen trekt harde conclusie over Ajax-speler: ‘Kost één miljoen per wedstrijd’
22.35Kökçü in genade aangenomen bij Schmidt: ‘Dit is nooit zijn intentie geweest’
22.32Leicester City ontslaat coach wegens vermeende relatie met speelster
22.15'Liverpool geeft droommanager op, kamp-Lobotka flirt met Barça'
22.11Feyenoord lanceert documentaire ‘Kind van Zuid’ over Lutsharel Geertruida
22.05‘Als Slot naar Ajax gaat is hij zijn leven niet zeker, en zijn familie ook niet’
22.05Verenigd Koninkrijk waarschuwt fans Engeland en Schotland voor Duits bier
21.55Bayern-directeur slaat terug naar Davies: 'Ik kan niet wachten tot Sint-juttemis'
21.30'Geluk bij een ongeluk' voor PSV: 'Dreiging van snelle transfer is weg'
21.25Half miljoen Britse voetbalfans krijgen waarschuwing in aanloop naar EK 2024
21.10Voormalig Groningen-spits gaat door het stof na 'pijnlijk misverstand'
21.10Strand Larsen zegt sorry tegen Celta-fans: 'Dit misverstand doet mij pijn'
21.00'Ik ben te vroeg gestopt, maar wij hielden van het leven naast het voetbal'
20.46FC Barcelona-trainer Xavi is leugens zat en klaagt twee journalisten aan
Resultaten x
buitenland

Interview Pim Bouwman: 'Op Cyprus maak je natuurlijk gekke dingen mee'

Pim Bouwman is in Nederland vooral bekend uit zijn tijd bij NAC Breda, maar inmiddels gaat hij alweer beginnen aan zijn negende seizoen in het buitenland. ELF Voetbal besloot de 29-jarige middenvelder te bellen. Over een lockdown op Cyprus, zijn periode in het Rat Verlegh Stadion, een telefoontje van Danijel Pranjic, avonturen in de Veikkausliiga en A Divizion, een wereldgoal tegen FC Twente en zijn huidige werkgever Cappellen FC.

27-07-2020 09:00 door Bob van Dijk

Lockdown

Afgelopen seizoen speelde Bouwman nog op Cyprus, waar hij door het coronavirus een tijdje moest blijven. "Ik zat met mijn gezin vast op Cyprus", vertelt hij in gesprek met ELF Voetbal. "Er gingen geen vluchten meer naar Nederland, de eerste mogelijkheid was er pas op 3 juli. Dus hebben we de afgelopen drie maanden nog op Cyprus gezeten. Als je naar buiten wilde, moest je een SMS sturen om toestemming te krijgen. Dat mocht maar een keer per dag en dan maximaal twee uur. Alleen voor het noodzakelijke mocht je uit huis, bijvoorbeeld om boodschappen te doen. Daarnaast mochten we niet naar een ander district. Ze waren hier redelijk streng, het was een echte lockdown. We hebben de competitie nog afgemaakt, maar voor de start van de play-offs zijn we gestopt met voetballen. Dat was ongeveer tegelijk met de andere competities. Op 3 juli zijn we terug naar Nederland gevlogen. We waren er wel een beetje klaar mee."

Danijel Pranjic

Tussen 2001 en 2012 stond de geboren Zeeuw jarenlang onder contract bij NAC Breda. Eerder speelde hij in de jeugd van VV RCS uit Oost-Souburg. "Op mijn tiende ben ik naar NAC gegaan. Ik ben bij die club opgegroeid en heb er een hartstikke leuke tijd gehad. In Breda heb ik veel geleerd en het was eigenlijk gewoon een leuke periode. Het is jammer dat ik niet echt ben doorgebroken bij NAC. Ik heb wel een aantal wedstrijden in het eerste elftal gespeeld, maar ik heb me niet echt kunnen laten zien. Dat vind ik achteraf wel jammer", aldus Bouwman, die debuteerde op bezoek bij sc Heerenveen.

"Van de wedstrijd zelf weet ik niet veel meer. Ik herinner me wel dat Danijel Pranjic daar toen speelde. Dat vond ik wel een goede voetballer. Later ben ik hem nog tegengekomen op Cyprus en hebben we het daar ook nog over gehad. Twee maanden geleden belde hij me op. Hij is trainer-speler op Cyprus en vroeg me of ik ben zijn club wilde komen spelen. Maar inmiddels woon in weer in Breda. Ik volg NAC nog wel, al wordt dat met de jaren minder. Maar ik kijk altijd wel even wat ze hebben gedaan. Dat probeer ik wel een beetje bij te houden. Maar wie er nu spelen, weet ik eerlijk gezegd niet. Hoe dan ook blijft NAC echt een mooie club."

Bouwman in het shirt van NAC Breda.

Wereldgoal

Begin 2012 kwam er een einde aan de periode van Bouwman in Breda. Hij vertrok naar het Finse FC Inter Turku. "De Nederlandse trainer (Job Dragtsma, red.) had dezelfde zaakwaarnemer als ik. Toen ben ik daar op stage geweest en na een paar trainingen liet hij weten me graag te willen hebben. Ik had op dat moment niet het gevoel dat ik nog veel wedstrijden voor NAC zou gaan spelen. Ik was pas twintig jaar toen ik naar Finland ging, dus dat was wel even wennen. Het begin was lastig omdat Finse mensen best gesloten zijn. Ik ben zelf ook niet heel uitgesproken, maar toen ik daar eenmaal een tijdje zat, heb ik er absoluut van genoten. Uiteindelijk was dat een mooi avontuur."

De middenvelder kwam in twee seizoenen tijd tot ruim vijftig officiële wedstrijden namens de eenmalig landskampioen van Finland. "Qua voetbal is het echt het tegenovergestelde van Nederland. Ik weet natuurlijk niet hoe het nu is, maar toen ik daar voetbalde, was er een aantal teams dat misschien vergelijkbaar was met de onderkant van de Eredivisie of de bovenkant van de Keuken Kampioen Divisie. We hebben in 2012 met Inter Turku ook nog in de voorronde van de Europa League tegen FC Twente gespeeld. In Enschede speelden we met 1-1 gelijk. Dat was in de periode dat Twente nog echt goed was."

De dubbele ontmoeting met Twente is inmiddels al een tijdje geleden, maar Bouwman weet zich de duels nog goed te herinneren. "Mijn familie en vrienden zaten in het stadion. Ik had nog het geluk dat ik scoorde, dus dat is natuurlijk hartstikke leuk. In Finland zijn we vervolgens helemaal afgedroogd. We verloren in eigen huis met 0-5. Twente speelde met onder meer Dusan Tadic, Leroy Fer, Robbert Schilder, Glynor Plet, Nikolay Mihaylov, Douglas en Wout Brama. Dat was dus zeker een aardig team. Drie seizoenen daarvoor was Twente nog landskampioen van Nederland geworden."

Beelden van de wedstrijd tegen FC Twente met onder meer de fraaie treffer van Bouwman.

Hongarije

Na twee jaar in Finland leek Bouwman klaar te zijn voor een nieuw avontuur in Hongarije. Uiteindelijk ging hij echter niet aan de slag in de OTP Bank Liga. "Ik ben in Hongarije op stage geweest bij Diósgyori VTK. Daar heb ik meegetraind en zelfs wedstrijden gespeeld. Daarna moest ik me melden op het kantoor van de club. We hadden de afspraken over het contract vooraf al gemaakt. Dat was allemaal in orde en de club wilde me graag hebben. Mijn salaris zou echter wel flink omlaag gaan omdat ze minder geld bleken te hebben. Dat accepteerde ik niet en toen ben ik terug naar Nederland gegaan. Achteraf had ik het misschien gewoon wel moeten doen."

A Divizion

Lang hoefde de ex-NAC'er overigens niet te wachten op een nieuwe uitdaging. "Daarna kreeg ik van mijn zaakwaarnemer te horen dat Neon Paralimni uit Cyprus me wilde hebben. Ik wilde dat avontuur aangaan en heb het gewoon gedaan. Vroeger was Paralimni best een grote club, dus vandaar dat ik meteen geïnteresseerd was. Ik heb er twee leuke jaren gehad. Het eerste seizoen zijn we meteen kampioen geworden in de tweede divisie. We promoveerden naar het hoogste niveau en ik heb een seizoen met Paralimni in de A Divizion gespeeld. Die competitie is van een best hoog niveau, dat ik vond het daar erg leuk."

"Je maakt natuurlijk ook wel gekke dingen mee op Cyprus", weet Bouwman. "Het is niet zo dat je steeds aan het einde van iedere maand netjes je salaris krijgt. Mentaal moet je sterk in je schoenen staan. Qua voetbal was het wel hartstikke leuk en het leven daar is echt fantastisch. In Finland was het wel eens twintig graden onder nul en op Cyprus kan het wel veertig graden worden. Dat is echt een andere wereld. Als je in Nederland of Finland iets wil, is dat binnen een uurtje geregeld. Op Cyprus worden zulke dingen steeds uitgesteld en dat blijft zo maar doorgaan. Daar moet je wel tegen kunnen want soms word je er gek van. Maar als je daar heen gaat dan weet je dat natuurlijk wel een beetje."

In 2016 verruilde Bouwman Paralimni voor Ermis Aradippou, waar hij twee seizoenen onder contract stond. "Na het eerste seizoen met Ermis Aradippou raakte ik zwaar geblesseerd. Ik scheurde zo'n beetje alles in mijn knie af en heb zeker negen maanden moeten missen. Het volgende seizoen kon ik in de winter weer aansluiten. Ik ben uiteindelijk goed hersteld. Het was wel bijzonder dat ik na die blessure pas twee weken had getraind en ik toen al meteen in de basis moest beginnen. In de rust konden ze me al wisselen, want ik was helemaal gesloopt. Als ze je nodig hebben, dan zetten ze je er gewoon in."

Bouwman (links) in actie tijdens een van zijn buitenlands avonturen.

Cappellen FC

Medio 2018 liet de rechtspoot Cyprus achter zich om aan de slag te gaan op het vierde niveau van België. Daar kwam Bouwman per toeval terecht. "De competitie stond al op het punt van beginnen, dus weinig clubs hadden nog nieuwe spelers nodig. Ik wilde graag fit blijven en Emmerik De Vriese nam contact met mij op. Hij heeft in Nederland bij sc Heerenveen en BV Veendam gespeeld. Hij ging naar Cappellen en vroeg of ik ook wilde komen. Toen heb ik een oefenwedstrijd tegen Halsteren meegedaan en vervolgens wilde de club vrijwel meteen praten over een contract. De mensen waren erg aardig en de club liet merken dat ze me graag wilde hebben. De keuze was gemakkelijk en toen heb ik bij Cappellen getekend."

Rentree

Toch besloot Bouwman na een half jaar in Kapellen terug te keren naar Cyprus. "Ik had dat avontuur nooit echt opgegeven en merkte dat er toch weer interesse was vanuit Cyprus. Mijn zaakwaarnemer belde dat de trainer van Othellos Athienou me graag wilde hebben en de aanbieding was ook aantrekkelijk. De president van de club had al vier jaar alles netjes betaald. Daar had ik wel even navraag naar gedaan, maar het bleek een goede president te zijn. Het begon toch weer te kriebelen en toen ben ik gegaan. Ik heb in zes jaar op Cyprus alles meegemaakt, het was echt een hele mooie periode."

Onenigheid

Inmiddels lijkt er een definitief einde te zijn gekomen aan het Cypriotische avontuur van Bouwman en is hij terug bij Cappellen. "Tijdens de corona-periode heb ik toch wat onenigheid gehad met de president. Er was gezeik over geld, de auto en het huis. Daar was ik wel een beetje klaar mee, ik heb daar echt geen zin meer in. Toen heb ik Cappellen benaderd met de vraag of ze nog spelers nodig hadden. Ik wilde gewoon weer lekker gaan voetballen. Daarnaast wordt mijn dochtertje steeds ouder en wil ik graag wat dichter bij mijn familie gaan wonen. Ik kon op Cyprus blijven of naar Malta vertrekken, maar dat soort landen heb ik wel gezien."

"Misschien komt er nog een ander avontuur buiten Cyprus. Die kans acht ik nu klein, al lijkt het me wel leuk om nog een keertje naar Azië te gaan", vervolgt Bouwman, die zich voorlopig richt op zijn Belgische werkgever. "We hebben veel jonge jongens, die echt wel goed kunnen voetballen. Maar het duurt wel eventjes voordat die het eerste elftal aankunnen. Ik zou eerlijk gezegd niet weten waar ik dit niveau mee moet vergelijken. Het is allemaal wel vrij professioneel geregeld. Als je iets nodig hebt dan staan de mensen meteen voor je klaar. Het is een gemoedelijke club met lieve mensen. Er staat altijd zo'n hamburgertent zoals je wel vaker in België ziet. Ik vind het in ieder geval hartstikke leuk."

Tweede Afdeling

Binnenkort speelt Bouwman zijn wedstrijden dus tegen clubs als Racing Gent, Berchem Sport en KVK Tienen. Een oefenwedstrijd tegen Waasland-Beveren werd hem onlangs nog door de neus geboord. "Een dag voor de wedstrijd wilde Waasland-Beveren dat wij allemaal een corona-test zouden doen. Dat ging natuurlijk niet meer lukken en toen hebben zij zelf de stekker eruit getrokken. Toen zij we gaan trainen, maar ik had wel willen zien hoe we het tegen zo'n tegenstander zouden doen. Ik wil graag laten zien dat ik een van de betere voetballers in deze regio ben. Je weet nooit wat er dan komt. Ik wil graag lekker voetballen en de club verder helpen. Dat gaat bij Cappellen zeker lukken."




Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <