Laatste nieuws
12.30Pierre van Hooijdonk en Jan Joost van Gangelen met stomheid geslagen tijdens uitzending ESPN
12.27Flemming in belangstelling van Amerikaanse club
12.25AZ-revelatie Goes bespreekt 'oranje stoplicht' in Ajax-opleiding
12.15'Memphis-exit ligt voor de hand, Atlético focust zich op Bundesliga-sensatie'
12.08Casemiro onthult: 'Toen alles akkoord was, begon Ancelotti te huilen'
12.04Nagelsmann maakte keuze 'met het hart', duidelijke reactie van Tuchel
12.04Manchester United meldt zich voor verdediger; deal is afhankelijk van Huijsen
11.56Poll | De veertiende voor Feyenoord of de eerste voor NEC, wie wint de KNVB-beker?
11.54Jan Smit hoopt op publiekelijke excuses van FC Volendam: 'Met name van Veerman'
11.35Atalanta knikkert Liverpool uit Europa League, Frimpong scoort voor Leverkusen
11.34'Maatsen en Chelsea in de zomer uit elkaar, forse afkoopclausule in contract'
11.29Bayern München kan fluiten naar Julian Nagelsmann: bondscoach blijft gewoon bij de Mannschaft
11.20Nagelsmann hakt knoop over sportieve toekomst door na hardnekkige speculaties
11.17Nagelsmann bevestigt nieuws: 'Het is een grote eer en een besluit van het hart'
11.17Bijzonder 'Koninklijk' bezoek voor Frenkie de Jong
11.10Bayern moet trainerszoektocht voortzetten na nieuws van Duitse bond
11.10Oranje-kwelgeest haalt ook Lille bloed onder nagels vandaan, maar mag na 2x geel toch blijven staan: dit is waarom
11.00VP-voetbalkantine: 'Koeman moet een fitte Brobbey altijd meenemen naar het EK'
10.55‘Werkelijk gehele Engelse top jaagt op dezelfde middenvelder van 70 miljoen’
10.50Bild: Nagelsmann heeft toekomstkeuze gemaakt, deal slechts een 'formaliteit'
10.46Tigres-doelman tovert laserpen tevoorschijn en krijgt megaschorsing
10.45Argentijnse doelman krijgt megaschorsing na opmerkelijke actie op tribune
10.45Arsenal wil competitiegenoot beroven van topspits; prijskaartje van 116 miljoen
10.31Hummels en de 'boeren' uit Duitsland slaan keihard terug naar Premier League
10.30Brugge woest na bereiken halve finale: 'Zielig en triest dat dit niet mogelijk is'
10.23Koopmeiners geroemd door Italiaanse media: 'Hij stopt nooit'
10.13Wouter Goes koos na kritiek van Ajax zelf voor vertrek naar AZ: ‘Kwam hard aan’
10.00Hoe De Kuip het strijdtoneel van de bekerfinale werd: 'Inmiddels een traditie'
09.59'Ellende' bij NEC lijkt voorbij: 'Snap dat niet zoveel mensen naar ons keken'
09.51Lichtpuntje van Ajax spreekt ambities uit: 'Mee naar het EK is een droom'
09.35Club Brugge-voorzitter haalt keihard uit: 'We zijn een heel onprofessioneel voetballand'
09.35Dumfries en Frimpong als voorbeelden: 'Daar kijk ik wel naar op'
09.30Gouka ziet verschil bij Feyenoord: 'Beker niet nodig om seizoen te redden'
09.20Brobbey droomt van doelpunt op het EK en schat zijn eigen transferwaarde
09.20Brobbey schat eigen transferwaarde: 'Na het EK? Tachtig miljoen euro'
Resultaten x
buitenland

Interview Jordi van Stappershoef: 'In Engeland spelen is altijd een droom geweest'

Jordi van Stappershoef gaat beginnen aan zijn tweede seizoen bij het Engelse Bristol Rovers. ELF Voetbal besloot de 24-jarige doelman te bellen. Over een saaie periode zonder voetbal, een bijzondere transfer naar Bristol Rovers, zijn periode bij FC Volendam, een stage bij Stoke City, hoe het is om te wonen en voetballen in Engeland en zijn plannen voor de toekomst.

07-09-2020 08:00 door Bob van Dijk

Corona

Waar de Premier League en Championship na de coronabreak nog werden afgemaakt, gold dat niet voor de League One. "Ik zou niet weten waarom onze competitie niet is afgerond", vertelt Van Stappershoef in gesprek met ELF Voetbal. "Alleen de play-offs voor promotie zijn in de League One nog wel gespeeld. Wij hadden op een gegeven moment zo lang niet gespeeld dat ze het van mij definitief mochten stopzetten. Na drie maanden wachten, was het beter om alles te cancelen en ons te richten op het nieuwe seizoen. Ik denk dat iedereen de afgelopen periode hetzelfde heeft ervaren. Dat was gewoon erg saai. We moesten thuis onze oefeningen doen en buiten hardlopen. Eind mei ben ik naar Nederland gegaan en gelukkig heb ik daar vanaf juni in de sportschool kunnen trainen. Daarnaast heb ik met andere profkeepers onder leiding van keeperstrainer Arjan Heerland op het veld getraind. Zo ben ik gelukkig wel fit gebleven."

Volendam > Bristol

Medio 2019 liet Van Stappershoef FC Volendam achter zich om aan de slag te gaan bij Bristol Rovers. "Ik heb de jeugd bij FC Volendam doorlopen en daar heb ik mooie dingen meegemaakt. Het was mijn doel om eerste keeper te worden en dat is uiteindelijk gelukt. Helaas liep ik toen een hersenschudding op en lag ik er drie maanden uit. Op een gegeven moment kwam ik weer terug onder de lat en begon de interesse uit Engeland te komen. Het is voor mij altijd een droom geweest om in Engeland te gaan voetballen. Ik ben blij dat ik deze stap uiteindelijk heb mogen maken. De club heeft mij bij Volendam al in de gaten gehouden. Zeker toen ik weer terugkeerde in de basis. In maart hoorde ik dat de interesse wat serieuzer werd. Ik bleef mijn ding doen en uiteindelijk heb ik vlak voor de zomer de keuze gemaakt en een contract getekend bij Bristol Rovers."

De voorkeur voor Engeland kwam echter niet uit de lucht vallen. "Toen ik zestien was heb ik al eens stage gelopen bij Stoke City. Die club speelde toen nog in de Premier League. Ik speelde zelf in de B1 bij Volendam en kreeg met de hulp van een voetbalbureau de kans in Engeland. Ik had toen nog geen zaakwaarnemer en zij hebben me heel netjes geholpen. Bij Stoke City heb ik kennis gemaakt met Peter Crouch, een ontzettend aardige man. Stoke is een hele grote club. Ik ben drie keer op en neer gevlogen en bleef dan een weekje in Engeland. In die periode was ik erg jong en gingen mijn ouders uit elkaar. De club wilde me graag hebben, maar ik had er op dat moment geen goed gevoel bij. Toch heb ik toen al gezien hoe het er in Engeland aan toe gaat en dat was heel anders dan in Nederland."

Van Stappershoef in actie namens FC Volendam.

Wennen

Inmiddels zit het eerste seizoen in Engeland erop voor de geboren Amsterdammer. "Ik kijk met een goed gevoel terug op mijn eerste jaar en vind dat ik het goed heb gedaan. Voor een keeper uit een ander land is het hier zeker even wennen. Ik heb wedstrijden in de competitie en beker kunnen spelen. In de EFL Trophy pakte ik twee strafschoppen tegen Leyton Orient en bekerden we verder. Ook in de FA Cup tegen Coventry City kon ik het team helpen met goede reddingen. Helaas werden we in de replay uitgeschakeld. In januari raakte onze eerste doelman geblesseerd en heb ik nog wat competitiewedstrijden gespeeld. Op dat moment ging het niet lekker met het team en verloren we alles. Daarna heeft de trainer Jamal Blackman van Chelsea gehaald en hij heeft het seizoen uiteindelijk deels afgemaakt."

"Ik weet dat ik op dit moment tweede keeper ben", vervolgt Van Stappershoef. "Onze eerste doelman Anssi Jaakkola heeft het erg goed gedaan en ik heb heel veel respect voor hem. Hij is international van Finland en is met 33 jaar een stuk ouder dan ik. Ik kan veel van hem leren en dat is in het eerste jaar ook gelukt. Hij was afgelopen seizoen misschien wel de beste keeper in de League One. Dat wil niet zeggen dat ik tevreden ben met een bijrol. Ik wil zoveel mogelijk wedstrijden gaan spelen en dat zal voornamelijk in de bekertoernooien zijn. Als ik de kans krijg, moet ik er staan. Uiteindelijk wil graag eerste doelman worden van Bristol Rovers. Ik ben pas 24 en dat is hier in Engeland vrij jong. Een basiselftal in de League One heeft een gemiddelde leeftijd van 28 of 29 jaar. Ik zit in een fase waarin ik me vooral moet blijven ontwikkelen."

Biljartlaken

Met zijn transfer naar The Pirates & The Gas liet de goalie ook het 'Nederlandse' kunstgras achter zich. "Kunstgras vind ik verschrikkelijk, daar heb ik echt een hekel aan. Gelukkig zijn er hier geen kunstgrasvelden te vinden. Het is ook een van de redenen dat ik hier ontzettend geniet. Voetbal hoort op echt gras gespeeld te worden. Ik heb lange tijd op kunstgras gespeeld en daar was ik helemaal klaar mee. Mijn heupen begonnen ontzettend pijn te doen. Dan kom je in Engeland en dat is echt genieten. Bristol Rovers krijgt dit seizoen een nieuw trainingscomplex. Dat heeft nieuwe voetbalvelden, een speciaal stuk voor de keepers en een eigen gym. Ons stadion is heel oud, maar het veld is echt een biljartlaken. Vorig jaar hadden we nog de beste grasmat van de League One."

"De League One als competitie is vooral fysiek. Dat is een groot verschil met Nederland. We speelden onlangs een oefenwedstrijd tegen Cardiff City uit de Championship. Toen die het veld opkwamen, leek dat wel een rugbyteam. Natuurlijk is er wel verschil tussen de Championship en de League One, maar onze competitie is bijvoorbeeld veel fysieker dan de Keuken Kampioen Divisie. Verder verschilt het hier echt per team. De trainer waar wij het seizoen mee begonnen, haalde veel resultaat met lange ballen. Onder de nieuwe trainer zijn we vooral aan het voetballen. Toch zijn er ook veel teams die met lange ballen zoeken naar een sterke spits. Andere teams proberen juist meer te voetballen van achteruit. Verder wordt alles voor ons geregeld en houdt de club ons goed in de gaten. Er werken dan ook gigantisch veel mensen bij de club. Dat is in Nederland ook wel zo, maar hier in Engeland is het allemaal net wat extremer."

Van Stappershoef na de gewonnen bekerwedstrijd tegen Leyton Orient.

Thuis

Terwijl Van Stappershoef op jonge leeftijd nog geen goed gevoel had bij een transfer naar Engeland, voelt hij zich er nu als een vis in het water. "Bristol is een mooie stad. Ik woon zelf in het centrum en word regelmatig herkend op straat. Vanaf de eerste dag voel ik me hier thuis. Ik kom uit Amsterdam en dat mis ik natuurlijk wel. Maar ik woon nu in een grote stad, waar ik ook kan genieten van de dingen buiten het voetbal. Daar ben ik wel heel erg blij mee. Als ik hier ook nog eerste keeper kan worden, ben ik helemaal gelukkig. We hebben hier met Bristol Rovers en Bristol City twee voetbalclubs. Dat zijn grote rivalen van elkaar. Wij spelen in de League One en City in de Championship. Onze club heeft een mooie historie. Een paar jaar terug is Bristol Rovers gepromoveerd naar het Engelse profvoetbal. Iedere thuiswedstrijd komen er zo'n 10.000 mensen naar ons kijken. Het stadion zit dan helemaal vol. De supporters zijn fantastisch en komen altijd. Al moeten ze urenlang reizen, er zijn altijd fans die met ons meekomen."

Glazen bol

Nu richt de doelman zijn pijlen op het nieuwe seizoen. Na twee bekerwedstrijden wordt de competitie op zaterdag 12 september geopend op bezoek bij Sunderland. "Uiteraard is het lekker om weer met de jongens te kunnen trainen en spelen. Onze voorbereiding is net voorbij en we hebben aantal mooie oefenwedstrijden gehad. Vorig seizoen stonden we in december nog op de vierde plaats, maar uiteindelijk zijn we veertiende geworden. Ik vind dat het onze doelstelling moet zijn om bij de top zes te eindigen. Dan doen we ook mee voor promotie en dat zou een mooie prestatie zijn", aldus Van Stappershoef, die voorlopig goed zit in het Zuid-Westen van Engeland. "Het is niet zo dat ik het in Nederland wel gezien heb. Ik zou ooit graag terug willen keren, al zou ik niet weten wanneer. Nu is het plan om gewoon in Engeland te blijven. Ik houd van het avontuur en hoef niet per se dicht bij huis te zijn. Als alles voor mij klopt, is ook verder weg een optie. Ik heb geen glazen bol en probeer er nu het beste van te maken. Dan kijk ik wel wat er allemaal gaat gebeuren. Maar nu bevalt het hier in Bristol ontzettend goed."

 




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <