Laatste nieuws
10.15Ajax hard aan het werk: 'Veel supporters spraken de wens uit, precies dat gebeurt nu'
10.00Stewart en Faber aan de slag: Jong PSV moet op zoek naar nieuwe trainer
09.50'Boze' Janssen deelt verhaal: 'Het kan dan niet zo zijn dat er geen bier meer is'
09.50De Telegraaf: Lijnders optie voor zoekend Ajax, maar niet als hoofdtrainer
09.45Mooie woorden voor Henderson vanuit Engels kamp: 'Hij is een soort rolmodel'
09.45'Barcelona schrapt vier kandidaten van wensenlijst en blijft hopen op Xavi'
09.40Zinédine Zidane en Franck Ribéry als trainersduo in beeld bij Europese topclub
09.35Goed nieuws uit ziekenboeg van Feyenoord: ‘Denk dat de bekerfinale haalbaar is’
09.33'Bayern denkt aan combinatie Zidane-Ribéry', García wil terug naar Barça
09.30Het afstandsschot is steeds minder een wapen in de Eredivisie
09.15Column: ‘Dan heeft heel Nederland ineens tijd voor dat interview van Geertruida’
09.10Coach van Oranje-keepster Kop de laan uitgestuurd wegens vermeende relatie
08.55'Iedereen werd gek van Ten Hag, het heeft maanden gepiept en gekraakt'
08.50Alles over de zinderende titelstrijd in de Premier League
08.50Tien duels tot Premier League-ontknoping: Arsenal, Liverpool of Manchester City?
08.41Jetlag of niet: Endrick scoort na heldenrol bij Brazilië ook voor Palmeiras
08.35PSV vreesde voor snel vertrek Lang, maar transfer om één reden onwaarschijnlijk
08.35VZ Kort: Uitsupporters NEC niet welkom bij Gelderse derby in Arnhem
08.27UEFA garandeert spektakel in nieuwe Champions League, ook voor generatie Z
08.25Veiligheid niet te waarborgen in stadion Vitesse: derby zonder supporters NEC
08.20'Veiligheid niet te waarborgen: geen NEC-fans welkom bij Gelderse derby in Arnhem'
08.18Boessen na dit seizoen geen hoofdtrainer meer van Jong PSV
07.58'Ajax hoort 'slechte geluiden' uit de markt: komst van Vivell onwaarschijnlijk'
07.55Deze rol gaat John van 't Schip na dit seizoen vervullen bij Ajax
07.40Qucee dicht Geertruida grote toekomst toe: 'Maar bij Feyenoord blijven geen straf'
07.30Voetbal op tv: volle KKD-avond met kraker in Den Haag en Benfica in actie
07.25Bellingham ziet Henderson als rolmodel: 'Probeer veel naar hem te luisteren'
07.11In sneltreinvaart van de KKD naar grootste stadions van de wereld: dit is het verhaal van Sam Beukema
07.10'Bayern denkt aan combinatie Zidane-Ribéry voor opvolging Tuchel'
07.06AC Milan schrikt niet van prijskaartje voor Zirkzee en ligt op pole position
06.50'Ajax en Van 't Schip hebben nieuwe functie voor ogen, contract ligt al klaar'
06.24Sterling uitgejouwd door eigen fans: 'Hij begrijpt het'
00.38Leicester City ontslaat coach vanwege vermeende relatie met speelster
00.25'Barça vol vertrouwen: Frenkie én Pedri snel weer op het veld'
00.10Duitsers klagen na Duitsland - Oranje: 'Ik ben blij dat ik het heb overleefd'
Resultaten x
buitenland

Interview Ferry de Regt: 'De stap naar SV Straelen was perfect voor mij'

Ferry de Regt liet de Nederlandse velden deze zomer na 317 officiële wedstrijden achter zich. ELF Voetbal besloot de 32-jarige centrumverdediger te bellen. Over zijn jaren in het shirt van VVV-Venlo, bijzondere promoties met de Limburgers, doelpunten tegen Feyenoord en PSV, avonturen bij Helmond Sport en Fortuna Sittard, een nieuwe uitdaging bij SV Straelen in Duitsland, zijn eerste indruk van de Regionalliga en de plannen na zijn actieve loopbaan.

28-09-2020 10:00 door Bob van Dijk

Corona

"Als je dat zo zegt dan zijn het natuurlijk mooie cijfers", vertelt De Regt als ELF Voetbal hem zijn totaal aan wedstrijden voorschotelt. Zijn laatste duel op Nederlandse bodem speelde hij begin maart, toen de verdediger met Helmond Sport gelijkspeelde tegen FC Dordrecht. Daarna legde het coronavirus het voetbal in ons land stil. "Natuurlijk is het vervelend als het voetbal stilligt. De eerste paar weken vraag je je af hoelang het allemaal gaat duren, maar uiteindelijk is alles dus helemaal afgekapt. Dan verlang je natuurlijk wel weer naar een echte wedstrijd. Toch probeer je er ook voordelen uit te halen. Ik had bijvoorbeeld meer tijd om leuke dingen met de kinderen te doen", blikt hij terug op de afgelopen maanden.

Venlonaar bij VVV

De Regt begon zijn loopbaan bij VVV-Venlo, waar hij als geboren Venlonaar jarenlang te bewonderen was. "Dat was toch wel de mooiste tijd van mijn carrière. Ik heb daar de jeugd doorlopen en mijn debuut gemaakt. Uiteindelijk heb ik zes jaar in het eerste gespeeld. We zijn in die periode twee keer gepromoveerd, maar ook weer een keer gedegradeerd. Eigenlijk heb ik alles daar wel meegemaakt. Het is me bijgebleven dat we steeds een leuke groep hadden. Zeker toen we promoveerden naar de Eredivisie. Iedere vrijdag gingen we na de wedstrijd met een vaste groep op stap in Venlo. Dat was echt geweldig. Na de trainingen gingen we ook vaak wat doen, dat soort dingen horen er ook bij. We waren een echt team, een goede mix van oud en jong."

"De eerste keer dat we promoveerden was in 2007 via de play-offs. Het blijft mooi om die beelden terug te zien. Eigenlijk had niemand er rekening mee gehouden dat we het gingen halen. We hadden met de selectie zelfs al een vakantie naar Griekenland gepland. In de halve finale speelden we tegen FC Den Bosch. Die versloegen we in een beslissingswedstrijd. Toen kwamen we in de finale tegen RKC Waalwijk. Dat werd ook een beslissingswedstrijd. Dat duel werd op zaterdagmiddag gespeeld en zaterdagnacht zouden we naar Griekenland vliegen. Na de wedstrijd was iedereen feest aan het vieren in de stad. Wij moesten ons na de huldiging snel klaar gaan maken voor de trip. Iedereen had flink gedronken en we moesten het vliegtuig nog in. Dat was echt een grote chaos."

Bij VVV was De Regt twee seizoenen actief op het hoogste niveau. Hij was onder meer trefzeker tegen Feyenoord en PSV. "Dat zijn zeker mooie momenten. Ik maakte de gelijkmaker tegen Feyenoord en scoorde met een kopbal tegen PSV. Als ik daar nu aan terugdenk, dan mag ik toch wel trots zijn dat ik die dingen heb meegemaakt. Ik heb tegen mooie clubs gespeeld en heb veel wedstrijden achter mijn naam staan in de Eredivisie. Daar ben ik trots op. Bij VVV heb ik veel mooie dingen meegemaakt, al zaten er natuurlijk ook mindere stukken tussen. In mijn laatste jaar werd Glen De Boeck ontslagen en kwam Ton Lokhoff als trainer. Onder De Boeck speelde ik alles, maar bij Lokhoff niet meer. Ik had op dat moment nog een contract voor een jaar en wilde graag verhuurd worden. Zo kon ik toch veel wedstrijden spelen."

Aanvoerder De Regt (rechts) in overleg met ploeggenoot Niels Fleuren.

Avonturen in Helmond, Sittard en Oss

Zo kwam er na dertien jaar een einde aan het hoofdstuk VVV en werd de rechtpoot verhuurd aan Helmond Sport. "Daar draaiden we goed en ik hoorde eigenlijk niets meer van VVV. Ik had het goed naar mijn zin in Helmond en heb toen voor twee seizoenen bijgetekend. In het eerste jaar werden we gedeeld derde en haalden we de halve finale van de play-offs, waarin we verloren van Sparta Rotterdam. Het tweede seizoen eindigden we als dertiende, maar het derde jaar was voor mij persoonlijk minder. Ik scheurde mijn kruisband af en lag er maanden uit. Mijn contract liep af, al kon ik bij Helmond Sport blijven. Dan moest ik wel een nieuw contract afdwingen, terwijl ik aanvoerder was en de mensen wisten wat ze aan me hadden. Toch durfde de club dat niet zomaar aan."

"Bij Fortuna Sittard kreeg ik daarna de kans om volledig fit te worden. Ik kreeg een contract en heb in die twee seizoenen vrijwel geen wedstrijd gemist. Fortuna zat in een lastige periode op sportief en financieel gebied. Ook bij Fortuna was ik aanvoerder en ik wilde graag bij de club blijven. De relatie met trainer Sunday Oliseh was echter niet meer goed. Het was dus een goede beslissing om weg te gaan. Vertrekken was op dat moment gewoon de beste optie. Het is voor mij zuur dat Fortuna daarna promoveerde naar de Eredivisie. Dat had allemaal anders kunnen lopen. Maar Fortuna blijft een mooie club met een grote aanhang", aldus De Regt, die na zijn vertrek uit Sittard terugkeerde naar Noord-Brabant.

"Ik ben naar TOP Oss gegaan, al was dat misschien niet de beste keuze uit mijn loopbaan. Daar heb ik persoonlijk twee mindere jaren gehad. Ik raakte geblesseerd aan mijn lies en knie. Dat liep allemaal niet zo lekker. Na twee seizoenen in Oss ben ik afgelopen seizoen terug naar Helmond Sport gegaan. Ik kende trainer Wil Boessen nog uit onze gezamenlijke tijd bij VVV. Helmond Sport had nog een centrale verdediger nodig en ik kende zowel de club als de trainer goed. Voor mij was dat een perfecte stap. Onze spelersgroep was erg jong en we kwamen ook wel wat kwaliteit tekort. We draaiden een slecht seizoen en daarna kwam ook nog eens de coronacrisis. Dat was wat voetbal betreft een jaar om snel te vergeten. Maar ik heb in Helmond het plezier teruggevonden. Omdat ik al wat ouder ben, is dat toch wel erg belangrijk."

Captain De Regt in zijn tweede periode bij Helmond Sport.

SV Straelen

Waar veel transfervrije spelers in deze bizarre tijden moeite hebben met het vinden van een nieuwe club, was de stap van De Regt naar het Duitse SV Straelen snel in kannen en kruiken. "Je weet dat het in de coronatijd allemaal wat lastiger wordt. Ik ben al wat ouder en er zijn op dit moment veel spelers op de markt. Straelen kwam gelukkig al vrij vroeg, dus die keuze was voor mij gemakkelijk. De clubs staan niet meer in de rij, daar moet ik ook eerlijk in zijn. Er zijn genoeg spelers die nog zonder club zitten. Voor mij is Straelen lekker dichtbij en we spelen in een leuke competitie. Deze stap is eigenlijk perfect voor mij. De directeur van Straelen is een keertje bij Helmond Sport komen kijken toen we tegen Jong Ajax speelden. Daarna hebben we wat gesprekken gevoerd en is het balletje gaan rollen."

"Voor mij voelt het niet echt als een buitenlands avontuur. Straelen is een kwartiertje rijden vanaf Venlo. Het ligt hier om de hoek en Venlo is sowieso al een beetje half Duits. Dus ik ben inmiddels wel wat gewend. Ik hoop me nu ook te kunnen richten op een maatschappelijke loopbaan. Ik heb voor twee seizoenen getekend en heb dus wel wat tijd om me te kijken naar het leven na het voetbal. Het is ook leuk om een keertje in een andere competitie te spelen. De club is vorig seizoen vanuit de Oberliga gepromoveerd naar de Regionalliga West. We spelen tegen onder meer Alemannia Aachen, Rot-Weiss Essen en Rot-Weiß Oberhausen. Dat zijn mooie ploegen. Ik merk na de eerste wedstrijden dat het toch een behoorlijk niveau is. Het vierde niveau van Duitsland wordt misschien nog wel een beetje onderschat."

Indonesië

Het eerste avontuur buiten Nederland is voor De Regt alsnog op steenworp afstand. Toch had hij in het verleden de kans om naar de andere kant van de wereld te vertrekken. "Ik kon een paar jaar terug naar een club uit Indonesië. Daar zat een Nederlandse trainer, die me graag wilde hebben. Omdat mijn oma Indonesisch is, kon ik daar met een Indonesisch paspoort heen gaan. Ze mogen daar een beperkt aantal buitenlandse spelers bij de club hebben. Maar het duurde allemaal zo lang dat ik op een gegeven moment voor zekerheid heb gekozen. Inmiddels heb ik ook twee kinderen en denk ik niet meer aan het buitenland. Ik ga niet meer naar de andere kant van de wereld. Het is prima zoals het nu is."

Ook Straelen is volgens de Limburger echter al wat anders dan we in Nederland gewend zijn. "Ik merk dat het een andere cultuur is. Dat heeft ook met discipline en respect te maken. Er zijn kleine dingetjes die me opvallen. Na een bespreking begint het hele team te klappen en de jonge spelers ruimen altijd de spullen op. Dat zie je in Nederland niet meer terug. Het voetbal is meer gericht op duels. Dat wist ik vooraf wel, maar ik heb het in de eerste wedstrijden nu zelf ook ervaren. Voor mij is dat wel prima. Ik ben wat minder van het voetballen en juist meer van het strijd leveren. Dat zit hier dus wel goed. Met Sem de Wit, Terence Groothusen en Jelle van Benthem spelen zijn er nog drie Nederlanders te vinden bij Straelen. We hebben een leuke mix van verschillende soorten spelers."

Lijfsbehoud

Voorlopig kunnen we De Regt dus bewonderen op het vierde niveau van Duitsland. "Dit seizoen is het doel vooral om gewoon in de Regionalliga te blijven. Daarna willen we wel stappen maken om steeds verder bovenin mee te doen. Maar op dit moment is lijfsbehoud onze doelstelling. We hebben al een zwaar programma gehad. De komende weken treffen we wat mindere ploegen. Hopelijk gaan we dan wat meer punten pakken", hoopt de verdediger, die ook op Duitse bodem de confrontatie aan zal moeten gaan met beloftenteams. "Ik weet eigenlijk niet echt hoe ze daar hier tegenaan kijken. Volgens mij zijn ze er in Duitsland wel aan gewend. Het is al jaren zo dat er veel beloftenteams in de Regionalliga spelen. Bij ons in de competitie zitten Borussia Dortmund, Fortuna Düsseldorf, Borussia Mönchengladbach, Schalke 04 en FC Köln. In Nederland is er natuurlijk altijd die discussie. De ene wedstrijd komen ze met spelers van het eerste en de week erop weer met een heel jong team. Maar het blijft heel lastig. Wat ik over twee jaar ga doen, vind ik een lastige vraag. Ik ben 33 als mijn contract afloopt en verwacht dat het dan wel zo'n beetje klaar is. Dan hoop ik me te kunnen richten op een maatschappelijke carrière. De combinatie van sport en jongeren trekt me wel. Dat lijkt me erg leuk. Ik heb ook mijn trainingsdiploma TC3 gehaald en het kan dat ik daarmee doorga. Maar dat staat momenteel niet op de eerste plaats", besluit De Regt.




Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <